Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Türk Bayrağı Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Türk Bayrağı metni cevapları ve soruları, ADA Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 62-63-64-65-66 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Türk Bayrağı Metni Cevapları

Türk Bayrağı Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Türk Bayrağı Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Türk Bayrağı Metni Cevapları Sayfa 61

TEMA ADI: Millî Mücadele ve Atatürk 
METİN ADI: Türk Bayrağı 

METNE HAZIRLIK

Soru: 1) Aşağıdaki alana bayrağımızın resmini çiziniz.

Cevap:

Soru: 2) Aşağıda verilen bayrakları inceleyiniz. Türk bayrağını diğer bayraklardan ayıran özellikleri söyleyiniz.

Cevap: Türk bayrağı kırmızı zemin üzerinde beyaz ay ve yıldızdan oluşur. Diğer bayraklarda farklı renkler, şekiller ve desenler bulunur. Türk bayrağının en belirgin özelliği sade oluşu ve kırmızı üzerine beyaz ay-yıldız simgesidir. Bu, onu diğer bayraklardan ayırır.

Türk Bayrağı Metni Cevapları Sayfa 62

Şiiri vurgu ve tonlamaya dikkat ederek sesli okuyunuz.

TÜRK BAYRAĞI

Yiğitlerin ocağında uyandın,
Şehitlerin kanları ile boyandın,
Nice düşman kalesine uzandın,
Sana selam ey şanlı Türk bayrağı.

Çırpınarak dalgalanır kanadın
Gökyüzüne çıkmak mıdır muradın?
Gölgende can vermek ister evladın.
Bir kalendir her bir Türk’ün kucağı.

Ey şerefin, büyüklüğün fermanı,
Ey kavgalar tarihinin destanı,
Seni ister şu toprağın her yanı,
Sensiz tütmez milletimin ocağı.

Türk Bayrağı Metni Cevapları Sayfa 63

1. ETKİNLİK

Soru: Şiiri beğenip beğenmediğinizi nedenleriyle yazınız.

Cevap: Şiiri beğendim çünkü Türk bayrağının anlamını ve şehitlerimizin fedakârlığını anlatıyor. Duygulu ve gurur verici dizelerden oluşuyor.

2. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıda karışık verilen harflerden anlamlı kelimeler oluşturarak anlamlarının yazılı olduğu kutucuklardaki noktalı yerlere yazınız. Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümle içinde kullanınız.

Cevap:

Cümlelerim:

  • Murat: Onun en büyük muradı öğretmen olmaktı.

  • Ferman: Padişahın fermanı bütün halka duyuruldu.

  • Yiğit: Yiğit askerler vatanı korumak için savaştı.

  • Şeref: Doğru sözlü olmak insana şeref kazandırır.

  • Şehit: Vatan uğruna can veren şehitlerimizi unutmayız.

  • Kale: Eski şehir yüksek bir kale ile korunuyordu.

Türk Bayrağı Metni Cevapları Sayfa 64

3. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki soruları şiirden hareketle cevaplayınız.

Cevap:

Soru: 1) Bayrağımızın rengi nereden gelmektedir?

Cevap: Bayrağımızın rengi şehitlerin kanından gelmektedir.

Soru: 2) Türk evlatlarının muradı nedir?

Cevap: Türk evlatlarının muradı bayrağın gölgesinde can vermektir.

Soru: 3) “Seni ister şu toprağın her yanı” dizesiyle şair ne anlatmak istemektedir?

Cevap: Bu dizede şair, bayrağın vatanın her köşesinde değerli ve gerekli olduğunu anlatmaktadır.

Soru: 4) Şair, bayrağımıza karşı hangi duygular içerisindedir?

Cevap: Şair, bayrağa karşı sevgi, gurur ve bağlılık duyguları içindedir.

4. ETKİNLİK 

Soru: Şiirin konusunu ve ana duygusunu yazınız.

Cevap:

Şiirin Konusu: Türk bayrağının önemi ve anlamı.
Şiirin Ana Duygusu: Bayrağa duyulan sevgi, saygı ve gurur.

5. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki cümleleri okuyarak “ocak” kelimesinin anlamı üzerinde düşününüz. Ardından “ocak” kelimesinin sözlük anlamlarını okuyunuz. Cümlelerdeki “ocak” kelimesinin hangi sözlük anlamıyla kullanıldığını açıklayınız.

a. Annemle teyzem ocakta ateş yakıp ekmek pişirdiler.
b. Dedem ocağı devam etsin diye büyük mücadeleler vermiş.
c. Ocağı söndürmeden evden çıkmamalısın.

1. Ateş yakmaya yarayan, pişirme, ısıtma, ısınma vb. amaçlarla kullanılan yer.
2. Isı vererek üzerine veya içine konulan maddeleri ısıtan, pişiren, kaynatan, eriten araç veya alet.
3. Ev, aile, soy.

Kelimeler anlamlarına göre gerçek, mecaz ve terim anlam olmak üzere üçe ayrılır.
Gerçek anlam bir kelimenin aklımıza ilk gelen anlamıdır.
Bir ilgi veya benzetme sonucu kelimenin gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz aniam denir.
Bir kelimenin bilim, teknoloji, sanat, spor ya da meslek alanına özgü kavramları karşılığında kazandığı anlama terim anlam adı verilir.
Bu durumda “ocak” kelimesi 1. cümlede gerçek anlamıyla, 2. cümlede mecaz anlamıyla, 3. cümlede ise terim anlamıyla kullanılmıştır.

Cevap:

Türk Bayrağı Metni Cevapları Sayfa 65

6. ETKİNLİK 

Soru: Okuduğunuz metinde geçen gerçek, mecaz ve terim anlamlı ikişer kelime belirleyiniz. Bu kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap:

Gerçek anlamlı kelimeler: Bayrak, kale.
Cümlelerim:

  • Bayrak Bayrak direğin tepesinde dalgalanıyordu.

  • Kale Şehrin etrafı yüksek bir kale ile çevrilmişti.

Terim anlamlı kelimeler: Çember, mahkeme.
Cümlelerim:

  • Çember Öğretmenimiz tahtaya büyük bir çember çizdi.

  • Mahkeme Hırsızlık yapan adam mahkemede hâkimin karşısına çıktı.

Mecaz anlamlı kelimeler: Ocak, kanat.
Cümlelerim:

  • Ocak Bu ev, yıllardır sevgi ocağı olarak bilinir.

  • Kanat Annemin kanatları altında kendimi güvende hissediyorum.

7. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki cümlelerde zıt anlamlı kelimeleri belirleyiniz. Bu kelimelerin yerine zıt anlamlılarını koyarak cümleleri yeniden yazınız. Cümlelerin anlamında meydana gelen değişiklikleri söyleyiniz

Cevap:

Nice düşman kalesine uzandın.

Cevap: Nice dost evine uzandın. (Anlam olumluya dönüştü.)

Gökyüzüne çıkmak mıdır muradın?

Cevap: Yere inmek midir muradın? (Anlam tersine çevrildi.)

O, sınıfımızın en çalışkan öğrencisidir.

Cevap: O, sınıfımızın en tembel öğrencisidir. (Olumlu özellik olumsuza döndü.)

Dostlarımın varlığı beni hep mutlu etmiştir.

Cevap: Düşmanlarımın varlığı beni hep üzmüştür. (Mutluluk üzüntüye dönüştü.)

O şartlarda mücadele etmek kolay değildi.

Cevap: O şartlarda mücadele etmek zordu. (Cümlenin anlamı zıtlaştırıldı.)

Askerlerim gece boyunca sessizce ilerlediler.

Cevap: Askerlerim gündüz boyunca gürültüyle ilerlediler. (Sessizlik ve gece durumu gündüz ve gürültüyle değiştirildi.)

Türk Bayrağı Metni Cevapları Sayfa 66

8. ETKİNLİK 

Soru: Bayrağımıza karşı hissettiklerinizden hareketle bir şiir yazınız. Şiirinize başlık koymayı unutmayınız. Bitirdikten sonra yazdıklarınızı gözden geçirerek gördüğünüz yazım ve noktalama yanlışlarını düzeltiniz. Şiirinizi arkadaşlarınıza okuyunuz.

Cevap:

TÜRK BAYRAĞI

Gökte dalgalanır al rengin,
Şehit kanıyla boyanmış benzin,
Her köşede umut, her çizgin,
Seninle gururludur milletim.

Ay yıldızın parlar gecemde,
Işığın var gönül hecemde,
Gölgen düşer evim, ocağımda,
Seninle huzurludur yurdum.

Ey bayrağım, şanlı al sancak,
Sana bakınca kalbim çarpacak,
Bu topraklarda sonsuza dek,
Var olacaksın, daima yaşayacak.

9. ETKİNLİK 

Soru: “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında sizden istenilen araştırma sonuçlarını da kullanarak “ülkemizin bağımsızlığı” konusunda bir konuşma yapınız. Konuşmanızda defterinize yazdığınız sözleri doğru yerde kullanmaya özen gösteriniz. Konuşmanızda uygun hitap ve nezaket ifadeleri kullanmaya, arkadaşlarınızı dinlerken de onların sözünü kesmemeye dikkat ediniz.

Cevap:

Sevgili arkadaşlar,

Bugün sizlere ülkemizin bağımsızlığının öneminden bahsetmek istiyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi: “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.” Bizler bu sözün anlamını iyi bilmeliyiz. Çünkü bağımsızlık olmadan milletler varlığını sürdüremez.

Millî Mücadele yıllarında kahraman askerlerimiz ve halkımız büyük fedakârlıklarla vatanımızı savunmuş, bağımsızlığımızı bize armağan etmiştir. Mehmet Akif Ersoy’un sözleriyle: “Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın.” Bu söz, bağımsızlığın kıymetini en güzel şekilde anlatmaktadır.

Bağımsız bir ülkede yaşıyor olmak, özgürce bayrağımızın altında nefes almak en büyük zenginliğimizdir. Bizler de çok çalışarak, vatanımıza sahip çıkarak bağımsızlığımızı korumalıyız.

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Soru: Çoklu medya kaynaklarından yararlanarak 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü konulu kamu spotları izleyiniz.

Cevap: 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü konulu kamu spotlarını izledim. Bu videolarda milletimizin birlik ve beraberlik içinde vatanını koruduğunu gördüm. Bayrağımıza, demokrasimize ve özgürlüğümüze sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğunu anladım. Şehitlerimizi saygıyla anıyor, gazilerimize minnet duyuyorum.

***Türk Bayrağı metni cevapları Sayfa (62-63-64-65-66) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Yorum Yap