Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Millî Mücadele Dönemi Savaşları

Millî Mücadele dönemi savaşları, Milli Mücadele Dönemi savaşlarının adları konulu araştırma yazısı.

Millî Mücadele Dönemi Savaşları

Millî Mücadele Dönemi Savaşları

Ülkemiz, İttifak Devletleri’nin yenilgisi ile sonuçlanan 1. Dünya Savaşı’nın ardından düşman işgaline uğramıştır. Osmanlı Devleti’nin düşman işgali ile baş edecek gücünün kalmadığını gören Mustafa Kemal Paşa ve diğer vatanperver komutanlar, düşman işgaline direnişin Anadolu’dan başlatılması gerektiğini düşünerek harekete geçmişlerdir. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı ile başlayan Milli Mücadele Dönemi’nde pek çok savaş yaşanmıştır. 11 Ekim 1922’de imzalanan ateşkes anlaşmasına kadar geçen süredeki Milli Mücadele Dönemi Savaşları, vatanımızın ve milletimizin kurtulmasını sağlamıştır.

Ülkemiz Milli Mücadele Dönemi’nde farklı cephelerde onlarca savaşa katılmak ve birden fazla düşmanla aynı anda mücadele etmek zorunda kalmıştır. En kanlı ve büyük savaşlar Batı Cephesi’nde yaşanmıştır. Milli Mücadele Dönemi Savaşları cephelerine göre şu şekildedir.

Milli Mücadele Dönemi Batı Cephesi Savaşları

I. İnönü Savaşı (6 Ocak – 11 Ocak 1921)

II. İnönü Savaşı (23 Mart – 1 Nisan 1921)

Kütahya – Eskişehir Savaşları (10 – 24 Temmuz 1921)

Sakarya Meydan Savaşı (22 Ağustos – 13 Eylül 1921)

Büyük Taarruz (26 Ağustos – 9 Eylül 1922)

Milli Mücadele Dönemi’nde Batı Cephesi’nde bu büyük savaşların haricinde küçük çaplı onlarca çatışma da yaşanmıştır.

Milli Mücadele Dönemi Doğu Cephesi Savaşları

Oltu

Sarıkamış

Kars

Gümrü

Savaşları’nda Ermenilere ve Gürcülere karşı savaşılmıştır. Kazım Karabekir Paşa önderliğinde Türk tarafının kesin galibiyeti ile sonuçlanmıştır.

Milli Mücadele Dönemi Güney Cephesi Savaşları

Antep

Çukurova

Karboğazı

Karabucak

Kozan

Kovanbaşı

Maraş

Urfa

Yörelerinde Fransızlara karşı ufak çaplı çatışmalar yaşanmıştır. Ankara Anlaşması ile cephe kapanmıştır.

Kurtuluş Savaşı’nda ayrıca İç Cephe olarak adlandırılan bir cephe daha bulunmaktadır. Bu cephede de küçük ve orta çaplı onlarca farklı ayaklanmaya karşı mücadele edilerek bastırılmıştır.

Milli Mücadele Dönemi Savaşları

 I. İnönü Savaşı (6 Ocak – 11 Ocak 1921)

Ankara Hükümeti (TBMM) ile o dönemin Yunan Krallığı arasında Eskişehir’de gerçekleşen savaştır. Ülkemizin güçlerini İsmet İnönü komuta etmiştir. Savaşın sonucunda Yunan Ordusu’nun Anadolu içlerine ve Ankara’ya doğru olan ilerleyişi durdurulmuştur. İki taraf da geri çekilmiştir.

II. İnönü Savaşı (23 Mart – 1 Nisan 1921)

Ankara Hükümeti (TBMM) ile o dönemin Yunan Krallığı arasında Eskişehir’de gerçekleşen ikinci savaştır. Türk güçlerini Fevzi Çakmak Paşa ve İsmet İnönü komuta etmiştir. Savaş kesin olarak Türk tarafının galibiyeti ile sonuçlanmıştır. Yunanlılar geri çekilmiştir.

Kütahya – Eskişehir Savaşları (10 – 24 Temmuz 1921)

Afyon, Kütahya ve Eskişehir bölgesinde; Ankara Hükümeti (TBMM) ile o dönemin Yunan Krallığı arasında gerçekleşen savaştır. Türk Ordusu’nu İsmet İnönü komuta etmiştir. Savaşta Yunanlılar galip gelmiştir ve Türk Ordusu Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilmiştir.

Sakarya Meydan Savaşı (22 Ağustos – 13 Eylül 1921)

Kütahya – Eskişehir Savaşları sonrasında Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilen Türk Ordusu’nun üzerine gelen dönemin Yunan Krallığı Ordusu ile gerçekleşen savaştır. Türk Ordusu’nu Mustafa Kemal Paşa ve Fevzi Çakmak Paşa komuta etmiştir. Yunan Ordusu’nun ilerleyişi durdurulmuştur.

Büyük Taarruz (26 Ağustos – 9 Eylül 1922)

Türk Ordusu’nun Yunan kuvvetlerine karşı başlattığı genel saldırılardır. TBMM’ye bağlı olan Türk Ordusu’nu Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Çakmak Paşa ve İsmet İnönü komuta etmiştir. Yunan Ordusu’nun ağır yenilgisi ile sonuçlanmıştır ve Yunan Ordusu Batı Anadolu’yu tamamen terk etmiştir.

*** Millî Mücadele Dönemi Savaşları konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
clap
10
angry
5
unlike
4
sad
2
happy
2
love
2
confused

10 Yorum

Yorum Yap