Teknolojinin Yarattığı Bisiklet metni cevapları ve soruları, Dörtel Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 236-237-238-239-240 (Bilim ve Teknoloji Teması)
Teknolojinin Yarattığı Bisiklet Metni Cevapları
Teknolojinin Yarattığı Bisiklet Metni Cevapları Sayfa 236
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. Günlük hayatınızda hangi teknolojik ürünleri kullanıyorsunuz? Bu araçlar size ne tür kolaylıklar sağlıyor?
Cevap: Günlük hayatımda teknolojik ürünlerden akıllı telefon, tablet, bilgisayar, televizyon ve kulaklık kullanıyorum. Bu ürünler sayesinde ailemle her an haberleşebiliyor ve dünyada olan gelişmeleri takip edebiliyorum.
2. Teknolojik bir ürünün tarihî gelişimi ile ilgili yaptığınız araştırma sonuçlarını arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap:
19. yüzyılın ortalarında, mekanik tasarımların gelişmesiyle birlikte ilk manuel çamaşır makineleri ortaya çıktı. Bu makineler, genellikle döner bir tambur içinde giysilerin yıkanmasını sağlayan basit mekanizmalardı. Ancak, bu makineler hâlâ manuel çaba gerektiriyordu.
20. yüzyılın başlarında, elektrikli çamaşır makineleri geliştirilmeye başlandı. Bu makineler, elektrik motorları tarafından çalıştırılan döner tamburlar kullanarak giysileri otomatik olarak yıkama olanağı sağlıyordu. Bu dönemde, makine içine su doldurmak ve boşaltmak için manuel müdahaleler hâlâ gerekiyordu.
1940’lar ve 1950’lerde tam otomatik çamaşır makineleri ortaya çıktı. Bu makineler, suyu otomatik olarak alabilen ve boşaltabilen, yıkama, durulama ve sıkma işlemlerini tek bir döngüde gerçekleştiren makinelerdi. Kullanıcılar, giysileri makineye yerleştirip uygun bir programı seçerek işlemi başlatabiliyordu.
1980’lerden itibaren çamaşır makineleri dijital kontrol panelleri, çeşitli yıkama programları ve daha gelişmiş özelliklerle donatılmaya başlandı. Bu dönemde enerji ve su tasarrufu sağlayan uygulamalar da yaygınlaştı.
Bugün, akıllı teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte çamaşır makineleri daha akıllı hale geldi. Wi-Fi üzerinden uzaktan kontrol, enerji tüketimi izleme, giysilerin cinsine göre otomatik program seçimi gibi özellikler bu dönemde popüler hale geldi.
Aşağıdaki metni yazım ve noktalama kurallarına uygun olarak sesli okuyunuz.
TEKNOLOJİNİN YARATTIĞI BİSİKLET
Bilimsel gelişmeler sayesinde ortaya çıkan teknolojik buluşlar, bisiklet maceracılarının da ufuklarını genişletmekte geç kalmadı. Öyle ki bisiklet yalnızca bir ulaşım aracı olmaktan çıkıp yeniliklerin, hatta imkânsızın denendiği makineler hâline geldi. Sadece macera olsun diye üretilen teorilerin ardından ortaya çıkan bisiklet prototipleri, zamanla insanlığın tutkusu oldu.
Neydi bu kadar araştırmanın sebebi? Bisikletin, insan gücüyle çalışabilen en basit makine olması ve yapılan iş oranında az enerji harcamasıydı elbette. Son yıllarda özellikle fosil kaynaklı yakıtların çevre konusunda ortaya çıkardığı ekolojik sorunlar, hemen hiç kirlilik yapmayan bu makinelerin daha da fazla incelenmesi gereğini doğurdu. Hedef, çok daha az enerji harcayarak uzun mesafeler katetmekten başlayıp uçan hatta suda giden bisiklet benzeri araçların yapılmasıydı. 1982 yılında bir İngiliz firması, İngiliz tasarımcı ve yarışçı Mike Burrows’a (Mayk Barrovs) “Windeheetah”ı (Rüzgâr Çitası) tasarlama işini verdiğinde, bu prototipin gelecekte, olimpiyatlarda yarış kazanacak denli başarılı olacağı acaba biliniyor muydu?
Teknolojinin Yarattığı Bisiklet Metni Cevapları Sayfa 237
Rüzgâr Çitası adı verilen bu tasarım, monokok (roketlerde olduğu gibi tüm yükün dış yüzey tarafından taşındığı tasarım) gövde üzerine yüksek bir sele ve alçak gidon düzenlemesi ile sürücüyü, yüksek aerodinamik verim elde edecek bir pozisyonda kullanmaya zorlayan bir tasarımdı. Tasarımcılar 70’li yıllardan beri, çok daha hafif karbon-fiber tüpler aracılığı ile çeşitli gövde tasarımları yapmaktaysalar da, üretici firmanın aerodinamik mühendisi Richard Hill’e göre Rüzgâr Çitası’nın ağırlığı, yarışın başlarından (hız yeterli oluncaya kadar geçen süreden) sonra önemsiz hâle gelmekteydi.
Üretici firma, bisikleti üretirken Formula yarış arabalarının rüzgârı yaran gövdelerine benzeyen 4.5 poundluk (yaklaşık 2.05 kilogram) basık bir yapı geliştirdi. Monokok gövdeyi çok yönlü karbon-fiberden oluşan dayanıklı plastik benzeri kompozit malzemeden üretti. Sele, titanyum destekli bir sistem ile güçlendirildi. Arka tekerlek; yatay kolon benzeri, çok yönlü yük taşıyan, özellikle uydu üretim teknolojisinde kullanılan, karbon bazlı bir maddeden üretilmiş bir çubuk ile desteklendi. O günün raici olan 20 000 dolarlık maliyetle, Boardman adlı bir bisiklet yarışçısı tarafından kullanılan, toplam 16.8 poundluk (yaklaşık 7.62 kilogram) ağırlığıyla diğer yarış bisikletlerinden çok farklı değildi. Ne var ki sürüklenme katsayısı diğer yarış bisikletlerininkinden yarı yarıya daha azdı. Her ne kadar sürüklenme daha çok sürücünün vücut boyutlarına bağlı ise de Rüzgâr Çitası’nın Boardman’ın vücuduna ve sürüş tarzına göre tasarlanması, rüzgâra karşı sürüklenmeyi büyük ölçüde azaltmıştı.
Sürüklenmeyi azaltmanın bir diğer yolu da tüm gövdeyi ve sürücüyü tamamen saran, yağmur damlasını andıran bir kabuk kullanmaktır. Bunun benzeri bir çalışma sonucu 1992 yılında “Cheetah” (Çita) adlı bir hız bisikleti ile Kolorado Çölü’ndeki bir sürat pistinde, saatte 68.73 kara mili (yaklaşık 110.59 km) hız yapıldı ve dünya rekoru kırıldı. Normal olarak profesyonel bir bisiklet yarışçısı saatte 40 kara mili (yaklaşık 64.36 km) hıza ulaşabilir. Bu hızı saatte 30 kara mili (yaklaşık 48.27 km) artırmak ise yüksek mühendislik ve teknoloji gerektirir. Çita prototipi, 1987 yılında Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesinde mühendislik öğrenimi gören bir grup öğrencinin deneme amacıyla saatte 50 kara mili (yaklaşık 80.45 km) hız yapan “Concept-Z” ismini verdikleri bir tasarım ile başladı. Başarılı ilk denemeyi izleyen birçok başka denemeden sonra 1992’de, Çita ile dünya rekoru kırıldı. Teknoloji geliştikçe ve yapılan buluşlar sayesinde daha hafif ama daha sağlam malzemeler ortaya çıktıkça, bisiklet dünyasında da değişmeler ve gelişmeler olacaktır. Bisikletin ilk ortaya çıktığı zamanla günümüz arasındaki şu kısacık tarih diliminde ulaşılan sonuçlar ve teknoloji sayesinde gelişen prototipler insanı hayretler içinde bırakmaktadır.
1. ETKİNLİK
Teknolojinin Yarattığı Bisiklet Metni Cevapları Sayfa 238
Aşağıdaki soru kelimelerini kullanarak metnin içeriğine yönelik sorular oluşturunuz. Sorularınızı sınıfta arkadaşlarınızla cevaplayınız.
Cevap:
Kim?: Bir İngiliz firması, “Windeheetah”ı tasarlama görevini kime vermiştir?
Nerede?: Çita prototipi, 1987 yılında nerede mühendislik öğrenimi gören bir grup öğrencinin deneme amacıyla saatte 50 kara mili (yaklaşık 80.45 km) hız yapan “Concept-Z” ismini verdikleri bir tasarım ile başladı?
Ne zaman?: Hangi yıl, “Cheetah” (Çita) adlı bir hız bisikleti ile Kolorado Çölü’ndeki bir sürat pistinde, saatte 68.73 kara mili (yaklaşık 110.59 km) hız yapılarak dünya rekoru kırıldı?
Niçin?: Bisikletler son dönemde niçin popüler hâle geldi?
Nasıl?: Teknolojik buluşlar nasıl ortaya çıkmıştır?
2. ETKİNLİK
Okuduğunuz metinde geçen altını çizdiğiniz, anlamını bilemediğiniz kelimelerin anlamlarını önce tahmin ediniz. Sonra bu kelime ve kelime gruplarının anlamlarını sözlüklerinizden bulup yazınız.
Cevap:
– Prototip: İlk örnek, model
– Ekolojik: Ekoloji ile ilgili olan
– Gidon: Direksiyon
– Aerodinamik: Hareket hâlinde olan bir cisim üzerinde havanın yarattığı etkiyi inceleyen bilim
– Kompozit: Karma, değişik tarzları bir arada taşıyan
3. ETKİNLİK
Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili zarfların cümleye kattığı anlamları yanlarına yazınız.
• Teknolojik buluşlar, bisiklet maceracılarının da ufuklarını genişletmekte geç kalmadı.
Cevap: Zaman
• Hiç kirlilik yapmayan bu makinelerin daha da fazla incelenmesi gereğini doğurdu.
Cevap: Miktar
• Lotus firması, bisikletin ana gövdesinde karbon-fiberden olmayan plastik malzemeyi niçin kullanmıştır?
Cevap: Soru
• Teknoloji geliştikçe bisiklet dünyasındaki gelişmeler de daha ileri gidecektir.
Cevap: Yer-yön
4. ETKİNLİK
Teknolojinin Yarattığı Bisiklet Metni Cevapları Sayfa 239
Aşağıdaki sorulan cevaplayınız.
a. Okuduğunuz metnin konusu nedir?
Cevap: Metnin konusu bisikletin tarihçesidir.
b. Okuduğunuz metinde hangi yardımcı fikirlere yer verilmiştir?
Cevap:
– Bir eşyanın, aletin, aracın kullanım amacı zaman içinde değişim gösterebilir.
– Bisiklet üzerine çok çalışma yapılmasının nedeni, bisikletin insan gücüyle çalışabilen en basit makine olması ve yapılan iş oranında az enerji harcamasıdır.
– Fosil yakıtlar çevreye zarar vermektedir.
– Bir nesnenin üretiminde başka bir eşya veya aracın üretimi örnek alınabilir.
c. Okuduğunuz metinden çıkardığınız sonuç nedir?
Cevap: Teknoloji geliştikçe bisiklet üzerine araştırmalar devam edecek ve daha pek çok yenilikler yapılacaktır.
5. ETKİNLİK
Bisiklete binmeyi seviyor musunuz? Bisiklete binince neler hissediyorsunuz? Bu sorulara cevap olacak bir konuşma yapınız. Konuşurken yaratıcı konuşma yönteminden yararlanınız. Kelimeleri anlamına uygun kullanmaya, beden dilini etkili bir şekilde kullanmaya özen gösteriniz.
Cevap:
Ben küçükken her yaz tatili yaklaşırken babam bize bisiklet alacağına söz verir ve çok heyecanlanırdık. Fakat kaç yaz tatilim hayal kırıklığıyla geçti hatırlamıyorum. Babam bir şekilde bizi bisikleti bir sonraki sene almaya ikna ederdi. Bisiklet sürmeyi arkadaşlarımın bisikletlerinde öğrenmiştim. Nihat’ın iki bisikleti olduğu için birini bana veriyordu. İnsan elinde olmayanı daha çok sever ve ona değer verir ya ben de bisikletleri çok seviyor ve artık kendime ait bir bisikletim olmasını istiyordum. Ve nihayet babamı ikna etmiştik ve bisikletimiz alınmıştı. Sürekli bisikletin üzerindeydim. Bisikletin üzerindeyken dünyanın en özgür insanı ben oluyordum ve aynı zamanda da en öz güvenli insanı. İki eli bırakmalar, kazık fren sıkıp arka tekeri kaydırmalar, ön tekeri kaldırmalar… Çok düştüm bisikletten, çok defa kanattım kollarımı, bacaklarımı ama bisiklet sevgim bitmiyordu. Vites teli, fren teli değiştirme, fren pabuçlarını takma, lastik tamiri… Hepsini yapabiliyordum. Ve hâlâ gece gündüz bisiklet sürmek için yaz tatillerini iple çekiyorum.
6. ETKİNLİK
a. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerdeki ek fiiller hangi işlevlerde kullanılmıştır? Altlarına yazınız.
Bisikletin, insan gücüyle çalışabilen en basit makine olmasıdır.
Cevap: İsmi (isim-fiili) yüklem yaptı.
Rüzgâr Çitası, sürücüyü, yüksek aerodinamik verim elde edecek bir pozisyonda kullanmaya zorlayan bir tasarımdı.
Cevap: İsmi yüklem yaptı.
Rüzgâr Çitası’nın Boardman’ın vücuduna ve sürüş tarzına göre tasarlanması, rüzgâra karşı sürüklenmeyi büyük ölçüde azaltmıştı.
Cevap: Birleşik zamanlı fiil kurdu. (duyulan geçmiş zamanın hikâyesi)
Hızı saatte 30 kara mili artırmak ise yüksek mühendislik ve teknoloji işidir.
Cevap: İsmi yüklem yaptı.
Teknolojinin Yarattığı Bisiklet Metni Cevapları Sayfa 240
b. Ek fiilin dili geçmiş, mişli geçmiş, şart ve geniş zaman biçimleriyle cümleler oluşturup yazınız.
Cevap:
– Ek fiilin di’li geçmiş zamanı: Geçen sene LGS soruları kolaydı.
– Ek-fiilin miş’li geçmiş zamanı: Dayımın yaptığı çiğ köfte çok acıymış.
– Ek-fiilin şartı: Kardeşin hastaysa yarın okula gelmesin.
– Ek-fiilin geniş zamanı: Bu akşam çok yorgunum.
7. ETKİNLİK
Gözlemlediğiniz bir teknoloji ürününü tanıtan bilgilendirici bir yazı yazınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.
Cevap:
TAŞINABİLİR PROJEKSİYON CİHAZI
Geçenlerde babam bizi bir teknoloji mağazasına götürmüştü. Orada dikkatimi taşınabilir projeksiyon cihazı çekti ve incelemeye başladım. Bu projeksiyon cihazı çok küçüktü ve rahatlıkla taşınabiliyordu. Çok güçlü hoparlörleri vardı. Bluetooth ve wi-fi özelliği sayesinde kablosuz bir şekilde bağlayabildiğimiz tüm cihazların görüntüsünü de yansıtılabiliyordu. Ayrıca cihazın su geçirmez özelliği de vardı. Bu nedenle istediğimiz her yerde rahatlıkla kullanılabilecek bir cihaz olduğunu söyleyebilirim.
SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Okumanın önemini vurgulayan özdeyişler ve atasözleri derleyiniz.
Cevap:
– Okumak bir ağacı sulamaya benzer. Okumayan insan çorak bir tarladaki kuru bir ağaca benzer.
– Kitapsız yaşamak, kör, sağır, dilsiz yaşamaktır.
– Hiçbir eğlence okumak kadar ucuz, hiçbir zevk de okumak kadar kalıcı olamaz.
– Bir insanın değeri, kitaplarına eşittir.
– Okumayı sevmeyene dokuz hoca az.
– Okuyan insan fenalığa vakit bulamaz.
Kütüphanelerin toplum hayatındaki önemini araştırınız.
Cevap:
Kütüphaneler, bilgiye ulaşma, eğitim, kültürel gelişim ve toplumun ilerlemesi açısından büyük öneme sahiptir. Tarihe baktığımızda gelişmiş, uzun süre bilimin merkezi haline gelmiş, medeniyete ev sahipliği yapan ülkelerin çok büyük kütüphanelerinin de olduğunu görürüz. Örneğin bir dönem bilimin merkezi olarak kabul edilen Bağdat aynı zamanda kütüphaneleriyle de ünlüymüş. Moğol İstilası sırasında kütüphaneler de yakılıp yıkılmış ve buna bağlı olarak da bir medeniyet yıkılıp gitmiştir.
Günümüzde de kütüphaneler, bilgiye erişimin en kolay yapılabildiği yerlerdendir. Kütüphaneler, geniş bir bilgi kaynağına erişim sağlar. Kitaplar, dergiler, makaleler, sesli ve görsel materyaller gibi çeşitli kaynaklar, sunulanlar, araştırmacılar ve genel halk için yapılan açıklamalar temel araçlardır.
Okullar, üniversiteler ve diğer eğitim kurumları, öğrencilerinin ders çalışmaları ve araştırmaları için kütüphaneleri kullanır. Bu, öğrencilere daha fazla bilgi öğrenme ve araştırma yapma fırsatı sunar. Aynı zamanda kütüphaneler, bilimsel araştırmaların merkezi konumundadır.
Kütüphanelerin, kültürel mirasın korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması misyonu da vardır. Eski kitaplar, el yazmaları ve diğer nadir eserler, kütüphanelerde muhafaza edilir.
Ayrıca kütüphaneler, okuma alışkanlığını teşvik eder. Ödünç kitap alma, okuma etkinlikleri ve kitap kulüpleri gibi faaliyetler, insanların okuma yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır.
Kütüphanelerden kimler yararlanır? Araştırınız.
Cevap: Kütüphanelerden ödünç kitap almak isteyenler, herhangi bir konuda inceleme araştırma yapanlar, ödev yapmak ve ders çalışmak isteyen öğrenciler, öğretmenler yararlanır.
***Teknolojinin Yarattığı Bisiklet metni cevapları Sayfa (236-237-238-239-240) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap