Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Ayla’nın Bulut Oyunu Metni Cevapları (1. Sınıf Türkçe)

Ayla’nın Bulut Oyunu metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 1. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 100-101-102-103-104-105-106-107-108-109 (Çocuk Dünyası Teması)

Ayla’nın Bulut Oyunu Metni Cevapları

Ayla’nın Bulut Oyunu Metni Cevapları Sayfa 100

Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

AYLANIN BULUT OYUNU

Gökyüzünde bulutlar uçuşuyordu. Güneş bembe­yaz bulutların arasında süzülüyordu. Ayla odasından çıkıp balkona koştu. Bulutları seyrederken kendi kendine konuşmaya başladı. Şu bulut sarı deveye benziyor. Yanındaki beş kanatlı bir kuş. İşte bir kuzu sürüsü.

Ayla’nın Bulut Oyunu Metni Cevapları Sayfa 101

Bulutlar uçuşurken çözlerini bulutlardan ayırmak istemiyordu. Yanına yelen ablasına:
– Şu bulutu kaçırma, dedi, Aç gözlerini iyice. Peri kızına benziyor. Keloğlanın yanında yaşlı annesi…
Kocaman olanı bir saray,
Ablası:
– Sen hayal görüyorsun, dedi.
Ayla:
– Hiç de öyle değil. Büyükler çok dikkatsiz oluyor, dedi.

Ayla’nın Bulut Oyunu Metni Cevapları Sayfa 102

Bir süre sonra, ortalığı sis kapladı, incecik yağmur yağıyordu. Artık Aylanın bulut oyunu sona ermişti. Ayla çok üzüldü. Ablası onu kucağına aldı. Sıkıca sardı. Yanayından öptü. Sonra yatağına götürdü. Saçlarını okşadı. Ablası masal anlatırken Ayla uyuyakaldı. Uykusunda güzel rüyalar gördü.

Ayla’nın Bulut Oyunu Metni Cevapları Sayfa 103

1. ETKİNLİK

Anlamları verilen sözcükler metindeki altı çizili sözcüklerin arasından seçip yazınız.

Cevap:

Deve: Boynu uzun, sırtında bir veya iki hörgücü olan, yük taşımakta kullanılan hayvan.
Saray: Padişahların veya devlet başkanlarının oturduğu büyük bina.
Peri: Hayal ürünü varlık.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde yer alan boşlukları okuduğunuz metne göre doldurunuz.

Cevap:

Ayla balkona çıktığında bulutları gördü.
Ayla bulutları seyrederken yanına ablası geldi.

3. ETKİNLİK

Ayla’nın bulut oyunu neden sona erdi? Yazınız.

Cevap: Ortalığı sis kaplayıp, incecik yağmurlar başladığı için bulut oyunu sona erdi.

Ayla’nın Bulut Oyunu Metni Cevapları Sayfa 104

4. ETKİNLİK

Ayla bulutları aşağıdakilerden hangisine benzetiyor? Benzetmen ifadelerin başındaki kutulara “+” koyarak işaretleyiniz.

Cevap: Ayla’nın farklı şeylere benzettiği bulutları ablasının bir şeye benzetmemesinden dolayı bu şekilde yanıt vermiş olabilir.

5. ETKİNLİK

Ayla, ablasına “Hiç de öyle değil. Büyükler çok dikkatsiz oluyor.” diyerek yanıt verdi. Aylanın bu şekilde yanıt vermesinin sebebi ne olabilir? Düşüncelerinizi sözlü olarak açıklayınız.

Cevap: Ayla’nın hayal gördüğünü inandıkları için bu şekilde yanıt vermişler.

Ayla’nın Bulut Oyunu Metni Cevapları Sayfa 105

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerin zıt anlamlılarını metinde bulunuz. Ardından bunları, bulmacadaki yerlerine yazınız.

Cevap:

Ayla’nın Bulut Oyunu Metni Cevapları Sayfa 106

7. ETKİNLİK

Alfabemiz 29 harften oluşur. Bu harflerden 8’i sesli, 21’i sessizdir. Aşağıdaki kutulara harfleri alfabetik sırayla yazınız.

Cevap:

Ayla’nın Bulut Oyunu Metni Cevapları Sayfa 107

8. ETKİNLİK

Görselleri verilen aşağıdaki varlıkların adlarını, harf ve hece sayısını yazınız.

Cevap:

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki tabloyu istenilenlere göre doldurunuz.

Cevap:

Ayla’nın Bulut Oyunu Metni Cevapları Sayfa 108

10. ETKİNLİK

Aşağıdaki ifadeleri okuyunuz. Metnin konusu olan ifadeyi işaretleyiniz.

Cevap:

11. ETKİNLİK

Aşağıdaki ifadeleri okuyunuz. Metnin içeriğine uygun olan başlıkları belirleyip işaretleyiniz, En beğendiğiniz başlıyı beğenme gerekçelerinizle aşağıya yazınız.

Cevap:

En beğendiğim başlık: Ayla’nın Hayal Gücü
Bu başlığı beğenme nedenlerim: Metinde Ayla’nın hayal gücünden bahsedildiği için en beğendiğim başlık bu oldu.

Ayla’nın Bulut Oyunu Metni Cevapları Sayfa 109

12. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde bazı kelimeler yanlış yazılmıştır. Yanlış yazılan kelimeleri düzelterek cümleleri yeniden yazınız.

Cevap:

Bulutlara bakan Ayla çok mutluydu.
Ayla’nın birçok oyuncağı vardı.
Bulutların her biri bir hayvana benziyordu.

13. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde () içine uygun olan noktalama işaretlerini koyunuz.

Cevap:

Annem(,) babam ve ben gezmeye çıktık(.)
Ayla(’)nın oyuncaklarını beğendin mi(?)
Eyvah(!) Ayağım kaydı(.)
Yarın Selim(’)le buluşacağım (.)

***Ayla’nın Bulut Oyunu metni cevapları (Sayfa 100-101-102-103-104-105-106-107-108-109) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
1
0
4
0
0
1

Yorum Yap