Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Yağış Türleri Nelerdir? Yağış Türleri Nasıl Oluşur?

Yağış türleri ve yağış türlerinin nasıl oluştuğunu anlatan araştırma yazısı.

Yağış Türleri Nelerdir? Yağış Türleri Nasıl Oluşur?

Yağış Türleri Nelerdir? Yağış Türleri Nasıl Oluşur?

Havanın içerisinde, çıplak gözle görülemeyen “nem” bulunmaktadır. Havanın içerisinde bulunan nem, çeşitli şekillerde yeryüzüne yağış olarak düşebilmektedir. Nemin yeryüzüne “yağış” olarak düşmesi için; soğuma, yoğunlaşma ya da yeni hava kütleleri ile karşılaşması gereklidir. Yeryüzüne genel olarak katı ya da sıvı olarak düşen yağış türleri nasıl oluşur inceleyelim.

Yağmur

Bulutların su şeklinde bıraktığı yağışlara yağmur denilir. Bulutlarda bulunan sıvının yoğunlaşması ile meydana gelen yağmur damlalarının yarıçapları yarım milimetreden fazla olmalıdır. 6 milimetreden büyük yarıçapı olan yağmur damlaları havadaki sürtünme nedeniyle parçalanır ve ufalır. Yağmur, yeryüzünde en çok görülen yağış türüdür.

Kar

Kar, soğuma ile meydana gelen yağış türüdür. Bulutlarda bulunan nemin soğuk hava dalgası ile karşılaşması durumunda buluttaki nem 0 (sıfır) derecenin altına düşer. Bu durum bulutlarda bulunan nemin buz kristali şekline dönüşmesini sağlar. Buz kristali şekline dönüşen nemin yeryüzüne düşmesi kar yağışıdır. Kar yağışı genellikle -4 ile -20 derece arasındaki hava sıcaklıklarında görülür. Kar, yağış türleri arasında dünyada en fazla görülen ikinci yağış şeklidir.

Dolu

Ani değişen hava koşullarında farklı yağış türleri meydana gelir ki; bunlardan birisi de “dolu”dur. Dolu, dikey hava hareketi üzerine aniden soğuyan bulutların, içerisindeki nemi buz halinde yeryüzüne bırakması ile meydana gelir. Dolu, genellikle 0 derece ile -40 derece arasında yağar.

Çisenti

Çisenti de tıpkı yağmur da olduğu gibi; bulutların içerisinde bulunan nemin yoğunlaşması ile oluşur. Yağmurun en az yarım milimetre yarıçapında damlacıklar halinde yağdığını söylemiştik. Bundan daha düşük yarı çaptaki yağış türüne ise çisenti adı verilir. Kısaca çok küçük su damlalarının yeryüzüne düşmesine çisenti adı verilir.

Sulusepken

Yağış türlerinin çeşitli şekillerde oluştuğundan bahsetmiştik. Bunlardan yoğunlaşma ve soğumanın aynı anda gerçekleşmesi durumunda meydana gelen bir yağış türü de vardır. Yağmurun ve karın aynı anda yağmasına sulusepken adı verilir. Sulusepken, havada bulunan nemin yoğunlaşmasının ve soğumasının aynı anda olması ile gerçekleşir.

Çiy (Çiğ)

Havanın içerisinde bulunan su buharı, soğuk bir zemine ya da yüzeye denk geldiğinde yoğunlaşarak sıvı hale geçer. Söz konusu soğuk zeminde ya da yüzeyde sıvı hale geçen ve damlacık halini alan yağış türüne çiy ya da “çiğ” adı verilir.

Kırağı

Çiye benzer yağış türü olan kırağı, daha soğuk havalarda gerçekleşir. Havada bulunan su buharının, 0 derecenin altındaki yere, toprağa ya da bitkiye temas etmesi üzerine kırağı oluşur. Kırağı, soğuk zeminde ince bir buz tabakası olarak görülür.

Kırç

Kırağının ilerlemiş halidir. Kırağıya göre daha soğuk havalarda ve daha soğuk ortamlarda meydana gelmektedir. Havadaki su buharının soğuk yüzeye temas etmesi ile kalın bir buz tabakası oluşması durumuna kırç adı verilir.

Vergla

0 (sıfır) derecenin altına kadar soğumuş yüzeylere yağmur tanesinin düşmesi sonucunda, bu yağmur tanesi söz konusu yüzeyde donmaktadır. Bu duruma “vergla” adı verilir. Vergla, soğuk havalarda ufak sarkıtlar halinde doğada fark edilebilir.

Kırkikindi Yağışları

Kış ve yaz mevsimlerinin hemen başlangıcında, ikindi vakti yağan yağışlara halk arasında kırkikindi yağışları denir. Bilimsel bir dayanağı olmasa da 40 gün yağdığı düşünüldüğünden, halk tarafından böyle bir isim verilmiştir. Kırkikindi yağışları sıcaklık farkları nedeniyle oluşur.

Konveksiyonel Yağış

Isınan havanın yükselmesinin ardından, her 300 metrede bir 3 derece soğuması konveksiyonel yağışa neden olur. Soğuyan havanın içerisindeki nem, yağış olarak yer yüzüne düşer. Bu duruma konveksiyonel yağış adı verilir.

Cephe Yağışları

Yoğunluğu ve sıcaklığı farklı olan iki hava kütlesinin karşı karşıya gelmesi sonucunda cephe yağışları meydana gelir. Hem sıcak cephede, hem de soğuk cephede meydana gelebilir. Cephe yağışları, düşük şiddetli olmaları ve uzun sürmeleri ile bilinir.

Yamaç Yağışları

Bir yamaç boyunca nemli havanın ısınarak yükselmesi sonucunda meydana gelen yağışlardır. Isınarak yükselen nemli hava, soğumaya başladığı anda, içerisindeki nem soğur ve yoğunlaşır. Yamacın üst kısımlarına kar olarak düşen havadaki nem, yamacın alt kısımlarına ise yağmur olarak düşer.

*** Yağış Türleri Nelerdir? Yağış Türleri Nasıl Oluşur? konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
angry
1
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad

44 Yorum

Yorum Yap