Ülkemizde tarihi eserlerin korunmasına yönelik çalışmaları yapan kurumlar hangileridir? Bu kurumlar hakkında kısa bilgilerin bulunduğu araştırma yazısı.
Tarihi eserler bir toplumun en önemli, değer verilmesi ve korunması gereken miraslarıdır. Bulunduğumuz coğrafyada yüzyıllar önce kimler yaşamış, neler kullanmışlar, nasıl evlerde yaşamışlar ve daha pek çok şeyi tarihi eserler sayesinde anlayabiliriz. Mesela yüz yıllar önce inşa edilen bir cami, günümüze kadar nasıl sapasağlam gelebilmiş? Elbette yapımı sırasında kullanılan özel teknikler ve malzemeler vardır ama bir de bu yapıları koruyan, zarar görmesini engelleyen ulusal kurumlar bulunmaktadır.
Ülkemizde tarihi eserlerin korunmasına yönelik çalışmalar yapan kurumlar şunlardır:
- Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
- Türkiye Anıt Çevre ve Turizm Değerlerini Koruma Vakfı (TAÇ)
- Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL)
- Tarihi Evleri Koruma Derneği
- Mimarlar Odası
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde hizmet vermektedir. Tarihten bugüne kalan eserleri korumakla yükümlüdür. Kültür varlıklarının satılmasını engellemek, müzelerde sergilenen eserleri korunmasını sağlamak ilgili kurumun görevidir. Böylece tarihimizin kalıntıları daha yüzyıllar boyunca varlığını sürdürmeye devam edecektir. Kurumun görevleri arasında, müzecilik faaliyetleri, yeni kalıntılar bulmak amacı ile kazılar yapmak, tarihi eserler konusunda bilgilendirici faaliyetlerde bulunmak vb. gibi çalışmalar da bulunmaktadır.
Türkiye Anıt Çevre ve Turizm Değerlerini Koruma Vakfı (TAÇ)
Türkiye Anıt Çevre ve Turizm Değerlerini Koruma Vakfı 1976 yılında Turizm Bakanlığı’nca kurulmuştur. Tarihi eserleri korumak için çeşitli projeler ve uygulama hizmetleri yapmaktadır.
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL)
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı 1990 yılında kurulmuştur. Kültürel ve doğal değerlerin korunmasına yönelik çalışmalar yapmaktadır.
Tarihi Evleri Koruma Derneği
Tarihi Evleri Koruma Derneği 1976’da kurulmuştur. Geleneksel evlerin korunmasını amaç edinen bu vakıf, kamuoyunda bu bilinci oluşturmak için çalışmalar yapmaktadır.
Mimarlar Odası
Mimarlar Odası, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) bünyesinde bulunmaktadır. Kültür mirasımız olan tarihi eserlerin korunması konusunda çalışmalar yapmaktadır. Bu kapsamda, seminer düzenleme, tarihi eser konusunda kamuoyunu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır.
*** Ülkemizde Tarihi Eserlerin Korunmasına Yönelik Çalışmalar Yapan Kurumlar konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.
tnkyou
Ćok güzel ödevime yardımcı oldu. Teşekkürler
Çok güzel olmuş
Turkce 6. Sinif 234 sayfada 7. Etkinlik
Odevimi burdan yaptim sizde yapin
Vala bende bakıyorum
çok güzel bir site ve ödevimde yardımcı olan bir site teşekkürler
çok güzel olmuş ellerine emeklerine sağlık öğretmen inşallah beğenir 。◕‿◕。ʕ·ᴥ·ʔ
Çok kötü bir site hoca 45 verdi sırf bu site yüzünden!
thankyou weri good
Kötü
güzel
olmuş
çok teşekkür ederim.Yardımcı oldu.Güzel bir site
Peki cnm
Bana göre çok güzel olmuş çoook teşekkürler
Çok işime yaradı teşekkür ederim
site güzel ama biraz kısa olmuş
bu siteyi çok beğendim ne zaman araştırma ödevim olsa bu siteden yapıyorum size çooooook teşekkür ederim
Çok teşekkür ederim .Sunumuma yardımcı oldu…?
Çok teşekkürker
Çok güzel bir site çok beğendim sayenizde ödevimi bitirdim
Çok teşekkürler ödevimi sizin sayenizde yapabildim ??
Keşke fazla olsa
cokkk tesekürler
cokkkkkk güzeldi cokkkkkk tesekür ederim
çok güzel bir site