Yabancı dillerden alınan kelimeler dilimizi olumsuz etkilemektedir. Türkçemizi bu olumsuz etkilerden korumak için neler yapmalıyız? Arkadaşlarınızla tartışınız. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Yabancı dillerden alınan kelimeler dilimizi olumsuz etkilemektedir. Türkçemizi bu olumsuz etkilerden korumak için neler yapmalıyız? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Soru: Yabancı dillerden alınan kelimeler dilimizi olumsuz etkilemektedir. Türkçemizi bu olumsuz etkilerden korumak için neler yapmalıyız? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap:
➢ Öncelikle Türkçe karşılığı olan kelimeleri kullanmaya özen göstermeliyiz. Mesela “şov” yerine “gösteri”, “festival” yerine “şenlik” demeliyiz.
➢ Türkçe kökenli yeni kelimeler türetmeye çalışmalıyız. “selfie” yerine “özçekim”, “dizüstü bilgisayar” yerine “dizgeci” gibi.
➢ Yabancı kelimeleri olduğu gibi almak yerine Türkçeleştirmeye çalışmalıyız. Örneğin “kompüter” gibi.
➢ Yeni kavramlar için öncelikle Türkçe karşılıklar bulunmalı, bulunamazsa o zaman yabancı kelime alınmalı.
➢ Okullarda Türkçenin doğru ve güzel kullanımına daha çok önem verilmeli.
➢ Medya ve iletişim araçlarında Türkçeye özen gösterilmeli.
***4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 15 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap