Ülkemizde oynanan bir halk oyunun ortaya çıkışını araştırıyoruz. Bunun için Çayda Çıra halk oyununun ortaya çıkışı konusunu seçtik.
Elazığ halk oyunlarından biri olan çayda çıra oyunu, elde tabaklar ve tabaklara konan mumlarla karanlık bir mekanda başlanarak oynanan bir halk oyunudur. Bu oyunun ortaya çıkışında çeşitli efsaneler vardır. Bu efsanelerden biri de şöyledir:
Uluovayı ortadan ayıran Harıngit çayının kıyısında kurulu bir köyde düğün vardır. Bu köyün ileri gelenlerinden birinin oğlu evlenmektedir. Düğün çayın kıyısında yapılmaktadır. Yenilir, içilir, günlerce eğlenilir. Artık düğünün son gecesidir. Eğlence olanca coşkusu ve güzelliği ile devam etmektedir.
Düğün devam ederken aniden ay tutulur. Bu olay pek hayra yorumlanmaz. Düğüne katılanlar bunu uğursuzluk olarak yorumlarlar. Davetliler tedirgin olur. Düğünün neşesi kaçar, coşkusu donar.
Damadın annesi Pembe Hatun bu duruma çok üzülür. Hemen köyün kızlarını alıp eve gider. Evdeki bütün mumları toplar. Odunluktan çıraları alır. Çıraları ve mumları kızların eline verir yakar. Bu şekilde düğün alanına oynaya oynaya giderler. Çalgıcılar hemen bu oyuna uygun bir müzik bulurlar. Davetliler coşar, eğlence devam eder. Böylece çayda çıra oyunu ve melodisi ortaya çıkar.
Bugün Elazığ’da güvey ve gelinin misafirlerin huzuruna çıkartılması ve güvey gezdirilmesi geleneğinin yerine getirilmesi esnasında bu oyun oynanmaktadır.
*** Çayda Çıra halk oyununun ortaya çıkışı konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.
Olmamış
Aynen
Çooooooooook güzel olmuş
ben yazicam da biraz uzun daha kısa açiklanabilirdin ama güzel anlayamadığım sey hayra ne demek? bunu da yazabilirmisin
Çok uzun ama ben ilk iki kıtayı yazdım?❤❤
Aynen öyle
çok uzun olmuş birazcık kısaltı verin
ama çok uzun hepsini yazdım,
Çok begendigim
BU BİLGİ TÜRKÇE DERSİME ÇOK YARDIMCI OLDU.