Arkadaş Metni Cevapları

Arkadaş metni cevapları ve soruları, Sonuç Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 10-14-15-16-17-18-19-20-21-22
(Erdemler Teması)

Arkadaş Metni Cevapları - 3. Sınıf Sonuç Yayınları

Arkadaş Metni Cevapları – 3. Sınıf Sonuç Yayınları

Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 10

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Metnin başlığı ve görselleri size neler çağrıştırıyor?

Cevap: Metnin başlığı ve görselleri okulumuzdaki arkadaşlık ilişkilerimizi, sınıfımı, öğretmenimi, bahçede oynadığımız oyunları çağrıştırıyor.

2. Arkadaşlar arasında yardımlaşmak niçin önemlidir?

Cevap: Arkadaşlarımızla iyi geçinebilmek için onlara her zaman yardım etmeliyiz. Bizim de yardıma ihtiyacımız olduğunda onlar da bize yardım ederler.

Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 14

1. ETKİNLİK

Haydi, arkadaş denince aklımıza gelenleri yazalım.

Cevap:

Arkadaş

  • Dostluk
  • Sevgi
  • Yardımlaşma
  • Eğlence
  • Oyun

2. ETKİNLİK

Şimdi de yukarıdaki etkinlikte bulduğumuz kelimeleri içeren cümleler kuralım.

Cevap:

dostluk: Köpekler ile insanlar arasındaki dostluk her zaman ilgimi çeker.

sevgi: Anne ve babama duyduğum sevgi dünyalar kadar.

yardımlaşma: Komşularımızla yardımlaşmak insanlık görevimizdir.

eğlence: Türkçe dersimiz çok eğlenceli geçiyor.

oyun: En sevdiğim oyun saklambaçtır.

Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 15

3. ETKİNLİK

Okudum, anladım, soruları cevaplıyorum.

1. Sınıfa yeni gelen öğrenci kimdi?

Cevap: Zerrin.

2. Zerrin niçin çekingen, içine kapanık ve sessiz bir kızdı?

Cevap: Küçükken geçirdiği çocuk felcinden dolayı sağ bacağı engelli olduğu için.

3. Öğretmen, Zerrin sınıfa girmeden önce öğrencilere neler söyledi?

Cevap: Zerrin’e ellerinden gelen yardımı yapmalarını, ona engelli olmanın utanılacak bir şey olmadığını sezdirmelerini, davranışlarıyla destek olmalarını söyledi.

4. Zerrin, öğretmenin sorduğu problemi nerede çözdü?

Cevap: Tahtada çözdü.

5. Zerrin, soruyu çözünce öğrenciler nasıl bir tepki verdiler?

Cevap: Zerrin’i alkışladılar.

6. Zerrin’de ne zaman büyük değişiklikler oldu?

Cevap: Zerrin’in tahtada soru çözüp arkadaşlarının onu alkışlamasından sonra Zerrin’de büyük değişiklikler oldu.

Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 16

4. ETKİNLİK

Metnin hikaye haritasını tamamlayalım.

Cevap: 

ARKADAŞ

Metinde geçen kişiler: Zerrin, öğrenciler, öğretmen.

Yer: Sınıf

Olay: Sınıfa yeni gelen Zerrin adlı kızın, bir bacağı engelli olduğu için bundan utanması, rahatsız olması, sınıfındaki arkadaşlarının Zerrin’e destek olmasıyla Zerrin’in utangaçlığını üstünden atması, normal davranmaya başlaması.

5. ETKİNLİK

Zerrin gibi bir arkadaşın olsaydı ona neler söylemek isterdin? Haydi, duygu ve düşüncelerimizi noktalı yerlere yazalım.

Cevap: 

(örnek)

Zerrin’e herkesin aslında bir engelli adayı olduğunu, bizim de belki gelecekte engelli olabileceğimizi, engelli olmanın utanılacak bir şey olmadığını, engelinden dolayı rahatsız olmasının doğru olmadığını söylerdim.

Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 17

Arkadaşlar, sizce engelli insanlar engellerini aşabilirler mi? Bu konuda onlara nasıl yardımcı olabiliriz?

Cevap:

Sevgili arkadaşlar,

Bence engelli insanlar her türlü engeli aşabilir. Dünyada aşılamayacak engel yoktur. Bu engelli insanlar için de geçerlidir. Azmederek, sabırlı olarak, çok çalışarak her engeli aşabiliriz. Engelli insanlar yardım istemekten çekinmezlerse, kendilerini diğer insanlardan farklı görüp utangaç, çekimser davranmaktan vaz geçerlerse, engelleri rahatça aşabilirler.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin yerine, verilen kelimelerden eş anlamlılarını seçelim. Kelimelerin yerine eş anlamlılarını getirerek cümleleri tekrar yazalım.

surat – hissettirmek

1. Ona engelli olmanın utanılacak bir şey olmadığını sezdirelim.

Cevap: Ona engelli olmanın utanılacak bir şey olmadığını hissettirelim.

2. Yüzünde tatlı bir gülümseme vardı.

Cevap: Suratında tatlı bir gülümseme vardı.

Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 18

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri resimlerdeki çocuklardan hangisi söylemiştir? Cümlelerle resimleri eşleştirelim.

Cevap: 

Arkadaş Metni Cevapları - 3. Sınıf Sonuç Yayınları - Eşleştirme

Arkadaş Metni Cevapları – 3. Sınıf Sonuç Yayınları – Eşleştirme

Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 19

8. ETKİNLİK

Haydi, kitabımızın bölümlerini tanıyalım.

Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 20

9. ETKİNLİK

Arkadaş” adlı bir hikâye okuduk. Hikâye gerçek ya da tasarlanmış olayları anlatan yazı türüdür. Haydi, “Arkadaş” metni ile aşağıdaki metni karşılaştıralım.

ARKADAŞ SEVGİSİ

Arkadaş da kardeş demek,
Bazen kardeşten ileri.
Boynumuzun borcu sevmek;
Bizi candan sevenleri.
Evde, okulda, askerde,
Çalışırız kardeş gibi.
Vatan için biz her yerde,
İş yaparız ateş gibi.
Nasıl yaşanmazsa başsız, Yaşanılmaz arkadaşsız.

Mehmet Necati ONGAY

Cevap: 

ARKADAŞARKADAŞ SEVGİSİ
Olay yazısıdır. Hayal ürünü veya gerçek olabilir. Kişi, yer, zaman ögeleriyle birlikte bir olay anlatılmıştır.Şiirdir. Duygular kafiyeli bir şekilde anlatılmıştır.

Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 21

10. ETKİNLİK

Engelli insanların hayatıyla ilgili bir hikâye yazalım. Hikâyemizde aşağıda verilen kelimeleri de kullanalım.

kaza – tekerlekli sandalye – mutluluk – koşmak – sevgi

Cevap:

(örnektir)

UMUTSUZLUK

Selim ilkokul üçüncü sınıfa gidiyordu. Biraz zayıf, uzun siyah saçlı, yeşil gözlü bir çocuktu. Bütün arkadaşlarıyla çok iyi geçinirdi. Derslerinde de başarılıydı.

Selim bir gün okuldan dönerken, kırmızı ışıkta geçen bir araba ona çarptı. Selim yaralandı. Hastaneye kaldırıldı. Doktorlar Selim’i ameliyat ettiler. Fakat ne yaptılarsa tam olarak tedavi edemediler. Selim’in bacakları tutmuyordu. Bundan sonraki hayatını tekerlekli sandalye kullanarak geçirecekti. Geçirdiği kaza ondan bacaklarını almıştı.

Selim o günden sonra hayata küstü. Kimseyle konuşmadı. Okulda arkadaşları güle oynaya eğlenirken Selim bir köşede, tekerlekli sandalye üzerinde sessiz sessiz ağlıyordu. Artık ders de çalışmıyordu. Okula gidip gelirken zorlanıyordu. Merdivenleri çıkamıyor, otobüse binerken güçlük çekiyordu. Bu haliyle annesine de yük olduğunu düşünüyordu. Herkes Selim’in bu durumuna çok üzülüyordu fakat kimsenin elinden bir şey gelmiyordu.

Bir gün bir doktor Selim’în durumundan haberdar oldu. Onu ameliyat etmeye karar verdi. Selim istemedi. Çünkü bu ameliyatın işe yaramayacağını düşünüyordu. Selim’in ailesi ve okul arkadaşları ısrar etti. Selim sonunda dayanamayıp ameliyatı kabul etti.

Ameliyat çok başarılı geçti. Ameliyattan bir ay sonra Selim yürümeye başladı. Bir süre sonra da koşmaya… Selim çok mutlu oldu. Israr ettikleri için herkese teşekkür etti. Selim, asla umudunu kaybetmemesi gerektiğini öğrenmişti.

Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 22

11. ETKİNLİK

Aşağıdaki dik temel harflerimizi inceleyelim. Bunları harf sırasına dikkat ederek yeniden yazalım.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. “Anne” konulu bir şarkı öğreniniz.

Cevap:

2. Annenizin bir gün içinde neler yaptığını gözlemleyiniz.

Cevap:

(örnek)

Annem ilk olarak bize kahvaltı hazırlar. Kahvaltıdan sonra bulaşıkları yıkar. Varsa çamaşırları makineye atar. Odaları süpürür. Sonra markete veya pazara gider. Gelince yemek yapar. Akşam yemeğinden sonra kurumuş çamaşırları katlar, yerlerine yerleştirir. Sonra dizi izler. Ödevlerimize yardımcı olur. Bizi yatırdıktan sonra akşam bulaşıklarını yıkayıp yatar.

*** Arkadaş metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf Sonuç Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

1 Yorum

Yorum Yap