Teknoloji Gelişiyor, Dünya Değişiyor metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 27-28-29-30-31-32 (Bilim ve Teknoloji Teması)
Teknoloji Gelişiyor, Dünya Değişiyor Metni Cevapları
Teknoloji Gelişiyor, Dünya Değişiyor Metni Cevapları Sayfa 27
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Soru: Teknolojiyi doğru kullanmak ifadesinden ne anladığınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Teknoloji günümüzde insan hayatını kolaylaştırmaktadır. Hem zamandan tasarruf sağlar hem de işlerimizi zahmetsizce yapmamızı sağlar. Ancak teknoloji yanlış kullanıldığında zararlı olabilmektedir. Örneğin bir öğrenci için telefonunu, tabletini ödevleri için kullanmak doğru bir kullanımdır. Saatlerce telefonda video izlemek, oyun oynamak ise öğrenciyi asıl yapması gerekenlerden uzak tutacak ve başarısını olumsuz etkileyecektir. Onun için teknolojiyi bize yarar sağlayacak şekilde, planlı ve sınırını bilerek kullanmamız gerekir.
Metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.
TEKNOLOJİ GELİŞİYOR, DÜNYA DEĞİŞİYOR…
Çok eski zamanlarda, teknolojinin hayatımıza bu kadar dâhil olmadığı dönemlerde pek çok şey bugünkünden çok daha farklıymış. (…) Telefonların, televizyonların, tabletlerin ve bilgisayarların henüz icat edilmediği dönemlerde iletişim kurmak hem çok zor hem de çok zaman alıcıymış.
Bizler bugün dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleşen bir olaydan saniyeler içerisinde haberdar oluyor; arkadaşlarımızla, akrabalarımızla veya sevdiklerimizle iletişim kurmak istediğimizde bunu kolaylıkla gerçekleştirebiliyoruz. Peki, ya geçmiş zamanda yaşayanlar? Onlar iletişim kurma konusunda bizim kadar şanslı değillermiş. Bizim gibi teknolojik araçlara sahip olamadıkları için iletişim kurmanın farklı yollarını arayıp durmuşlar.
İletişim kurmamızı bu kadar kolaylaştıran teknolojik araçların doğru kullanılmadığında bizi ailemizden, arkadaşlarımızdan ve sevdiklerimizden uzaklaştırdığını söylesem gülersiniz değil mi? Ne yazık ki bu doğru.
Teknoloji Gelişiyor, Dünya Değişiyor Metni Cevapları Sayfa 28
Yazının henüz bulunmadığı dönemlerde insanlar mağara duvarlarına çizdikleri resimlerle iletişim kurmaya çalışmışlar.
Dumanla haberleşme yöntemi, eski zamanlarda başkalarını tehlikelerden haberdar etmek, onları davet etmek gibi mesajları göndermek için sıklıkla kullanılmış.
Yazının bulunmasının ardından mesajlar posta güvercinleri aracılığıyla gönderilmiş.
Devlet hizmetlerinde çalışan ulaklar karşı tarafa gönderilecek mesajları iletmek için aracılık görevini üstlenmişler.
Mektup yazarak iletişim kurmak insanların en sık kullandığı haberleşme yöntemlerinden biri olmuş.
1835 yılında Samuel Morse (Semiyol Mors) tarafından icat edilen telgraf zamanın en popüler iletişim aracı hâline gelmiş.
Graham Bell (Gırem Bel) tarafından telefonun icat edilmesi haberleşmede çığır açmış, başkalarıyla iletişim kurmak telefon sayesinde son derece kolay hâle gelmiş.
Günümüzde haberleşme araçları son derece gelişti ve yaygınlaştı. Neredeyse her evde bulunan televizyon, bilgisayar, internet, dijital telefon gibi araçlar sadece iletişim kurmamızı sağlamakla kalmadı, pek çok fonksiyonları ile yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi.
Teknoloji Gelişiyor, Dünya Değişiyor Metni Cevapları Sayfa 29
Pek çoğumuz teknolojik araçları eğlence aracı görüyor ve zamanımızın çoğunu onlarla geçiriyoruz. Kimi zaman bilgisayarın başından kalkmakta zorlanıyor ya da dijital telefonlarımızı bir türlü elimizden bırakamıyoruz.
Sokakta, bahçede oynadığımız oyunlar giderek azaldı ve oyun alanlarımız da değişti. Grupça oynadığımız oyunların yerini, ekran başında tek başımıza oynadığımız oyunlar aldı. Bu da bizim arkadaşlarımızla kurmamız gereken iletişimimizin azalmasına neden oluyor. Sadece bu kadar da değil… Yemek yeme ya da uyku için gereken zamanı televizyon, tablet, bilgisayar, dijital telefon gibi araçlarla geçirmek vücudumuza ciddi zararlar da veriyor. Mesela yeteri kadar uyuyamadığımız zamanlarda dikkatimizi toplamakta zorlanıyoruz. Sinirli olabiliyor, derslerimizi dinlemekte ve anlamakta güçlük çekiyoruz.
Ekran başında biraz daha fazla kalmak için abur cubur yemeyi, şekerli gıdalar tüketmeyi ve ayaküstü bir şeyler atıştırmayı ne yazık ki alışkanlık hâline getirmekteyiz. Sağlıksız beslenme sonucunda aşırı kilo alabiliriz. Uzun süre ekran başında oturmak kamburumuzun çıkmasına, kas ve iskelet sistemimizin zarar görmesine neden olabileceği gibi aşırı ekran ışıkları göz sağlığımızın bozulmasına da neden olabilir. Bu yüzden doktorlar ekran karşısında uzun zaman geçirmeyi doğru bulmazlar.
Teknoloji doğru kullanılmadığında sadece bizim için değil elbette büyüklerimiz için de oldukça zararlıdır. Bu yüzden büyük olsun, küçük olsun herkesin bu araçları kullanırken dikkatli olması gerekiyor. Peki, o zaman ne yapmalıyız?
Bilgisayar, tablet, akıllı telefon kullanırken ailemiz ile birlikte belirlediğiniz sürelerin dışına çıkmamalıyız.
Ailemizle geçirdiğimiz zamanı artırmalıyız.
Boş zamanlarımızı planlamalıyız.
Sosyal etkinliklere katılmalıyız.
Arkadaşlarımızla bir araya gelip oyunlar oynamalıyız.
Spora ve hobilere vakit ayırmalıyız.
Nice oyunlu güzel yorgunluklarınız olsun, gönlümüz neşeyle dolsun!
Teknoloji Gelişiyor, Dünya Değişiyor Metni Cevapları Sayfa 30
1. ETKİNLİK
Soru: Metinde geçen bazı kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Bu kelimeleri tahmin ederek sarmal bulmacada uygun sayı aralığına yerleştiriniz.
1. Buluş (1-4).
2. Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması, haber- ‘ leşme (5-12).
3. Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsayan uygulama bilgisi (13-21).
4. Haber getiren kimse (22-25).
5. Toplumsal, toplumla ilgili (26-31).
6. Bir alanda yeni bir yol, yöntem başlatmak (32-41).
7. Herkesçe tanınan, bilinen (42-48).
Cevap:
2. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
Cevap:
Soru: Geçmişte iletişim kurmak için hangi yollara başvuruluyordu?
Cevap: Geçmişte iletişim kurmak için mağara duvarlarına resimler çiziliyordu, dumanla haberleşiliyordu, posta güvercinleri kullanılıyordu, ulaklar vardı, sonra mektup, telgraf ve telefon kullanıldı.
Soru: Günümüzde haberleşme araçları olarak neler kullanılmaktadır?
Cevap: Günümüzde daha çok dijital telefonlar, tablet, televizyon, bilgisayar ve internetle haberleşiliyor.
Soru: Tablet, bilgisayar, televizyon gibi teknolojik araçları uzun süre kullanmanın zararları nelerdir?
Cevap: Tablet, bilgisayar, televizyon gibi teknolojik araçları uzun süre kullanmak, diğer insanlarla iletişimi azaltır, uyku düzenimizi bozar, bu da dikkat eksikliğine, anlama zorluğuna, sinire neden olur; aşırı kiloya, kamburluğa, kas ve iskelet sistemimizde sorunlara, göz sağlığına zarar verir.
Soru: Teknolojiyi doğru kullanmak” ifadesinden ne anlaşılmaktadır? Açıklayınız.
Cevap: Teknoloji günümüzde insan hayatını kolaylaştırmaktadır. Hem zamandan tasarruf sağlar hem de işlerimizi zahmetsizce yapmamızı sağlar. Ancak teknoloji yanlış kullanıldığında zararlı olabilmektedir. Örneğin bir öğrenci için telefonunu, tabletini ödevleri için kullanmak doğru bir kullanımdır. Saatlerce telefonda video izlemek, oyun oynamak ise öğrenciyi asıl yapması gerekenlerden uzak tutacak ve başarısını olumsuz etkileyecektir. Onun için teknolojiyi bize yarar sağlayacak şekilde, planlı ve sınırını bilerek kullanmamız gerekir.
3. ETKİNLİK
Soru: Teknolojinin sosyalleşme ve toplumsal ilişkiler üzerine etkileri hakkında hazırladığınız sunuyu sınıfınızda arkadaşlarınıza sununuz. Sunumunuz esnasında beden dilinizi etkili bir şekilde kullanınız.
Cevap: Teknoloji, sosyalleşme ve toplumsal ilişkiler üzerinde hem olumlu hem olumsuz etkiler yaratmaktadır. Sosyal medya ve anlık mesajlaşma uygulamaları, insanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırarak coğrafi sınırları ortadan kaldırmıştır. Bu sayede farklı kültürlerden insanlarla tanışmak, fikir alışverişinde bulunmak ve işbirliği yapmak mümkün hale gelmiştir. Ancak, teknolojiye aşırı bağımlılık, yüz yüze iletişim yeteneklerini zayıflatabilir ve bireyler arasındaki duygusal bağları zayıflatabilir. Ayrıca, dijital ortamda yaygınlaşan yanlış bilgi ve nefret söylemleri, toplumsal ilişkilerde gerginlik yaratabilir. Sonuç olarak, teknolojinin etkileri dengeli kullanılmasına bağlıdır.
Teknoloji Gelişiyor, Dünya Değişiyor Metni Cevapları Sayfa 31
4. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki cümlelerde hangi düşünceyi geliştirme yönteminin kullanıldığını eşleştirerek belirtiniz.
Tanık gösterme-Tanımlama-Sayısal verilerden yararlanma-Örneklendirme-Benzetme-Karşılaştırma-Soyutlama
Cevap:
Teknoloji Gelişiyor, Dünya Değişiyor Metni Cevapları Sayfa 32
5. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda “Teknoloji Gelişiyor, Dünya Değişiyor…” başlıklı metnin ana fikri ve bazı yardımcı fikirleri yer almaktadır. Bunların içinden ana fikri bulup ✓ ile işaretleyiniz.
Cevap:
Teknoloji geliştiği için insanlarla iletişim biçimimiz sürekli güncellenmektedir. ()
Teknoloji pek çok birey için günlük yaşamın vazgeçilmezi hâline geldi. ()
Sayısız yararı bulunan teknoloji beraberinde bazı olumsuzlukları da getirdi. ()
Teknolojinin bizi sevdiklerimizden uzaklaştırması oldukça şaşırtıcıdır ()
Bilinçli teknoloji kullanıcısı olmalıyız. (✓)
6. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki fiillerin çekimlendikleri kipleri belirleyiniz. Fiil, haber kipiyle çekimsenmişse yanındaki boşluğa “H”, diiek kipiyle çekimlenmişse “D” yazınız.
Cevap:
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Soru: Yaratıcılık nedir, kimler yaratıcı olabilir? Bu soruların cevaplarını araştırınız. Araştırmanızda yararlandığınız kaynakları not ediniz.
Cevap:
TDK’de “yaratıcılık” “Zekâ, düşünce ve hayal gücünden yararlanarak görülmeyen yeni bir şey ortaya koymak.” şeklinde tanımlanmıştır. Yaratıcılık, yeni ve özgün fikirler üretme, sorunları alışılmadık yollarla çözme ve mevcut bilgileri yeni bağlamlarda kullanma yeteneğidir. Yaratıcılık, bireylerin veya grupların özgün ve etkili çözümler geliştirmelerine, yenilikler yapmalarına ve sanatsal veya bilimsel alanda katkılar sağlamalarına olanak tanır.
Yaratıcı bireyler genellikle açık fikirli, meraklı, risk almaktan çekinmeyen ve esnek düşünce yeteneğine sahip kişilerdir. Ancak, yaratıcı olma yeteneği herkes tarafından geliştirilebilir.
Araştırmamda TDK’den ve internetten yararlandım.
***Teknoloji Gelişiyor, Dünya Değişiyor metni cevapları Sayfa (27-28-29-30-31-32) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap