Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Gölge Oyunu Tasvirleri Nasıl Yapılır?

Gölge oyunu tasvirleri nasıl yapılır? Tasvirlerin yapımında hangi işlemler uygulanır? Figürlerin yapım aşamaları nelerdir? Gölge oyunu tasvirleri konulu araştırma yazısı.

Gölge Oyunu Tasvirleri Nasıl Yapılır?

Gölge Oyunu Tasvirleri Nasıl Yapılır?

Gölge oyunu, gerilmiş bir perdenin arkasındaki ışık kaynağının deriden yapılan figürlerin gölgelerinin perdeye yansıtılmasıyla oynanan bir oyun türüdür. Bu oyuna gölge oyunu dense de, deriden yapılmış gölge oyunu tasvirleri perdenin önünde, arkasındaki ışık kaynağı vasıtasıyla net bir şekilde görülür. Peki gölge oyunu tasvirleri nasıl yapılır? Gölge oyunu tasvirleri yapımında hangi işlemler uygulanır? Gölge oyunu figürleri yapım aşamaları nelerdir?

Gölge oyunu tasvirleri şeffaflaştırılmış derilerden yapılır. Gölge oyunu tasviri için genelde dana veya manda derisi kullanılır. Tasvir ustaları, gölge oyunu tasvirleri için en uygun derinin deve derisi olduğunu söylerler. Deve derisi ışığa mukavemetlidir ve çok güzel renk tutar. Fakat maliyet ve uğraş açısından daha çok dana derisi kullanılır.

Dana derileri tabaklanır, özel yöntemlerle temizlenir, şeffaflaştırılır ve işlemeye hazır parçalar haline getirilir. Bu deri parçaları çeşitli işlemlerle sertleştirilir. Eğilip bükülmesini önlemek için kalıplarda bekletilir. Daha sonra deri üzerine tasvirlerin ana hatları ve işleme yerleri çizilir. İnce ve keskin bıçaklar ile derilere şekiller verilir. İşlemeler yapılır. Bu işlemeler ustalık gerektirir.

Tasvirin hareket ettirilebilmesi için bazı eklem yerleri (bel kısmı, kol kısmı, şapkası, başı vs.) demir halkalar ile oynatmaya uygun hale getirilir. Her tasvirde eklem yeri olmaz. Bazıları bütün haldedir. Bu eklem yerleri çubuklar yardımı ile oynatılır. Tasvirdeki eklem yerlerine göre bir tasvire üçe kadar uzun çubuk takılabilir. Bu çubuklar aynı zamanda tasvirlerin elle tutulması ve hareket ettirilmesi için de gereklidir.

Keskin bıçaklarla yapılan şekil verme ve işleme yapılma sonrasında gölge oyunu tasvirlerinin boyanması işlemine geçilir. Boya için özel kök boyaları kullanılır. Misal olarak tasvirlerdeki kırmızı renk için çoban üzümünün kaynatılması ile elde edilen bir kök boyası kullanılır. Boyalar yedi kat halinde sürülür. Boylar sıcakken sürülür. Böylece renkler tasvirlerde daha kalıcı halde uzun süre tutunurlar.

Kurutulma işleminden sonra gölge oyunu tasvirlerine çubuklar takılır. Tasvirler test edilir. Hata varsa düzeltilir. Tüm bu işlemlerden sonra gölge oyunu tasvirleri oyuna hazır hale gelirler.

*** Gölge Oyunu Tasvirleri Nasıl Yapılır? konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
39
love
11
unlike
6
confused
6
angry
5
clap
4
sad
3
happy

30 Yorum

Yorum Yap