Ses olaylarıyla ilgili aşağıda verilen bilgileri okuyarak örnekleri inceleyiniz. Daha sonra açıklamaların altındaki cümlelerde görülen ses olaylarını belirtilen yere yazınız. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Ses olaylarıyla ilgili aşağıda verilen bilgileri okuyarak örnekleri inceleyiniz. Daha sonra açıklamaların altındaki cümlelerde görülen ses olaylarını belirtilen yere yazınız.
Soru: Ses olaylarıyla ilgili aşağıda verilen bilgileri okuyarak örnekleri inceleyiniz. Daha sonra açıklamaların altındaki cümlelerde görülen ses olaylarını belirtilen yere yazınız.
Ünsüz yumuşaması
Dilimizdeki p, ç, t ve k ünsüzleriyle biten bir kelimeye ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde sonundaki ünsüz yumuşayarak b, c, d, g, ğ’ye dönüşür. p ünsüzü b ünsüzüne, ç ünsüzü c ünsüzüne, t ünsüzü d ünsüzüne, k ünsüzü de g veya ğ ünsüzüne dönüşerek yumuşar.
Örnek: ı —> kitabı, topaç -1 -» topacı, kâğıt -1 —> kâğıdı, pamuk – u -» pamuğu
Metinden alınan aşağıdaki cümlede hangi kelimelerde ünsüz yumuşaması olmuştur? Kelimelerin altlarını çiziniz.
“Çam ağacını ormandan söküp getiren bu sevimli çocuğun babasıymış.”
Cevap: “Çam ağacını ormandan söküp getiren bu sevimli çocuğun babasıymış.”
Ünsüz türemesi
Dilimizde bazı kelimelerin başka kelimelerle birleşmesi sonucunda veya ünlüyle başlayan bir ek aldığında bir sesin ortaya çıkmasına ünsüz türemesi denir.
Örnek: af + etmek —affetmek, his + etmek —-hissetmek, zan-ım-ca —zannımca, zam + ı —zammı, hak + ı —hakkı
Aşağıdaki cümlede hangi kelimelerde ünsüz türemesi olmuştur? Bu kelimelerin altlarını çiziniz.
“Zannederim bu sorunu kolayca hallederiz.”
Cevap: “Zannederim bu sorunu kolayca hallederiz.”
***5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Koza Yayınları Sayfa 139 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap