Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Aşağıda, halk kültürümüze ait bazı kalıp ifadelerle ilgili açıklamalar ve bunların kullanım alanlarına yönelik örnekler verilmiştir. Örneklerin yanındaki harfleri kullanarak eşleştirme yapınız.

Aşağıda, halk kültürümüze ait bazı kalıp ifadelerle ilgili açıklamalar ve bunların kullanım alanlarına yönelik örnekler verilmiştir. Örneklerin yanındaki harfleri kullanarak eşleştirme yapınız. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları MEB Yayınları

4. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları MEB Yayınları

Aşağıda, halk kültürümüze ait bazı kalıp ifadelerle ilgili açıklamalar ve bunların kullanım alanlarına yönelik örnekler verilmiştir. Örneklerin yanındaki harfleri kullanarak eşleştirme yapınız.

Metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

DEYİMLER

Haftada bir gün bakkalın önüne küçük bir tezgâh kuruluyor, Necati amca sebze meyve satıyor. Dedeme bunu bin kere söyledim, bak- kalın önüne bir tezgâh daha koyalım, kendimiz satalım sebzeyi, meyveyi. Hem haftada bir gün olmaz, her gün olur. Böylece her gün satış yapılır, müşteriler daha mutlu olur, her istediğinde sebzeye meyveye ulaşır dedim. Ama “Biz manav değiliz, bakkalız, her şeyi biz satarsak başkaları nasıl para kazanacak?” dedi. İyi, kendi bilir.
Benden söylemesi… Tabii bu arada Necati amca her hafta sebze meyve tezgâhını kurup satış yapmaya devam ediyordu. Ben de bakkalın kapısından ona bakıyordum.
Birkaç gün önce dedem ilk kez bir müşterinin arkasından konuştu. Normalde hiç yapmaz. Ama Nevriye teyze, dedemi o gün o kadar bunalttı ki dedemin resmen nevri döndü, arkasından “Armudun sapı, üzümün çöpü derken hiçbir şey beğenmiyor!” dedi. Haklıydı, hiçbir şey beğendirememiştik.
Bir hafta sonra Necati amca yine geldi, tezgâhı kurdu. O sırada ezan okundu ve camiye gitti. Giderken bana “Ufaklık! Benim tezgâha da bakıver!” dedi.
Ufaklık mı? Bana? Acayip sinir oldum. Hem gel bakkalımızın önüne tezgâh kur, hem bana ufaklık de hem de tezgâhı bana bırak… Ama emir büyük yerden geldi. Dedem de camiye giderken “Nöcotu’nun tözgahı böklö” dedi. İyi dedim, bekleriz. Manavım ya ben, beklerim!

Deyimler Metni Cevapları Sayfa 116

Sonra baktım, karşıdan Nevriye teyze geliyor. Birdenbire dedemin söyledikleri aklıma geldi.
Armudun sapı, üzümün çöpüüüüüü… Nevriye teyze gelene kadar tezgâhtaki bütün armutların saplarını koparttım, üzümlerin çöplerini ayıkladım. Mis gibi oldu. Artık bahane bulamazdı meyvelere… Tezgâha gelince “A aaa! Böyle üzüm mü olur, armut mu olur?” dedi, almadan gitti. Çöpsüz üzümlerle, sapsız armutlar tezgâhta öylece kaldı.
Necati amca gelince gözlerine inanamadı. “Niye yaptın evladım, niye mahvettin üzümleri, armutları?” dedi.
Ya bu insanlara iyilik de mi yaramıyor anlamıyorum ki! Eve gidince dayıma anlattım.
Meğer o deyim öyle demek değilmiş, hiçbir şeyi beğenmeyenler için kullanılıyormuş.
Ben nereden bileyim? (…)
Şermin YAŞAR

***4. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 115 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap