Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Gülibik Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Gülibik metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 168-169-170-171-172-173-174-175-176-177-178-179-180-181 (Çocuk Dünyası Teması)

Gülibik Metni Cevapları

Gülibik Metni Cevapları Sayfa 170

Metni sessiz okuyunuz. okuma sırasında metnin devamıyla ilgili tahminlerinizi yazınız.

Gülibik

O sabah uzun uzun öten bir horoz sesi ile uyandım. Köylerde genellikle horoz sesleriyle uyanılır. Ama o sabah çok tiz bir horoz sesi uyandırmıştı beni. Başka horozlar da karşılık veriyordu ona ama onun sesi hepsini bastırıyordu. — Aman, sakın bu!.. Fırlayıp kalktım yataktan. Koşarak ahıra gittim. Birde ne görsem beğenirsiniz? O uzun uzun öten tiz sesli horoz Gülibik değil mi? Bir süre ahırın kapısında durup izledim onu. Boynunu geriyor, başını yukarı doğru kaldırıyor, sonra da öne doğru uzatıp şişinerek uzun uzun ötüyordu. Sevinçten yerimde duramıyordum. Koşarak avluya girdim. Koyunları sağan annemin yanına varıp: — Anne, dedim. Gülibik öttü. Annem, süte

Çocuğun annesi ne cevap vermiş olabilir?

Cevap: E günaydın daha yeni mi duyuyorsun kaç saattir ötüyor Gülibik deyip gülümsemiştir.

Gülibik Metni Cevapları Sayfa 171

Gülibik herhangi bir tepkide bulunmuş mudur?

Cevap: Bence şöyle dikilmiş ve merak etme ben büyüdüm artık ne zaman nerede öteceğimi biliyorum demiştir.

Gülibik Metni Cevapları Sayfa 173

1. ETKİNLİK

Gülibik” metninde bulunan bazı kelimeler aşağıda verilmiştir. Bu kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız. Daha sonra kelimelerin anlamlarını sözlükten bularak birer cümle içinde kullanınız.

Tiz

Tahminim: İnce ses.
Sözlük anlamı: (ses için) Keskin, ince.
Cümlem: Çok tiz bir sesi vardı.

Kurum

Tahminim: Böbürlenme ile kendini beğenme ile dikilme.
Sözlük anlamı: Kendini üstün ve büyük gösterme davranışı, büyüklenme, kasılma.
Cümlem:  Kurum kurum kurulmuş bana bakıyordu.

Azık

Tahminim: Yemek.
Sözlük anlamı: Yolculukta yemek üzere hazırlanan yiyecek.
Cümlem: Azık torbasını almayı unutmuştuk.

Sağmak

Tahminim: İneklerden süt almak için yapılan iş.
Sözlük anlamı: Memeyi parmaklar arasına alarak ya da bir araçla sıkarak sütünü akıtmak.
Cümlem: Kara Benek’i sağma işi anneme kalmıştı.

Gülibik Metni Cevapları Sayfa 174

2. ETKİNLİK

Hikâye haritasını “Gülibik” metninden hareketle tamamlayınız.

Yer: Köyde geçiyor.
Zaman: Sabah erken vakitler.
Olay: Gülibik’in ötmesi ve kahramanımızın bunu paylaşmak istemesi.
Şahıs ve Varlıklar: Gülibik, Kahramanımız, kahramanımızın anne ve babası
Metnin Konusu: Gülibik’in ötmesi
Metnin Ana Fikri: Paylaşmak güzeldir.

Gülibik Metni Cevapları Sayfa 175

3. ETKİNLİK

Soruları “Gülibik” metninden hareketle cevaplayınız.

1. Çocuk sabah nasıl uyanmış

Cevap: O sabah uzun uzun öten bir horoz sesi ile uyanmış.

2. Çocuk, evin duvarına neden yazı yazmıştır?

Cevap: Sevincimi, mutluluğumu birileri ile paylaşmak istediği için.

3. Çocuk, Gülibik’e neden yerli yersiz ötme demiştir?

Cevap: Çünkü vakitsiz öten horozun başını keserler de ondan.

4. Çocuğun mutluluğunu anne ve babası nasıl karşılamıştır?

Cevap: Annesi çok şaşırmamış çünkü bütün horozla öter demiş babası ise pek ciddiye almamış, geç kalıyorum eşyalarımı getir demiş.

5. Siz sevincinizi nasıl paylaşırsınız?

Cevap: Ben olsam ben de en sevdiklerimin yanına gider onlarla paylaşırdım.

Gülibik Metni Cevapları Sayfa 176

4. ETKİNLİK

Gülibik” metnindeki olay ve durumları ifade eden cümleler verilmiştir Bu cümlelerin karşısına çocuğun duygularını yansıtan emojileri yerleştiriniz.

Cevap:

Çocuk tiz bir sesle uyanıyor. :) 
Gülibik’in öttüğünü öğreniyor. :) 
Çocuk, Gülibik’i uyarıyor. :) 
Anne ve babası ilgisiz davranıyor. :( 

5. ETKİNLİK

Metindeki boşluklara uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

Cevap:

BARIŞ MANÇO((  )1943(-)1999( ) )
İstanbul’da doğmuş ve yaşamış bir sanatçı mızdır( . ) Çocukların( , ) Barış Abisi olmuştur( . )
1988( – )1998 yılları arasında 7( ‘ ) den 77( ‘ ) ye adlı bir televizyon programı yapardı(. )Bu programın içinde yaklaşık 12( – )15 dakika süren
Adam Olacak Çocuk programı yer alırdı. Barış MANÇO her hafta yaklaşık 5( – )6 çocuğu sahneye çıkartırdı( . )Onlara önce sorular sorup sonra şarkı söyletirdi. Çocuklara sorduğu sorulardan bazıları şunlardır( : )
( ” )Arabada hangi koltuğa oturuyorsun( ” )
( ” )Kahvaltıda ne yersin( ” )
Çocuklar yaklaşık 2( / )3 dakikalık performanslarını sergiledikten
sonra diğer çocuklar tarafından oylanır ve bölümün bitiminde hediye alırlardı( . )

Gülibik Metni Cevapları Sayfa 177

6. ETKİNLİK

Şair, hayalini anlatan bir şiir yazmış. Siz de hayalinizi anlatan bir şiir yazıp arkadaşlarınızla paylaşınız.

Bir ağaç olsam,
En yüksek dalıma bir kuş konsa.
O kuş olsam,
Uçsam, incecik mavi bir bulutla. O bulut olsam,
Yüksek, karlı bir dağa sarılıp durs O yüksek karlı dağ olsam,
Serin sular toplasam bir ırmakta. O ırmak olsam,
Bin bir çiçekli kırlara dağılsam. Bir gelincik olsam,
Bir kelebek olsam,
Bir çocuk olsam o kelebeğin ardıı Koşsam, yorulsam,
Bir ağaç altında yatıp uyusam.
O ağaç olsam,
En yüksek dalıma bir kuş konsa…

Cevap: EN BÜYÜK HAYALİM

Hayalimdir dünyada savaşı bitirmek
hayalimdir bu dünyaya barışı getirmek
Bir dünya kuracağım çocuklar için
Aç yoksul kimse ölmeyecek

Size diyorum ey insanlar
Dinleyin beni duyun sesimi
Barış yoksa bu dünyamızda
Karanlıkta geçirir insan günlerini

Gülibik Metni Cevapları Sayfa 178

7. ETKİNLİK

Ay’da Kuşlar” şiirindeki çocuk olduğunuzu düşününüz. Şiirde anlatılanlardan hareketle bir resim çizerek resminizi boyayınız.

Pastel boyalarımı Ressam amcaya verdim. Yapacağı resmi Merakla bekledim.
Ay’a kar yağdırdı, Dağlara kanat taktı. Kuş yuvasını Pembeye boyayıp İçine bir fil kondurdu.
“Şimdi de sen yap! dedi,
Boyalarımı geri verdi.
Mavi sel YENER (Kısaltılmıştır.)

Cevap: Resmi kendi hayal gücünüze göre yapmalısınız.

Gülibik Metni Cevapları Sayfa 179

8. ETKİNLİK

Tabloda çiftlikler ye bu çiftliklerde bulunan hayvan türü, sayısı verilmiştir. Tablodaki bilgilerden hareketle sorulan cevaplayınız.

Hangi çiftlikteki horoz sayılan eşittir?

Cevap: 1. ve 3. çiftlik

En çok hayvan hangi çiftlikte vardır?

Cevap: 2. çiftlik

En az kaz hangi çiftliktedir?

Cevap: 3. çiftlik

Tavuk sayısının toplamından 1 eksik hayvanı olan çiftlik hangisidir?

Cevap: 1. çiftlik

Gülibik Metni Cevapları Sayfa 180

BAŞLAYALIM

Görselde şairlerin isimlerinin yer aldığı sokaklar bulunmaktadır. Bu sokaklardan gidilince şairlerin şiirlerine ulaşılmaktadır. Buna göre hangi şiirin hangi şaire ait olduğunu belirleyiniz.

YILDIZLAR OYUNU
Yıldızlar neye ya rar
Şimdi bir rüzgâr geçti buradan
Kuşlar uçar
Geceyi süslemeye
Koştum ama yetişemedim.
Ben koşarım
Yıldızlar neye ya rar
Nerelerde gezmiş tozmuş
Onların kanatları var
Büyümesine bütün bitkilerin.
Öğrenemedim.
Benim kanadım, kollarım
Yıldızlar neye yarar
Kuşlar kanadını çırpar
Yol göstermeye
Şimdi bir rüzgâr geçti buradan
Ben de kolumu sallarım…
Karanlık basar basmaz
Koştum ama yetişemedim.
Uçun kuşlar, uçun kuşlar
Yıldızlar neye yarar
Soraydım söylerdi herhalde
Hepinizle yarışım var!
Çocukların uyumasına.

Gülibik Metni Cevapları Sayfa 181

Hangi şiirin hangi şaire ait olduğunu verilen boşluklara yazınız. Bu şairleri araştırınız. Şairlerin birer şiirini sınıfa getirerek arkadaşlarınıza okuyunuz.

Cahit KÜLEBİ

Cevap: YILDIZLAR OYUNU şiiri

Fazıl Hüsnü DAĞLARCA

Cevap: RÜZGAR şiiri

Tevfik FİKRET

Cevap: KUŞLARLA şiiri

***Gülibik metni cevapları (Sayfa 168-169-170-171-172-173-174-175-176-177-178-179-180-181) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap