Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Cırt Cırtlar Metni Cevapları (1. Sınıf Türkçe)

Cırt Cırtlar metni cevapları ve soruları, Ada Yayınları 1. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 70-71-72-73-74-75-76-77 (Bilim ve Teknoloji Teması Teması)

Cırt Cırtlar Metni Cevapları

Cırt Cırtlar Metni Cevapları (1. Sınıf Türkçe)

Cırt Cırtlar Metni Cevapları (1. Sınıf Türkçe)

Cırt Cırtlar Metni Cevapları Sayfa 70

Giysilerimizde “cırt” diye ses çıkaran ne var?

Cevap: Giysilerimizde cırt diye ses çıkaran montumuz, pantolonumuz, tişörtlerimiz, kazaklarımız ve gömleklerimiz gibi giysilerimiz vardır.

Cnrrt Giysilerden, çantalardan, ayakkabılardan duyabileceğiniz bir ses. Çok kullanışlı olan bu buluş, doğadan yola çıkan bir parlak fikirle ortaya çıktı.

Bir mühendis olan Mestral (Mestral) doğada bulunmayı seviyordu. Ama yürüyüşten sonra eve döndüğünde kıyafetlerinin ve köpeğin tüylerinin dikenlerle kaplanması onu çıldırtıyordu. Bu dikenler, bazı bitkilerin ufak, yapışkan, top şeklindeki tohum keseleriydi. (…)

Cırt Cırtlar Metni Cevapları Sayfa 71

Mestral in her zaman bir araştırmacı yanı vardı. On iki yaşındayken oyuncak bir uçak icat etmişti. Şimdi de bu dikenlerin nasıl yapıştığını öğrenmek istiyordu. Bu nedenle onları mikroskop altında incelemeye karar verdi.

Mikroskopla baktığında her bir ufak dikenin küçücük, çengelimsi tüylerle kaplı olduğunu gördü. Bunlar, dikenlerin giysilerine nasıl yapıştığını açıklıyordu. Ufak çengeller tek başına etkisizdi. Ama bunların binlercesinin bir araya gelmesi, dikenlerin her tür kumaşa tutunabilmesini sağlıyordu.

Mestrai’ in aklına harika bir fikir gelmişti. Bu dikenler gibi yapışan bir tutturucu tasarlayabilirdi! Düğmeler ve fermuarlar çok sık bozuluyordu. Bu nedenle eğer düşündüğü şeyi gerçekleştirebilirse insanların bunu beğeneceğini biliyordu.

Cırt Cırtlar Metni Cevapları Sayfa 72

Mestral ihtiyacı olan malzemeleri üretmek için kumaş fabrikalarını gezdi. Cırt cırt üretip satabilmek için bir şirket kurdu. (…)

Başlangıçta insanlar gündelik kıyafetlerinde cırt cırtları kullanmak konusunda biraz isteksizlerdi. Fakat cırt cırtlar hızla gelişen uzay çalışmalarında çok tutuldu. (…)

Üreticiler, çok kullanışlı olduğu için zamanla çocuk kıyafetlerine ve ayakkabılara cırt cırt koymaya başladılar. Cırt cırtlar artık gündelik eşyaların pek çoğuna eklenir oldu.

Cırt Cırtlar Metni Cevapları Sayfa 73

1. ETKİNLİK

Öyküde anlatılan olaylar, aşağıda karışık olarak verilmiştir. Olayları sırasına göre eşleştirelim.

1. Bir mühendis olan Mestral, doğada bulunmayı seviyordu. Doğa gezisinden dönüşünde üzerine birçok diken yapışmıştı.

2. Mikroskopla baktığında her bir ufak dikenin küçük çengelimsi tüylerle kaplı olduğunu gördü.

3. Mestral’ in aklına harika bir fikir gelmişti.

4. Cırt cırt üretip satabilmek için bir şirket kurdu.

Cevap:

Cırt Cırtlar Metni Cevapları Sayfa 74

2. ETKİNLİK

Evimizde hangi eşyalarda ve giysilerde cırt cırt var? Adlarını alt alta yazalım.

Cevap:

 Ayakkabı
 Bot
 Çanta
 Yastık
 Koltuk
 Çadır
 Ajanda
 Kalem

Günümüzde hemen hemen her eşyaya cırt cırt takılabilmektedir.

Mestral’in bu buluşuna niçin “cırt cırt” denmiş olabilir? Düşüncelerimizi açıklayalım.

Cevap: Bence sesinden dolayı cırt cırt ismi verilmiştir. Çünkü bazı seslerin kelimelere dökülmesi için yansıma ismi verilir. Buda kulağa bu şekilde gelmiştir. O yüzden bu bu isim verilmiştir. Yani şelalelerden akan su için şarıl şarıl ifadesinin kullanıldığı gibi.

3. ETKİNLİK

Koyu yazılan adın yazımına dikkat edelim.

Mestral doğada bulunmayı seviyordu.
Mestral’in aklına harika bir fikir gelmişti.

İnsan adları özel addır. Özel adlara gelen ekler, kesme işareti (’) ile ayrılarak yazılır.

Örnek: Ayşe’ye, Okan’a, Fatma’nın

Noktalı yerleri “Cem” ve “Ece” adlarına uygun ek getirerek tamamlayalım. Ekleri (’) ile ayırmayı unutmayalım.

Cevap:

Cem’in montunun cırt cırtı var.
Arkadaşım Nilay ile Ece’yi tanıştırdım.

Cırt Cırtlar Metni Cevapları Sayfa 75

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki bulmacayı resimlerden yararlanarak çözelim.

Cevap:

Cırt Cırtlar Metni Cevapları Sayfa 76

“Bilim insanları olmasa birçok buluş, icat ve keşif yapılamazdı.” diyen biri ne söylemek istiyor? Arkadaşlarımızla konuşarak açıklamaya çalışalım.

Cevap:

Keşif; doğada var olan fakat var olduğu bilinmeyen bir şeyin bilerek veya farkında olmadan ortaya çıkarılması durumudur. İcat ise daha önce bulunmayan bir şeyin insan çabasıyla geliştirilmesidir. Buluş da icat ile aynı anlama gelir. Yani bilim insanları olmasa bir çok buluş, icat ve keşif yapılamazdı cümlesine katılmıyorum. Buradaki ayrım şu şekildedir:

Bilim insanları olmadan da keşif yapılabilirdi. Şöyle ki bir çok toprak parçası bilim insanı olmayan, gezginler yada korsanlar tarafından bulunmuştur. Hatta bazı kıtalar tesadüf eseri bulunmuştur. Ve bunları bulan insanlar bilim adamı değildi. İcat ve buluş için ise belirli bir deneyim, çaba ve bilgi gerektirir. Yani bilim insanları olmadan icat ve buluş yapılamazdı. Yani bu kısma katılabiliriz. Örneğin şu anda kullandığımız çipler bir makine mühendisi, bilgisayar mühendisi tarafından yapılmıştır. Yani uğraş verdiği bir işte belirli bilgisini kullanarak ihtiyaç olarak ortaya çıkan başka bir eşyayı bulmuştur.

5. ETKİNLİK

Mestral, günlük yaşantımızı kolaylaştıran bir buluş yaptı. Acaba biz de günlük yaşantımızda kullanabileceğimiz bir şey bulabilir miyiz? Örneğin neleri daha kolay yapmak isteriz? Düşüncelerimizi yazalım.

Cevap:

Elbette yapabiliriz. Fakat çalışmasını öğrendiğimiz yada çok kullandığımız bir eşyaya yakın olarak ihtiyaçlarını biliriz ve bunu yapabiliriz yada yapması için birilerine söyleyebiliriz. Örneğin ben olsam bilgisayar klavyesinin kaldırılması için uğraşırım. Sadece düşünce ile çalışan ve bunları yapabilecek bir şeyler yapmaya ve icat etmeye çalışırdım.

“Günümüzde önemli buluşuyla insanlığa yararlı olan Aziz Sancar, bir bilim insanıdır. Başka hangi bilim insanlarımız olduğunu büyüklerimize sorarak, internetten yararlanarak araştıralım. Bilim insanlarını tanıtan öykü kitapları okuyalım.

Biliyor musunuz? Havacılık tarihine geçmiş bir bilim insanımız var. Adı, Hezarfen Ahmet Çelebi’dir. Ona niçin “Hezarfen” dendiğini öğrenmek için altıncı etkinliğe yazılanları okuyalım.

Cırt Cırtlar Metni Cevapları Sayfa 77

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki metinde, “Hezarfen Ahmet Çelebi” adlı bilim insanımız tanıtılıyor.

insanlar tarh boyunca hep uçmak istediler, Gökyüzünde kuşlar gibi süzülmeği hayal ettiler, O dönemdeki masalların çoğunda da uçma isteği vardır, Örneğin “Uçan Hah” masalı, Bazı insanlar bunun için denemeler yaptılar, Uçağın icadına kadar sürdü bu denemeler, Kimileri Hezarfen Ahmet Çelebi gibi başarılı oldu., kimileri olamadı.

Çok eski dönemlerde Hezarfen Ahmet Çelebi yaptığı kanatlarla Galata Kulesi’nden aşağıya uçtu, İstanbul Boğazı’nı geçti ve Üsküdar’a indi, Padişah, Hezarfen ‘i ödüllendirdi, Bu olaydan sonra Ahmet Çelebi’ye, “binlerce bilgiye sahip” anlamına gelen “hezarfen” unvanı verildi, Hezarfen Ahmet Çelebi, havacılık tarihine önemli bir bilim insanı olarak geçti.

Karikatürü inceleyelim. İkinci kuş ne söylemiş olabilir? Yazalım.

Duydun mu? Hezarfen Ahmet Çelebi uçmayı başarmış.

Cevap: Ben biliyordum zaten. Uçmak için çok uğraştı, çok denemeler yaptı.

***Cırt Cırtlar metni cevapları (Sayfa 70-71-72-73-74-75-76-77) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap