Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Astronotlar Yazı Yazmak İsterse Serbest Okuma Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Astronotlar Yazı Yazmak İsterse Serbest Okuma metni cevapları ve soruları, Anka Yayınları 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 223-224-225 (Bilim ve Teknoloji Teması)

Astronotlar Yazı Yazmak İsterse Serbest Okuma Metni Cevapları

Astronotlar Yazı Yazmak İsterse Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 223

ASTRONOTLAR YAZI YAZMAK İSTERSE

Yer çekiminin hissedilmediği uzay ortamında yazı yazmak Dünya’daki kadar kolay değil. Bu nedenle astronotlar uzay görevleri sırasında genellikle kâğıt ve kalem kullanarak uzun yazılar yazmaz. Bunun yerine notlarını sayısal ortamda alır, ses kaydı yaparlar. Peki kısa notlar almak ya da kontrol listelerini işaretlemek için bile olsa astronotlar uzayda bizim kullandığımız kalemleri kullanabilir mi dersiniz?

Bu fotoğrafta astronot Sunita VVilliams’ı (Sunida Vilyıms) dizüstü bilgisayarda günlüğünü yazarken görüyorsunuz.

İlk insanlı uzay görevlerinde astronotlar yazı yazmak için kurşun kalem kullanıyordu. Ancak kurşun kalemlerin uçları grafit adı verilen yanıcı bir maddeden yapılır. Kırık kalem uçları ve grafit tozları havada serbestçe dolaşırken uzay aracındaki elektronik aletlerin içine kaçabilir. Bu da aletlerin kısa devre yapmasına neden olabilir. Bu tehlike teknolojinin gelişmesiyle birlikte uzay araçlarındaki donanımların değişmesi sonucunda büyük oranda ortadan kalktı. Astronotlar, günümüzdeki uzay görevlerinde asetat kalemi ve tükenmez kalemin yanı sıra mekanik kurşun kalemi hâlâ kullanıyor. Bunlar arasında asetat kaleminin en büyük üstünlüğü kumaş, plastik gibi farklı yüzeylere yazmak için de kullanılabilmesi.

Astronotlar Yazı Yazmak İsterse Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 224

Bu fotoğrafta Uluslararası Uzay İstasyonundaki bir yüzeye sabitlenmiş çeşitli araç gereçlerin arasında renkli asetat kalemlerini ve mekanik kurşun kalemleri görüyorsunuz.

Astronotlar Yazı Yazmak İsterse Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 225

Basınçlı mürekkep kartuşu olan tükenmez kalemler uzayda yazı yazarken normal tükenmez kalemlerden daha kullanışlıdır. Bu kalemlerin ilk örneğini 1965 yılında ABD’li mühendis Paul C. Fisher (Pol C. Fişır) geliştirmiştir. Fisher’in “uzay kalemi” adını verdiği bu tükenmez kalemde kullanılan mürekkep, normal tükenmez kalemlerdeki mürekkebe göre daha yoğundur. Mürekkep kartuşunun üst kısmında sıkıştırılmış azot gazı vardır. Azot gazı mürekkebi iterek mürekkebin kalemin ucundaki bilyeye ulaşmasını sağlar. Bu özellikleri sayesinde uzay kalemi yeryüzünde de çok yüksek ve çok düşük sıcaklıklarda, su altında, yazı yazmak için de kullanılır.

Bu fotoğrafta Nicole Stott’u (Nikol Sıtot) mekanik kurşun kalem kullanırken görüyorsunuz.

Fisher tasarladığı bu kalemi Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) tanıttı. İki yıl süren testler sonrasında NASA kalemin astronotlar tarafından kullanılabileceğine karar verdi. Uzay kalemi ilk olarak 1968 yılında Apollo 7 görevinde kullanıldı. Basınçlı mürekkep kartuşu olan tükenmez kalemler bugün su altı araştırmacıları, kayakçılar ve dağcılar tarafından da tercih ediliyor.

Bu fotoğrafta astronot VValter Cunningham’ı (Voltır Kaningım) Apollo 7 görevi sırasında uzay
kalemini kullanırken görüyorsunuz.

CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

***Astronotlar Yazı Yazmak İsterse Serbest Okuma metni cevapları Sayfa (223-224-225) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap