Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

3. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

3. Tema Değerlendirme Çalışmaları cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 44-45-46-47 (Erdemler Teması)

3. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları

3. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 44

DEVE İLE FARE

Fare bir devenin yularına yapışmış, onunla birlikte gidiyordu. Gidiyordu ya, gurur ve kibri de kendisiyle birlikte gidiyordu.
Deve, ömrü boyunca bu kadar kibirli, kendini beğenen ve üstün gören biriyle karşılaşmamıştı. Fare, kendi kendine:
“Ne büyük bir rehbermişim de haberim yokmuş. Deveyi yularından tutmuş götürüyorum.” diyordu.
Az sonra bir ırmağa çıktı yolu devenin. Dere gürül gürül çağlayarak akıyordu. Deve duraksadı. Akıntı güçlüydü. Ama rahatlıkla geçebilirdi. Fareninse beti benzi atmıştı.
“Eyvah!” dedi. “Şimdi ne yapacağım?”
Deve, az önce gururundan yanına yaklaşılmayan fareye baktı:
“Hayrola dostum!” dedi. “Ne oldu?”
Fare kekeledi:
“Yo, yok bir şey!”
Deve: “Haydi!” dedi. “Paçaları sıva da gir suya, kılavuz sen değil misin?
Fare, zor durumdaydı:
“Bu koca ırmağı nasıl geçerim?” dedi. Sesi yumuşamış, yelkenleri
indirmişti.
“Su çok derin!”
Deve ağır ağır girdi suya. Birkaç adım attı.
Su dizlerindeydi:
“Korkmana gerek yok!” dedi. “Bak, dizlerime geliyor!”
Fare yalvarır gibi:
“Üstat…” dedi. “Senin dizine gelen su, benim başımı kaç metre geçer Allah bilir.” Deve taşı gediğine koyarak: “Öyleyse.” dedi. “Bir daha böbürlenme, haddini bil!”
Ve ekledi:
“Haydi, hörgücüme geç de gidelim.”
Mevlana

(İlk altı çalışmayı yukarıdaki metne göre yapınız.)

1. Devenin özelliklerini ifade eden kelimeleri deve görselinin yanına, farenin özelliklerini ifade eden kelimeleri de fare görselinin yanına yazınız.

BİR DEVE

Cevap: Mantıklıdır. Kendini bilmekte ve haddini bilmektedir. Yardımseverdir.

BİR FARE

Cevap: Gurur ve kibirlidir. Korkaktır. Pişman olmayı bilir.

3. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 45

2. Farenin kendini o kadar çok beğenmesinin nedeni nedir? Yazınız.

Cevap: Çünkü kendi özelliklerinin farkında değildir. Kendini hep üstün görmektedir.

3. Hangi durumla karşılaşınca fare, kendine güvenini kaybetmiştir? Nedenleriyle yazınız.

Cevap: Bir nehirden karşıya geçmek zorunda kalınca. Çünkü fare akan nehirden korkmaktadır.

4. Aşağıdaki özlü sözlerden hangisi, bu metinden çıkarılabilecek bir fikir içermemektedir? İşaretleyiniz.
A) Alçak yerde, tepecik kendini dağ zanneder.
B) Kibir ve inat, bir kişinin kendini önce mükemmel görmesini sonra da sonunu oluşturur. (Tolstoy)
C) Küçük bir yavruyu asla küçümsemeyin, çünkü ilerde bir kaplan olabilir. (Anonim)

Cevap: B

5. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri, ifadelerin sonundaki kelimelerden uygun olanı seçerek tamamlayınız.

Cevap:

• Metin, kişileri hayvanlardan seçilen ve bir ders veren fabl türüne örnektir. (MASAL / FABL)
• Metinde hayvanların konuşması Hayali bir durumdur. (HAYALÎ / GERÇEKÇİ)

6. Metinde geçen aşağıdaki deyimlerle anlamlarını eşleştiriniz.

Cevap:

7. Bu metin için farenin ve devenin özelliklerinden yararlandığınız iki başlık yazınız.

Cevap:

1. Başlık:
2. Başlık:

3. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 46

8. Aşağıdaki görselde ifade edilen deyim, harfleri eksik olarak verilmiştir. Bu deyimi bulup bir cümlede kullanınız.

KENDİNİ DEV AYNASINDA GÖRMEK

Cevap:

Cümle: O kadar kendini beğenirdi ki kendini hep boy aynasında görürdü.

9. Aşağıda verilen kelimeleri zıt anlamlılarıyla birlikte kullanarak örnekteki gibi birer cümle kurunuz.

Cevap:

İyi X Kötü → Cümlem: İyi kötü anlaşıp gidiyoruz.
Uzun X Kısa → Cümlem: Uzun kısa demeden bütün odunları aldı.
Açık X Kapalı → Cümlem: Açık kapalı bütün dükkanlar zarar görmüşlerdi.
İnce X Kalın → Cümlem: İnce kalın ne varsa üstüne giymişti.
Dost X Düşman → Cümlem: Dost düşman herkes beni tanıyacak.

10. “Metinlerde, konuşmalar konuşma çizgisiyle veya işaretiyle verilir.” cümlesinde boş bırakılan yere hangi noktalama işareti gelmelidir? İşaretleyiniz.

A) Ayraç işareti
B) Kesme işareti
C) Tırnak işareti

Cevap: C

***3. Tema Değerlendirme Çalışmaları cevapları (Sayfa 44-45-46-47) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1
0
1
1
2
0
3

Yorum Yap