Bu Vatan Kimin Metni Cevapları

Bu Vatan Kimin metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 40-41-42-43
(Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Bu Vatan Kimin Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Bu Vatan Kimin Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Bu Vatan Kimin Metni Cevapları Sayfa 40

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Kurtuluş Savaşı ile ilgili getirdiğiniz görselleri kullanarak bir duvar gazetesi oluşturunuz.

Bu Vatan Kimin Metni Cevapları Sayfa 41

1. ETKİNLİK

Aşağıda, metinde geçen bazı kelimelerin anlamları verilmiştir. Metindeki anlamlarından hareketle kelimeleri bulmacaya yerleştiriniz.

Cevap: 

1. Taşkınlık göstermek, coşmak, kükremek. ŞAHLANMAK

2. İslam dinini korumak ve yaymak amacıyla yapılan kutsal savaş. GAZA

3. Düşman. HASIM

4. Kahraman, yiğit. ER

5. Çok, daha çok. ZİYADE

6. Pembe veya erguvan tonlarıyla karışık koyu kırmızı renkte değerli taş. YAKUT

7. Sınır. HUDUT

Bu Vatan Kimin Metni Cevapları - Bulmaca

Bu Vatan Kimin Metni Cevapları – Bulmaca

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle yanıtlayınız.

1. Şiirin ilk dörtlüğünde “Bu vatan toprağın kara bağrında / Sıradağlar gibi duranlarındır.” dizelerinde şair kimleri sıradağlara benzetmiştir?

Cevap: Savaşan askerleri sıradağlara benzetmiştir.

2. Şair, vatanı tanımlarken hangi somut nesneleri kullanmıştır? Açıklayınız.

Cevap: Irmakları, sınırları, dağları, taşları ve toprağı kullanmıştır.

3. Sizce vatanı için ardına bakmadan yollara düşen kişiler neleri feda etmiştir?

Cevap: Huzurlu hayatını, ailesini, işini, sevdiği herkesi feda etmiştir.

4. Şair, dördüncü dörtlükte erlerin kara toprağa girmesiyle gül bahçesine girmesini neden eşdeğer kılmıştır? Açıklayınız.

Cevap: Dinimizde vatanı için savaşırken ölenlerin cennete gideceği müjdelenmiştir. Askerlerimiz de bunu bilerek ölümü göze alırlar ve vatan için ölmek onlar için gül bahçesine girmek gibi güzel bir şeydir.

5. ”Sencileyin hasmı rüyada değil / Topun namlusundan görenlerindir.” dizelerinde şair kendini kimlerle hangi yönden karşılaştırır?

Cevap: Vatanı için kendini feda eden askerlerle kendini, onlar kadar fedakar olup olmadığı yönünden karşılaştırır.

Bu Vatan Kimin Metni Cevapları Sayfa 42

3. ETKİNLİK

Şiirin temasını ve ana duygusunu belirleyiniz.

Cevap: 

TemaAna Duygu
VatanVatanı vatan yapan milli ve manevi değerlere karşı duyulan heyecan

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz.

a) “Dağ“ kelimesine eklenen -lar eki eklendiği kelimenin anlamını mı, sayısını mı değiştirmiştir? Açıklayınız.

Cevap: Kelimenin anlamı değişmemiştir, sayısı değişmiştir. “dağlar” denince birden çok dağ olduğunu anlarız.

b) Aşağıdaki dizelerde altı çizili kelimelerin köklerini ve eklerini örnekteki gibi ayırınız.

Tarihin dilinden düşmez bu destan
Nehirler gazidir, dağlar kahraman

Cevap: 

KökEk
tarihintarih-in
dilindendil-in, -den
nehirlernehir-ler

c) -ler (çoğul eki) ve -in (ilgi eki) çekim eklerinin kullanıldığı iki cümle kurunuz.

Cevap: 

Evin penceresinden arabaların gürültüsü geliyor.

Çalgıcılara müziğin sesini düşürmelerini söyle.

5. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki dizelerin sizde uyandırdığı duyguları arkadaşlarınızla paylaşınız.

(…)
“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,
Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.”
(…)

Mithat Cemal KUNTAY

Cevap: 

(örnek)

Özgürlük için canını feda eden kişiler sayesinde vatan var olur. Özgürlük için mücadele etmeyen, fedakarlıkta bulunmayan kimseler bir vatanda yaşamayı hak etmezler. Ülkemizi sevdiğimiz, onu korumak için mücadele edip, gerektiği zaman canımızı vermeye hazır olduğumuz müddetçe vatanımız sonsuza kadar ayakta kalacaktır.

b) Yukarıdaki mısraların verdiği ana duyguyu desteklemek için yakın tarihimizden örnekler veriniz.

Cevap: 

15 Temmuz 2016 tarihinde Fetullahçı Terör Örgütü tarafından gerçekleştirilen  darbe girişiminde halkımızın canlarını feda ederek darbeye karşı gelmeleri örnek verilebilir.

Bu Vatan Kimin Metni Cevapları Sayfa 43

6. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki davetiye örneğini inceleyiniz.

Sayın Veli,
Okulumuz öğrencileri tarafından hazırlanan
şiir dinletisine katılımınızı rica ederiz.

Okul Müdürü

Tarih: 15.10.2018
Saat: 16.00
Yer: Çok Amaçlı Salon

b) Aşağıdaki boşluğa Mehmetçik Vakfına destek amacıyla düzenlenecek kermes için bir davetiye hazırlayınız.

Cevap: 

(örnek)

Okulumuz tarafından Mehmetçik Vakfına destek amacıyla düzenlenen kermesimize sizi de aramızda görmekten sevinç duyarız.

Okul Müdürü

Tarih: 10.11.2020
Saat: 14.00
Yer: Atatürk Ortaokulu Bahçesi

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Atatürk’ün askerî kişiliği ile ilgili bilgi toplayınız. Araştırmanızda “edu” ve “gov” uzantılı siteleri kullanınız.

Cevap: 

ATATÜRK’ÜN ASKERÎ KİŞİLİĞİ

Atatürk’ün askerî meslek hayatı 1893 yılında 12 yaşında askerî öğrenci olarak başlamış olup, Sakarya ve Başkomutanlık Meydan Savaşları’ndaki zaferler ile hem Millî Mücadele’nin askerî cephesini, kendi askerlik mesleğinde de son savaşını yaparak son bulmuştur.

İnisiyatif, kesin karar verme, cesaret ve soğukkanlılık, sabır, idealistlik, güven verme ve sevgi, maneviyat ve disiplin Ata­türk’ün komutanlık nitelikleri arasındadır. Katıldığı ve yönettiği savaşlardaki kazandığı zaferler, onun ne büyük bir askeri dehaya sahip olduğunu göstermektedir.

Atatürk, askerlik mesleği gereği bir savaş adamıdır. Savaş yeteneği de çok üstündür. Deneyimlidir.  Böyle olmakla beraber, o hiçbir zaman savaşı sevmemiş, ulusunun ve insanlığın mutluluğuna giden kutlu yolda uğraş veren samimi bir dostluk ve barış önderi olmuştur. “Milletin hayatı tehlikeye düşmedikçe, savaş bir cinayettir.” demiştir.

2. Atatürk’ün silah arkadaşları ile ilgili görsel ve bilgi toplayarak derse hazırlıklı geliniz.

Atatürk’ün silah arkadaşları ile ilgili görseller için tıklayın.

*** Bu Vatan Kimin metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

14 Yorum

Yorum Yap