Selim ve Pelin metni cevapları ve soruları, Koza Yayınları 2. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 234-235-236-237-238-239-240-241 (Sağlık ve Spor Teması)
Selim ve Pelin Metni Cevapları
1. Sağlıksız beslenirseniz ne tür sıkıntılar yaşarsınız?
Cevap: Sağlıksız beslenme sağlığımıza büyük zarar. Her şeyden önce sağlıksız beslenmek obezite sorununun ortaya çıkmasına neden olur. Bunun yanında sağlıksız beslenirsek kalp hastalıklarına yakalanırız, kan basıncımız yükselir ve vücudumuza gerekli olan vitaminleri almadığımızda güçsüz ve halsiz oluruz.
2. Diş sağlığınızı korumak için neler yapıyorsunuz?
Cevap: Diş sağlığımı korumak için gazlı, şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak duruyorum. Bunun yanında aşırı soğuk veya sıcak içecekleri tüketmiyorum. Ayrıca, günde en az iki defa dişlerimi fırçalıyor, gerekli durumlarda diş ipi kullanıyorum. Son olarak da dişim çürümeye başlar başlamaz diş doktoruna gidiyorum.
Selim ve Pelin Metni Cevapları Sayfa 237
1. ETKİNLİK
Aşağıdaki kelimelerle anlamlarını eşleştiriniz. Kelimeleri bulmacadaki yerlerine yazınız.
Bir oyuğun, bir kovuğun içine doldurulan madde. – Dolgu
Bir nesne veya bir kimsenin yaptığı iş. – Görev
Güç veya tehlikeli bir işe girişirken kişinin kendinde bulduğu güven. – Cesaret
Yemek yerine geçmeyen ve çabuk tüketilen yiyecekler. – Atıştırmalık
Çok pişirilmekten veya kızartılmaktan kuru ve gevrek bir duruma geçmiş olan. –Kıtır kıtır
Sağlam ve dayanıklı olmayan. – Çürük
Cevap:
Selim ve Pelin Metni Cevapları Sayfa 238
2. ETKİNLİK
Metnin konusu olan ifadeyi işaretleyiniz.
Cevap: Pelin’in, sağlıklı beslenmediği için dişinin çürümesidir.
3. ETKİNLİK
Metindeki olayları oluş, sırasına göre anlatınız. Aşağıdaki resimleri bu sıralamaya uygun biçimde numaralandırınız.
Cevap: 2-1-3
4. ETKİNLİK
Metne iki yeni başlık belirleyerek yazınız.
Cevap: Sağlıklı Beslenme – Diş Sağlığı
Selim ve Pelin Metni Cevapları Sayfa 239
5. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız. Cevaplarınızı soruların altlarına yazınız.
Pelin neden yemek yemiyor?
Cevap: Acıkmadığı için yemek yemek istemiyor.
Pelin, atıştırmalıkları fazla tüketmesinden dolayı nasıl bir sağlık sorunu yaşıyor?
Cevap: Dişi çürüyor ve çekilmek zorunda kalınıyor.
Pelin’in diş ağrısı artınca ailesi ne yapıyor?
Cevap: Dişçiye götürüyor.
Pelin, diş tedavisi için arkadaşlarına ne diyor?
Cevap: Hiç acımadığını söylüyor.
6. ETKİNLİK
Aşağıda görselleri verilen kelimelerin eş anlamlılarını altlarına yazınız.
Cevap: Doktor-hekim, Yargıç -hakim, Öğrenci-talebe
Selim ve Pelin Metni Cevapları Sayfa 240
7. ETKİNLİK
Fatma, dişlerini nasıl fırçalayacağını bilmiyor. Ona yardımcı olmak için diş fırçalamayla ilgili kuralları sırasıyla yazınız.
Cevap: Dişlerini sabah ve akşam fırçalamalısın. Fırçaya diş macunun sürdükten sonra fırçayı dairesel olarak dişlerinde gezdirip dişlerini fırçalayacaksın.
Selim ve Pelin Metni Cevapları Sayfa 241
8. ETKİNLİK
Aşağıdaki afişi inceleyiniz. Diş sağlığımızı korumanın önemi hakkında konuşunuz.
Cevap: Diş, sağlığımızı korumak sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir. Sabahtan akşama kadar yediğimiz yiyeceklerden sonra dişlerimizi fırçalamazsak dişlerimiz çürür ve bu şekilde dişimiz ağrır. En sonunda ise dişlerimiz çekilir ve dişsiz kalırız.
SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1. Aile büyüklerinizden yardım alarak futbolun nasıl oynandığı ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olunuz.
Cevap: Ayaktopu-Furbol: Belli ölçüsü ve biçimi olan bir alanda topu, el vurmadan, yalnız ayak ve başla karşı kaleye sokma ilkesine dayanan ve on birer kişiden oluşan iki takım arasında oynanan top oyunu.
2. Şehrinizin futbol takımlarından biriyle ilgili bilgiler edininiz.
Cevap: Ben İstanbul’da yaşıyorum ve Galatasaray futbol takımı hakkında bilgi topladım.
Türk Spor kulüplerinden. İstanbul’da Mekteb-i Sultânî yâni, Galatasaray Lisesi öğrencilerinden Ali Sami (Yen), Abidin (Daver), Âsım Tevfik (Sonumut), Emin Bülend (Serdaroğlu), Refik Cevdet (Kalpakçıoğlu), Bekir (Bircan), Tahsin Nahit ve Rıza (Kara) efendiler tarafından Ekim 1905’te kuruldu. Kulübün kurucuları arasında Sırp ve Bulgar öğrenciler de yer aldı. Kulübe hangi adın konulacağı tartışma konusu oldu. O sıralarda spora ve sporcuya yabancı adlar takılması moda olduğundan “Glorya-Zafer” ve “Audace-Cür’et” isimleri üzerinde duruldu. Bir kısım öğrenciler “Kartal” adı verilmesini teklif ettiler. Ancak kesin karara varılamadı. İlk maça adsız olarak çıkan takımda Galatasaray Lisesi öğrencileri olması sebebiyle Galatasaraylılar denildi. Bundan sonra Galatasaray Spor Kulübü olarak anıldı. Kulübün ilk başkanlığına da Ali Sami Yen seçildi. Kulübün formasının renkleri kırmızı ve beyaz olarak tesbit edildi. Bu renkler kulübün yedinci maçından sonra sarı-siyaha çevrildi. Aralık 1908’de sarı-kırmızı olarak değiştirildi. Kulübün resmî olarak tescil edilmesi ise 14 Ağustos 1913’te oldu.
Futboldaki ilk başarısını 1908-1909 sezonundaİstanbul Lig Şampiyonluğunu kazanarak elde etti. Türkiye’de yabancı takımlarla oynayan ve yurt dışında maç yapan ilk Türk takımı oldu. Eylül 1911’de Macaristan’a gitti ve dönüşünde Romanya’da Bükreş karmasıyla oynayarak maçı 11-1 gibi açık bir üstünlükle aldı. Sonraki yıllarda Avrupa kupalarında Türkiye’yi temsil etti.
Futbol dışında jimnastik, atletizm, yüzme, kürek, sutopu, hentbol, voleybol, basketbol, eskrim, binicilik, kayak, dağcılık ve boks dallarında da faaliyet gösteren Galatasaray Spor Kulübünün yetiştirdiği sporculardan Ömer Besim Koşalay atletizmde 400 m ile 1500 m arasındaki mesâfelerde 29 defa Türkiye rekoru kırdı. Güreşte de Çoban Mehmet, Kenan Olcay ve Mehmet Oktay gibi isimlerle önemli başarılar elde etti. Galatasaray basketbol takımı Türkiye Basketbol Liginde 11 defa, 1966-67 sezonunda kurulan Deplasmanlı Basketbol Liginde üç defa birinci oldu. Su sporlarında da başarılı olan Galatasaray Spor Kulübünün tesisleri oldukça zengindir. Florya’da, Fenerbahçe’de ve Kuruçeşme’deki Galatasaray Adasında modern tesisleri vardır.
***Selim ve Pelin metni cevapları (Sayfa 234-235-236-237-238-239-240-241) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Lazımdı saalin tşk
meraba
Merhaba