Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Sabunun Öyküsü Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Sabunun Öyküsü metni cevapları ve soruları, Sonuç Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 185-186-187 (Sağlık ve Spor Teması)

Sabunun Öyküsü Metni Cevapları

Yağ ve kiri ustalıkla temizleyen sabunun kendisinin de yağlardan yapıldığını biliyor muydunuz? Bu eşsiz maddeyle ilgili öğrenecek başka şeyler de var… Sabunun yaklaşık üç bin yıl önce Romalılarca keşfedildiği söylenir bun” adı da Roma’da bulunan Sapo Dağı’ndan gelir. O dönemlerde Sapo Dağı’nda yemek pişirilirken açığa çıkan yağlar ve odun külleri nehre karışırmış. Nehirde çamaşırlarını yıkayan Romalı kadınlar, bu kül ve yağ karışımını içeren suyun çamaşırları daha iyi temizlediğini fark etmişler. Sabundan önce, temizlik malzemesi olarak kül ve kil kullanılırmış.

Elimizi yalnızca suyla yıkadığımızda, derimizin üzerindeki yağ katmanı, suyun doğrudan derimize değmesini engeller. Bu yüzden yalnızca suyla yıkadığımızda elimiz temizlenmez. Ancak sabun, yağları ve kirleri elimizden uzaklaştırarak temizlenmemizi sağlar. İlk sabunlar insanların derisini tahriş edermiş. Bu nedenle o dönemlerde sabun yalnızca giysileri yıkamak amacıyla kullanılırmış. Vücudu temizlemek için de süt, kum, yağ ve bazı bitkiler kullanılırmış.

Şampuan, diş macunu ve deterjanlar da sabun gibi işlev görür ancak farklı maddelerden üretilir. Örneğin, deterjanlar petrolden üretilir. Defne, fındık, çay, tarçın, papatya ve zeytin gibi birçok bitkisel üründen sabun yapılabilir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, “menengiç” denen yabani Antep fıstığından üretilen sabuna “bittim” denir.

Aslı UYSAL

***Sabunun Öyküsü metni cevapları (Sayfa 185-186-187) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
angry
4
clap
3
love
3
unlike
1
happy
1
sad
0
confused

Yorum Yap