Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır metni cevapları ve soruları, Yıldırım Yayınları 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 211-212-213-214-215-216-217-218-219 (Bilim ve Teknoloji Teması)
Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır Metni Cevapları

Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)
Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır Metni Cevapları Sayfa 212
METNE HAZIRLANALIM
Soru: Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.
İnsan olarak sahip olduğumuz en önemli özelliklerimizden biri “merak duygumuz.” Merak ettiğimiz konular bizi çekiyor ve onların peşinden gidiyoruz. Bilim insanları da merak ettikleri konuların peşinden gidiyor. Başka bir deyişle “bilimsel araştırmalar” yapıyorlar. Bilim insanlarının uğraşları boşa çıkmıyor ve bilimsel konularla ilgili önemli bilgi birikimleri oluşuyor. Bilim dünyası böylece yeni bilgilerle sürekli zenginleşiyor.
Soru: Yazara göre ilgimizi çeken konular nelerdir?
Cevap: Yazara göre ilgimizi çeken konular merak ettiğimiz konulardır.
Soru: Öğrenme ve buluş sürecinde merak duygusu neden önemlidir?
Cevap: Merak duygusu sayesinde bilimsel araştırmalar yapılıyor ve bilim dünyası yeni bilgilerle sürekli zenginleşiyor.
Soru: Araştırma yaparken nasıl bir tutum sergiliyorsunuz? Başvurduğunuz bilgi kaynaklarını değerlendirmeniz amacıyla aşağıdaki soruları defterinize cevaplayınız.
Cevap: Araştırma yaparken güvenilir, tarafsız ve güncel kaynaklar kullanırım. Bilgi kaynaklarını değerlendirirken yazarın uzmanlık alanını, kaynağın yayın tarihini ve doğruluğunu dikkate alırım.
Soru: Merak uyandırıcı bulduğunuz konular nelerdir? Genellikle hangi konularda araştırma yaparsınız?
Cevap: Ben daha çok doğa olaylarını ve uzayı merak ederim ve bunlarla ilgili araştırmalar yaparım.
Soru: Merak ettiğiniz konularda sorularınızın cevabını bulana kadar uğraşır mısınız yoksa vazgeçer misiniz? Neden?
Cevap: Sorularımın cevabını bulana kadar uğraşırım çünkü bir işi yarım bırakmayı sevmem, merak duygumu giderene kadar uğraşırım.
Soru: Merak ettiklerinizi öğrenmek için araştırma yaparken hangi bilgi kaynaklarına (kitap, ansiklopedi, konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, genel ağ vb.) başvurursunuz?
Cevap: Günümüzde teknolojinin sunduğu imkânlardan dolayı araştırma yaparken daha çok genel ağa başvuruyorum.
Soru: Bir sunum için hangi teknolojik araçları (akıllı tahta, projeksiyon, ses kayıt cihazı, fotoğraflar vb.) kullanacağınızı nasıl belirlersiniz?
Cevap: Sunumumda vermek istediğim bilgileri en etkili hangi araçla sunabileceksem onu tercih ederim.
Soru: Hangi konularda denemeler, deneyler yapıyorsunuz? Bu deneme ve deneyler size neler kazandırıyor?
Cevap: Ben genellikle doğa ve hava olaylarıyla ilgili deneme ve deneyler yapıyorum. Bu deneme ve deneyler, doğayı daha iyi anlayabilmemi, olayları yorumlama ve çıkarım yapmamı sağlıyor.
Okuyalım
Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır” adlı metni koyu yazılan bölümlere ve noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.
Metin içerisinde altı çizilmiş, koyu ya da italik yazılmış, renklendirilmiş, farklı punto ya da font kullanılmış bölümler önemli noktaları vurgular.
Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır Metni Cevapları Sayfa 213
ÇOCUKLAR DOĞUŞTAN BİLİM İNSANIDIR
Ay neden yuvarlaktır? Çimen neden yeşildir? Neden düş görürüz? Neden ayak parmaklarımız vardır? Bu sorular ve binlerce benzeri, zaman zaman hepimizin aklına gelir. Ama en çok çocuklar bu soruların yanıtlarını merak ederler. Bu, onların dünyada var olan gerçekleri hızla öğrenebilme isteklerinin somut bir göstergesidir. Tıpkı bilim insanlarında olduğu gibi.
Peki, sorduğumuz bu sorulara yanıt alabiliyor muyuz? Yetişkinlerden kimi zaman yanıt alabiliriz. Kimi zaman öyle sorular gelir ki aklımıza, yanıtını pek kimse bilemez. İşte o zaman sorumuzun yakasını bırakmayıp yanıta doğru ilerlemeye uğraşmamız gerekir. Bu yolda ilerlerken ilk kaynağımız ansiklopediler olabilir. Evimizde ansiklopedi yoksa kitaplığa gidebiliriz. Kitaplıklarda, ansiklopedilerden başka kitaplarda da aradığımız bilgiyi bulma şansımız vardır. Kitaplar, merakımızı gidermek için başvurabileceğimiz en değerli ve en güvenilir kaynaklardır. Yanıtı bulana değin uğraşırız. Yanıtı bulduğumuzda aldığımız zevke diyecek yoktur. Ya yanıtı bulamazsak ne olacak? Elbette yanıtı aramanın peşini bırakmamamız gerek. Kim bilir belki de gelecekte bu sorunun yanıtını ilk bulan bilim insanları bizler oluruz.
“Sorduğum soruya güler mi acaba?” Hiç böyle bir duyguya kapıldığınız oldu mu? Bu, kimi zaman insanın aklına gelen bir şeydir. Ancak gülünecek diye soru sormaktan kaçınmak, insana pek de bir şey katmaz. Kimi sorular, ilk bakışta insanlara çok değişik geldiği için değişik tepkilerle karşılaşabiliriz bunları sorduğumuzda. Ancak bu tepkiler çok da önemli değildir. Daha doğrusu bizim öğrenme ve merak isteğimizi durdurmamalıdır. Yılmaksızın denemelerimizi sürdürmeliyiz.
Öğrenmenin bir yolu da deneyler, denemeler yapmaktır. Çocuklar, denemeler yaparak öğrenmeyi çok severler. Çocukların deneme yapmaya olan istekliliği olağanüstü güzellikte bir özelliktir. Bilinen odur ki öğrenmenin en iyi yollarından biri denemeler yapmaktır. Denerken merak ettiğimiz şeyin gerçekten olup olmadığını görmüş oluruz. Gördüğümüz ve yaptığımız şeyler de aklımızda kolayca kalır.
Çevresindeki varlıklara ve gerçeklere dikkat eden, onları merak eden, araştıran ve en önemlisi de soru sormaktan korkmayan çocuklar, önüne çıkan her engelin kolayca üstesinden gelirler. Çünkü onlar, bu özellikleri sayesinde bilgi sahibi olma ve karşılaştıkları sorunları kazandıkları becerilerle çözme olanağına sahiptirler. İşte toplumumuzun ve dünyamızın böyle çocuklara gereksinimi vardır. Siz çocuklar gerçekten çok özel ve değerlisiniz.
Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır Metni Cevapları Sayfa 214
Sözcük Çalışması
Soru: Bilim insanı” sözcük grubunun tanımını yapınız. Bu sözcük grubunu anlamına uygun bir cümlede kullanınız.
Bilim insanı
Cevap:
Tanımı: Bilimsel çalışmalarla uğraşan kimse
Cümle: Bilim insanları yeni bir virüs keşfetmişler.
Soru: Yaptığınız tanımdan ve okuduğunuz metinden yararlanarak bir bilim insanında bulunması gereken özellikleri aşağıya yazınız.
Cevap:
Soru: Okuduğunuz metinde geçen aşağıdaki sözcüklerden anlamını bildiklerinizi birer cümlede kullanınız. Anlamını bilmediğiniz sözcüklerin anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten bulunuz.
Cevap:
tepki
- Sözlük Anlamı: Herhangi bir etkiye cevap olarak doğan, genellikle olumsuz söz veya davranış.
- Cümle: Annemin, babama tepkisine çok şaşırdık.
kaynak
- Sözlük Anlamı: Araştırma ve incelemede yararlanılan belge.
- Cümle: Araştırma yaparken pek çok kaynaktan yararlanmak gerekir.
olağanüstü
- Sözlük Anlamı: Çok güzel, mükemmel olan; harikulade.
- Cümle: Müzede olağanüstü güzellikte halılar vardı.
gösterge
- Sözlük Anlamı: Bir şeyi belirtmeye yarayan şey, bir gelişimi gösteren nicelikler veya değerler arasındaki ilişki.
- Cümle: Buraların yeşilliği, çok yağmur yağdığının göstergesidir.
merak
- Sözlük Anlamı: Bir şeyi anlamak veya öğrenmek için duyulan istek.
- Cümle: Merak, bir şeyler öğrenmemizi sağlar.
ansiklopedi
- Sözlük Anlamı: Bilim, kültür, sanat, günlük yaşam vb. ile ilgili her türlü bilginin yer aldığı, belli bir yönteme göre genellikle alfabetik olarak düzenlenen, çoğunlukla birkaç ciltten oluşan kitap.
- Cümle: Ödevimi yaparken ansiklopediden yararlandım.
beceri
- Sözlük Anlamı: Kişinin yatkınlık ve öğrenime bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği; maharet.
- Cümle: Yemek yapmak, beceri gerektirir.
Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır Metni Cevapları Sayfa 215
Anlayalım, Yorumlayalım
Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.
Cevap:
Soru: 1) Metne göre çocuklar neden pek çok sorunun cevabını merak ederler? Sorularına cevap bulabilmek için neler yaparlar?
Cevap: Dünyada var olan gerçekleri hızla öğrenebilme isteklerinden dolayı merak ederler. Sorularına cevap bulabilmek için yetişkinlere sorarlar, ansiklopedi ve kitaplardan yararlanırlar.
Soru: 2) Soru soran çocuklarla bilim insanları arasında hangi yönden bir benzerlik vardır?
Cevap: Soru soran çocuklarla bilim insanları arasında en belirgin benzerlik, merak ve öğrenme isteğidir.
Soru: 3) Sorularımızın cevaplarını bulana kadar niçin cevabı aramanın peşini bırakmamalıyız?
Cevap: Çünkü o an bulamasak bile belki de gelecekte sorumuzun cevabını bulabiliriz.
Soru: 4) Hangi çocuklar, önüne çıkan engellerin üstesinden gelirler?
Cevap: Çevresindeki varlıklara ve gerçeklere dikkat eden, onları merak eden, araştıran ve en önemlisi de soru sormaktan korkmayan çocuklar, önüne çıkan her engelin kolayca üstesinden gelirler.
Soru: 5) Toplumumuzun ve dünyamızın nasıl çocuklara ihtiyacı vardır?
Cevap: Bilgi sahibi olan ve karşılaştıkları sorunları kazandıkları becerilerle çözme olanağına sahip olan çocuklara ihtiyacı vardır.
Soru: 6) Metnin vermek istediği mesaj sizce nedir?
Cevap: Çocuklar, aynı bilim insanları gibi meraklı olmalı, öğrenmenin peşinde olmalı, sorular sormaktan çekinmemeli, deneyler denemelerle sürekli yeni bilgilere ulaşmalıdır. Dünyanın da böyle çocuklara ihtiyacı vardır.
Soru: Aşağıda okuduğunuz metinle ilgili sorular verilmiştir. Bu soruların cevaplarının yer aldığı kutucuk numaralarını yazınız. Soruları cevaplarken birden fazla kutucuk numarası kullanabilirsiniz.
Cevap:
Soru: 1) Çocukların çok meraklı olması ve sürekli sorular sorması neyin göstergesidir?
1. Anlamak için hevesli olduklarının
2. Geveze olduklarının
3. Derslerinde başarılı olduklarının
4. İyi bir gözlemci olduklarının
5. Gerçekleri çabucak öğrenme isteklerinin
6. Konuşmayı çok sevdiklerinin
Cevap: 1 ve 5
Soru: 2) Çocukların bir konu hakkındaki merakını gidermek için başvurabileceği en değerli ve en güvenilir kaynaklar nelerdir?
1. Ansiklopediler
2. Genel ağ
3. Yetişkinler
4. Akıllı telefonlar
5. Kitaplıklar
6. Kütüphaneler
Cevap: 1, 3, 5 ve 6
Soru: 3) Önüne çıkan her engelin kolayca üstesinden gelen çocukların özellikleri nelerdir?
1. Gerçeklere ulaşmak için araştırırlar.
2. Çabuk vazgeçerler.
3. Soru sormaktan korkmazlar.
4. Dikkatlidirler.
5. Soru sormaya utanırlar.
6. Merak ederler.
Cevap: 1, 3 ve 6
Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır Metni Cevapları Sayfa 216
Soru: Aşağıda bilim insanlarının merak ettikleri soruların cevaplarını ortaya çıkarmak için araştırmalar yapmalarından ve bu araştırmalardan elde ettikleri sonuçları bilim dünyası ve bilim dünyası dışındaki kişilerle paylaşmalarına kadar olan süreç verilmiştir Açıklamalardan yararlanarak bu görselleri oluş sırasına göre numaralandırınız.
Cevap:
Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır Metni Cevapları Sayfa 217
Söz Varlığımız
Hava yavaş yavaş kararıyordu. Başımı kaldırıp gökyüzüne bir an baktım ve o anda yüreğimde bir sıkıntı duyar gibi oldum. Yukarıda ta yükseklerde ışıl ışıl yıldızların arasında, ufuklara kadar uzanan Samanyolu’nu gördüm. Samanyolu saman gibi, gümüş gibi parlıyordu…
Soru: Bu metinde aşağıdakilerden hangisi yoktur? İlgili kutucuğu işaretleyiniz.
Cevap:
Soru eki (✓)
İyelik eki ()
Yönelme hâl eki ()
Çoğul eki ()
Soru: Aşağıdaki cümlelere soru anlamı katan eklerin altını örnekteki gibi çiziniz.
Cevap:
• Peki, sorduğumuz bu sorulara yanıt alabiliyor muyuz?
• Hiç böyle bir duyguya kapıldınız mı?
• Sorduğum sorulara gülerler mi?
Yukarıdaki cümlelerde kullanılan soru eki (mi); kendisinden önce gelen sözcükten ayrı, kendisinden sonra gelen eklerle ise bitişik yazılır ve soru anlamı kattığı cümlelerin sonunda soru işareti kullanılır.
Soru eki “mi” de çoğul eki, hâl ve iyelik ekleri gibi çekim ekidir. Çekim ekleri, eklendiği sözcüklerin anlamını değiştirmeyen, sözcüklerin cümle içinde kullanılmasını sağlayan eklerdir.
Soru: Aşağıdaki cümlelerle bu cümlelerdeki soru eki “mi”nin cümlelere kattığı anlamları eşleştiriniz.
koşul-zaman-rica-soru-şaşırma-pekiştirme
Cevap:
Soru: Aşağıdaki ifadeleri “ile, için, gibi, kadar, doğru” ifadelerinden uygun olanlarla tamamlayınız.
Cevap:
Merakımızı gidermek için kitaplara başvurabiliriz.
Arkadaşım, kardeşi ile çok iyi anlaşıyor.
Yanıtı bulana kadar uğraşırız.
Bilim insanları arı gibi çalışıyorlar.
Çocuk, biraz önce parka doğru gitti.
Tek başına anlamı olmayan, sonuna geldiği sözle cümledeki diğer sözcükler arasında anlam ilgisi kuran sözcüklere edat (ilgeç) denir.
Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır Metni Cevapları Sayfa 218
Aşağıdaki cümlelerde yer alan edatların bu cümlelere kazandırdığı anlam özelliklerini inceleyiniz.
Zeytin gibi simsiyah gözleri var. (benzetme)
Esin gibi Ömer de bu mahallede oturuyor, (karşılaştırma)
Bisiklet ile evin yolunu tuttu, (araç)
Kardeşim beş güne kadar gelecek, (yaklaşık)
Ninemi karşılamak için havaalanına gittik, (amaç) Etkileşimli
Üşüdüğüm için hırkamı giydim, (neden)
Soru: Aşağıdaki cümlelerde geçen edatların altını çiziniz ve cümlelere kattığı anlamları örnekteki gibi yazınız.
benzetme-zaman-karşılaştırma-araç-uygunluk-amaç
Cevap:
Konuşalım, Anlatalım
Soru: Aşağıdaki dergi yazısını okuyunuz. Yazıdan hareketle çocuklarla bilim insanları arasındaki ortak özellikleri belirleyiniz. Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
GENÇ BULUŞÇU
Canan Dağdeviren çocukken taşları kırıp içlerindeki atomu bulmaya çalışırmış. Meraklı bir çocukmuş ve deneyler yapmayı severmiş. Ailesi de onu bu konuda desteklemiş. İyi bir eğitim almış, merakının peşinden gitmiş ve şimdiye kadar iki tıbbi cihaz geliştirmiş: Giyilebilen kalp pili ve esnek deri algılayıcı. Genç buluşçunun bilimle uğraşmak isteyenlere birkaç önerisi var:
“Soru sorun, hayal kurun, plan yapın, bilimsel kaynakları tarayın ve mümkün olduğunca kendinizden farklı insanlarla bir araya gelin. En çok bilgiyi farklı insanlardan öğrenir, olaylara farklı açılardan bakabilme kabiliyeti kazanırız.”
Cevap: Soru sormak ve hayal kurmaktır.
Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır Metni Cevapları Sayfa 219
Düşünelim, Yazalım
Soru: Metinde geçen aşağıdaki ifadeden hareketle bir hikâye yazınız. Hikâyenizdeki cümleleri soru ekinin kattığı farklı anlamlarla ve edatlarla zenginleştiriniz.
“Çevresindeki varlıklara ve gerçeklere dikkat eden, onları merak eden, araştıran ve en önemlisi de soru sormaktan korkmayan çocuklar, önüne çıkan her engelin kolayca üstesinden gelirler.”
Cevap:
Meraklı Çocuk Serkan
Serkan, sabah uyandığında pencereden dışarı bakarken, “Neden kuşlar sabahları şarkı söyler?” diye düşündü. Merak ettiği soruları sıkça sorardı. Bir gün ormanda yürürken, bir tavşanla karşılaştı. Tavşan ona, “Ne arıyorsun burada?” diye sordu. Serkan, “Bu ormanın sırrı ne?” diye cevapladı.
Tavşan gülümsedi ve “Sen meraklı bir çocuksun. Hadi, seni ormanın gizli köşesine götüreyim.” dedi. Birlikte derin ormana doğru ilerlediler ve büyük bir kayalıkla karşılaştılar. “Burası nedir?” diye sordu Serkan. Tavşan, “Bu kayalık yalnızca cesur ve meraklı çocukların açabileceği bir kapıdır.” dedi.
Serkan, “Peki, ne yapmalıyım?” diye sordu. Tavşan, “Sorular sormaktan korkma.” dedi. Serkan, “Acaba bu kayalık neyi saklıyor?” diye sorarak kayalığı hafifçe itti. Kayalık açıldı ve ışıkla dolu bir alan ortaya çıktı.
Serkan mutlu bir şekilde, “Demek ki sorular sormak bizi doğru cevaba götürüyormuş!” dedi. O günden sonra, Serkan her gün yeni sorular sormaya devam etti, çünkü meraklı çocuklar her engeli aşar.
ARAŞTIRALIM HAZIRLANALIM
Soru: Teknolojik araçlarla (bilgisayar, televizyon, cep telefonu vb.) ilgili bağımlılık konusunda çeşitli kaynaklardan araştırma yapınız.
Cevap: Teknolojik araçlara bağımlılık, günümüzde yaygın bir sorundur. Bilgisayar, televizyon ve cep telefonu gibi araçlar, aşırı kullanıldığında bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle gençler arasında ekran başında uzun süre vakit geçirmek, uyku problemleri, odaklanma zorlukları ve sosyal izolasyona yol açabilir. Uzmanlar, bu tür bağımlılıkların önlenmesi için ekran süresinin sınırlandırılmasını ve dijital detoks yöntemlerinin uygulanmasını önermektedir. Ayrıca, ebeveynlerin çocukların teknoloji kullanımını denetlemesi ve alternatif etkinlikler sunması önemlidir. Teknolojik bağımlılığı önlemek için bilinçli kullanım şarttır.
***Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır metni cevapları Sayfa (211-212-213-214-215-216-217-218-219) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap