Yüzyılın Fotoğrafı metni cevapları ve soruları, Yıldırım Yayınları 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 149-150-151-152-153-154-155 (Sanat Teması)
Yüzyılın Fotoğrafı Metni Cevapları
Yüzyılın Fotoğrafı Metni Cevapları Sayfa 149
METNE HAZIRLANALIM
Soru: Fotoğraf çekmeyi ya da çektirmeyi sever misiniz? Neden?
Cevap:
Soru: Özçekim yapmaktan hoşlanır mısınız? Niçin?
Cevap:
Soru: Tanıdığınız, takip ettiğiniz fotoğraf sanatçıları var mı? Varsa bunlar kimlerdir?
Cevap:
Okuyalım
Soru: “Yüzyılın Fotoğrafı” adlı metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz. Metnin içindeki soruları cevaplayarak metindeki olayların gelişimiyle ilgili tahminlerde bulununuz.
Cevap:
YÜZYILIN FOTOĞRAFI
“Bir, Charlie Chaplin (Çarli Çaplin); iki, Albert Einstein (Albırt Aynştayn); üç, Pablo Picasso (Pablo Pikasso). Bu üç adamı yan yana getirip resimlerini çekebilirsen yüzyılın fotoğrafı olur ve bu iş biter…”
Bunu söyleyen kim biliyor musunuz? Pablo Martinez. Hani, Ara Bey için ünlü Camera (Kemıra) dergisinde özel bir sayı hazırlayan arkadaşı. Fotoğraflarını çekmesini istediği isimler de insanın başını döndürecek kadar ünlü. Dünyanın en ünlü üç insanı…
Charlie Chaplin, yaygın bilinen ismiyle Şarlo. Sessiz sinema döneminin en ünlü, dâhi düzeyinde oyuncusu, yönetmeni, senaryo yazarı ve yapımcısı. Belki filmlerini ya da bir fotoğrafını görmüşsü- nüzdür. Başında melon şapka, ayağında kocaman pabuçlar, kolunda baston ve kendine büyük gelen şalvar gibi bir pantolon.
Albert Einstein, bilim dünyasının dâhisi. Nobel Fizik Ödülü sahibi. Belki Einstein’ı da şöyle hatırlarsınız. Dağınık saçlarıyla kameraya dil çıkartan adam.
Martinez’in söylediği üçüncü kişi de dünyanın en ünlü ressamlarından Pablo Picasso. İspanya’da doğmuş, hayatının önemli bir bölümünü Fransa’da geçirmiş ve orada ölmüş. Picasso’yu da köşeli, geometrik şekiller gibi yaptığı boğa, kadın ve erkek resimlerinden hatırlarsınız.
Martinez’in söylediği isimler bunlar. Bu kişilerle tanışmayı, fotoğraflarını çekmeyi kim istemez ki? Ama önemli bir sorun var. Albert Einstein hayatta değil. Demek ki yüzyılın fotoğrafı ancak iki kişiyle çekilebilecek: Charlie Chaplin ve Picasso. Ara Güler, çocukluğundan beri hayran olduğu Charlie Chaplin’den başlamaya karar verir.
“İsviçre’de evinin bulunduğu Vavey’e gittim. Kar, kış, kıyamet demeden sabahtan akşama kadar kiraladığım taksinin içinde günlerce evinin önünde bekledim. Şato gibi bir yerde oturuyor, kapısında bekçi var, bir de huysuz köpek.” Gazeteci olduğunu anlatır ama derdini dinletemez. Belli ki o duvarı, bekçiyi ve huysuz köpeği geçemeyecektir. Başka bir yola başvurur.
Yüzyılın Fotoğrafı Metni Cevapları Sayfa 150
Mektubu kapıdaki bekçiyle içeri yollar.
Ara Güler, mektubu kapıdaki bekçiyle gönderdikten sonra ne olmuş olabilir?
Fakat cevap yok. “Üç gün sonra ben yine kapıya damladım. Yine yağmur yağıyor, yine aynı huysuz köpek, yine aynı bekçi, yine aynı sonuç. Kapı duvar… Üç gün boyunca gittim, geldim.”
Artık ümidini kesmiştir. Bu son gündür. Bir daha gelmeyecektir bu kapıya. Dönüp gitmek üzereyken Charlie Chaplin’in karısı kendisini içeri davet eder. Sonunda içeri girebilmiştir. Çay ikram eder Bayan Chaplin. Ama asıl beklediği, yüzyılın fotoğrafının bir numaralı sanatçısı yoktur ortada. Fotoğraf makinesi cebinde hazırdır. Sonra Charlie Chaplin’i görür. Ama tek bir kare bile fotoğrafını çekmez Ara Güler. Teklif bile etmez. Çünkü çocukluk hayallerinin en büyük sinemacısı felç geçirdiği için tekerlekli sandalyededir. Belli ki bu hâliyle de kimseye görünmek istememektedir.
Ara Güler, bir çay daha içtikten sonra evden çıkar. Hiç olmazsa dünyanın en büyük sinemacısını son kez görmüştür.
Yüzyılın Fotoğrafı Metni Cevapları Sayfa 151
Sözcük Çalışması
Soru: Okuduğunuz metinde geçen aşağıdaki sözcükleri anlamlarıyla eşleştiriniz. Anlamını tahmin etmekte zorlandığınız sözcükler için TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten yararlanınız.
1. Çeşitli araç ve malzeme kullanarak görüntüyü özel bir yüzey üzerine sabitleme.
2. Genellikle ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan, geniş bir pantolon türü.
3. Avrupa’da soylu kimselerin oturduğu, çevresi hendek, sur ve kulelerle çevrili konak.
4. Olağanüstü yeteneği ve yaratıcı gücü olan kimse, deha.
5. Görüntü eşliğinde sesi vermeyen film, sessiz film.
6. Tiyatro oyunu, piyes, film, dizi film vb. eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metni kaleme alan sanatçı.
Cevap:
senaryo yazarı ()
sessiz sinema ()
fotoğraf ()
köşk ()
şalvar ()
şato ()
dâhi ()
Soru: Aşağıdaki kutucuklara fotoğrafla ilgili bildiğiniz terimleri yazınız.
Cevap:
Anlayalım, Yorumlayalım
Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.
Soru: 1) Charlie Chaplin, Albert Einstein, Pablo Picasso kimdir ve nasıl tanıtılmışlardır?
Cevap:
Soru: 2) Metnin yazıldığı zamanda bu üç kişiden hangisinin fotoğrafı çekilemez? Neden?
Cevap:
Soru: 3) Ara Güler fotoğraf çekmek için nereye gider ve orada ne yapar?
Cevap:
Soru: 4) Fotoğrafçı Ara Güler kime mektup yazar ve ondan ne ister? Ara Güler yabancı dil bilmeseydi Charlie Chaplin’le iletişim kurabilir miydi? Niçin?
Cevap:
Soru: 5) Ara Güler ümidini kestiği anda onu içeri davet eden kimdir?
Cevap:
Soru: 6) Charlie Chaplin’i gördüğünde Ara Güler neden onun fotoğrafını çekmez?
Cevap:
Yüzyılın Fotoğrafı Metni Cevapları Sayfa 152
Soru: Ara Güler’irı yerinde siz olsaydınız nasıl davranırdınız? Charlie Chaplin’in fotoğrafını çekip çekmeyeceğinizi nedenleriyle yazınız.
Cevap:
Soru: Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” kutucuğunu işaretleyiniz.
Cevap:
1. () Metinde sözcükler genellikle gerçek anlamlarının dışında kullanılmıştır.
2. () “Dağınık saçlarıyla kameraya dil çıkartan adam.” ifadesi öznel bir yargı içermektedir.
3. () “Albert Einstein hayatta değil.” cümlesinde “hayat” sözcüğü mecaz anlamıyla kullanılmıştır.
4. () “Şato gibi bir yerde oturuyor.” cümlesinde benzetme anlamı vardır.
5. () “Ama benim için dünyanın en önemli insanı sizsiniz” cümlesinde abartma anlamı vardır.
Soru: “Kurgulanmış görsellerde fotoğrafçı kendi gerçekliğini kurgular. Elindeki ve beynindeki malzeme ile kendine özgü, kişisel ve düşsel fotoğrafını oluşturur.” Buna göre aşağıdaki görsellerden hangileri kurgulanmış olabilir? İlgili kutucukları işaretleyiniz.
Cevap:
Yüzyılın Fotoğrafı Metni Cevapları Sayfa 153
Soru: Fotoğraf çekmek ile resim yapmak arasındaki farkları aşağıdaki kutucuğa yazınız.
Cevap:
Söz Varlığımız
Soru: Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “damlamak” sözcüğü “Üç gün sonra ben yine kapıya damladım.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır? Bu cümleyi belirleyip işaretleyiniz.
Cevap:
Çok soğuk bir gece yarısı otobüsten indim, dayımların evine damladım. ()
Tavandan akan su odadaki kovaya damlıyordu. ()
Soru: Aşağıdaki cümlelerde kullanılan geçiş ve bağlantı ifadelerinin altını çiziniz. Bu ifadelerin cümlenin anlamına katkısını yazınız.
Cevap:
• Gazeteci olduğunu anlatır ama derdini dinletemez.
Cevap:
• Mektubu kapıdaki bekçiyle içeri yollar fakat cevap alamaz.
Cevap:
• Charlie Chaplin’i görür ancak tek bir kare bile fotoğrafını çekmez.
Cevap:
• Ara Güler günlerce Charlie Chaplin’in evinin önünde bekler. Buna rağmen kimse onu içeri almaz.
Cevap:
Yüzyılın Fotoğrafı Metni Cevapları Sayfa 154
Soru: Aşağıdaki cümlelerde koyu yazılmış sözcüklerin yerine kutucuklarda verilenlerden uygun olanları getirerek cümleleri noktalı yerlere yeniden yazınız.
bunu – o – bunlar – onu – herkes
Cevap:
Ara Güler, İstanbul’da yaşayan bir Türk fotoğrafçısıdır.
Cevap:
Ara Güler, Charlie Chaplin’i görür.
Cevap:
İnsanlar birbirine saygı göstermelidir.
Cevap:
Topunu mu arıyorsun?
Cevap:
Çiçeklerim sizde kalsa…
Cevap:
Yukarıda verilen etkinlikteki cümlelerde görüldüğü gibi adların yerini tutan sözcüklere zamir (adıl) denir.
Soru: Aşağıdaki cümlelerde koyu yazılmış zamirleri verilen açıklamaların uygun Ş.SIS&iŞ olanlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz
Konuşalım, Anlatalım
Soru: “Araştıralım, Hazırlanalım” bölümünde hazırladığınız metni bir grup sözcüsü belirleyerek arkadaşlarınıza sununuz.
Grup sözcüleri sunum için verilen sürenin dışına çıkmamalı ve sunumu, uygun durumlarda görseller ile desteklemelidir.
Cevap:
Yüzyılın Fotoğrafı Metni Cevapları Sayfa 155
Düşünelim, Yazalım
Soru: Ara Güler’in “En kolayı ölmemek. Ben ölmeyeceğim çünkü. Ben gene eserlerimde var kalacağım, size ‘Merhaba!’ diyeceğim. Shakespeare* yaşıyor mu, ölüyor mu?” düşüncesine katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi nedenleriyle açıklayınız.
Cevap:
Soru: Günümüzde gelişen teknolojiyle fotoğraf çekmek oldukça kolaylaştı. Sahip olunan akıllı telefonlar ile istenilen yerde fotoğraf çekilebilmektedir. Bu teknolojiyle ortaya çıkan kavramlardan biri de “özçekim**”dir. Aşağıdaki gazete yazısını okuyarak ele alınan konu hak- kındaki duygu ve düşüncelerinizi yazınız.
Psikologlar, sürekli özçekim yapanların “selfitis” hastalığına kapılmış olabileceğini söylüyorlar. Yapılan araştırmada sürekli özçekim yapanların öz güven eksikliği yaşadığı, dikkat çekmek istediği belirtiliyor. Ama bazı araştırmacılar bu duruma hastalık demenin doğru olmadığını ve yanıltıcı olabileceğini ifade ediyorlar.
Cevap:
Soru: Aşağıdaki fotoğraf karesinin içinde olduğunuzu hayal ediniz. Ne düşünürdünüz, ne hissederdiniz? Duygu ve düşüncelerinizi yazınız.
Cevap:
ARAŞTIRALIM HAZIRLANALIM
Soru: Çeşitli kaynaklardan Süleymaniye Camii, Yıldız Sarayı, Efes Antik Kenti, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası hakkında araştırma yapınız.
Cevap:
***Yüzyılın Fotoğrafı metni cevapları Sayfa (149-150-151-152-153-154-155) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap