Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Gazi’yi Görmeye Gelen Ana Metni Cevapları

Gazi’yi Görmeye Gelen Ana metni cevapları ve soruları, Ata Yayıncılık 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 64-65-66-67-68-69 ( Teması)

Gazi’yi Görmeye Gelen Ana Metni Cevapları

Gazi’yi Görmeye Gelen Ana Metni Cevapları

Gazi’yi Görmeye Gelen Ana Metni Cevapları

Gazi’yi Görmeye Gelen Ana Metni Cevapları Sayfa 64

Hazırlık Çalışması

1. Millî Mücadele Dönemi’nde yapılan fedakârlıklar ile ilgili yaptığınız araştırmalardan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Milli Mücadele Dönemi’nde gencin yaşlısına kadınından çocuğuna bütün halk varını yoğunu ortaya koymuştur. Yaşlı nineler cepheye silah taşımış, çocuklar mermi üretmiş, gençler canlarını vermiştir. Mustafa Kemal ve askerlerine destek olan tüm halk sayesinde bu şanlı zafer elde edilmiştir.

2. Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı anılarından belirlediğinizi sınıfta anlatınız.

Cevap: KAHRAMAN TÜRK KADINI

Mustafa Kemal istasyondan şehre doğru, bir süre yaya olarak yürüdü. O’nu görmek için sabahtan itibaren yolları dolduran Tarsusluların arasından neşe ile selamlar vererek, ilerledi. O sırada ansızın bir olayla karşılaştı.
Milli Mücadele’deki çete giysili bir kadın, Atatürk’ün yolunu keserek ayağına kapandı. Gözyaşlarıyla şöyle haykırıyordu:
-“Bastığın toprağa kurban olayım Paşam!”
Mustafa Kemal onu yerden kaldırmak için eğilirken kulağına bu kadının Kurtuluş Savaşında cephelerde çarpışmış olan (Adile Çavuş) olduğunu fısıldadılar.
Gözlerinden iki damla yaş düşen Mustafa Kemal, bu güneşten yüzü yanmış kadının elinden tutup ayağa kaldırdı ve ona şöyle seslendi:
-“Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.”


Yazarın Biyografisi
1963 yılında doğan Depsen, yazar ve araştırmacıdır. Eserlerinden bazıları: Atatürk’ün Gençliğe Işık Tutan Sözleri, Atatürk’ün Anıları, Kefensiz Yatanlar Çanakkale…

Metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

GAZİ’Yİ GÖRMEYE GELEN ANA

Gazi Çiftliği’nde dolaşıp hava alırken oldukça yaşlı bir kadına rastladık. Atatürk, attan inerek bu ihtiyar kadının yanına sokuldu:
– Merhaba nine!
Kadın, Ata’nın yüzüne bakarak hafif bir sesle:
– Merhaba, dedi.
– Nereden gelip nereye gidiyorsun?
Kadın şöyle bir duralayıp:
– Neden sordun ki, dedi. Buraların sabısı1 mısın? Yoksa bekçisi mi?
Paşa gülümsedi.

Gazi’yi Görmeye Gelen Ana Metni Cevapları Sayfa 65

– Ne sahibiyim ne de bekçi- siyim nine. Bu topraklar Türk milletinin malıdır. Buranın bekçisi de Türk milletinin kendisidir. Şimdi nereden gelip nereye gittiğini söyleyecek misin? Kadın başını salladı. – Tabii söyleyeceğim. Ben, Sincan’ın köylerindenim bey. Otun güç bittiği, atın geç yetiştiği, kavruk köylerinden birindeyim. Bizim mıhtar2 bana bilet aldı, trene bindirdi. Kodum3 Angara’ya4 geldim. – Muhtar niçin Ankara’ya gönderdi seni? – Gazi Paşa’mızı görmem için. Başını pek ağrıttım da… Benim iki oğlum, gâvur5 harbinde şehit düştü. Memleketi gâvurdan kurtaran kişiyi bir kez görmeden ölmeyeyim diye hep dua ettim durdum. Rüyalarıma girdi Gazi Paşa. Ben de gün demeyip mıhtara anlatınca o da bana bilet alıverip saldı Angara’ya, giceleyin6 gel- dimdi7. Yolu neyi de bilemediğimden işte ağşamdan8 belli böyle kendimi ordan oraya vurup duru- yom9 bey. – Senin Gazi Paşa’dan başka bir isteğin var mı? Kadının birden yüzü sertleşti. – Tövbe de bey, tövbe de! Daha ne isteyebilirim ki… O, bizim vatanımızı gutlardı10. Bizi düşmanın elinden gurtardı. Şehitlerimizin mezarlarını onlara çiğnetmedi, daha ne isteyebilirim ondan? Onun sayesinde, şimdi istediğimiz gibi yaşıyoruz. Buralara, bir defa yüzünü görmek, ona “Sağ ol Paşa’m!” demek için düştüm. Onu görmeden ölürsem gözlerim açık gidecek. Sen efendi bir adama benziyon11, bana bir yardım ediver de Gazi Paşa’yı bulacağım yeri deyiver.

Gazi’yi Görmeye Gelen Ana Metni Cevapları Sayfa 66

Atatürk’ün gözleri dolu dolu olmuştu, çok duygulandığı her hâlinden belliydi. Bana dönerek: – Görüyorsun ya Gökçen işte bu bizim insanımızdır… Benim köylüm, benim vefalı Türk anamdır bu. Attan indim. Yaşlı kadının elini tuttum: – Anacığım, dedim, sen gökte aradığını yerde buldun. Rüyalarını süsleyen, seni buralara kadar koşturan Gazi Paşa yani Atatürk işte karşında duruyor. Köylü kadın bu sözleri duyunca şaşkına döndü. Elindeki değneği yere fırlatıp Atatürk’ün ellerine sarıldı. Görülecek bir manzaraydı bu. İkisi de ağlıyordu. İki Türk insanı, biri kurtarıcı, biri kurtarılan; ana oğul gibi sarmaş dolaş ağlıyorlardı. Yaşlı kadın belki on defa öptü Ata’nın ellerini. Ata da onun ellerini öptü. Sonra heybesinden küçük bir paket çıkarttı. Daha doğrusu beze sarılmış bir köy peyniri. Bunu Atatürk’e uzattı: – Tek ineğimin sütünden kendi ellerimle yaptım Gazi Paşa. Bunu sana hediye getirdim. Seversen gene yapıp getiririm. Paşa hemen orada bezi açıp peyniri yedi. Çok beğendiğini söyledi. Sonra birlikte köşke kadar gittik. Oradakilere şu emri verdi: – Bu anamızı alın, burada iki gün konuk edin. Sonra köyüne götürün. Giderken de kendisine üç inek verin, benim armağanım olsun.

Gazi’yi Görmeye Gelen Ana Metni Cevapları Sayfa 67

1. ETKİNLİK

Aşağıda verilen kelime ve kelime gruplarını karşılarında karışık olarak verilmiş anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.

• Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını oluşturduğunuz sözlüğe ekleyiniz.

Cevap:

2. ETKİNLİK

a) Metinde geçen aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili eklerin cümleye kattığı anlamı açıklayınız.
Buraların sabısı sın? Yoksa bekçisi mi?
Şimdi nereden gelip nereye gittiğini söyleyecek misin?
Senin Gazi Paşa’dan başka bir isteğin var ?

Cevap: Bu ek soru ekidir. Cümleye soru anlamı katmaktadır.


Bilgi Kutusu
İsimlerden ya da eylemlerden sonra gelerek cümleye çoğunlukla soru anlamı katan mi ekine soru eki denir. Soru eki mi bir kelime gibi ayrı yazılır. Ayrı yazıldığı hâlde soru eki ünlü uyumuna uyar. Soru eki mi cümleye pekiştirme, şart vb. anlamlar katabilir.

b) Soru ekini (mi) kullanarak aşağıya beş tane soru cümlesi yazınız.

Cevap:

Yarın onlarda mı gelecek?
Fener maçı mı oynuyor?
Siz de mi yoruldunuz?
Kimse mi çağırmamış?
O da mı aşık olmamış?

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin özetini defterinize yazınız.

Cevap: Gazi Çiftliği’nde dolaşıp hava alırken oldukça yaşlı bir kadına rastlar. Kadın Ata’ya neden Ankara’ya geldiğini söyler. Ata kendisini görmek isteyen bu yaşlı teyzeye Atatürk’ün kendisi olduğunu söyler. Yaşlı teyze Ata’yı sarar ona köyden getirdiği peyniri uzatır. Ata teyzeyi ağırlamalarını dönerken de ona üç inek vermelerini söyler.

Gazi’yi Görmeye Gelen Ana Metni Cevapları Sayfa 68

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Ninenin “Buraların sabısı mısın? Yoksa bekçisi mi?” sorusuna Atatürk nasıl cevap vermiştir?

Cevap: Sahibi de değilim bekçisi de. Buranın sahibi Türk milleti bekçisi de yine Türk milletidir der.

2. Sincan’ın köylerini nasıl anlatmıştır?

Cevap: Otun güç bittiği, atın geç yetiştiği, kavruk köyler olarak anlatır.

3. Nine niçin Ankara’ya gelmiştir?

Cevap: Ölmeden Ata’yı görmek ona şükranlarını sunmak için.

4. Nine, Atatürk’ün karşısında olduğunu öğrenince ne yapmıştır?

Cevap: Hemen ona sarılmış, ona şükran duygularını sunmuştur.

5. Nine, Atatürk’e ne hediye etmiştir? Atatürk buna nasıl karşılık vermiştir?

Cevap: Kendi eliyle sağdığı tek inekten elde ettiği sütten yaptığı peynir armağan etmiştir.

6. Metinde bazı kelimelerin yazılışı farklıdır. Sizce bunun nedeni nedir?

Cevap: Çünkü metinde yerel konuşma ağızları olduğu gibi verilmiştir. O dönem insanının konuşması metnin daha gerçekçi olmasını sağlamak amacıyla böyle yazılmıştır.

5. ETKİNLİK

Metnin yazarı siz olsaydınız bu metne hangi başlığı verirdiniz?

Cevap: Türk Milleti’nin Birliği, Vefası

6. ETKİNLİK

a) Okuduğunuz metin hangi türde yazılmıştır?

Cevap: Anı türünde yazılmıştır.

b) Metnin türünü nasıl belirlediğinizi metinden örneklerle açıklayınız.

Cevap: Çünkü tanık olunan bir olayın üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra kaleme alındığını görürüz. Bu tür yazılara da anı yani hatıra denilmektedir.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerden koşul bildirenlerin başına “√” işareti koyunuz.

Cevap:

() Onu görmeden ölürsem gözlerim açık gidecek.
() Köylü kadın bu sözleri duyunca şaşkına döndü.
() Seversen gene yapıp getiririm.
() Bu topraklar Türk milletinin malıdır.

8. ETKİNLİK

Öğretmeninizin hazırlayacağı kelime ve kavram havuzundan bir kelime çekiniz ve onun hakkında üç dakikalık konuşma yapınız.
• Konuşmanızda beden dilinizi etkili bir şekilde kullanmaya özen gösteriniz.

Cevap: Birlik Olma

Dostlarım, şunu bilmek gerekir ki birlik olmak güçlü olmak diri kalmak demektir. Birlik olmayan milletlerin başlarına neler geldiğini hepimiz görürüz. Birlik olunmadan mücadele de olmaz vatan savunması da. Bu bakımdan birlik olmayı bir yaşam amacı haline getirmeli birliğimize karşı yapılacak saldırıları da bir an evvel yok etmeliyiz.

Gazi’yi Görmeye Gelen Ana Metni Cevapları Sayfa 69

9. ETKİNLİK

Metindeki yaşlı nine, köyüne döndükten sonra neler yaşamış olabilir? Bu konuda hikâye edici bir metin yazınız.

Cevap: Nine Köyü’nde

Yaşlı Nine köyüne döndüğünde gurur dolu bakışlarla etrafı süzdü. Gazi’yi görmüş onunla konuşmuştu. Bu şerefe köyde kaç kişi sahip olabilir ki. Derken ardından üç ineği de getirildi. Köylüler Nine’ye geliyor ona eskisinden daha da hürmetli bakıyorlardı. Nine, ölümünün sonuna kadar o köyün en değerli üyesi olarak yaşadı. Herkes ona saygıda kusur etmedi. Ölünce de heykeli köyün ortasına dikildi.

Gelecek Derse Hazırlık

1. Atatürk’ün hangi savaşlara katıldığını ve nerelerde savaştığını araştırınız, edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız.

Cevap:

31 Mart Vakası (13 Nisan 1909)
Arnavutluk İsyanı (15 Ocak 1911)
Trablusgarp Savaşı (29 Eylül 1911)
İkinci Balkan Savaşı (1912- 1913)
Çanakkale Savaşı (18 Mart 1915)
Doğu (Kafkas) Cephesi (1916-1917)
Suriye-Filistin Cephesi (1917-1918)
Kurtuluş Savaşı (1919 – 1923)

2. Kurtuluş Savaşı’nı anlatan fotoğraflar bulunuz ve bulduğunuz fotoğrafları sınıfa getiriniz.

Cevap:

3. Hakkında hazırlıklı konuşma yapmak amacıyla Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarından birini belirleyiniz.
• Hazırlıklı konuşmanızı görsellerle destekleyiniz.
• Hazırlıklı konuşmanızdan önce mutlaka prova yapınız.

Cevap: Gördesli Makbule Hanım Türk Kurtuluş Savaşı’nda İzmir ve çevresini işgal eden Yunanlarla savaşırken ölen Türk kadınıdır.

***Gazi’yi Görmeye Gelen Ana metni cevapları (Sayfa 64-65-66-67-68-69) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
42
clap
8
love
8
sad
7
unlike
5
angry
3
happy
3
confused

51 Yorum

Yorum Yap