Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Atatürk’ün Bilim ve Sanata Verdiği Önem

Atatürk’ün bilim ve sanata verdiği önem, Atatürk ve sanat, Atatürk ve bilim konulu araştırma yazısı.

Atatürk’ün Bilim ve Sanata Verdiği Önem

Atatürk’ün Bilim ve Sanata Verdiği Önem

Ülkemizin kurtarıcısı ve kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, askeri bir deha ve lider olmasının yanı sıra ileri görüşlü ve donanımlı bir devlet adamıydı. Atatürk, ancak bilimin ışığında ve gösterdiği hedefler doğrultusunda ilerlemenin ülkeleri kalkındırabileceğine işaret etmiştir. Sanatın da ülkeler için olmazsa olmaz bir değer olduğuna her zaman vurgu yapmıştır. Atatürk’ün bilim ve sanata verdiği önem pek çok dünya liderine örnek olmuştur.

Atatürk’ün Bilime Verdiği Önem

Mustafa Kemal Atatürk bir sözünde; “Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, muvaffakiyet için, en hakiki yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin haricinde yol gösterici aramak gaflettir, cehalettir, delalettir” demiştir. Atatürk’ün bilime verdiği önem sözlerinin yanı sıra uygulamalarında da öne çıkmaktadır.

Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduktan sonra ülkede bilimin gelişmesine yönelik hamleler yapmıştır. Bilimde ve fende ileri gitmiş olan Batı dünyasından bilimsel gelişmelerin ülkemize daha kolay gelebilmesi düşüncesiyle Arap Alfabesinden Latin Alfabesine geçilmesini sağlamıştır.

“İstikbal göklerdedir” diyen Atatürk 1925 yılında Türk Hava Kurumu’nu kurmuş ve Türkiye’de havacılığın gelişmesi için elinden gelen çabayı göstermiştir. Bu sayede 1936 yılında ülkemiz uçak üretecek kapasiteye gelmiş, ilk uçak fabrikasını açmıştır. Mustafa Kemal Atatürk dil ve tarih konusunda da bilimi öne çıkararak 1932 yılında Türk Dil Kurumu’nun kurulmasını emretmiştir. Yer altı kaynaklarının araştırılması için 1935 yılında Maden tetkik Arama Enstitüsü (MTA) ile Etibank kurulmuştur.

Millet mektepleri açılmış, ilkokul zorunlu ve ücretsiz hale getirilmiştir. Tarım alanında bilimsel gelişmeleri takip edebilmek için Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü 1933 yılında kurulmuştur. Atatürk bilime verdiği önemi, hastalığının şiddetlenmeye başladığı ömrünün son döneminde dahi bırakmamış ve “Geometri” isimli bir kitabı 1936-1937 yıllarında bizzat kaleme almıştır.

Atatürk’ün Sanata Verdiği Önem

“Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata verdiği önem işte bu denli büyüktür. Atatürk’ün sanata verdiği önem sadece sözlerinde kalmamıştır. Ülkemizi kurduktan sonra; müzik, resim, heykel gibi güzel sanatların her alanından öğrencileri devlet desteği ile Avrupa’ya gönderen Atatürk, ülkede sanatın gelişmesi için uğraş vermiştir.

Güzel Sanatlar Akademisi adı altında bir akademi kurduran Atatürk, buradan sanatçılar yetiştirilmesini sağlamış ve bu akademideki sergileri bizzat ziyaret etmiştir. Atatürk 1937 yılında Resim ve Heykel Müzesi’ni açmıştır. Nutuk’u kalem alan Atatürk’ün kendisine ait Oğuz Oğulları adlı şiiri de bulunmaktadır. Bu durum, Atatürk’ün edebiyata ve şiire verdiği önemi de ortaya koymaktadır. Güzel sanatlardan müziğe de ayrı bir önem veren Atatürk’ün Safiye Ayla ve Müzeyyen Senar gibi sanatçıları özel olarak dinlediği kayıtlarda yer almaktadır.

*** Atatürk’ün Bilim ve Sanata Verdiği Önem konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
love
9
unlike
6
angry
4
clap
4
sad
2
happy
2
confused

11 Yorum

Yorum Yap