Türkiye’m Dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 35-36-37-38-39 (Millî Kültürümüz Teması)
Türkiye’m Dinleme Metni Cevapları
Türkiye’m Dinleme Metni Cevapları Sayfa 34
HAZIRLIK
Soru: Hangi görselin ülkemizdeki hangi tarihî veya turistik yere ait olduğunu biliyor musunuz? Çerçeve içinden seçerek ilgili görselin altına yazınız.
Sümela Manastırı, Kapadokya, Efes Antik Kenti, Hasankeyf, Pamukkale Travertenleri, Karain Mağarası, Kelebek Vadisi, Nemrut, Akdamar Adası
Cevap:
Soru: “Türkiye, dünyadaki cennettir.” diyen biri, niçin böyle düşünüyor olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Cennet denince insanın aklına yeşillikler, akarsular, doğal güzellikler, meyveler gelir. Ülkemiz bu sayılanların hepsine sahip olduğu için “Türkiye, dünyadaki cennettir.” diyen biri doğru söylemiş olur çünkü ülkemiz gerçekten doğası, denizleri, ormanları, yetişen binbir türlü meyveleriyle dünyanın cennet köşelerinden biridir.
Türkiye’m Dinleme Metni Cevapları Sayfa 35
Kendini konuşanın yerine koyarak dinleme yöntemiyle “Türkiye’m” adlı şiiri önce dinleyiniz, ardından metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Soru: Şair, şiiri hangi duygularla yazmış olabilir?
Cevap: Şair, şiiri ülkemize duyduğu sevgi ve bağlılık duygularıyla yazmıştır.
Soru: Şair, şiir için neden “Türkiye’m” başlığını kullanmış olabilir? Siz olsaydınız hangi başlığı kullanırdınız? Niçin?
Cevap: Şair şiirinde ülkemiz Türkiye’ye duyduğu sevgiyi dile getirdiği için “Türkiye’m” başlığını kullanmış olabilir. Ben bu şiire “Canım Vatanım”, “Cennet Türkiye’m” başlıklarını kullanabilirdim.
Adil TURAN (1925-2003)
Uşak’ta doğdu. Turgutlu, Yıldızeli, Pamukpınar, Suşehri, Sivas, Kastamonu, Karahallı, Eşme Ortaokul, Lise Öğretmen Okulları Öğretmen ve Müdürü, Uşak ve Bitlis Millî Eğitim Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Başlangıç (1954) adlı bir şiir kitabı vardır.
1. ETKİNLİK
Soru: Metni bir kez daha dinleyerek metinde anlamını bilmediğiniz sözcük ve sözcük gruplarının anlamlarını tahmin ediniz. Ardından bu sözcüklerin anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten öğrenerek bu sözcükleri ve bu sözcüklerin anlamlarını “Benim Sözlüğüm” defterine yazınız. Yazdığınız her sözcükle bir cümle kurarak cümlenizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Çiğdem
- Tahminim: Bir tür çiçek
- Sözlük anlamı: Zambakgillerden, türlü renklerde çiçek açan, çok yıllık, yumrulu bir kır bitkisi; mahmur çiçeği
- Örnek cümle: Köydeki tarlalarımızda renk renk çiğdemler açar.
Urba
- Tahminim: Giysi
- Sözlük anlamı: Giysi
- Örnek cümle: Çocuklar bayramlık urbalarını giymek için can atıyorlar.
Zeybek
- Tahminim: Bir tür halk oyunu ve bunu oynayan kişi
- Sözlük anlamı: Batı Anadolu efesi, Ege yöresine özgü bir müzik veya oyun türü; zeybek havası
- Örnek cümle: Amcam çok güzel zeybek oynar.
Konmak
- Tahminim: Bir yerde yaşamak
- Sözlük anlamı: Bir yeri yurt edinmek
- Örnek cümle: Türkler Orta Asya’dan sonra Anadolu’ya konmuşlardır.
2. ETKİNLİK
Türkiye’m Dinleme Metni Cevapları Sayfa 36
Soru: Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Soru: Şiir, duygu ve düşüncelerinizde herhangi bir değişikliğe yol açtı mı? Açıklayınız.
Cevap: Evet, ülkeme karşı duyduğum sevgi daha da arttı.
Soru: Sizce şair, ülkemizin güzelliklerini, değerini etkili bir şekilde anlatabilmiş midir? Açıklayınız.
Cevap: Evet bence şair ülkemizin güzelliklerini, değerini etkili bir şekilde anlatabilmiştir. Şair şiirinde ülkemizi tek bir yönüyle anlatmamış; doğası, insanları, türküleri, zeybekleri, orduları ile çok etkili bir ve coşkulu bir şekilde anlatmıştır.
Soru: Sizden ülkemizle ilgili bir şiir yazmanız istenseydi neler anlatırdınız?
Cevap: Ben ülkemizle ilgili bir şiir yazsam ülkemizin güzelliklerini, doğasını, insanlarını, ülkemizi korumak ve kurtarmak için yaptığımız savaşları, askerlerimizin kahramanlıklarını ve Atatürk’ü anlatırdım.
3. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki cümlelerde bulunan her boşluğa, verilenlerden uygun olanı yazınız.
mı / mı / mu / mü
Cevap:
• Kütüphaneden ödünç kitap aldın mı?
• Yarın hava yağmurlu mu?
• Karşıdan gelen sizin otobüs mü?
• Okuduklarının arasında bu en güzeli mi?
Soru: Boşluklara yazdığınız sözcüklerin cümleye kattığı anlamı söyleyiniz.
Türkçede soru oluşturmada kullanılan “mı, mi, mu, mü” eklerine soru eki denir. Bu ek ayrı yazılır. Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır.
Cevap: Bu sözcükler cümleye soru anlamı katmıştır.
Soru: Soru ekini (mi) kullanarak defterinize beş tane soru cümlesi yazınız.
Cevap:
• Bayramda köye gidecek misin?
• Ahmet de geziye katılacak mı?
• İzlediğin film güzel miydi?
• Fazla kalemi olan var mı?
• Türkçe sınavı zor muydu?
4. ETKİNLİK
Soru: Dinlediğiniz metnin konusu ve ana duygusunu belirleyerek uygun yere yazınız.
Cevap:
Soru: Metnin konusu nedir?
Cevap: Metnin konusu doğa güzellikleri, insanları, çobanları, sürüleri ile Türkiye’dir.
Soru: Metnin ana duygusu nedir?
Cevap: Metnin ana duygusu yurt sevgisidir.
Türkiye’m Dinleme Metni Cevapları Sayfa 37
5. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki form üzerinde, ülkemizin dünyada daha iyi tanınmasına katkıda bulunmak amaçlı bir proje taslağı hazırlayınız. Hazırladığınız taslağı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Projenin Adı: Ulubey Kanyonlarını Tanıyalım
Projede Görev Alacak Takım Arkadaşlarınız: Mehmet, Turgay, Ali
• Eylem Planınız (Sırasıyla Yapılacak İşler):
• Ulubey Kanyonları ile ilgili internetten bilgi toplanması
• Kanyonla ilgili belediye ve Uşak İl Turizm Müdürlüğü yetkilileriyle görüşülmesi
• Ulubey Kanyonlarına gidilmesi
• Kanyonla ilgili fotoğraf ve video çekimi yapılması, gözlemler yapılması, gözlem sonuçlarının yazıya aktarılması
• Ulubey Kanyonlarını tanıtmak amaçlı bir internet sitesinin açılması
• Edinilen bilgilerin internet sitesine aktarılması
• Dünya çapındaki sitelere tanıtıcı reklamlar verilmesi.
Projede Kullanılacak Araç, Gereç ve Malzemeler: Dijital fotoğraf makinesi ve kamera, mikrofon, bilgisayar
Projeden Beklediğiniz Sonuçlar: Amerika’daki dünyanın en uzun kanyonu olan Arizona Kanyonu’ndan sonra en uzun ikinci kanyon olan Ulubey Kanyonu’nun dünya çapında tanınması
Türkiye’m Dinleme Metni Cevapları Sayfa 38
6. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki cümlelerde yer alan yabancı kökenli ve dilimize henüz yerleşmemiş sözcükleri bulunuz ve örnekteki gibi Türkçe karşılıkları ile eşleştiriniz.
kendiliğinden-zihniyet, anlayış-taklit-eğilim-bilgisayar korsanı-saldırgan-bağlantı-alışkanlık
Cevap:
Soru: Yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş sözcüklerin Türkçe karşılıklarını kullanmak neden önemlidir? Açıklayınız.
Cevap: Yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıklarını kullanmak, dilimize verdiğimiz değeri gösterir. Bunu yapmazsak dilimiz yabancı dillerin istilasına uğrar, zamanla zayıflar hatta unutulup gider ve yok olur. Bunun için mutlaka sözcüklerin Türkçe olanını tercih etmeli ve bunu kendimize bir görev bilmeliyiz.
7. ETKİNLİK
Soru: Karamanoğlu Mehmet Bey’in aşağıdaki sözünü okuyunuz. Bu sözün sizde uyandırdığı düşünceler ile ilgili hazırlıksız bir konuşma yapınız. Konuşmanız sırasında yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş sözcüklerin Türkçe karşılıklarını kullanmaya özen gösteriniz.
Bugünden sonra divanda, dergâhta, mecliste ve meydanda Türk’ çeden başka dil kullanılmayacaktır.”
Cevap: Karamanoğlu Mehmet Bey’in bu sözü çok doğru ve yerinde bir sözdür. Bu sözle Mehmet Bey, devletin idare edildiği kurulda, dinî oluşumların merkezleri olan dergâhlarda, sohbet ortamlarında ve halkın günlük yaşayışı içinde Türkçeden başka dil konuşulmasını yasaklamıştır. Çünkü o dönemde devlet idarecilerinde, şairlerin şiirlerinde ve halk arasında Arapça ve Farsça çok yayılmış ve Türkçe küçümsenmeye, basit bir dil olarak görülmeye başlanmıştır. Bunu gören Mehmet Bey de Türkçeye gerçek değerini kazandırmak amacıyla böyle bir karar almıştır.
8. ETKİNLİK
Soru: Sınıfa getirdiğiniz araç gereçleri kullanarak Türkçemizin güzel ve doğru kullanılması ile ilgili bir afiş tasarlayınız. Tasarladığınız afişi, öğretmeninizin rehberliğinde sınıf panosunda paylaşınız.
Cevap:
Türkiye’m Dinleme Metni Cevapları Sayfa 39
9. ETKİNLİK
Soru: Anadolu, sevgi, kültür, misafir, gelenek” sözcüklerine de yer verdiğiniz hikâye edici bir metin yazınız. Yazınızda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş sözcükler kullanmamaya dikkat ediniz. Metninize uygun bir başlık bulunuz.
Cevap:
ANADOLU’NUN MİSAFİRPERVERLİĞİ
Anadolu’nun bereketli toprakları, yüzyıllardır pek çok insanı ağırlamış ve onlara sevgiyle kucak açmıştır. Küçük bir köyde yaşayan Ayşe Nine de bu sevginin temsilcisiydi. O, Anadolu’nun geleneklerini, kültürünü en güzel şekilde yaşatan bir kadındı. Kapısı her zaman açık, sofrası her zaman misafir doluydu.
Bir sonbahar günü, köyden geçen bir yolcu vardı. Üzerinde eski bir palto, yüzünde yorgun bir ifade… Uzun bir yolculuktan geldiği her halinden belliydi. Köyün girişinde durup etrafına bakarken, gözleri Ayşe Nine’nin küçük evine takıldı. Evden gelen yemek kokuları ve neşe dolu sesler, onu içeriye doğru çekiyordu.
Yolcu, kapının önünde durduğunda Ayşe Nine onu hemen fark etti. Yüzünde sıcacık bir gülümsemeyle kapıyı araladı. “Buyur evladım, gel içeri. Anadolu’nun geleneği misafiri baş tacı etmektir” dedi. Yolcu, böyle içten bir karşılama beklemiyordu. “Sizi rahatsız etmek istemem, sadece biraz dinlenmek istiyorum” dedi utangaç bir şekilde.
“Rahatsızlık olur mu hiç? Bizim kültürümüzde misafir Tanrı misafiridir” diye cevap verdi Ayşe Nine. Misafiri hemen sıcak sobanın başına oturttu, ona sıcak bir çorba ikram etti. Yolcu, karnını doyururken, Ayşe Nine’nin tatlı sohbetine dalmıştı. Anadolu’nun eski geleneklerinden, sevgi dolu insanlarından, köyün kültüründen bahsediyordu.
Gece ilerledikçe, yolcu daha fazla rahatladı. Misafir olarak geldiği bu evde, sevgi ve samimiyet bulmuştu. Ayşe Nine, “Anadolu insanı her zaman paylaşmayı bilir, bizde sofrada yemek az olsa bile sevgimizle büyür” dedi.
Yolcu o gece köyde kaldı. Sabah uyandığında yorgunluğu gitmiş, içi huzurla dolmuştu. Ayşe Nine’ye teşekkür ederek yola koyulurken, Anadolu’nun misafirperverliği ve sevgisiyle dolu kültürünü asla unutmayacağını biliyordu. O topraklar, sevginin ve insanlığın yeşerdiği bir yerdi.
Soru: Yazınızdaki yazım ve noktalama hataları ile anlam bütünlüğünü bozan ifadeleri öğretmeninizin yardımıyla belirleyerek düzeltiniz. Yazdığınız metni sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Yazımda noktalama ve anlam bütünlüğüne dikkat ettim.
***Türkiye’m Dinleme metni cevapları Sayfa (35-36-37-38-39) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap