Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Dünya Daha Ne Kadar Dönecek Dinleme Metni Cevapları

Dünya Daha Ne Kadar Dönecek dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 212-213-214-215
(Bilim ve Teknoloji Teması)

Dünya Daha Ne Kadar Dönecek Dinleme Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Dünya Daha Ne Kadar Dönecek Dinleme Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Dünya Daha Ne Kadar Dönecek Dinleme Metni Cevapları Sayfa 212

1. ETKİNLİK

Metni dinlerken Dünya, Ay ve Güneş hakkında verilen bilgileri ilgili görsellerin yanına not alınız.

Cevap: 

Dünya

  • Dünya kendi ekseni etrafında döner. Aynı zamanda yörüngesinde hareket halindedir.
  • Dünya Güneş’in etrafında 1 senede döner.
  • Dünya durağan olmadığı için git gide yavaşlamaktadır ve bir gün tamamen duracaktır.

Ay

  • Ay, Dünya’nın etrafında 4 haftada döner.
  • Ay bir müddet sonra Dünya’ya daha da yaklaşıp yok olacak.

Güneş

  • Güneş, Samanyolu’nun merkezinde 250 milyon yılda döner.

Dünya Daha Ne Kadar Dönecek Dinleme Metni Cevapları Sayfa 213

2. ETKİNLİK

Aşağıda verilen kelimelerin anlamlarını metinden hareketle tahmin ederek tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

Cevap: 

fizik: Maddenin kimyasal yapısındaki değişiklikler dışında genel veya geçici yasalara bağlı, deneysel olarak araştırılabilen, ölçülebilen, matematiksel olarak tanımlanabilen madde ve enerji olgularıyla uğraşan bilim dalı

eksen: Bir cismi iki eşit parçaya bölen çizgi, mihver

hayali: Gerçekte var olmayan, gerçek olmayan, fantastik, ütopik

küre: Bütün noktaları merkezden aynı uzaklıkta bulunan bir yüzeyle sınırlı cisim

uzay: Bütün gök cisimlerinin içinde bulunduğu sınırsız boşluk

yer kabuğu: Dünya’nın dışını çepeçevre kaplayan, üzerinde karalar ve denizlerin bulunduğu bölüm, yeryüzü

gelgit: Ay ve Güneş’in yer yuvarlağı üzerindeki çekim güçleri sebebiyle deniz yüzünde, özellikle ana denizlerde su düzeyinin alçalması, kabarması olayı, metcezir

devasa: Dev gibi, çok büyük

3. ETKİNLİK

Aldığınız notlardan yola çıkarak dinlediğiniz metni özetleyiniz.

Cevap: 

DÜNYA DAHA NE KADAR DÖNECEK METNİ ÖZETİ

Dünya kendi ekseni etrafında döner. Aynı zamanda yörüngesinde hareket halindedir. Dünya Güneş’in etrafında 1 senede döner. Ay, Dünya’nın etrafında 4 haftada, Güneş, Samanyolu’nun merkezinde 250 milyon yılda döner. Niçin döndüklerini bilmiyoruz fakat ne zaman dönecekleri konusunda tahminde bulunabiliyoruz. Newton’un hareket kanununa göre, katı ve sağlam bir cisim, bir engelle karşılaşmazsa sonsuza kadar hareket halinde kalır. Dünya durağan olmadığı için bir müddet sonra hareketsiz kalacaktır. Ay Dünya’ya devasa güçlerin etki edeceği kadar yakınlaşacak ve bunlar onun parçalanmasına sebep olacak. Bütün parçaları yer yüzüne yağacak ve Dünya’yı yıkıp geçecek. Böylece Dünya’mızın sonu gelecek. Fakat bunlar milyonlarca yıl sonra olacaktır.

Dünya Daha Ne Kadar Dönecek Dinleme Metni Cevapları Sayfa 214

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Bilim insanının fizikçi olmasında etkili olan olay nedir?

Cevap: Okuldayken Dünya ve Ay2ın tam olarak ne yaptıklarını anlayamamasıdır.

2. Dünya’nın dönüşünü neden hissedemiyoruz? Açıklayınız.

Cevap: Dünya çok büyük olduğu ve bu yüzden bu hareketin bize çok yavaş geldiği için hissedemiyoruz.

3. Dünya, Güneş ve Ay niçin uzayda sürekli hareket hâlindedir? Yazar bunu açıklamak için hangi örnekleri vermiştir?

Cevap: Uzay boşluğunda herhangi bir engel olmadığı için sürekli hareket halindedir. Yazar bunu açıklamak için hareket halindeki bir araçtan elimizi uzattığımızda havanın engel olması, topların zemine düştüğünde hareketlerinin durmasını örnek olarak vermiştir.

4. Bilim insanına göre Dünya’mızın sonu nasıl gelecek?

Cevap: Ay Dünya’ya devasa güçlerin etki edeceği kadar yakınlaşacak ve bunlar onun parçalanmasına sebep olacak. Bütün parçaları yer yüzüne yağacak ve Dünya’yı yıkıp geçecek. Böylece Dünya’mızın sonu gelecek.

5. Dünya’mız neden her geçen yıl kendi ekseni etrafında daha yavaş dönüyor?

Cevap: Dünya durağan olmadığı için her yıl yavaşlamaktadır.

6. Metinde adı geçen bilim insanına soru sorma imkânınız olsaydı ne sorardınız? Bu soruyu sorma sebebiniz nedir?

Bu soruya siz cevap verebilirsiniz.

7. Fizik ve astronomiyle ilgilenen bir bilim insanı olsaydınız uzayla ilgili hangi gizemi çözmek isterdiniz? Nedenleriyle açıklayınız.

Bu soruya siz cevap verebilirsiniz.

5. ETKİNLİK

Astronomi üzerine çalışmış bir Türk bilim insanıyla ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşmak üzere bir sunum yapınız.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki elektronik postayı okuyunuz. Soruları cevaplayınız.

1) Ali’ye “Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç“ romanı niçin öneriliyor?

Cevap: Ali öğretmeninden Dünya’nın sonu ile ilgili halk inanışlarını işleyen edebî eser adı istediği için öneriliyor.

2) Gönderilen e-postada “edu“ ve “gov“ uzantılı sitelerin önerilme sebebi nedir?

Cevap: “edu” uzantılı siteler eğitim siteleri, “gov” uzantılı siteler devlete ait siteleridir. Bu siteler güvenilir kaynaklardır. Bu nedenle önerilmektedir.

Dünya Daha Ne Kadar Dönecek Dinleme Metni Cevapları Sayfa 215

7. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne göre Dünya’nın dönme hızının gitgide yavaşladığı, uzun bir süre sonra tamamen duracağı ve Dünya’daki yaşamın son bulacağı ifade ediliyor. Bu durum karşısında kendinizi başka gezegenlerde yaşam alanı arayan bir bilim insanı olarak düşününüz. Yeni gezegen arayışınızı anlatan bir hikâye kurgulayınız.

Hikâyenizde yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş aşağıdaki kelimelerin Türkçelerini kullanınız.

planetaryum, galaksi, kozmos, asteroit, almanak

*** Dünya Daha Ne Kadar Dönecek dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
angry
44
love
12
unlike
4
clap
3
confused
1
happy
0
sad

140 Yorum

Yorum Yap