Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Kuşların Güzel Evi Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Kuşların Güzel Evi metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 174-175-176-177-178-179-180-181 (Doğa ve Evren Teması)

Kuşların Güzel Evi Metni Cevapları

Kuşların Güzel Evi Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Kuşların Güzel Evi Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Kuşların Güzel Evi Metni Cevapları Sayfa 176

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Soru: Türkiye’deki millî parklarla ilgili yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Soru: Hangi kuş türlerini biliyorsunuz? Anlatınız.

Cevap:

KUŞLARIN GÜZEL EVİ
(…)
Küçük Bir Alanda Büyük Bir Dünya
Manyas Gölü; Marmara Denizi’nin güneyinde, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 15 metre. Doğusunda Ulubat Gölü bulunuyor. Göl; kuzeyden Sığırcı, güneyden Kocaçay dereleri ile besleniyor ve fazla sularını Susurluk Çayı’na gönderiyor. Su düzeyi sonbaharda artmaya başlıyor. İlkbaharda en derin yeri 10 metreye çıkarken kış aylarında 1,5 metreye kadar düşüyor. Bu yüzden gölün belli bölgeleri mevsime göre yürüyerek veya sandalla dolaşılabiliyor. Gölün çevresinde tarım arazileri, sazlıklar ve ormanlar yer alıyor. Gölün en canlı, en kalabalık, en zengin, tabiri yerindeyse “kalbinin attığı” yer kuzeydoğusunda bulunan alan.
Balık Tutarken Keşif
1 Nisan 1938 günü İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Bölümü Başkanı Alman Profesör Curl Kosswig (Körl Kasvig) ve eşi Leonere Kosswig (Laynir Kasvig) Manyas Gölü’ne balık tutmak için gelirler. Sıradan bir balık tutma için geldikleri bu göldeki kuşların varlığını görünce büyük heyecana kapılırlar. Çünkü burası kuşların barındığı, mola verdiği, beslendiği, dünya üzerinde bulunan sayılı alanlardan biridir. Yayınladıkları yazılarla burayı dünyaya tanıtırlar ve ornitologların yani kuş bilimcilerin dikkatini buraya çekmeye başlarlar. Seneler süren kişisel çabalarının sonunda 1959 yılında Orman Bakanlığının bölgeyi millî park olarak tanımasını sağlarlar.
Diplomalı Millî Park
Manyas Kuş Cenneti, Avrupa Konseyi tarafından doğal yaşam açısından dünya çapında değere sahip ve buna uygun en iyi biçimde korunan alanlara verilen “A” sınıfı diplomayı ilk kez 1976 yılında almış. 1981,
1986, 1991 ve 1996 yıllarında ise diploma yenilenmiş.
Ülkemizdeki millî parklar arasında alan bakımından en küçük olan Manyas Kuş Cenneti ziyaretçi açısından en çok tercih edilenler arasında. Her yıl, yaklaşık 67 ülkeden 80.000 kişi burayı ziyaret ediyor.

Kuşların Güzel Evi Metni Cevapları Sayfa 177

Korunaklı Özel Alan
Kuşlar Manyas Kuş Cenneti’ndeki bu küçük alanı yumurtlama, kuluçkaya yatma, üreme yeri olarak seçmede son derece haklılar. Neden mi? Birincisi, yumurtlama ve kuluçka döneminde alanın çevresi suyla dolduğu için doğal bir koruma alanı. Davetsiz misafirler bölgeye yaklaşamıyor. İkincisi yavrular yumurtalarından çıkıp hayata merhaba dedikten sonra hem anneleri hem de kendileri için bölgede bolca bulunan böcek, balık, kurbağa, solucan ve bitkilerle nefis bir ziyafet çekebiliyorlar. Üçüncüsü yavrular amatör uçuş denemeleri yaparken de düştükleri bölgelerde başka canlılara yem olmuyorlar ve canları da fazla acımıyor. Bitmedi. Minik kuşlar ayrıca bölgedeki ağaç bolluğu sayesinde yaşamlarının ilk dönemlerinde bolca oksijenle sağlıklı bir şekilde büyüyüp serpiliyorlar. İnsanın kuş olup uçası geliyor değil mi?
266 Tür
Manyas Kuş Cenneti’nde 67 hektar gibi küçük bir alanda 2-3 milyon kuş barınıyor. Vay be! Ayrıca burada 266 tür kuş var. Bunlardan 66 tür her yıl düzenli olarak kuluçkaya yatıyor. 22 tane tür ise her sene olmayıp bazı yıllar kuluçkaya yatmaya geliyor. Bölgede bolca bulunan aksöğüt ve ılgın ağaçlarına 80 tür kuş yuva yapıyor. Öyle ki bazı ağaçlarda 7-10 yuva birden var. 250 türde ise 2-3 milyon kuş göç sırasında mola vermek için Manyas Kuş Cenneti’ne uğruyor. Bu kuşlar, özellikle göç mevsimi olan sonbahar ayında buraya geliyorlar. Bunlar arasında sadece balıkla beslenen on binlerce beyaz pelikan başı çekiyor. Bu kuşlardan kimisi çok aceleci davranıp 1 saat mola verip yoluna devam ettikten sonra kimi kuş grupları ise 1 ay kalıp dinlendikten ve beslendikten sonra göçlerine, güneye, sıcak ülkelere doğru yollarına devam ediyorlar. (…)
Sadece Dürbünle Gözlem
Millî park olan alan özel koruma sahası ve sadece belli noktalardan gözlem yapılabiliyor. Girişte biletinizi alırken size de bir dürbün veriliyor. Tabii, iade etme şartıyla… Çünkü kuşların barındığı alan biraz uzakta kaldığı ve girilmesine izin verilmediği için ancak dürbünle gözlem yapılabiliyor. Ayrıca fotoğraf çekmek isteyenler içinse zum yapabilen makineler gerekiyor. Millî park alanında her şey düşünülmüş. Farklı alanlara yerleştirilen kameralarla kuşlar düzenli olarak Kuş Gözlemevi’nden izlenebiliyor. Haydi, el sallayın! Ayrıca müzede de bölgede yer alan kuşların maketleri görülebiliyor. Dokunmak yok ama! Gözlemler gözetleme kulesinden yapılabiliyor. Ayrıca dönerken yanınıza bir şeyler almak isterseniz hatıra eşya reyonu da yer alıyor. Ayrıca gezinti ve dinlenme için özel alanlar da Millî Park’ın içerisinde yer alıyor. Parkın içine araçla girişe, piknik yapmaya izin verilmiyor. Her şey doğayı, elbette o güzelim kuşları korumak için!
Görüntüler
Havada turlayan binlerce kuşu, rengarenk görüntüleri, ahenkli sesleri ile kuş cenneti harika bir yer. Dürbününüzü nereye çevireceğinizi şaşırıyorsunuz. Kuşları her hâlleri ile burada gözlemek olası. Çevrede kuşların fotoğraflarını çeken fotoğrafçılar da görüyoruz. Kuşlar gözlem yapılan alana uzak olduğu için hiç rahatsız olmadan hayatlarına devam ediyorlar. Biz de onları burada bırakarak yeni bir yere doğru yola devam ediyoruz.

Kuşların Güzel Evi Metni Cevapları Sayfa 178

1. ETKİNLİK

Soru: Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap:

amatör
sazlık
kuluçka
hektar
ornitolog
ahenk

2. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Manyas Gölü nerededir? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Manyas Kuş Cenneti’ni kimler, ne zaman ve nasıl keşfetmişlerdir? Anlatınız.

Cevap:

Soru: Kuşlar, Manyas Kuş Cenneti’ni neden tercih etmektedir? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: İlinizdeki doğal güzelliklerden hangilerini biliyorsunuz? Anlatınız.

Cevap:

Soru: Okuduğunuz metinden hareketle arkadaşlarınıza yöneltmek üzere iki soru hazırlayınız.

Cevap:

3. ETKİNLİK 

Soru: Yazar, metinle başlık arasında nasıl bir ilişki kurmuştur? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Bu metnin yazarı siz olsaydınız başlığınız ne olurdu? Başlık önerinizi yazınız.

Cevap:

Kuşların Güzel Evi Metni Cevapları Sayfa 179

4. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki görselleri inceleyiniz.

Cevap:

Soru: İncelediğiniz görsellerden birini seçerek bu görselle ilgili aşağıya hikâye edici bir metin yazınız.

Cevap:

Soru: İncelediğiniz görsellerden birini seçerek bu görselin sizde uyandırdığı duygu ve düşüncelerden hareketle bir konuşma yapınız.

Cevap:

Kuşların Güzel Evi Metni Cevapları Sayfa 180

5. ETKİNLİK 

Soru: İlinizin güzelliklerini anlatan bir şiir yazınız.

Cevap:

Kuşların Güzel Evi Metni Cevapları Sayfa 181

6. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilleri inceleyiniz. Ek-fiil kullanılan fiilin yer aldığı cümlenin yanındaki kutuyu çarpı (X) ile işaretleyiniz.

Cevap:

1. Bulutsuz gecelerde gökyüzündeki yıldızları gözlemlemeyi çok seviyordu. ()
2. Okulumuzda geri dönüşümle ilgili bir proje hazırlayacakmışız. ()
3. Gelecek nesiller ne yazık ki pek çok canlı türünü tanımayacaklar. ()
4. Doğanın korunması için bugüne kadar daha büyük adımlar atılmalıydı. ()
5. Ülkemizde pek çok endemik canlı türüne rastlayabilirsiniz. ()
6. Baharda doğanın yeniden canlanması insanları da olumlu etkiliyor. ()
7. Gerekli tedbirleri aldığımızda depremin yıkıcı etkilerine karşı korunabiliriz. ()
8. İnsanoğlu, tarihin en eski çağlarında bile evreni merak ediyordu. ()
9. Kuraklığa karşı gerekli önlemleri almak için ağaç dikelim. ()
10. Eski insanlar doğa olaylarının gerçek nedenlerini bilmiyorlardı. ()
11. Bahar aylarında ülkemize birçok göçmen kuş gelir. ()
12.Mars yüzeyini incelemek için uzay araçları gönderiliyor. ()
13. Hafta başından itibaren bazı bölgelerde kar yağacakmış. ()
14. Dün gözlemlediğimiz kuşlar kendilerine yuva yapıyordu. ()
15. Doğadaki bütün canlılar hassas bir denge oluşturur. ()
16. Gördüğünüz manzaraların fotoğraflarını çekmeliydiniz. ()
17. Doğal afetler konusunda farkındalık oluşturulmak isteniyor. ()
18. İki hafta sonra gerçekleşecek Ay tutulması ülkemizden de gözlemlenecekmiş. ()
19. Kış mevsimine doğru gündüzler kısalıyor. ()
20. Doğayı anlamak istiyorsanız dikkatli bir şekilde gözlemlemelisiniz. ()
21. En güzel renkleri bize doğa sunuyor. ()

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Soru: Âşık Veysel’in yaşam öyküsü ve eserleriyle ilgili bir araştırma yapınız.

Cevap:

***Kuşların Güzel Evi metni cevapları Sayfa (174-175-176-177-178-179-180-181) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap