Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

5. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları (2. Sınıf Türkçe)

5. Tema Değerlendirme Çalışmaları cevapları ve soruları, Meb Yayınları 2. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 78-79-80-81 (Dünya ve Evren Teması)

5. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları

5. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 78

TEMA DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

DEPREMLER NEDEN OLUYOR?

Deprem, yer kabuğunun aniden kırılmasıdır. Bazıları onlarca kilometre uzunluğa ulaşabilen bu kırıkların dalgalar oluşturmasıdır. Bu dalgalar yer kabuğu içinde yayılır.
Dalga deyince birçoğunuzun aklına bir tek sahilde gördüğünüz su kabarmaları gelecektir. Ama buradan öğreniyoruz ki dalga dediğimiz şey bir tek su yüzeyinde oluşmuyor, yerde de yayılabiliyor. Olaya yer sarsıntısı denmesinin nedeni işte bu dalgalardır.
Deprem olunca hem depremin olduğu yerde hem de kilometrelerce uzaklıkta yer sarsılmaya başlar. Tıpkı yanı başınızda bir asfalt delici çalışıyormuş gibi her şey titrer ve sallanır (Asfalt delicide olduğu gibi büyük bir gürültü olmaz).
Eğer depremin olduğu yere çok yakınsanız evinizdeki avizeler hızla sallanmaya başlar. Vazolar, duvarda asılı olan tablolar ve saatler yere düşebilir. Bu sarsıntılar deprem küçükse birkaç saniye, büyükse dakikalar boyunca devam edebilir.
M. Sinan ÖZEREN

5. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 79

(İlk dört soruyu metne göre cevaplayınız.)

1. Deprem nasıl meydana gelir?
A) Yer kabuğunun aniden kırılmasıyla
B) Denizdeki dalgaların büyümesiyle
C) Şiddetli yağışların etkisiyle

Cevap: A

2. Deprem olunca öncelikle ne olur?
A) Hava kararmaya başlar.
B) Denizler kabarır.
C) Yer sarsılmaya başlar.

Cevap: C

3. Depremin olduğu yere yakın olan bir kişi aşağıdaki hangi olaylardan birine tanık olmayabilir?
A) Eşyalar yere düşebilir.
B) Kuşlar ötmeye başlar.
C) Avizeler sallanmaya başlar.

Cevap: B

4. Depremle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Depremin şiddeti ne kadar küçükse sarsıntı o kadar kısa sürer.
B) Deprem şiddeti ne kadar büyükse sarsıntı o kadar uzun sürer.
C) Depremin büyüklüğü ne olursa olsun sarsıntı süresi aynı olur.

Cevap: C

5. Aşağıdaki tabloda boş bırakılan yere hangisi yazılmalıdır?
A) yanıt
B) soru
C) tümce

Cevap: B

5. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 80

6. Aşağıdaki cümlelerde ( ) içine uygun noktalama işaretlerini yazınız.

Cevap:

Ahmet (,) Buket ve İhsan kartopu oynadılar (.)
Denizin kıyısına mı gittin (?)
Yaşasın (!) Ben birinci oldum (.)
Kartopu oynarken Canan da geldi mi (?)
Tarçın ()ı gezmeye götürür müsün (?)

7. Aşağıdaki cümleler doğruysa “D”, yanlışsa “Y” yi işaretleyiniz.

Cevap:

(Y) “yaşlı” kelimesinin zıt anlamlısı “ihtiyaradır.
(D) “yağmur” kelimesinin eş anlamlısı yoktur.
(Y) “Antalya’dan gelirken iki kilo reçel aldık.” cümlesinde yedi kelime vardır.
(D) “patlıcan” kelimesinin hecelere ayrılışı “pat-lı-can” şeklindedir.
(D) “Mahmut” kelimesinin ilk harfi her zaman büyük yazılır.

5. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 81

8. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere verilen kelimelerden uygun olanları yazınız.

Cevap:

Annem ile gezmeye gittik.
“Hediye” kelimesinin eş anlamlısı “armağan” dır.
“Türkiye” kelimesi üç heceden oluşur.
Bunu yalnız senin için yaparım.
Pazardan elma, vişne, şeftali, domates ve karpuz aldık.

***5. Tema Değerlendirme Çalışmaları cevapları (Sayfa 78-79-80-81) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
2
0
0
1
1

Yorum Yap