“Nasihat tutmayanı musibet tutar” atasözünü açıklayan kompozisyon örneği.
Çocukluk ve gençlik dönemlerinde insana hayatı çok uzunmuş gibi gelir. Oysa insan hayatının uzun olmadığı, yaşayan ve vefat eden milyarlarca insan düşünüldüğünde anlaşılabilir. Yaşlılık çağını yaşayan insanlarla konuştuğunuzda, hayatın “göz açıp kapayıncaya kadar geçtiğini” söylerler.
Aslında bu kadar kısa olan hayatta insanoğlunun her şeyi yaşayarak görmesi imkansızdır. Her şeyi yaşayarak tecrübe etmek isteyen insanın ömrü buna yetmez. Bu nedenle aynı şeyi yaşamış insanların tecrübelerinden yararlanmak, onların nasihatini dinlemek yararlı olacaktır.
Büyüklerin küçüklere olan nasihatleri çoğu zaman küçükler tarafından dikkate alınmaz. Onların eski zamanda yaşadığını düşünen gençler, kendilerinin daha bilgili ve haklı olduklarını düşünürler. Ancak ilerleyen zaman gösterir ki, büyüklerin nasihatleri genellikle doğrudur ve yol göstericidir.
Büyüklerin nasihatlerini dinlemeyen insanların zor durumlarla karşılaşma ihtimalleri çoktur. Yaşanmış olaylardan ders çıkarmak yerine, yaşayarak tecrübe kazanmaya çalışmak ağır sonuçlar doğurabilir. Nasihat dinlemeyen insanlar, bu nedenle başlarına bir çok müsibet gelebilir. Yani sıkıntı ve sorunlarla karşı karşıya kalabilirler.
Başkalarının nasihatlerini dinlemek insanoğluna genellikle zor gelse de, nasihat dinlemek faydalı olabilir. Kendisinin yararına konuşan insanları dinleyen kişi, hayatta karşılaşacağı dertleri azaltmış olur. En azında karar vermeden önce, verilen nasihatları düşünerek temkinli davranmak yerinde olacaktır.
*** “Nasihat tutmayanı musibet tutar” atasözünü açıklayan kompozisyon örneği hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.
Yorum Yap