Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Adam Olmuş Çocuklar – Barış Manço Metni Cevapları

Adam Olmuş Çocuklar – Barış Manço metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 140-141-142-143-144-145-146-147-148-149
(Millî Kültürümüz Teması)

Adam Olmuş Çocuklar - Barış Manço Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Adam Olmuş Çocuklar – Barış Manço Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Adam Olmuş Çocuklar – Barış Manço Metni Cevapları Sayfa 140

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

“Müziğin kültürümüzdeki yeri” konusunda yaptığınız araştırmaların sonuçlarını arkadaşlarınızla paylaşınız.

Adam Olmuş Çocuklar – Barış Manço Metni Cevapları Sayfa 146

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ederek boşluklara yazınız. Tahminlerinizi kelimelerin sözlük anlamlarıyla karşılaştırıp birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

aksan: Bir ülkenin insanlarına veya bir çevreye özgü söyleyiş özelliği
Cümlem: İngilizce konuşan Hintlilerin aksanı çok hoşuma gidiyor.

plak: Sesleri kaydetmek ve kaydedilen sesleri yeniden pikap veya gramofonda dinlemek amacıyla hazırlanan plastik daire biçiminde yaprak
Cümlem: Babaannemin bir oda dolusu plak koleksiyonu var.

otostop: Bir yayanın yoldan geçen bir otomobili durdurarak binmesi ve gideceği yere para vermeden gitmesi
Cümlem: Otostop yaparak Bursa’dan Hatay’a kadar gitmiş.

evrensel: Dünya ölçüsünde, dünya çapında
Cümlem: Hava kirliliği evrensel bir sorundur.

öz güven: İnsanın kendine güvenme duygusu
Cümlem: Öz güvenimizi geliştirmek için öncelikle nelere yetenekli olduğumuzu bilmemiz gerekir.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Ailesinin ona “Barış” ismini vermesi Barış Manço’yu nasıl etkilemiştir?

Cevap: Dünyada insanların barış ve sevgi içinde yaşamalarının bir yolu olduğunu inanmış ve bunun sırrını bulmak için çabalamış.

2. Barış Manço’nun müzik yapmaktaki amacı nedir?

Cevap: Dünyaya varış ve sevgiyi yaymaktır.

3. Barış Manço, şarkılarında genellikle hangi değerlerden bahseder?

Cevap: Sevgi, saygı, dostluk, dürüstlük, vefa değerlerinden bahseder.

4. Barış Manço’nun bahsettiği Türk büyükleri kimlerdir? Siz bunlardan hangilerini tanıyorsunuz?

Cevap: Fatih Sultan Mehmet, Mimar Sinan, Dede Korkut, Pir Sultan Abdal, Âşık Veysel.

5. Sanatçının “7’den 77’ye” adlı programı çocuklarla beraber yapmasının sebebi nedir?

Cevap: Bildiklerini, öğrendiklerini önce çocuklara aktarmaktır.

6. Barış Manço hayatı boyunca hangi amaçlar için çalışmıştır?

Cevap: Ülkesine, milletine faydalı bir evlat olmak, dünya barışını sağlamak için çalışmıştır.

7. Sanatçının oluşturduğu müzik akımının bu kadar çok sevilmesinin nedeni sizce nedir?

Cevap: Çünkü Barış Manço şarkılarında tüm dünyayı ilgilendiren evrensel mesajlar vermiştir.

8. Yarınların adam olmuş çocuğu olabilmek için sizler neler yapabilirsiniz?

Cevap: Hayallerimize ulaşmak için azimle ve çok çalışabiliriz.

Adam Olmuş Çocuklar – Barış Manço Metni Cevapları Sayfa 147

3. ETKİNLİK

Sizce Barış Manço aşağıdaki sözlerinde çocukları neden güneşe benzetmiştir? Düşüncelerinizi aşağıdaki boşluğa yazınız.

“Uzaklarda bir yerlerde güneşler doğuyor!
Benim için o güneşler, siz çocuklardınız işte…”

Cevap: 

(örnek)

Güneş, yaşamın kaynağıdır. Güneş doğduğu zaman her yer aydınlanır, canlılar hayat bulur. Çocuklar da geleceği oluşturacak olan insanlardır. Çocuklar büyüdüğü zaman kendi zamanlarında dünyaya faydalı işler yapacak, hayatın devam etmesini sağlayacak, geleceğe aynı güneş gibi ışık olacaklardır. Bu nedenle Barış Manço çocukları güneşe benzetmiştir.

4. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sıfatlar isimleri hangi yönden belirtmiştir?

Cevap: 

• Fransızca yaptığım bu müzikler çok beğenildi.
İşaret

O zamanlar Türkiye’de beste yapan çok azdı.
İşaret

• Şarkılarımda şu değerlerden bahsettim: sevgi, saygı, dostluk, dürüstlük, vefa…
İşaret

b) Siz de “bu, şu, o, öteki, beriki“ kelimelerinin isimlerle beraber kullanıldığı cümleler kurunuz.

Cevap: 

Bu kitabı çantana koy.

• Dondurmanın üzerine şu sostan da istiyorum.

• Hayallerimde o köye gittiğimi düşlüyorum.

• Kollarını öteki tarafa doğru açmalısın.

• En güzeli beriki kedi değil mi sence?

Adam Olmuş Çocuklar – Barış Manço Metni Cevapları Sayfa 148

5. ETKİNLİK

a) Altı çizili sıfatlar cümleye nasıl bir anlam katmıştır? Örnekteki gibi belirtiniz.

Cevap: 

Barış Manço’nun hangi şarkısını seviyorsunuz? (Soru Anlamı)

Japonya ve Mısır’da ikişer konser verdim. (sayı anlamı)

O günlerin “Adam Olacak Çocukları” yarınlarımızın “Adam Olmuş Çocukları” olacaktı. (işaret anlamı)

Birçok ülkede tekrar seslendirildi. (sayı anlamı)

Mısırlılar büyük sevgi gösterisinde bulundular. (durum anlamı)

b) Aşağıda bir bölümü verilen Nasrettin Hoca fıkrasını okuyunuz. Altı çizili kelimelerin türünü belirleyerek metne olan katkısını defterinize yazınız.

Papağan ve Hindi

Güzel bir yaz sabahı Nasrettin Hoca dışarıdan gelen çocuk sesleriyle uyanmış.
Hanımına:
— Bugün kahvaltımızı bahçede yapalım, demiş.
— Yalnız, evde birkaç eksik var. Ben kahvaltıyı hazırlarken pazara çıksan ne iyi
olur, demiş hanımı.
— Tamam, deyip pazara doğru yola koyulmuş.
Sonra pazara girmiş. Hanımının istediği sebzeleri almak için tezgâhları gezmeye başlamış. Domates, salatalık, biber, patates, soğan almış. Aldıklarının parasını öderken burnuna mis gibi şeftali kokusu gelmiş. Kokunun geldiği tezgâha doğru yürümüş.
Yaz meyveleri ile dolu tezgâhtan bir kilo şeftali almış. (…) Salkım salkım üzümler, turuncu kayısılar Hoca’ya sanki “Bizi de al, bizi de al.” diyormuş. Nasrettin Hoca pazarcıya,
— Sen en iyisi hepsinden ver, demiş.
Nasrettin Hoca aldıklarının parasını ödemiş.
(…)
Derleyen: Gamze Alıcı
(Kısaltılmıştır.)

Cevap: 

güzel → sıfat

bir → sıfat

bahçede → isim

birkaç → sıfat

bir → sıfat

salkım salkım → sıfat

turuncu → sıfat

Hoca → isim

Nasrettin → isim

6. ETKİNLİK

Sizce kültürel değerlerimizi dünyaya tanıtmak amacıyla müziğin dışında neler yapılabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

(örnek) Diziler, filmler, belgeseller çekilebilir. Yurt dışında resim sergileri açılabilir, dans gösterileri yapılabilir.

Adam Olmuş Çocuklar – Barış Manço Metni Cevapları Sayfa 149

7. ETKİNLİK

Yörenize ait araştırdığınız türkünün hikâyesini yazınız.

Yörenize ait bir türküye göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Yaşadığınız bölgedeki müzeler hakkında bilgi edininiz.

Yaşadığınız bölgeye göre araştırma yapabilirsiniz.

2. 26 Ağustos 1071 ve 26 Ağustos 1922 tarihinde hangi tarihî olaylar yaşanmıştır? Araştırınız.

Cevap: 

26 Ağustos 1071 → Malazgirt Zaferi ile Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır.

26 Ağustos 1022 → Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde Yunan ordusu bozguna uğratılarak Anadolu’nun sonsuza dek Türklerin yurdu olacağı tüm dünyaya gösterilmiştir.

3. Tanıtım yapmak üzere yaşadığınız bölgenin kültürel özellikleri ile ilgili bilgi ve görsel toplayınız.

Yaşadığınız bölgeye göre araştırma yapabilirsiniz.

*** Adam Olmuş Çocuklar – Barış Manço metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
95
9
13
63
24
12
70

118 Yorum

Yorum Yap