Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Yanlışlarımız Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Yanlışlarımız metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 71-72-73-74-75-76 (Erdemler Teması)

Yanlışlarımız Metni Cevapları

Yanlışlarımız Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Yanlışlarımız Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Yanlışlarımız Metni Cevapları Sayfa 71

TEMA ADI: Erdemler 
METİN ADI: Yanlışlarımız 

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Soru: 1) Araştırdığınız özdeyişleri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

➡️“Hoşgörü” ile ilgili özdeyişler

➡️Mevlânâ: “Ne olursan ol, yine gel.”

➡️Yunus Emre: “Yaratılanı hoş gör, Yaradan’dan ötürü.”

➡️Hacı Bektaş-ı Veli: “İncinsen de incitme.”

➡️Ahi Evran: “Cömert ol, elinden geleni esirgeme.”

➡️Şeyh Edebali: “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.”

Soru: 2) “Affetmek” kelimesinin size çağrıştırdıklarını aşağıya yazınız. Daha sonra hoşgörünün size neden bunları çağrıştırdığını yaşamınızdan örnekler vererek açıklayınız.

Cevap:

Metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

YANLIŞLARIMIZ…

Yaşam bizden bazı dersler almamızı bekler. Hatta bunu zorunlu kılar. Kaybetmeyi, kazanmayı, sevmeyi, sevilmeyi, mutluluğu, gücü, zayıflığı, sabrı, öfkeyi, sevinci, korkuyu, suçluluğu, huzuru, affetmeyi, affedilmeyi vazgeçmeyi, vazgeçme- meyi öğrenmemizi ister hayat. Bunları öğrenmek herkes için kolay değildir. Adına olgunlaşma yolculuğu dediğimiz yaşam yolunda alırız derslerimizi.

Yanlışlarımız Metni Cevapları Sayfa 72

Gücü, mutluluğu, huzuru, sevgiyi, saygıyı, sağlığı birden elde edemezsiniz. Yaşadığınız dünyaya, çevrenize, kendinize bakış açınız olgunlaşma yolunda size yardım eder. Kendinizi ve çevrenizdeki dünyayı doğru anlamaya başladıkça kendinizle barışık olmaya da başlarsınız. Aldığımız dersler yaşamımızı değiştirir gibi görünse de aslında değişen yaşam değil, sizin ona bakış açınızdır.

Dersler yaşamı mükemmel, kusursuz yapmaz. Yaşamı olduğu gibi görmenize ve kabul etmenize yardımcı olur. Yaşamın eksiklerinden, yanlışlarından da keyif almaya başlarsınız. Herkesin kendine özel alacağı dersler vardır. Yaşamda hepimiz kendimize düşen payı alırız. Kimse önceden bize dersimizi söylemez. Olgunlaşma yolculuğunda kendimiz keşfederiz onları. Zaten keşfettiklerimizdir bizi olgunlaştıran. Bu keşif yolculuğunda da yanlışlar yaparız. İyi ki de yaparız. Yanlışlarımız, dersimizin bir parçasıdır. Yanlışlarımız, bizim parçalarımızdır.

Yanlış yapmak sizin yaşamda seyirci değil, oyuncu olduğunuzun göstergesidir. Siz eylem insanısınız. Yanlışlar, emin olun sonunda sizi doğrulara götürür. Tabii ki sürekli aynı yanlışları yapmamanız koşuluyla. Siz harekete geçmezseniz birileri sizin adınıza bunu yapar. Takip eden olursunuz, köle olursunuz. Yaşamda yanlışlarla ilgili öğrenmeniz gereken önemli bir beceri daha var, kendinizle birlikte başkalarını da affetmeyi öğrenme becerisi. Başkalarının ve kendinizin yanlışlarını affedebilmelisiniz. Bu beceri sizi geleceğe taşır. İstediğiniz hayata, hedeflerinize ancak risk alarak, yanlışlar yaparak ve bu yolda acı çekerek ulaşabilirsiniz. Başkaları da öyle. Onlara şans tanıyın. Yanlışlar yapın, kabul edin, ders alın ve bir daha tekrar etmeyin. (…)

Yanlışlarımız Metni Cevapları Sayfa 73

1. ETKİNLİK

Soru: Aşağıda okuduğunuz metinden alınan bazı kelimeler verilmiştir. Bu kelimeleri anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap:

2. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle sözlü olarak cevaplayınız.

Soru: 1) Hayat bizden neleri öğrenmemizi ister? Örnekler vererek açıklayınız.

Cevap: Hayat bizden sabrı, sevgiyi, affetmeyi, kaybetmeyi ve kazanmayı öğrenmemizi ister.

Soru: 2) Yaptığımız yanlışların hayatımıza katkıları nelerdir?

Cevap: Yanlışlarımız bize ders verir, olgunlaştırır ve doğruyu bulmamıza yardım eder.

Soru: 3) Yazar “Yanlış yapmak sizin yaşamda seyirci değil, oyuncu olduğunuzun göstergesidir.” sözüyle neyi anlatmaktadır?

Cevap: Bu sözle, hayatta hata yapanların aktif olduğunu, hayatı yaşadıklarını anlatıyor.

Soru: 4) Kendi hatalarımızı ve başkalarının hatalarını affetmek niçin önemlidir?

Cevap: Affetmek önemlidir çünkü kalbimizi rahatlatır, insan ilişkilerini güçlendirir.

Soru: 5) Yanlışlar bizi doğrulara nasıl ulaştırır? Hayatınızdan örnekler vererek açıklayınız.

Cevap: Yanlışlarımızdan ders çıkarırsak doğruyu buluruz. Mesela sınavda yanlış yaptığım bir soruyu tekrar çalışarak doğrusunu öğrendim.

Yanlışlarımız Metni Cevapları Sayfa 74

3. ETKİNLİK 

Soru: A) Aşağıda verilen bilgilerden hangileri okuduğunuz metnin tür özelliklerine uygundur? Yanlarına çarpı (X) koyarak belirtiniz.

Cevap:

Soru: B) Tabloda özelliklerini işaretlediğiniz metin türünü aşağıya yazınız.

Cevap: Deneme

4. ETKİNLİK 

Soru: Karekodu okutarak “Unutulmaz Bir Hatıra” isimli elektronik içerikte verilen etkinliği yapınız. Etkinliğin sonunda sizden istenen metni aşağıdaki alana yazınız.

Cevap: Radyoda paylaşılan bu hatıra bana iyiliğin değerini hatırlattı. İnsan zor zamanında yanında olanları unutmaz. Mustafa ağabeyin yaptığı yardım, aslında sadece Ahmet Bey’e değil insanlığa yapılmış bir iyilikti. Bu olaydan çıkardığım ders, iyiliğin karşılık beklemeden yapılması gerektiğidir. Hayatta biz de küçük de olsa iyilikler yaparak başkalarının yüreğine dokunabiliriz. Bir gün bizim de ihtiyacımız olduğunda mutlaka birileri yanımızda olacaktır. İyilik insanı güçlü kılar, toplumda sevgi ve güveni artırır. Kısacası iyilik, insanlığın en büyük değeridir.

Yanlışlarımız Metni Cevapları Sayfa 75

5. ETKİNLİK 

Soru: Öğretmeninizin rehberliğinde ilinizdeki huzurevine bir gezi düzenleyiniz. Bu gezinin planını yaparak aşağıdaki formu doldurunuz.

Cevap:

GEZİ PROGRAMI

✅Eğitim Kurumunun Adı: Atatürk Ortaokulu

✅Gezi Tarihi: 15 Mart 2026

✅Gezi Yeri: İstanbul Huzurevi

✅Geziye Çıkış Saati: 10.00

✅Geziden Dönüş Saati: 14.00

✅Gezi Kafile Başkanı: Okul Müdürü

✅Sınıf Rehber Öğretmeni: Ayşe Yılmaz

✅Takip Edilecek Yol: Okul → Belediye Otobüsü → Huzurevi

✅Gezinin Amacı: Büyüklerimize saygı duymak, onlarla vakit geçirmek.

✅Gezinin Konusu: Huzurevinde yaşlıların yaşamını tanımak.

✅Gezi İçin Belirlenen İnceleme-Araştırma Görevi: Yaşlıların ihtiyaçlarını ve günlük hayatlarını gözlemlemek.

✅Değerlendirme: Gezi sonunda öğrenciler izlenimlerini sınıfta paylaşacak.

Yanlışlarımız Metni Cevapları Sayfa 76

6. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki cümlelerde vurgulu ögeyi belirleyerek bu ögenin altını örnekteki gibi çiziniz. Vurgulanan ögenin adını yay ayraç içine yazınız.

Cevap:

7. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki cümleleri örnekteki gibi ögelerine ayırınız.

Cevap:

8. ETKİNLİK 

Soru: Karekodu okutarak cümlenin ögeleriyle ilgili elektronik içerikte verilen etkinliği yapınız.

Cevap: Elektronik içerikte cümlenin ögeleriyle ilgili bir etkinlik var, bu etkinliği aşağıda verdiğimiz bilgilere bakarak sizler yapmalısınız.

İşte ögeleri bulmak için sorular ayrı ayrı:

  • Özne: Kim? / Ne?
  • Nesne: Neyi? / Kimi?
  • Yer Tamlayıcısı: Nerede? / Nereye? / Nereden?
  • Zarf Tamlayıcısı: Ne zaman? / Nasıl? / Niçin? / Ne kadar?
  • Yüklem: Cümlenin iş, oluş, hareket bildiren kısmıdır.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Soru: Arkadaşlarınızla paylaşmak üzere bir fabl örneği seçiniz.

Cevap:

Karga ile Tilki

Ormanın kenarında yaşlı bir karga vardı. Bir gün yerde bulduğu büyük bir peynir parçasını kapıp ağaca kondu. Tam keyifle yiyecekken, aç bir tilki onu gördü. Tilki peynirin kokusunu alınca aklından hemen bir oyun kurdu. Ağacın altına gelip kargaya baktı:
— Ey güzel karga, senin tüylerin ne kadar parlak! Sesinin de çok güzel olduğunu duydum. Bana bir şarkı söyler misin? dedi.

Karga bu sözlere çok sevindi. Tilkinin övgüsüne aldanarak ağzını açtı ve ötmeye başladı. Fakat o sırada peyniri yere düşürdü. Tilki hızla peyniri kapıp kargaya dönerek:
— Güzel sözlere hemen kanmamalısın, dedi ve oradan uzaklaştı.

Ders: Övgüye aldananlar kolayca kandırılır.

***Yanlışlarımız metni cevapları Sayfa (71-72-73-74-75-76) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap