Gaziler Günü önemi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, ne zaman ilan edilmiştir, nasıl kutlanır gibi soruları cevaplayan Gaziler Günü ile ilgili araştırma yazısı.
Savaşan ve savaştan sağ olarak dönen kişilere “Gazi” denmektedir. İslam dininde savaşa “gaza” denilmektedir. Gazi tabiri de “gaza” kelimesinden gelmektedir ve “gazaya giden” anlamı da taşır. Gaziler günü de bu kişilerin yaptıkları fedakarlığın her daim hatırlanmasını sağlayan, gaziliğin ve gazilerin önemini hatırlatan bir gündür. Her yıl 19 Eylül tarihi Gaziler Günü olarak kutlanılmaktadır.
Gaziler günü ülkemiz tarafından ilan edilmiştir ve ulusal çapta kutlanılmaktadır. 23 Nisan 1920 tarihinde açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilan ettiği günlerden biridir. Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği günlerde 13 Eylül 1921 tarihinde Sakarya Meydan Muharebesi kazanılmıştır. Bu zaferin ardından Gaziler günü gündeme gelmiştir.
Gaziler Günü Ne Zaman İlan Edilmiştir?
Gaziler Günü Sakarya Zaferi’nden yaklaşık 1 hafta sonra 19 Eylül 1921 tarihinde ilan edilmiştir. O tarihten bu yana; her yıl 19 Eylül tarihi Gaziler Günü olarak kutlanmaya devam etmektedir.
Gaziler Günü Neden ve Nasıl İlan Edilmiştir?
13 Eylül 1921 tarihinde kazanılan Sakarya Zaferi sonrasında 15 Eylül tarihinde Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak ile Batı Cephesi Kumandanı İsmet İnönü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne telgraf çekmişlerdir. Bu telgrafta tam olarak şu ifadeler yer almaktadır: “Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretleri’ne müşirlik rütbesi ile gazilik unvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”
Günümüz Türkçesi ile söz konusu telgraf metnini belirtmek gerekirse: “Savaş meydanında aldığı önlemler ve uyguladığı taktikler ile savaşta galip gelmemizi sağlayan Sayın Mustafa Kemal Paşa’ya mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı verilmesini teklif ve saygıyla rica ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu yüce davranışta bulunmasının, milletimiz tarafından Mustafa Kemal Paşa özelinde aslında doğrudan doğruya bütün ordumuza yapılmış bir kutlama olacağını düşündüğümüzü arz ederiz.”
Bu telgrafın Ankara’ya ulaşmasının ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alınan karar ile 19 Eylül 1921 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’ya gazilik unvanı ve mareşallik rütbesi verilmiştir. Bu rütbe ve unvanın verilmesinden sonra Mustafa Kemal; Mareşal Gazi Mustafa Kemal olarak anılmaya başlanmıştır.
Bu tarih, bütün gaziler için bir övünç kaynağıdır ve her yıl 19 Eylül 1921 günü “Gaziler Günü” olarak kutlanılmaktadır. Gaziler Günü’nün nasıl kutlanacağı ve bu anlamlı günde ne tür programlar, törenler düzenleneceği 24 Ağustos 2003 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik ile belirlenmiştir.
Gaziler Günü Nasıl Kutlanır? Gaziler Günü’nde Neler Yapılır?
Gaziler Günü kutlaması, ülkemiz için canını hiç düşünmeden ortaya koymuş insanların mutluluğu ön plana alınarak yapılır ve bu şekilde de yapılmalıdır. Gaziler Günü kutlama programı içerisinde, Gazilerin bizler için ve ülkemiz için yaptıkları fedakarlıkları belirten konuşmalar yapılır ve şiirler okunur. Gazilerimizin fedakarlıklarını gözler önüne seren tiyatro oyunları oynanır, bu konuda çekilmiş sinema gösterimleri yapılır ve çeşitli dinletiler gerçekleştirilir.
Gaziler Günü’nde, gazilerimizin bizler ve vatanımız için yaptıkları fedakarlığı ön plana çıkardıktan sonra; mutlak surette Gazilerin sıkıntılarına da değinilir. Gazilerin hayatlarını sürdürürken çektikleri sıkıntılara kutlama programlarında yer verilir. Bu konuda öğrencileri ve toplumu bilgilendirici çalışmalar yapılır. Gerekirse ilanlar bastırılır, televizyon programları, kamu spotları ve radyo yayınları hazırlanır.
Gazilere ortak kullanım alanlarında (otobüs, hastane, kamu kurum ve kuruluşları gibi) sıra önceliği tanınması gerektiğine yönelik bilgilendirme gerçekleştirilir. Bu konuda halkın bilinç düzeyinin artırılması için çalışılır. Gazilerin ekonomik olarak rahat şartlarda yaşayıp yaşamadıkları konusunda çalıştaylar düzenlenir ya da düzenlenmelidir. Bu konuda yapılan araştırmalar neticesinde gazilerimizin daha iyi şartlarda yaşaması için gerekli adımların atılması için gayret gösterilir ve gösterilmelidir.
İlgili İçerikler:
GAZİLER GÜNÜ VE GAZİLERE VERİLEN ÖNEM – KOMPOZİSYON
GAZİLER VE GAZİLER GÜNÜ HAKKINDA SÖZLER
GAZİLER GÜNÜ İLE İLGİLİ ŞİİRLER
*** Gaziler Günü önemi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, ne zaman ilan edilmiştir, nasıl kutlanır gibi soruları cevaplayan Gaziler Günü ile ilgili araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.
Yorum Yap