Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Adaş Mustafa ve Mustafa Kemal Metni Cevapları (2. Sınıf Türkçe)

Adaş Mustafa ve Mustafa Kemal metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 2. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 29-30-31-32-33-34-35 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Adaş Mustafa ve Mustafa Kemal Metni Cevapları

ADAŞ MUSTAFA VE MUSTAFA KEMAL
1881 (bin sekiz yüz seksen bir) yılında Selanik’te doğdu, Babası Ali Rıza Bey ile annesi Zübeyde Hanım, gelecekte tarihin en büyük lideri olacak oğullarına “Mustafa” adını verdiler. İlköğrenimine Selanik’te başlayan küçük Mustafa, iki yıl sonra babasının ölümü üzerine annesi ve kız kardeşiyle dayısının yanına gitmek zorunda kaldı. Bir yaz öylece geçip giderken annesi ve dayısı, öğrenimini sürdürebilmesi için Mustafa yeniden Selânike, teyzesinin yanına gönderdiler, Askerî rüştiyedeyken adı kendi gibi Mustafa olan matematik öğretmeni onun diğer öğrencilerden çok farklı olduğunu gördü.

Bir ders sırasında onu karşısına alıp şunları söyledi:
asaKüçük Mustafa çok sevdiği öğretmenine saygıyla baktı ve tebessüm ederek yanıtladı;
— Nasıl uygun görürseniz öğretmenim!
Böylece Mustafa, Mustafa Kemal adıyla anılır oldu.

Adaş Mustafa ve Mustafa Kemal Metni Cevapları Sayfa 30

Atatürk denince aklınıza gelenleri yazınız.

Cevap:

Adaş Mustafa ve Mustafa Kemal Metni Cevapları Sayfa 31

1. Atatürk hakkında bildikleriniz nelerdir? Yazınız.

Cevap: Atatürk 1881 yılında Selanik’te doğmuştur.

2. Atatürk hakkında bilmek istedikleriniz nelerdir? Yazınız.

Cevap:  Atatürk’ün bir çocuğu var mıdır? Atatürk hangi gün doğdu? Atatürk hangi futbol takımını tutardı.

3. Atatürk hakkında öğrendikleriniz nelerdir? Yazınız.

Cevap: Atatürk 1881’de Selanik’te doğdu. Atatürk’ün babasının adı Ali Rıza Bey, annesinin adı Zübeyde Hanım, kız kardeşinin adı Makbule Hanımdır. 23 Nisan 1920’de TBMM’yi kurdu. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti ilan etti. 10 Kasım 1938’de öldü.

Adaş Mustafa ve Mustafa Kemal Metni Cevapları Sayfa 32

Kelimeleri anlamlarıyla eşleştiriniz.

Cevap:

Adaş Mustafa ve Mustafa Kemal Metni Cevapları Sayfa 33

Soruları Adaş Mustafa ve Mustafa Kemal metnine göre cevaplayınız.

1. Atatürk kaç yılında doğmuştur?

Cevap: 1881.

2. Atatürk nerede doğmuştur?

Cevap: Selanik.

3. Atatürk’ün annesinin adı nedir?

Cevap: Zübeyde Hanım.

4. Atatürk’ün babasının adı nedir?

Cevap: Ali Rıza Bey.

5. Atatürk ilköğrenimine nerede başlamıştır?

Cevap: Atatürk ilköğrenimine Selanik’te başlamıştır.

6. Atatürk’e Kemal adını hangi öğretmeni vermiştir?

Cevap: Atatürk’e Kemal adını Matematik öğretmeni Mustafa vermiştir.

Adaş Mustafa ve Mustafa Kemal Metni Cevapları Sayfa 34

Adaş Mustafa ve Mustafa Kemal’i metninin konusunu yazınız.

Cevap: Atatürk’ün Askerî rüştiyedeyken adı kendi gibi Mustafa olan öğretmeni tarafından

Metne farklı bir başlık yazınız.

Cevap: Atatürk ve Mustafa Öğretmen

Atatürk e ait kimlik bilgilerini yazınız.

Cevap:

Adaş Mustafa ve Mustafa Kemal Metni Cevapları Sayfa 35

Şiiri okuyunuz sizde Atatürk ile ilgili şiir yazınız.

Cevap:

ATATÜRK İÇİN

Tuttun elimizden çıktık sefere,
Kurtardık vatanı, milleti Atam.
Serdik kör denilen talihi yere,
Zaferdir savaşın nimeti Atam.

Dağlar altımızda at oldu bizim.
Sen dedin:-Uyan Türk! Açıldı gözüm.
Sakarya suyundan yununca yüzüm,
Bilindi Türklüğün kıymeti Atam.

Duyarım, dalgalar sahili döğer,
Sen sade bir “Paşa” olaydın eğer
Yine kalbimizde alacaktın yer,
Sensin bu vatanın ziyneti Atam.

Bir eşin var mıydı civanmertlikte?
İyi ettik sana “Ata” dedik te;
Sevgin göğsümüzde, eller tetikte,
Sendin bize Tanrı himmeti Atam

Her Türk olan “Atam” der de tutuşur,
İşitir emrini derdi yatışır;
Kâfi bu teselli ona yetişir;
Sana lâyık olmak niyeti Atam.

Osman ATİLLA

***Adaş Mustafa ve Mustafa Kemal metni cevapları (Sayfa 29-30-31-32-33-34-35) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
1
0

Yorum Yap