Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Arıyorum Metni Cevapları

Arıyorum metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 18-20-21-22-23-24-25  (Okuma Kültürü Teması)

Arıyorum Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Arıyorum Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Arıyorum Metni Cevapları Sayfa 18

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Karamanoğlu Mehmet Bey ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak konu hakkındaki araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Karamanoğlu Mehmet Bey ve Türkçeye Katkıları

2. Günlük hayatınızda karşılaştığınız iş yeri adları ve tabelalardaki yabancı kelimelerin kullanımıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Örneklerle açıklayınız.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Bu tür yabancı kelime kullanan tabelalar görünce kızıyorum. Daha havalı olsun diye yapılan bu hareket, dilimize değer vermediğimizi gösteriyor. Diline değer vermeyen bir milletin gelişmesi mümkün değildir. Böyle tabela kullanan iş yerlerinden alış veriş yapmıyorum. Mesela evimin yakınında sadece bir berber var. İş yerinin adı “Yılmaz Brothers Hair Style”. Bunun yerine “Yılmaz Kardeşler Berberi” dense daha az mı para kazanacak? Ben de tepki olarak daha uzaktaki berbere gidiyorum.

Arıyorum Metni Cevapları Sayfa 20

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimeleri anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap: 

ferman → Buyruk, emir.

divan → Yüksek düzeydeki devlet adamlarının kurduğu büyük meclis.

dergah → Eskiden dervişlerin toplanıp ibadet ve tören yaptıkları yer, tekke.

seki → Oturmak için evlerin önüne taş ve çamurdan yapılan set.

ilan → Duyuru

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki deyimlerin anlamlarını, atasözleri ve deyimler sözlüğünden araştırınız. Bu deyimleri cümlelerdeki boşluklara uygun biçimde yerleştiriniz.

koltuk çıkmak – nutku tutulmak – talan etmek – dizini dövmek – elden gitmek

Cevap: 

A) Dizini dövmek istemiyorsan tedbirli olmalısın.

B) Çocuk, odasındaki bütün oyuncakları talan etti.

C) Düzensiz beslendiği için sağlığı elden gidiyor.

D) Okuyup iyi yerlere gelmeleri için çalışkan çocuklara koltuk çıkmak gerekir.

E) Birdenbire nutku tutuldu ve bütün gayretlerine rağmen konuşamadı.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Şair, Karamanoğlu Mehmet Bey’i niçin aramaktadır?

Cevap: Günümüzde, Türkçenin düzgün kullanılmadığını, gereken önemin verilmediğini, Türkçe’nin yok olmak üzere olduğunu düşündüğü için arıyor.

2. Karamanoğlu Mehmet Bey yayınladığı fermanla ne yapılmasını istemektedir?

Cevap: Devlet meclislerinde, dergahlarda ve meydanlarda Türkçeden başka bir dil kullanılmamasını istemektedir.

3. Şiirde, dilimize yabancı dillerden girmiş bazı kelimeler kullanılmıştır. Bu kelimeler hangileridir? Bu kelimelerin Türkçe karşılıklarını bularak söyleyiniz.

Cevap: 

demo: Tanıtım

spiker: Sunucu

showmen: Gösteri adamı

diskjokey: Radyo sunucusu

firstlady: Hanım ağa

store: Dükkan

market: Bakkal

damping: Ucuzluk

bilboard: İlan tahtası

skorbord: Sayı tabelası

brifing: Bilgi alışı

deklarasyon: Bildirge

hobby: Merak, uğraş

welocme: Hoş geldiniz

goodbye: Güle güle

bodyguard: Koruma

prestij: Saygınlık

center: merkez

plaza: İş hanı

4. Şiirde geçen yabancı kelimeleri günlük hayatınızda kullanıyor musunuz? Örneklendiriniz.

Cevap: Dubleks, villa, mafya, cafe gibi kelimeler günlük hayatımızda sıklıkla kullanılıyor.

5. Sizce dilimizde kullanılan yabancı kelimelerin artış sebebi ne olabilir? Açıklayınız.

Cevap: Öncelikle özellikle genç insanlarımız yabancı kelimeler kullanınca daha havalı olduğunu hissetmekteler. Bir başka konu da teknolojinin gelişmesiyle iletişim olanaklarının daha da artması nedeniyle dünya ile daha iyi iletişim kurmak için yabancı kelimeler daha sıklıkla kullanılmakta.

6. Dilimizde yabancı dillere ait kelimeler hızla artarsa bunun ne tür sonuçları olabilir? Örneklerle anlatınız.

Cevap: Tarihimizi, kültürümüzü hızla unutabilir, Türk kimliğimizi kaybedebiliriz.

Arıyorum Metni Cevapları Sayfa 21

4. ETKİNLİK

A) Yabancı dillerden dilimize giren kelimelerin bazıları aşağıda verilmiştir. Bu kelimelerin Türkçe karşılıklarını, okuduğunuz metinden bulunuz. Bulduğunuz Türkçe kelimeleri kullanarak hikâye edici bir metin yazınız.

Cevap: 

(örnektir)

YIRTIK PANTOLON

İşten eve dönüyordum. Yorgundum. O yorgunlukla fark etmeden yaşlı bir amcaya çarptım. Amca yaşlı ama gücü kuvveti yerindeydi. Ben ona çarptım ama yere yuvarlanan ben oldum. Düşünce pantolonumun dizleri yırtılmış. Aldı mı beni bir telaş! İş yerinde giyebileceğim başka pantolonum yoktu çünkü. Eve de geç kalmıştım. Ekmek almam gerekiyordu. Eşim, çocuklarım beni beklerdi.

Hemen bir iş hanına (plaza) giriverdim. Dükkanların arasından bir terzi dükkanı buldum. İçeride sevimli (sempatik) bir oğlan çocuğu vardır. Dişlek ağzıyla babasının birazdan geleceğini söyledi. Ben de o arada bakkaldan (market) ekmek alayım diye düşündüm. Tam çıkacaktım elinde bir düzine ekmeğin olduğu torbayla (poşet) terzi içeri girdi. Terzi, az önce çarptığım yaşlı amca olmasın mı?

İkimiz de gülüştük. Ben durumu anlattım. Meğer elindeki ekmekler fazlaymış. Sağ olsun iki tanesini bana ikram etti. Pantolonumu da hemen tamir etti. Ben de tam vaktinde evime ulaşmış oldum.

Not: Bu hikaye turkceodevim.com editörleri tarafından örnek göstermek amacıyla hazırlanmıştır.

Arıyorum Metni Cevapları Sayfa 22

5. ETKİNLİK

Aşağıda “Arıyorum” şiirinde geçen kelime ve kelime gruplarıyla hazırlanan “Kelime Oyunu”nun nasıl oynanacağı ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu bilgileri dikkatle okuyunuz.

Arıyorum Metni Cevapları Sayfa 23

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki kütüphane üyelik formunu doldurunuz.

Kendinize ait bilgileri kullanarak formu siz doldurabilirsiniz.

Arıyorum Metni Cevapları - Kütüphane Kayıt Formu Örneği

Arıyorum Metni Cevapları – Kütüphane Kayıt Formu Örneği

7. ETKİNLİK

“Arıyorum” şiirinden hareketle oluşturacağınız öznel ve nesnel cümleleri örnekteki gibi aşağıya yazınız.

Cevap: 

(örnektir)

» Karamanoğlu Mehmet Bey yayınladığı ferman ile Türk diline en büyük katkıyı yapmıştır. (Öznel)

» Şair “Arıyorum” şiirinde kullandığımız yabancı dildeki kelimelerin Türkçe karşılıklarını da vermiştir. (Nesnel)

» “Arıyorum” şiiri, Türk dilinin önemini anlatması açısından yazılan, bu konudaki en iyi şiirdir. (Öznel)

» Arıyorum şiirinin şairi Yusuf Yanç’tır. (Nesnel)

» Yusuf Yanç’ın “Arıyorum” şiiri dışında Türk edebiyatına pek bir katkısı olmamıştır. (Öznel)

Arıyorum Metni Cevapları Sayfa 24

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki hikâye unsurlarını kullanarak hikâye edici bir metin yazınız.

Olay: Öğrencilerin kütüphanede öğretmenleriyle kitaplar üzerine sohbet etmeleri

Kahramanlar: Eren Öğretmen, Hüseyin, Çetin, Demet ve Gülşah

Yer: Okul kütüphanesi

Zaman: Cuma günü okul çıkışı

Hayal gücünüzü kullanarak bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

HAZİNE ODASI

Öğretmenin verdiği ödevi hazırlamak için Çetin, Demet ve Gülşah ile toplandık. Aradığımız bilgileri bulmak için okul kütüphanesine girdik. Kütüphanede kimse yoktu. Sadece Eren Öğretmen vardı. Okuduğu kitaba öyle dalmıştı ki bizim geldiğimizi fark etmedi bile.

Biz de sessizce kitaplara bakmaya başladık. Hangi kitaptan faydalanacağımızı bilmiyorduk. Rastgele kitapları alıyor, hızlıca karıştırıyor, bulamayıp yerine koyuyorduk. Yarım saat geçmişti ama biz hala aradığımızı bulamamıştık.

Tam vaz geçip çıkmak üzereydik ki Eren Öğretmen bizi fark etti:

— Hayırdır çocuklar?

— Öğretmenim, Aziz Sancar ile ilgili sunum ödevimiz var. Fakat biz hiçbir bilgi bulamadık. Biz de vaz geçtik. Sunumu hazırlamayacağız.

Eren Öğretmen gülümsedi:

— Sormasını bilirseniz aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Kitaplar size her şeyin cevabını verirler. Şimdi söyleyin bakalım Aziz Sancar kim?

Hep birlikte:

— Bilim insanı öğretmenim.

— O zaman bilim insanları ile ilgili ne kadar kitap, dergi varsa toplayın bakalım.

Kütüphanedeki bilim insanlarıyla ilgili ne kadar kitap varsa topladık. Eren Öğretmen:

— Şimdi doğru soruları sorarak aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sunum planımıza göre sorular ortaya çıkardık. Sorduğumuz sorulara göre ilgili kitaplardan tek tek gerekli bilgileri topladık. Yaklaşık yarım saatte sunumumuz için her şey hazır hale gelmişti.

Eren Öğretmen:

— Gördünüz mü çocuklar? Kitaplarda her şeyin cevabı vardır. Hemen vaz geçmek yerine doğru soruları sorarsanız bu hazine odasında en kıymetli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Not: Bu hikaye turkceodevim.com editörleri tarafından örnek göstermek amacıyla hazırlanmıştır.

Arıyorum Metni Cevapları Sayfa 25

9. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki şiiri vurgu ve tonlamalara dikkat ederek okuyunuz.

GÜZEL TÜRKÇE

(…)

İlkyazın ormanlarda ağaçlar yeşerirken,
Kuytu yerlerden keskin, o yanık sesler gelir.
Bu şakıyan ses beni titretir yüreğimden,
Bülbül sesi değil o: benim güzel Türkçemdir.

Yağmurlar yağar, olur bir serin ince dere,
Bir gümüş kemer gibi ovadan akıverir,
Kıvrılır, döner, gider, getirir bolluk yere;
Çağlayan dere değil, benim güzel Türkçemdir.

Kazım Nâim DURU

B) Yukarıdaki şiir ana dili sevgisini anlatmaktadır. Bu şiirden hareketle ana dili sevgisini anlatan bir şiir yazınız. Şiirinize başlık koymayı unutmayınız.

(örnektir)

TÜRKÇEM

Doğar doğmaz takıldı kulağıma,
Anamın oğlum demesi kadar güzel Türkçem,
Gurbet elde dost oldu yaşamıma,
Hemşerimin gardaş demesi kadar güzel Türkçem.

Dert anlatır, dert söyletir; coşar da coşar,
Muhabbetlere ruh olur; çağlar da çağlar,
Yürekleri gösterir; bir güler bir ağlar,
Çocuğumun baba demesi kadar güzel Türkçem.

Not: Bu şiir Türkçe Ödevim editörleri tarafından örnek göstermek amacıyla yazılmıştır.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Sevdiğiniz bir kitabı arkadaşlarınıza tanıtmak için sınıfa getiriniz.

*** Arıyorum metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

17 Yorum

Yorum Yap