Dünya Kadar Plastik dinleme metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 153-154-155-156-157
(Doğa ve Evren Teması)

Dünya Kadar Plastik Dinleme Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Dünya Kadar Plastik Dinleme Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Dünya Kadar Plastik Dinleme Metni Cevapları Sayfa 153

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Çevreyi korumak için neler yapılması gerektiği hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.

Doğayı ve Çevreyi Korumak İçin Ne Tür Önlemler Alınabilir?

2. Çevre kirliliğiyle ilgili derlediğiniz gazete ve dergi haberlerini arkadaşlarınıza okuyunuz.

http://www.gazetevatan.com/cevre-kirliligi-nedeniyle-361-bin-lira-ceza–1287791-gundem/

https://www.trthaber.com/haber/yasam/cevre-kirliligine-dikkati-cekmek-icin-sehir-coplugunde-oyun-parki-kurdu-443091.html

https://www.gercekgundem.com/yurttan-haberler/138405/karsiyaka-belediyesinden-cevre-icin-onemli-adim

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki sözcüklerin anlamını önce tahmin ediniz. Sonra bu sözcüklerin anlamını sözlükten bulup yazınız. Tahminleriniz ile sözlük anlamlarını karşılaştırıp bu sözcükleri birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

üretim
Sözlük anlamı: Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet meydana getirme, istihsal, tüketim karşıtı
Cümle: Dükkanımızın günlük leblebi üretim miktarı yirmi kilodur.

ambalaj
Sözlük anlamı: Eşyayı sarmaya yarayan mukavva, kâğıt, tahta, plastik vb. malzeme
Cümle: Cips ambalajlarını yerlere atmayalım.

çözünmek
Sözlük anlamı: Çözülme işine konu olmak, dağılmak, erimek
Cümle: Tuzun suda iyice çözünmesi için karıştıralım.

atık
Sözlük anlamı: Hastane, ev, fabrika vb. yerlerde kullanılmış, artık işlenemez veya çevre için zarar oluşturan her türlü madde
Cümle: Plastik atıklarımızı geri dönüşüm kutularına atalım.

Dünya Kadar Plastik Dinleme Metni Cevapları Sayfa 154

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. İşlenmiş petrol, hangi ürünlerin üretiminde kullanılırmış?

Cevap: Plastik şişeler, kalemler, bilgisayarlar ve daha pek çok şeyin üretiminde kullanılırmış.

2. Plastik neden çevreci bir malzeme değilmiş?

Cevap: Çünkü plastik, doğada biyolojik olarak çözünmez.

3. Dünya üzerinde her gün çıkan plastik çöp miktarı ne kadarmış?

Cevap: Yaklaşık 8 milyon tonmuş.

4. Plastiklerin yolculuğu nerede başlar, nasıl sonlanırmış?

Cevap: Çöpte başlar ya çöp toplama alanlarında ya geri dönüşüm fabrikalarında ya da okyanuslarda birikip çöp adaları oluşturarak sonlanırmış.

5. Çöp adalar nasıl oluşurmuş?

Cevap: Rüzgar ve yağmurlarla sürüklene çöpler denizlere ve okyanuslara kadar taşınır. Akıntı ve dalgalarla birlikte sürüklenmeye devam eder. Bir yerde birikerek çöp adaları oluşur.

6. Plastik çöplerin, okyanusları kirletme dışında ne gibi zararları varmış?

Cevap: Deniz canlılarının ölümüne yol açıyor, plastikte bulunan zehirli parçacıklar içtiğimiz sudan ya da yediğimiz balıktan bize geçerek sağlığımızı etkiliyor.

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.

Cevap: 

Metnin konusu: Plastik atıkların zararları

Metnin ana fikri: Bilinçsizce doğaya bıraktığımız, doğada biyolojik olarak çözünemeyen plastik atıkların canlılara büyük zararları vardır.

4. ETKİNLİK

Metinle ilgili görüşlerinizi sebepleriyle birlikte aşağıya yazınız.

Cevap: 

Metin, plastik atıkların zararlarını sade bir dille ve etkileyici bir biçimde bize aktarıyor. Metin ile plastik atıkların hangi zararlara yok açabileceğini, doğadaki yolculuğunu, canlılar için ne kadar tehlikeli olduğunu öğreniyoruz.

Dünya Kadar Plastik Dinleme Metni Cevapları Sayfa 155

5. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümlelerdeki geçiş ve bağlantı ifadelerinin altını örnekteki gibi çiziniz.

Cevap: 

Plastik dayanıklı olmasının yanı sıra oldukça da ucuzdur. Hatta o kadar ucuzdur ki çoğu plastik ürün yalnızca bir kez kullanılmak üzere üretilir.

Bu kadar çeşitli kullanım alanına rağmen plastik hiç de çevreci bir malzeme değildir. Neden mi? Çünkü plastik doğada biyolojik olarak çözünmez.

Attığınız çöpler kimi zaman şehirlerdeki çöp toplama alanlarına, kimi zaman geri dönüşüm fabrikalarına gider. Ne yazık ki bunların dışında çoğunun yolculuğu devam eder.

Rüzgâr ve yağmur yüzünden sürüklenmiş çoğu çöp, denizlere ve okyanuslara kadar taşınır. Ancak yolculukları burada da bitmez.

Son olarak bu zehirli parçacıklar içtiğimiz suya ya da yediğimiz balığa geçiyor. Yani düşünmeden attığımız plastik çöpler, uzun yollardan geçip bizim tabağımıza geri geliyor.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili fiillerin yapısını karşılarına yazınız.

Cevap: 

Petrol pek çok şeyin üretiminde kullanılır. → Basit

Plastik ürünler yalnızca bir kez kullanılmak üzere üretilir. → Türemiş

Ayrıştırıcı canlılar, plastiği tanıyamaz. → Türemiş

Çöpe atılan plastikler acaba nereye gidiyor? → Basit

Hep birlikte plastiğin izini sürelim. → Basit

Bu plastik atıkları yiyecek zannediyorlar. → Birleşik

Çoğu çöp, denizlere ve okyanusa taşınır. → Türemiş

Çöp yığınlarının arasında sıkışabiliyorlar. → Birleşik

Dünya Kadar Plastik Dinleme Metni Cevapları Sayfa 156

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen birleşik fiillerin altını çiziniz. Bu birleşik fiillerin hangi yolla oluştuğunu tablonun uygun bölümüne örnekteki gibi yazınız.

Cevap: 

• Her zaman bizlere yardım ettiniz siz.
• İnsan isterse her şeyi başarabilir.
• İşlerinizi bitiriverin de dışarı çıkalım.
• Bir an önce onların yanına gitmek için can atıyorum.
• Çocuklar, giden arabanın ardından bakakaldılar.
Sabredersen işimiz daha çabuk biter.
Burnumda tütüyor annemin güzel yemekleri.
• O kadar çalıştı ama büyük ödülü kazanamadı.
• Yanımıza ne zaman geldiğini fark etmedim.
• Çocuklar, ağız birliği etmiş gibi aynı şeyleri söylüyorlar.
• Biraz daha gayret edersem işimi erkenden bitiririm.
• Ben de sizin kadar iyi bir sanatçı olabilirim.
• Antrenörün gözüne girmek için daha fazla çalışmalısın.
• Onlar hazırlıkları tamamlayıversinler de bir an önce çıkalım.
• Bazı insanlar sevdiklerini mutlu etmek için çalışır.

İsim + Yardımcı FiilFiil + FiilDeyim Hâlinde
yardım et-

sabret-

fark et-

gayret et-

mutlu et-

başarabil-

bitiriver-

bakakal-

olabil-

tamamlayıver-

can at-

burnunda tüt-

ağız birliği et-

gözüne gir-

Dünya Kadar Plastik Dinleme Metni Cevapları Sayfa 157

8. ETKİNLİK

a. “Atıkların doğaya verdikleri zararlar” ile ilgili bir araştırma yapınız. Araştırmanızdan edindiğiniz bilgilere göre bilgilendirici bir yazı yazınız. Yazınızı, oluşturacağınız yazı taslağına göre düzenleyiniz. Yazınızda açıklayıcı ve tartışmacı anlatım biçimlerini kullanmaya, medya kaynaklarından görüşlerinizi destekleyecek kanıtlar sunmaya dikkat ediniz.

Cevap: 

(örnek)

YAZI TASLAĞIM

Araştırmamın konusu: Atıkların doğaya verdikleri zararlar

Araştırmamın amacı: Atıkların doğaya verdiği zararlar hakkında okuyucuyu bilgilendirmek

Giriş bölümü: Atıklar hakkında bilgi

Gelişme bölümü: Atıkların doğaya verdiği zararlar

Sonuç bölümü: Atıkların doğaya verdiği zararı engellemek için yapılması gerekenler

Kaynakça:

https://www.biyologlar.com/atiklarin-dunyaya-verdigi-zararlar-ve-atiklarin-yok-olma-sureleri

https://www.netpakambalaj.com/tr/plastik-posetlerin-cevre-ve-dogaya-zararlari-h-33

https://turkceodevim.com/dogada-uzun-sure-yok-olmayan-sanayi-urunleri/

b. Oluşturduğunuz taslaktan hareketle yazınızı yazınız.

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak konu hakkındaki bilgilendirici metin örneğine ulaşabilirsiniz:

Atıkların Doğaya Verdikleri Zararlar

*** Dünya Kadar Plastik dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf Özgün Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın