Beş Kuruşun Ağırlığı Dinleme Metni Cevapları

Beş Kuruşun Ağırlığı dinleme metni cevapları ve soruları, Koza Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 96-97-98-99-100
(Erdemler Teması)

Beş Kuruşun Ağırlığı Dinleme Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe Koza Yayınları

Beş Kuruşun Ağırlığı Dinleme Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe Koza Yayınları

Beş Kuruşun Ağırlığı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 96

HAZIRLIK

Daha önce “Keşke öyle davranmasaydım.” dediğiniz olaylar yaşadınız mı? Bu gibi olaylar karşısında kendinizi nasıl hissettiniz?

(örnek) Üçüncü sınıftayken sınavdan düşük not almıştım. Kendimi kötü hissediyordum. O sırada arkadaşım Zeynep benden kalem istedi. O anın üzüntüsüyle Zeynep’i tersledim. Daha sonra hiçbir suçu olmamasına rağmen Zeynep’e böyle davrandığım için çok pişman oldum.

Beş Kuruşun Ağırlığı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 97

1. ETKİNLİK

Dinleyeceğiniz “Beş Kuruşun Ağırlığı” metninden alınan aşağıdaki paragrafı okuyarak metnin içeriği hakkında tahminlerde bulununuz. Tahminlerinizi aşağıdaki yazma alanına yazınız. Metni dinledikten sonra tahminlerinizin doğru olup olmadığını değerlendiriniz.

“Balaz Amca adında varlıklı bir akrabamız vardı. Altın cep saatinin bağlı olduğu uzun zincirin ucunda, artık iyice aşınmış, bakırdan beş kuruşluk bir metal para takılıydı. Zarif ve değerli altın saatinin ucunda bu sıradan parayı acaba neden taşırdı? Bunu hep merak ederdik. Bu, çocukluğumuzun en önemli ama bir türlü de yanıt bulamadığımız sorularından biriydi.”

Cevap:

Tahminlerim:

Balaz Amca’nın fakirlikle geçen günlerini anlatıyor olabilir.

Balaz Amca’nın o beş kurulu nasıl kazandığını anlatıyor olabilir.

Balaz Amca’nın o beş kuruş ile ilgili bir anısını anlatıyor olabilir.

2. ETKİNLİK

Metni dinleme sürecinizi aşağıdaki ölçütlere göre değerlendiriniz.

Değerlendirmenizi siz yapabilirsiniz.

Beş Kuruşun Ağırlığı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 98

3. ETKİNLİK

Metnin konusu olan ifadeyi işaretleyiniz.

Cevap:

Beş Kuruşun Ağırlığı Dinleme Metni Cevapları - Metnin Konusu

Beş Kuruşun Ağırlığı Dinleme Metni Cevapları – Metnin Konusu

4. ETKİNLİK

Atalarımızın uzun deneyimleri sonucunda, öğüt vermek, tecrübelerini aktarmak için söyledikleri özlü sözlere atasözü diyoruz. Atasözleri kalıplaşmış sözlerdir ve mutlaka bir olay sonucunda söylenmiştir. Atasözleri gerçek anlamda kullanılabileceği gibi mecaz anlamında da kullanılabilir.

“Beş Kuruşun Ağırlığı” metninin ana fikrini en iyi yansıtan atasözünü işaretleyiniz.

Cevap:

Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar. (   )Doğru söz yemin istemez. (   )
Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış. (   )Doğru bilinmeyince eğri bilinmez. (✔)

5. ETKİNLİK

Metni bir kez daha dikkatlice dinledikten sonra aşağıdaki ifadeleri okuyunuz. Metinde olayların oluş sırasını dikkate alarak ifadeleri numaralandırınız.

Cevap:

(3) “Bir gün babam, eve koca bir mendile sardığı bir sürü bozuk para getirdi.”

(6) “Bu beş kuruşu, yaşamım boyunca vicdanımı sızlatan bu parayı ben böyle elde ettim.”

(4) “Bir sürü insan bir şeyler almak için bakkalda kuyrukta bekliyordu.”

(5) “Elimdeki beş kuruşu, bu ağırlığı dayanılmaz hâle gelen parayı gözyaşları içinde ama hiçbir şey söylemeden, usulca babamın avucuna bıraktım.”

(1) “Balaz Amca, çok içten ve sıcak bir sesle biz çocukları yanına çağırdı.”

(2) “Hiç olmazsa bir kez, yaşamım boyunca yalnızca bir kez tek bir kuruşum olsun isterdim.”

Beş Kuruşun Ağırlığı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 99

6. ETKİNLİK

Aşağıda verilen kelimelerin anlamlarını görsellerden hareketle tahmin ederek noktalı yerlere yazınız. Tahminlerinizin doğru olup olmadığını sözlükten kontrol ediniz.

Cevap:

Tahminlerim:

varlıklı: Parası, malı mülkü çok olan, zengin.

kese: İçine para veya değerli eşyalar konan kumaştan yapılmış, ağzı büzgülü eşya.

çakı: Bıçağı katlanabilen kesici alet.

7. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Balaz Amca’nın cep saatinin bağlı olduğu zincirin ucunda ne takılıdır?

Cevap: Eski bir beş kuruş takılıdır.

2. Balaz Amca beş kuruşun hikâyesini ne zaman anlatmaya başlıyor?

Cevap: Bir yaz gecesi anlatmaya başlıyor.

3. Balaz Amca’nın çocukluğunda ailesinin ekonomik durumu nasıldır?

Cevap: İyi değildir. Yoksul bir ailedir.

4. Balaz Amca, babasının getirdiği paralarla neler yapıyor?

Cevap: Sıralar yapıyor, ordular kuruyor, savaşlar düzenliyor, yıldızlar, köyler, kuleler yapıyor.

5. Balaz Amca, son beş kuruşu neden torbaya koymuyor?

Cevap: Hayallerini gerçekleştirmek için torbaya koymuyor.

6. Balaz Amca, beş kuruşla ne yapmak istiyor?

Cevap: Bakkala gidip harcamak istiyor.

7. Balaz Amca, beş kuruşu neden babasına geri veriyor?

Cevap: Beş kuruşu babasından habersiz aldığı için vicdanı sızladığı ve bu hatasını düzeltmek için geri veriyor.

8. Balaz Amca’nın beş kuruşu babasına geri vermekle doğru bir davranış sergilediğini söyleyebilir misiniz? Neden?

Cevap: Evet söyleyebiliriz. Balaz Amca başta bir hata yapmıştır. Sonra hatasını fark ederek düzeltmek için parayı geri vermiştir. İnsanlar hata yapabilir. Önemli olan hata yaptığının farkına varıp bunu düzeltmektir.

Beş Kuruşun Ağırlığı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 100

8. ETKİNLİK

“Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında hazırlamış olduğunuz çalışmanın yazılı olduğu kâğıtları, yazdıklarınızı arkadaşlarınıza göstermeden katlayarak öğretmen masasının üzerine koyunuz. Öğretmeninizin rehberliğinde tahtaya çıkarak kâğıtlardan birini rastgele seçip okuyunuz. Okumanızın ardından olay hakkındaki düşüncelerinizi, bu durum karşısındaki duygularınızı ve nasıl davranacağınızı söyleyiniz. Konuşmalarınız esnasında yaşanan olayın sınıftaki bir arkadaşınızın ailesinin başından geçtiğini unutmayınız. Bunun için konuşmalarınızda nezaket kurallarına dikkat ederek kendinizi olayı yaşayan kişinin yerine koyunuz.

Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

9. ETKİNLİK

İçinde aşağıdaki atasözlerinden en az birinin geçtiği “yalan” konulu bir hikâye yazınız. Hikâyenizde hayalî unsurlara da yer veriniz.

Yalancının mumu, yatsıya kadar yanar.
Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış.
Ardıcın közü olmaz, yalancının sözü olmaz.

Cevap:

(örnek)

YALANCI TİLKİ

Ormanın derinliklerinde bir köyde bir çok hayvan yaşarmış. Bu köyde bir de tilki varmış. Tilki her şeyi dalgaya alır, hayvanları zor durumda bırakırmış.

Bir gün yine hayvanlarla dalga geçmek için köyün tepesine çıkıp “Dinozor geliyoor!” diye bağırmış. Bütün hayvanlar canlarını kurtarmak için aceleyle ormanın derinliklerine kaçmaya başlamış. Sonra Tilki “Şaka yaptııım! Dinozor falan yoook!” diye bağırmış. Köydeki hayvanlar çok sinirlenmiş. Evlerine dönmüşler.

Ertesi gün Tilki yine tepeye çıkıp “Avcılar geliyooor! Kaçııın!” diye bağırmış. Hayvanlar yine kaçmaya başlamışlar. Tilki yine şaka yaptığını söylemiş. Hayvanlar sinirlenmişler.

Birkaç gün sonra Tilki “Evim yanıyoor! Yardım ediin!” diye bağırmış. Köylüler yine Tilki’nin şaka peşinde olduğunu sanıp umursamamışlar. Kimse ilgilenmediği için Tilki’nin evi yanıp kül olmuş.

*** Beş Kuruşun Ağırlığı dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf Koza Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

3 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!