Çayda Çıra Metni Cevapları

Çayda Çıra metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 117-119-120-121-122-123-124
(Milli Kültürümüz Teması)

Çayda Çıra Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Çayda Çıra Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Çayda Çıra Metni Cevapları Sayfa 117

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yaşadığınız yörede en çok oynanan halk oyunları nelerdir?

Yaşadığınız yörede en çok oynanan halk oyunlarını büyüklerinize sorarak öğrenebilirsiniz.

(örnek)

Yaşadığım yörede yani Bursa’da Kılıç Kalkan ve Uludağ Türkmen oyunları oynanmaktadır.

2. Bu oyunları oynayan kişilerin kıyafetleri nasıldır?

Bu soruyu da büyüklerinize sorarak öğrenebilirsiniz.

(örnek)

Kılıç Kalkan oynayanlar gömlek, yelek, kısa pantolon ve uzun çorap giyerler. Ellerinde kılış ve kalkan vardır. Başlarında kalpak bulunur.

Çayda Çıra Metni Cevapları Sayfa 119

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

çıra: Çam vb. reçineli ağaçların yağlı ve çabuk yanmaya elverişli bölümünden küçük küçük kesilerek hazırlanmış, tutuşturma ve aydınlatma işlerinde kullanılan parça

kına: Kına ağacının kurutulmuş yapraklarından elde edilen, saç ve elleri boyamakta kullanılan toz

zifiri: Çok koyu

2. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Cevap: 

Metnin konusu: Çayda Çıra türküsünün hikayesi

Metnin ana fikri: Her problemin bir çözümü mutlaka vardır.

Çayda Çıra Metni Cevapları Sayfa 120

3. ETKİNLİK

Soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1. Hikâye nerede geçmiştir?

Cevap: Elazığ’ın Hörsenk Çayı kıyısındaki bir köyde geçmiştir.

2. Ay tutulunca ne olmuştur?

Cevap: Ortalık zifiri karanlığa bürünmüş.

3. Pembe Hatun delikanlıları ve kızları alıp nereye gitmiştir?

Cevap: Konağa gitmiş.

4. Delikanlılar ve kızlar ellerinde nelerle düğün alanına dönmüştür?

Cevap: Çıralarla düğün alanına dönmüş.

5. Düğün alanındakiler delikanlıları ve kızları görünce ne yapmıştır?

Cevap: Çıraların yanıp sönüşüne el çırparak eşlik etmişler.

6. O günden sonra Elazığ yöresinde oynanan bu oyuna ne ad verilmiştir?

Cevap: “Çayda Çıra” adı verilmiş.

Çayda Çıra Metni Cevapları Sayfa 121

4. ETKİNLİK

Vagonlarda verilen cümleleri hikâyenin oluş sırasına göre numaralandırınız.

Cevap: 

6- Suyun hızına karşı koymak isterken çıraların alevleri yanıp sönüyormuş.

5- Konaktan aldıkları çıralarla Hörsenk Çayı’ndan geçmeye çalışmışlar.

3- Düğün başlayacakken bir anda ortalık zifiri karanlık olmuş.

8- O günden sonra düğünlerde, kına gecelerinde bu oyun oynanmış.

2- Köyün ağası oğlunu evlendirmeye karar vermiş.

1- Çok eski çağlarda Elazığ’ın Hörsenk Çayı kıyısında bir köy varmış.

7- Karşı taraftakiler bu görüntüyü çok beğenmişler.

4- Pembe Hatun delikanlıları ve kızları toplayıp konağa gitmiş.

Çayda Çıra Metni Cevapları Sayfa 122

5. ETKİNLİK

Yörenizdeki düğün âdetlerini anlatınız.

Yaşadığınız yöredeki düğün adetlerini büyüklerinize sorarak öğrenebilirsiniz.

6. ETKİNLİK

Cümlelerde geçen zıt anlamlı kelimelerin altlarını örnekteki gibi çiziniz.

Cevap: 

a) İşleri iyi kötü yoluna koyduk.

b) Barış eve aşağı yukarı bu saatlerde gelir.

c) Erman erken uyandı ama işe geç kaldı.

d) Burada geceler uzun, gündüzler kısadır.

e) Bisiklet kullanırken çukurlara ve tümseklere dikkat etmeliyiz.

f) Geçmişin güzellikleri gelecekte de devam etmeli.

g) Kaybettiğim oyuncağımı yatağın altında buldum.

h) Tok, ın hâlinden anlamaz.

i) Onur, küçük büyük ayırt etmeden herkesi severdi.

Çayda Çıra Metni Cevapları Sayfa 123

7. ETKİNLİK

Büyük harflerin kullanımıyla ilgili hataları bulup düzeltiniz.

1) Bozdağ, izmir’de yer almaktadır.

Cevap: Bozdağ, İzmir’de yer almaktadır.

2) Yarın tbmm’yi ziyaret edeceğim.

Cevap: Yarın TBMM’yi ziyaret edeceğim.

3) Dedemler akasya mahallesi’nde oturuyor.

Cevap: Dedemler Akasya Mahallesi’nde oturuyor.

4) Türk dil kurumu, sözlüklerde indirim yapmış.

Cevap: Türk Dil Kurumu, sözlüklerde indirim yapmış.

8. ETKİNLİK

Cümlelerdeki yay ayraç ( ) içine uygun noktalama işaretlerini kullanınız.

Cevap: 

Aras seslendi (:)
() Sen de gel (,) dedi (.)

Akşam sinemaya (,) yemeğe ve yürüyüşe gittik (.)

Sofrada zeytin (,) peynir (,) salatalık ve domates vardı (.)

Melodi (,) “Hey, babam geldi (!)” dedi (.)

Coşkun (,) şaşkınlıkla etrafına baktı (.)

Annen pazardan geldi mi (?)

Kutay’ın kitabını sen mi aldın (?)

Çayda Çıra Metni Cevapları Sayfa 124

9. ETKİNLİK

Maniyi özenli ve okunaklı şekilde yazınız. Yazınızı görsellerle süsleyiniz.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** Çayda Çıra metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!