Arılar ve Keklikler Dinleme Metni Cevapları

Arılar ve Keklikler dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 122-123-124-125
(Erdemler Teması)

Arılar ve Keklikler Dinleme Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Arılar ve Keklikler Dinleme Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Arılar ve Keklikler Dinleme Metni Cevapları Sayfa 122

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hayvanlar olmasaydı hayatımızda ne gibi değişiklikler olurdu? Arkadaşlarınızla tartışınız.

Cevap: Hayvanlar insanların en büyük yardımcılarıdır. Hayvanlar olmasaydı insanlar da yaşayamazdı. Hayvanlar olmasaydı yetersiz beslenmeden dolayı sağlığımız bozulurdu. Bilimsel araştırmalar yapmak zorlaşırdı. Doğanın dengesi bozulur birçok doğa felaketi meydana gelirdi. Dünyadaki yaşamın devam edebilmesi için hayvanların da olması gerekir.

2. Sizce doğadaki diğer canlıların bizim sevgimize ihtiyaçları var mı? Neden?

Cevap: (örnek) Doğadaki canlıların bizim sevgimize ihtiyaçları yoktur. Doğada çok iyi bir düzen vardır. Hayvanlar, bizim sevgimiz olmadan da hayatlarını sürdürebilirler. Fakat evcilleştirilmiş veya sokakta yaşayan hayvanların bizim korumamıza ve sevgimize ihtiyaçları vardır.

3. Hayvan sevgisiyle ilgili şiirinizi arkadaşlarınıza okuyunuz.

Cevap: Aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabileceğiniz sayfada şiirleri görebilirsiniz.

Hayvanlarla İlgili Şiirler

Arılar ve Keklikler Dinleme Metni Cevapları Sayfa 123

1. ETKİNLİK

Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri aşağıya yazınız. Kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz ve sözlük anlamlarını bularak kontrol ediniz.

Cevap: 

bostan: Sebze bahçesi

ipilti: parıldayan şeyin çıkardığı ışık, parıltı, ışıltı

canını dişine takmak: her tehlikeyi göze alarak işe girişmek

2. ETKİNLİK

Metni dinlerken aldığınız notlardan yola çıkarak metni özetleyiniz.

Cevap: 

ARILAR VE KEKLİKLER METNİ ÖZETİ

Köyde yaşarken sarıca, boncuklu arı gibi arı türlerine ve böceklere ilgim vardı. Böceklerden birinin adını öğrenmek için yakaladım fakat kimse adını bilmiyordu. Bu böceklerin kanatları altındaki kırmızıyı seyretmek hoşuma giderdi. Sonraları karıncalarla, kuşlarla, çiçeklerle, kartallarla ilgilendim. Son olarak kekliklere merak saldım. Yavru keklikleri yakalayıp beslerdim. Öldükleri zaman çok üzülür, bir daha keklik bakmayacağıma dair yeminler eder fakat yine dayanamazdım. Son baktığım kekliğin başı ipe dolanıp ölünce bir daha keklik bakmadım. Sonrasında bir yaralı kartalı yakalayıp eve götürmüştüm. bizim köyde şifalı otlardan merhem yapan Havva Ana ile bir ilaç hazırlayıp yavru kartalı iyileştirdik ve saldık. Salarken Havva Ana, kartalın arkasından civcivleri kapmamasını tembihledi. Havva Ana iyiliğin gücüne inanıyordu. Kartal gördüğü iyiliği diğer kuşlara da anlatacak, böylece kartallar bir daha bizim köydeki civcivleri kapmayacaktı.

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin ana fikrini boş bırakılan yere yazınız.

Cevap: İnsanların iyilik yapmadaki amacını anlamak için doğadaki güzelliklere bakmak yeterlidir.

Arılar ve Keklikler Dinleme Metni Cevapları Sayfa 124

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Yazar, çocukluğunda nelerle dostluk kuruyor?

Cevap: Arı, böcek, çiçek, karınca ve kekliklerle dostluk kuruyor.

2. Yazar, kekliği diğer kuşlardan hangi yönüyle ayrı tutuyor?

Cevap: Kekliklerin insana alışınca insanı hiç bırakmaması yönüyle ayrı tutuyor.

3. Yazar, kekliği öldüğünde neden bir daha keklik beslemeyeceğini söylüyor olabilir?

Cevap: Kekliğinin ölümünden çok büyük üzüntü duyduğu ve bir daha o üzüntüyü yaşamamak için.

4. Hava Ana kimdir? Yazar ondan nasıl bahsediyor?

Cevap: Köyde, şifalı otlardan merhem yapan namlı bir ustadır. Yazar ondan merhem yapmadaki ustalığı ve güzel masal anlatması ile bahsediyor.

5. Siz yazarın yerinde olsaydınız yaralı kartalı nasıl tedavi ederdiniz? Geçmişin imkânlarını göz önünde bulundurarak yanıtlayınız.

Cevap: Geçmişteki imkanlara bakarsak yine şifalı otlarla tedavi etmeye çalışırdım. Günümüzde olsa idi veterinere götürürdüm.

6. Sizce hayvanları sevmek, onlara gönül vermek niçin önemlidir? Düşüncelerinizi açıklayınız.

Cevap: Hayvanlar, insanların bazı ihtiyaçları için onlara yardımcı olurlar. Bunu yaparken tek istekleri beslenebilmek ve sevgidir. Hayvanlar doğaları gereği insanlardan daha zayıftırlar ve korunmaya ihtiyaçları vardır. Biz onları sevgimizle koruruz. Onlar da biz sevgi gösterdikçe bize yardım etmeye ve bize dost olmaya devam ederler.

7. Hayvanları ve doğayı seven insanların kişilik özellikleriyle ilgili neler söyleyebilirsiniz? Çevrenizden örnekler vererek açıklayınız.

Cevap: Hayvanları ve doğayı seven insanlar sevgi dolu, iyiliksevere, merhametli insanlardır.

5. ETKİNLİK

Verilen örnekteki gibi cümlelerde geçen zincirleme isim tamlamalarını bulunuz ve altını çiziniz.

Cevap: 

• Uçarken arıların kanatlarının altı parlıyordu.

Ekin böceğinin rengi beni büyülemişti.

Dayımın hediyesinin sevincini yaşıyordum.

Bahçemizin çalılarının arkasına saklanırdım çoğu zaman.

Çocuğun kekliğinin macerası acı oldu.

Köyün delikanlılarının eğlencesi keklik yakalamaktı.

Kartalın kanadının yarasını iyileştirdik.

Keklik kuşunun kanadı artık iyileşmişti.

6. ETKİNLİK

Hayvanlara yardım amacıyla kurulmuş bir dernekte çalışıyor olsanız, onlara hangi alanlarda ve nasıl yardım ederdiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

(örnek)

Hayvanlara yardım amaçlı kurulmuş bir dernekte çalışıyor olsaydım, barınak hayvanlarının mama ihtiyacını karşılamak için hizmet ederdim. Sosyal medyayı kullanarak insanların mama ve yiyecek bağışlamalarını sağlar, bu bağışları barınaklara ulaştırırdım.

Arılar ve Keklikler Dinleme Metni Cevapları Sayfa 125

7. ETKİNLİK

“Kelebek” adlı şiiri, hikâye ya da fabl türünde kendi duygu ve düşüncelerinizi de katarak yeniden yazınız. Yazınızı sınıf panosunda paylaşınız.

Cevap: 

(örnek)

KELEBEK AVCISI

Şehrin birinde çok zengin bir adam yaşıyordu. Bu adamın tek tutkusu, doğadaki kelebekleri yakalayıp, çeşitli işlemlerle dondurup özel panolarda sergilemekti. Yakaladığı kelebekleri nerede ve nasıl yakaladığını etrafındaki insanlara anlatmaktan büyük bir zevk duyuyordu.

Bir gün arkadaşlarından birinin çocuğu panolardaki kelebekleri görünce ağlamaya başladı. Nedeni sorulduğundan çocuk şunları söyledi:

“Kelebekler, yel estikçe uçuşan yapraklara benzerler. Durmadan, yorulmadan daldan dala gezerler. Kanatları ipek gibidir. Canlı çiçekler gibidirler; onlar etrafta uçmaya başlayınca baharın geldiğini anlarız. Üstündeki renkleri seyretmeye doyamayız. Hangi ressam böyle güzellikler meydana getirebilir ki? Ben onları çok seviyorum, yakalamak istiyorum ama yakalamıyorum. Böyle güzellikleri doğadan mahrum bırakmak, kendi zevkiniz için onları öldürmek insanlığa sığar mı?”

Adam çocuğun söylediklerinden çok etkilendi. Gerçekten böyle güzelliklere kıymak doğru değil diye düşündü. Bir daha kelebek avlamadı. Sadece onları izleyip fotoğrafladı.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Millî kültürümüze ait içecekleri araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Ayran, şerbet, şalgam, boza, Türk kahvesi, çay.

2. Çevrenizdeki insanlar tarafından en çok tercih edilen içecek hangisidir? Araştırarak not alınız. Araştırmanızı görsellerle destekleyiniz.

Cevap: Çay ve ayran.

3. Çayın nasıl demlendiğini araştırınız.

Cevap: Öncelikle çaydanlığın su konulan kısmında su kaynatılır. Demlik kısmına, her çay bardağı için bir çay kaşığı çay konulur. Su kaynadıktan sonra demlikteki çayın üstüne dökülür. Su konulan yere tekrar su konularak çaydanlık ocağa konur. Su kaynayınca ocağın altı kısılır. Çay yaklaşık 15 dakika demlendikten sonra içime hazır olur.

*** Arılar ve Keklikler dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap