Saygı Dinleme metni cevapları ve soruları, Tuna Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 104-105-106-107-108 (Erdemler Teması)
Saygı Dinleme Metni Cevapları
Saygı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 104
HAZIRLANALIM
Soru: Türk toplumunda saygı duyulan unsurları araştırarak edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Toplum olarak büyüklerimize yani anne, baba, dede, babaanne, anneannemize; öğretmenlerimize, doğaya, kutsal yerlerimize saygı duyuyoruz.
Soru: Toplu taşıma araçlarında rahatsızlık duyduğunuz durumlarla karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız bunlardan birini arkadaşlarımızla paylaşınız.
Cevap: Toplu taşıma araçlarında gençlerin yaşlılara yer vermemesinden rahatsız olmuştum.
1. ETKİNLİK
Soru: “Saygı” metnini dinlerken kendinizi otobüsteki yolculardan birinin yerine koyunuz. Yazarın rahatsız olduğu duruma nasıl tepki verirdiniz? Aşağıya yazınız.
Cevap: Ben olsam sarımsak yiyip otobüse binmemesi konusunda nazikçe uyarırdım, yanımda naneli sakız olsaydı bir tane verirdim.
2. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki altı çizili kelimelerin cümledeki anlamlarını tahmin ederek tabloya yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.
Cevap:
Şunu bunu rahatsız edeceklermiş, umurlarında değil. (aldırış etmemek)
Şu adama bir çatayım, dedim içimden. (sertçe uyarmak)
Belki bir de alaturkalık, alafrangalık tartışması açarlar. (yerlilik/yabancılık)
Saygı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 105
3. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metne göre defterinize cevaplayınız.
Cevap:
Soru: Yazarı rahatsız eden durum nedir?
Cevap: Yazarı rahatsız eden durum, bir yolcudan gelen sarımsak kokusudur.
Soru: Yazar, karşılaştığı durum karşısında nasıl bir tepki vermeyi aklından geçiriyor?
Cevap: Yolcuya gidip ona çatmayı, sataşmayı aklından geçiriyor.
Soru: Yazarın sarımsak yemeyle ilgili görüşleri nedir?
Cevap: Sarımsak faydalı olabilir, insanlar sarımsağı sevebilirler de ama bunu yedikten sonra insan içine girmemek gerekir diye düşünüyor.
Soru: Yazarın “Bu, bir yurttaşlık görevidir.” şeklinde ifade ettiği görev nedir? Siz bu görüşe katılıyor musunuz?
Cevap: Yazarın “Bu, bir yurttaşlık görevidir.” şeklinde ifade ettiği görev, insanları rahatsız eden davranışlar içinde olan insanları uyarmaktır.
4. ETKİNLİK
Soru: Saygı” metninin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.
Cevap:
Metnin Konusu: Bir yolcunun yediği sarımsağın kokusuyla otobüsteki yolcuları rahatsız etmesi
Metnin Ana Fikri: İnsan içine girdiğimizde diğer insanları rahatsız edecek durum ve davranışlardan kaçınmalı, bize rahatsızlık verenleri de uyarmalıyız.
5. ETKİNLİK
Soru: Yandaki kişinin elinin çenesinde olması ve ileri doğru bakması onun düşündüğünü göstermektedir. Bu, sözlü olmayan mesajlara bir örnektir. Çevrenizdeki kişilerin beden dillerini nasıl kullandığını gözlemleyiniz. Gözlemlerinizden hareketle aşağıya kişilerin sözlü olmayan mesajlarına örnekler yazınız.
Cevap:
➢ Gözlerini bizden kaçıran birisi bize yalan söylüyor olabilir.
➢ Kolların bağlanması o an iletişime kapalı olmayı ifade ediyor olabilir.
➢ Eli yüzde sık sık gezdirmek endişe belirtisi olabilir.
Saygı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 106
6. ETKİNLİK
Soru: “Saygı” metnini sınıfta arkadaşlarınızla canlandırınız. Canlandırma yaparken aşağıda verilen hususları göz önünde bulundurunuz.
• Kendinize bir rol belirleyiniz.
• Canlandıracağınız rol ile davranışlarınızın birbirine yakın olmasına özen gösteriniz.
• Yaratıcılığınızı kullanınız.
• Canlandırma yaparken kendinize özgü bir yaklaşım kullanınız.
• Dikkatinizi dağıtacak şeylerden uzak durunuz.
• Mimik ve jestlerinizi kullanınız.
• Bir süre belirleyiniz ve bu süreyi iyi kullanınız.
Cevap: Ben yazar olacağım. Enes, sarımsak yiyen adam olacak. Ali, Esma ve Ceren diğer yolcular olacak ve metni canlandıracağız.
7. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda 4B sınıfı öğrencilerinin saygı konusunda dikkat ettikleri davranışlar verilmiştir. Saygı konusunda neler düşündüğünüzü arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Saygı, çok ama çok önemli bir kavramdır. İnsan, özgür bir varlıktır ancak başkasının rahatsız olduğu yerde bizim özgürlüğümüz biter. Mesela ben futbol oynamayı seviyorum diye evde istediğim saatte ve istediğim şekilde top oynayamam. Alt katta oturan insanları düşünmek zorundayım. Onları düşünmeden evin içinde top oynamam alt kattaki insanlara büyük bir saygısızlıktır. Veya sakız çiğnemeyi seviyor olabilirim, evde yalnızken istediğim gibi sakız çiğneyebilirim. Ama okulda, sınıfta ders sırasında sakız çiğnemek öğretmenimize bir saygısızlıktır. Bizler saygı görmek istiyorsak başkalarına da saygı duymaya mecburuz.
Saygı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 107
8. ETKİNLİK
Soru: Hacivat ile Karagöz arasında geçen aşağıdaki konuşmayı okuyunuz.
Cevap:
Soru: Bu konuşmada geçen “ki”lerin altını çiziniz. Bunların yazımlarında herhangi bir farklılık var mı? Belirtiniz.
Cevap: Evet, farklılık var. Ek olan “-ki” bitişik, bağlaç olan “ki” ise ayrı yazılıyor.
Saygı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 108
Şendeki şans bende olacaktı ki…
Bu cümlede iki farklı “ki” kullanılmıştır. Birincisi ek olan “-ki”dir ve kelimeye bitişik yazılır. İkinci ise bağlaç olan “ki”dir ve ayrı yazılır.
Soru: Bu açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere bağlaç olan “ki” ya da ek olan “-ki”den uygun olanı getiriniz.
Cevap:
• Buzdolabındaki etler bozulmuş.
• Baktı ki olacak gibi değil, vazgeçti.
• Baktım ki ortadan kaybolmuş!
• Demek ki konuyu iyi anlamış.
• Sınıftaki öğrenciler bahçeye çıkacak.
• O, ne yapacağını bilmez ki.
• Kendi kitabımı bulamıyorum seninki nerede?
• Seni öyle göreceğim geldi ki.
9. ETKİNLİK
“Saygı” konulu hikâye edici metin yazma yarışması yapılacağını varsayınız. Bu yarışma kapsamında yarışmaya katılacak metinlerin taşıması gereken özellikler aşağıda verilmiştir.
Soru: Defterinize bu özellikleri taşıyan hikâye edici bir metin yazınız.
Cevap:
DERSİNİ ALAN AHMET
Bir zamanlar küçük bir köyde yaşayan Ahmet adında bir çocuk vardı. Ahmet, zeki ve çalışkan bir çocuktu ancak arkadaşlarına ve büyüklerine karşı bazen saygısızca davranırdı. Onların düşüncelerini dinlemez, kendi bildiğini okurdu. Özellikle yaşlı dedesi Hasan Dede ile zaman geçirirken sabırsız olur ve onun anlattığı hikayeleri dinlemek istemezdi. Hasan Dede ise torununa kızmaz, her zaman nazik ve sabırlı davranırdı.
Bir gün Ahmet, köydeki meşhur dut ağacına çıkmak istedi. O ağaç çok büyüktü ve herkes o ağaca çıkmanın zor olduğunu bilirdi. Ahmet, kendinden emin bir şekilde ağaca tırmanmaya başladı ama tam ortasına geldiğinde dengesini kaybedip dallara takıldı. Ağacın tepesine ulaşamadığı gibi inmek de artık çok zordu. Aşağıda toplanan köy halkı ona sesleniyor, yardım etmeye çalışıyordu ama Ahmet ne yapacağını bilmiyordu.
O sırada dedesi Hasan Dede, ağır adımlarla ağacın yanına geldi. Ahmet, dedesine bakarken gözlerinde bir ışık gördü. Hasan Dede, sakin bir sesle ona şunları söyledi:
“Ahmet oğlum, bu ağaçta benim de gençliğim geçti. Ben de aynı yerden düştüm ve çıkmayı da öğrendim. Dinlersen sana nasıl ineceğini anlatırım.”
Ahmet başta biraz tereddüt etti ama dedesinin gözlerindeki bilgeliği fark etti. İlk kez onun sözlerine gerçekten kulak vermek istedi. Dedesinin tarif ettiği gibi adım adım inmeye başladı. Hasan Dede’nin sabırlı yönlendirmeleriyle Ahmet sağ salim aşağıya indi.
Yere ayak bastığında Ahmet, dedesine sarıldı ve şöyle dedi:
“Dede, ben seni hiç dinlemezdim ama şimdi anladım ki senin söylediklerin çok değerliymiş. Teşekkür ederim.”
Hasan Dede, torununu sevgiyle kucakladı ve ona şu öğüdü verdi: “Saygı, dinlemekle başlar evlat. Her insanın bir hikâyesi, bir tecrübesi vardır. Dinlediğinde, öğrenir ve büyürsün.”
O günden sonra Ahmet, sadece dedesine değil, etrafındaki herkese karşı daha saygılı ve anlayışlı davranmaya başladı. Saygının, insanları birbirine yakınlaştıran ve ilişkileri güçlendiren en önemli değerlerden biri olduğunu öğrenmişti.
***Saygı Dinleme metni cevapları Sayfa (104-105-106-107-108) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap