Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Atasözleri Üzerine Dinleme Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Atasözleri Üzerine Dinleme metni cevapları ve soruları, Ferman Yayınları 8. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 114-115-116 (Millî Kültürümüz Teması)

Atasözleri Üzerine Dinleme Metni Cevapları

Atasözleri Üzerine Dinleme Metni Cevapları Sayfa 113

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

“El el ile, değirmen yel ile” atasözünden ne anlıyorsunuz? Anlatınız.

Cevap: “El el ile, değirmen yel ile” atasözü, bir işin başarılması için gerekli koşulların ve araçların bulunması gerektiğini vurgular. Aynı zamanda, işbirliğinin ve doğru şartların önemine dikkat çeker.

Metni, not alarak dinleme yöntemiyle dinleyerek metin içerisinde geçen atasözlerini 5. Etkinlik’e yazınız. Dinleme çalışmasının sonunda 5. Etkinlik’e not ettiğiniz atasözlerini arkadaşlarınızın not ettikleriyle karşılaştırınız.

Cevap: Bu etkinliği sizler yapabilirsiniz.

1. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarını aşağıya yazınız. Metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Anlamını öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarını sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap:

Kelime/Kelime Grubu: Tümce
Cümlem: Bu tümceyi doğru anladın mı?

Kelime/Kelime Grubu: İmbik
Cümlem: İmbikle elde edilen yağlar doğal ve saf olur.

Kelime/Kelime Grubu: Kanı
Cümlem: Kanımca bu kitap oldukça bilgilendirici ve kapsamlı.

Kelime/Kelime Grubu: Duyuş
Cümlem: Duyuşları keskin bir insan.

Kelime/Kelime Grubu: Yargı
Cümlem: Dinlemeden yargılama lütfen.

Kelime/Kelime Grubu: Özgün
Cümlem: O, özgün bir tarza sahip.

Kelime/Kelime Grubu: Töre
Cümlem: Töreler, kültürümüzün parçasıdır.

2. ETKİNLİK 

Atasözleri Üzerine Dinleme Metni Cevapları Sayfa 114

Aşağıdaki sorulan dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.

1. Atasözünün sözlük anlamı nedir?

Cevap: Ataların, uzun denemelere, gözlemlere dayanan yargılarını, genel kural, bilgece düşünme ya da öğüt olarak veren ve kalıplaşmış bir biçimi olan, kamuca benimsenmiş, kısa, özlü sözdür.

2. Deyimlerle atasözlerinin ortak özelliği nedir?

Cevap: Deyimler de atasözleri de kalıplamıştır.

3. Atasözlerinin söz dizimi neden değiştirilemez?

Cevap: Atasözlerinin söz dizimi değiştirilirse özelliğini yitirir, özgün anlatım kalıbı yok olur, bu yüzden değiştirilemez.

4. Atasözleri nasıl ortaya çıkmış?

Cevap: İlk önce tek kişi tarafından ortaya atılmıştır. İnsanlar onu benimseyip, kullanmış, kullanırken de üzerinde kendilerine göre değişiklikler yapmışlardır. Zamanla kalıplaşmıştır.

5. Metinde bu zamana kadar duymadığınız atasözleri var mı? Açıklayınız.

Cevap: “Acıklı başta akıl olmaz.” atasözünü ilk defa duydum.

3. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.

Cevap:

Metnin Konusu: Atasözlerinin anlamı, ortaya çıkışı, kalıplaşmış ve değiştirilemez oluşu.
Metnin Ana Fikri: Atasözlerinin önemi.

4. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz metinle ilgili aşağıdaki formda verilen ölçütlerden doğru olanlar için “Evet”, yanlış olanlar için “Hayır” yazan kutuyu işaretleyiniz. Formu doldurduktan sonra dinlediğiniz metinle ilgili görüşlerinizi yazınız.

Cevap:

Yazar, metne kişisel düşüncelerini katmıştır. (H)
Dinlediğim metin, bilgilendirici türde bir metindir. (E)
Yazar; yer, zaman ve şahıs öğelerine yer vermemiştir. (E)
Neden-sonuç, amaç-sonuç ve benzetme cümlelerine yer vermiştir. (E)
Sade ve anlaşılır cümlelere yer vermiştir. (E)

Metinle İlgili Görüşlerim

Cevap: Ali Püsküllüoğlu tarafından yazılmış olan metin atasözleri ve deyimler üzerine açıklamalar yapan ve örnekler veren bir metindir. Metin sade ve anlaşılır bir dille kaleme alınmıştır.

5. ETKİNLİK 

Atasözleri Üzerine Dinleme Metni Cevapları Sayfa 115

Metni dinlerken not ettiğiniz atasözlerinin anlamını TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’den bularak aşağıya yazınız.

Cevap:

Atasözü: Acıklı başta, akıl olmaz.
Anlamı: Büyük sıkıntılar içinde bulunanlar mantık dışı işler yapabilirler.

Atasözü: Acından kimse ölmemiş.
Anlamı: Kişi yoksul olabilir, işsiz ve parasız kalabilir ama aç kalamaz, mutlaka bir geçim yolu bulur.

Atasözü: Bir ağaçta gül de biter, diken de.
Anlamı: Bir aileden iyi insan da çıkar, kötü insan da.

Atasözü: Fazla mal göz çıkarmaz.
Anlamı: Ne kadar ve ne türden mal olursa olsun malın fazlası elden çıkarılmamalıdır çünkü mutlaka bir gün gelir lazım olur.

Atasözü: Bakmakla usta olunsa kediler kasap olurdu.
Anlamı: Yapmadan yalnızca nasıl yapıldığına bakarak hiçbir şey öğrenilemez.

Atasözü: Bir ağızdan çıkan bin ağza yayılır.
Anlamı: Bir kişi, yayılmasını istemediği bir durumu kimseye söylememelidir. Söylerse, -gizli kalmasını istediği şey- dilden dile dolaşarak toplum içine yayılır.

Atasözü: Baba koruk yer oğlunun dişi kamaşır.
Anlamı: Babanın yaptığı bir kötülüğün vereceği sıkıntıyı, çocuğu çeker.

6. ETKİNLİK 

Atasözleri Üzerine Dinleme Metni Cevapları Sayfa 116

Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Cümlelerin yüklemi sondaysa cümlenin yanına “kurallı cümle”, başta ya da ortadaysa “devrik cümle” yazınız. Yüklemi olmayana ise “eksiltili cümle” yazınız.

Cevap:

Yukarıda yaptığınız çalışmadan yararlanarak kurallı, devrik ve eksiltili cümleler arasındaki farkları söyleyiniz.

Cevap: Kurallı cümlelerde yüklem sonda, devrik cümlelerde yüklem ortada veya başta, eksiltili cümlelerde ise yüklem (yargı) yoktur.

7. ETKİNLİK 

Sınıfınızda “Keskin sirke küpüne zarar.” atasözünün anlamıyla ilgili bir konuşma yapınız. Konuşmanızda ikna etme stratejisini uygulayınız. Fikirlerinizin arkadaşlarınız tarafından kabul edilmesini sağlamak için fikirlerinizi destekleyen kaynaklardan, güvenilir delillerden ve verilerden yararlanınız.

Cevap:

Merhaba arkadaşlar,

Bugün sizlere “Keskin sirke küpüne zarar.” atasözümüzün anlamı ve hayatımıza olan etkisi hakkında konuşmak istiyorum. Hepimiz bu atasözünü duymuşuzdur, ama gerçekten ne ifade ettiğini derinlemesine düşündük mü? Bu atasözü, sert ve agresif tavırların, hatta kendi içimizdeki agresif düşüncelerin bize ve çevremize zarar verebileceğini belirtir.

Bir araştırmaya göre, sürekli agresif ve olumsuz tavırlar içerisinde olan bireylerin stres seviyeleri daha yüksektir ve bu da sağlık sorunlarına yol açabilir. Aynı zamanda, Harvard Üniversitesi’nden yapılan bir çalışma, olumsuz tavırların ve agresif yaklaşımların insanlar arasındaki ilişkilere zarar verdiğini gösteriyor. Yani, sert ve keskin tavırlar sadece bize değil, çevremizdeki insanlara da zarar veriyor.

Bu atasözü, bize kendi iç dünyamızda ve çevremizde nasıl daha olumlu ve yapıcı olabileceğimize dair bir rehber sunar. Sevgi, anlayış ve hoşgörüyle yaklaştığımızda, hem kendimize hem de çevremize daha iyi bir yaşam sunabiliriz. Lütfen, sözlerimizi ve davranışlarımızı seçerken bu atasözünün anlamını hatırlayalım ve hayatımıza olumlu bir şekilde uygulayalım.

Teşekkür ederim.

8. ETKİNLİK 

Bir şeyin, bir kişinin ya da bir olayın alaylı, insanı güldürecek ya da düşündürecek şekilde abartılı biçimde resmedilmesi karikatür olarak adlandırılır. Yandaki karikatürü inceleyiniz. Çizerin bu karikatürde ne anlatmak istediğini “duyulardan hareketle yazma” yöntemini kullanarak defterinize yazınız. Yazdığınız metni zenginleştirmek amacıyla atasözü, deyim ve özdeyişler kullanınız. Yazdığınız metni gözden geçirirken metindeki yazım ve noktalama hatalarıyla anlatım bozukluklarını düzeltiniz. Yazdığınız metni sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Karikatürde, iki insanın kafasının içinden çıkan ve birbirine karışık şekillerde yönlendirilmiş oklar görülmektedir. “Dilin söylediği bir söz, yaydan fırlayan oka benzer. Atılan ok geri dönmez.” Bu karikatür atasözüyle birlikte değerlendirildiğinde, sözlerin ve düşüncelerin ne kadar güçlü ve kalıcı olabileceğine dikkat çekiyor. Bir kez söylenen bir sözün, tıpkı fırlatılan bir ok gibi, geri dönüşü olmadan etkisini sürdürebileceğini gösteriyor.

***Atasözleri Üzerine Dinleme metni cevapları Sayfa (114-115-116) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
love
2
unlike
1
confused
1
sad
0
happy
0
clap
0
angry

1 Yorum

Yorum Yap