Zaman ve Mekan Tema Sonu Değerlendirme cevapları ve soruları, MEB (2) Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı Sayfa 250-251-252-253
Zaman ve Mekan Tema Sonu Değerlendirme (7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları)
Zaman ve Mekan Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 250
Çeç kelimesinin ne manaya geldiğini belki hepimiz bilmeyiz ama “Arpa, buğday çeç olur. / Güzeller güleç olur.” türküsünü dinlemeyenimiz yok gibidir. Çeç kelimesinin en güzel manası, ona en yakışanı, bence şu olabilir: Çiftçinin kavurucu yaz güneşinin altında, alnından damlayan ter taneleri.
Nevşehir’in Avanos ilçesinde, halkın Çeç Dağı adını verdiği bir tepe vardır. Bunun üzeri, anlattıklarına göre, bir masa üzeri kadar düzdür. Hiç, üzeri düz olan dağ da olur muymuş demeyiniz. Elbette olur. Hem, hikâyesi bu oluşu ne güzel anlatıyor.
Vaktiyle çiftçinin biri ekinlerini harmanladıktan sonra kurttan kuştan, hırsızlardan korumak için büyük bir yığın hâline getirir. Kendisi de başında beklemeye başlar. Mal bu, “Canın yongası.” demişler. Ama herkesin öyle çok malı yok ki saklasın. Fakiri var, yoksulu var.
Bir gün biri çıkar gelir çiftçinin karşısına. Fakirdir, yoksuldur. Biraz buğday ister çiftçiden. Belki o koca yığından alındığı belli olmayacak kadar az bir buğday… Ama çiftçi hiç oralı olmaz. Üstelik fakir köylüsünü bir güzelce de azarlar, sonra da kovar. Fakirin dili yok ki bir şeyler söylesin, taş yürekli kalbi yok ki kötü laflar etsin. Dediği sadece “Allah seni de, buğdayını da taş yapsın.”
Bugün Çeç Dağı adı verilen burada, dikkatlice bakılırsa ayrıca insana, orağa, yabaya benzer taş parçalarının olduğu görülür. Merhametsiz çiftçi bütün varlığı ile birlikte taş olmuştur.
Saim SAKAOĞLU
(İlk iki soruyu metne göre yanıtlayınız.)
1. Görünüş olarak Çeç Dağı’nı diğer dağlardan ayıran özellik nedir?
Cevap: Görünüş olarak Çeç Dağı bir masa üzeri kadar düz olmasıyla diğer dağlardan ayrılır.
2. Metinde cevabı olan soruların karşısına ( X ) işareti koyunuz
Cevap:
3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil farklı bir görevde kullanılmıştır?
A) Sınava hazırlandığı için odasından dışarı çıkmıyordu.
B) Sergide birbirinden farklı resimler sergilenmişti.
C) Üzerinde yaşadığımız bu topraklar atalarımızın bize emanetidir.
D) Babaannesine bundan sonra torunu bakacakmış.
Cevap: C
Zaman ve Mekan Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 251
4. Aşağıdaki fablda geçen söz sanatlarını bulunuz.
KEDİ ve TİLKİ
Tilki ile kedi sohbet ediyorlarmış. Tilki durmadan hilekâr ve kurnaz olduğunu anlatıyormuş. Söylediğine göre düşmanları onu alt edemezmiş. Çünkü onlardan kurtulacak bir sürü oyun ve hile biliyormuş. Kedi biraz da utanarak “Ben fazla oyun bilmem ki.” demiş. “Düşmanlarımın elinden kurtulmak için tek bir yol bilirim. O da kaçmaktır.”
Tilki: “Kedi kardeş!” demiş. “Ben her tehlike karşısında başımın çaresine bakabilirim. Ama senin durumuna üzülüyorum. Korkarım bir gün seni çabuk alt edecek.” Az sonra bir sürü tazının bağrışmalarını duymuşlar. Bir avcı topluluğuna ait bu köpekler bütün hızlarıyla kendilerine doğru koşuyormuş. Kedi hemen yanındaki ağacın dallarına sıçrayarak üstteki bir yaprak kümesinin içine saklanmış. Tilki ise “Acaba şu hileyi mi yapsam yoksa bu hileyi mi?” diye düşünmeye başlamış. Çünkü o kadar hile biliyormuş ki hangisini uygulamasının doğru olacağına bir türlü karar veremiyormuş. Tam birisini uygulayacakmış ki tazılar etrafını çevirip tilkinin işini bitirmişler.
Bütün olanları yukarıdan seyreden kedi çok hile bilmediğine şükretmiş.
Cevap: Kişileştirme- Konuşturma
5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde öznellik söz konusudur?
A) Türkçe yazılısından yüz almış.
B) Kardan dolayı okullar tatil edildi.
C) Bu evde beş kişi kalıyor.
D) Son okuduğum roman beni çok etkiledi.
Cevap: D
6. Hasan Türkçe dersinden almış olduğu yazım kuralları konulu proje ödevini tamamlamak için hangi internet sayfasından araştırma yaparsa güvenilir bir bilgi elde etmiş olur?
A) urkcedir.com.tr
B) yazimyanlis.org.tr
C) tdk.gov.tr
D) turkcedil.com.
Cevap: C
7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şimdiki zaman kullanılmıştır?
A) Bu yol bizi önce Bilecik’e ardından Söğüt’e ulaştıracak.
B) Nihayet Söğüt’e giriyoruz.
C) Temmuz ayında Moena evlerinin pencerelerinden Türk bayrağı sarkıtılır.
D) Koskoca çadırını kasabanın tam ortasına kurmuş.
Cevap: B
***Zaman ve Mekan Tema Sonu Değerlendirme cevapları (Sayfa 250-251-252-253) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Perfect
yemin et Allah allah
yemin et
abi sayfa ikide bir yenileniyo düzeltin şunu
yemin et