Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

San’at Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

San’at metni cevapları ve soruları, Ferman Yayınları 8. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 246-247-248-249-250-251 (Sanat Teması)

San’at Metni Cevapları

San’at Metni Cevapları Sayfa 246

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Sanat denilince aklınıza neler geliyor? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Sanat denilince aklıma insanda estetik, güzellik duygusu uyandıran faaliyetler geliyor.

Şiiri, türünün özelliklerini dikkate alarak okuyunuz. Şiiri bir kez daha sessiz bir şekilde okuyunuz. Okurken vurgu ve tonlamaya dikkat ediniz ve şiirdeki telaffuzu zor olan kelimeleri belirleyiniz. Ardından şiiri sesli okuyunuz. Şiiri birkaç kez daha sessiz okuyarak ezberlemeye çalışınız.

Cevap:

San’at

Yalnız senin gezdiğin bahçede açmaz çiçek,
Bizim diyarımız da bin bir bahârı saklar!
Kolumuzdan tutarak sen istersen bizi çek,
İncinir düz caddede dağda gezen ayaklar.

Sen kubbesinde ince bir mozayik arar da
Gezersin kırk asırlık bir mâbedin içini.
Bizi sarsar bir sülüs yazı görsek duvarda,
Bize heyecan verir bir parça yeşil çini…

Sen raksına dalarken için titrer derinden
Çiçekli bir sahnede bir beyaz kelebeğin,
Bizim de kalbimizi kımıldatır yerinden
Toprağa diz vuruşu dağ gibi bir zeybeğin

San’at Metni Cevapları Sayfa 247

Fırtınayı andıran orkestra sesleri
Bir ürperiş getirir senin sinirlerine,
Istırap çekenlerin acıklı nefesleri
Bizde geçer en hazin bir mûsikî yerine!

Sen anlayan bir gözle süzersin uzun uzun
Yabancı bir şehirde bir kadın heykelini;
Biz duyarız en büyük zevkini rûhumuzun
Görünce bir köylünün kıvrılmayan belini..

Başka san’at bilmeyiz, karşımızda dururken
Yazılmamış bir destan gibi Anadolu’muz.
Arkadaş, biz bu yolda türküler tuttururken
Sana uğurlar olsun… Ayrılıyor yolumuz.

Faruk Nafiz ÇAMLIBEL (1898-1973)

İstanbul’da doğdu. Tıp fakültesinden dördüncü sınıfta ayrıldı.  1918’de İleri gazetesinin yazı heyetinde çalışmaya başladı. 1922’den sonra hece vezniyle şiirler yazmaya başladı. “Beş Hececiler (Hecenin 1 Beş Şairi)” olarak adlandırılan grubun içerisinde yer aldı. İlk şiirle- rinde en çok kullandığı tema olan aşk, memleket edebiyatı idealiyle yazdığı eserlerinde memleket sevgisiyle birleştirilerek işledi.

1. ETKİNLİK

San’at Metni Cevapları Sayfa 248

Okuduğunuz metinden bazı kelimeler verilmiştir. Bu kelimelerin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Anlamını öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarını sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap:

diyar

  • Tahminî Anlamı: Bölge, memleket.
  • Sözlük Anlamı: Ülke.
  • Cümle: Gezginler uzak diyarları gezip dolaşırlar.

kubbe

  • Tahminî Anlamı: Yapıların tavanındaki yuvarlak bölüm.
  • Sözlük Anlamı: Yarım küre biçiminde olan ve yapıyı örten dam; kümbet.
  • Cümle: Caminin kubbesine yıldırım düşmüş.

sülüs

  • Tahminî Anlamı: Arapçada bir yazı stili.
  • Sözlük Anlamı: Arap alfabesiyle yazılan bir tür süslü yazı.
  • Cümle: Caminin duvarını sülüs yazılar süslüyordu.

ürpermek

  • Tahminî Anlamı: İçi titremek.
  • Sözlük Anlamı: Korku, tiksinti, üşüme vb. yüzünden tüylerin dikilip derinin nokta nokta kabarmasıyla görülen ani titreme.
  • Cümle: Aniden esen rüzgâr herkesi ürpertti.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiire göre cevaplayınız.

1. Şair şiirinde kime seslenmektedir?

Cevap: Şair, şiirinde özünden uzaklaşmış, Batı’ya hayranlık duyan kişilere seslenmektedir.

2. Şiirde neler karşılaştırılmıştır?

Cevap: Şiirde Batı’daki parklar bahçeler ile Anadolu’nun doğal güzellikleri, Batı’daki dinî yapılarla camilerimiz, Batı’daki bale gibi gösterilerle bizim halk oyunlarımız, Batı’nın ve bizim müzik anlayışımız kısaca Batı’nın ve bizim sanat anlayışımız karşılaştırılmıştır.

3. “Arkadaş, biz bu yolda türküler tuttururken/Sana uğurlar olsun… Ayrılıyor yolumuz.” dizeleriyle şair ne anlatmak istemiştir?

Cevap: Şair kendi kültürüne, sanatına hor gözle bakan kişilerle ortak noktamız olamayacağını ve onlarla yollarımızın ayrıldığını söylüyor.

4. Sizce şair şiiri yazarken hangi duygular içerisindedir?

Cevap: Şair, Türk kültür ve sanatına değer veren, onlara sahip çıkan ve hayranlık duyan, millî duygulara sahip birisidir. Bu hayranlık şiire de yansımıştır. Türk kültür ve sanatına değer verirken onu hor gören anlayışı ise eleştirmektedir.

5. Okuduğunuz şiirin başlığı ile içeriği uyumlu mudur? Siz olsaydınız bu şiire hangi başlığı yazardınız? Neden?

Cevap: Şiirin başlığı ile içeriği bence uyumludur. Ben şiire “Türk Sanatı” , “Bizim Diyar” gibi başlıklar verebilirdim.

3. ETKİNLİK 

Okuduğunuz şiirin konusunu ve ana duygusunu aşağıya yazınız.

Cevap:

Şiirin Konusu: Şiirin konusu kendi kültürüne, sanatına sahip veren anlayışla Batı hayranlığının karşılaştırılmasıdır.

Şiirin Ana Duygusu: Şiirin teması Türk sanatına duyurulan hayranlıktır.

4. ETKİNLİK 

San’at Metni Cevapları Sayfa 249

Aşağıdaki çizgi romanı inceleyiniz. Çizgi roman hakkındaki görüşlerinizi ve görsel yorumcunun iletmek istediği bilgi ya da düşünceyi nasıl ilettiğini yazınız.

San’at Metni Cevapları Sayfa 250

Cevap: Çizgi romanda çok güzel bir konu seçilmiş. O çocukların yaptıkları etkinlik, okuyan çocuklar için de bir örnek olabilir. Çocukların mahallede bir etkinlik yapmaları, bunu planlamaları, sorumluluklar almaları, mahalle sakinlerinin ve ailelerin etkinliğe sahip çıkmaları çok yerinde mesajlardır. Görsel yorumcu, vermek istediği mesajı hem sözün hem de çizginin gücünü kullanarak okuyucuya ulaştırmıştır. Görsellik sayesinde okuyucu, anlatılanları zihninde canlandırmaya çalışmak durumunda kalmamıştır.

5. ETKİNLİK 

San’at Metni Cevapları Sayfa 251

Sınıfınızda aynı sanatçının aynı konudaki eserlerinin bile birbirinden farklı olabileceği konulu bir konuşma yapınız. Konuşmanızın ardından arkadaşlarınızdan sizi “konuya (bağlama) uygun konuşma” ve “ses ve beden dilini etkili kullanma” bakımından değerlendirmelerini isteyiniz.

Cevap:

BİR SANATÇININ ÇOK YÜZLÜ DÜNYASI

BİR SABA

Merhaba Arkadaşlar,

Bir sanatçı düşünün; aynı tema etrafında dönen eserler yaratıyor ama her biri birbirinden tamamen farklı. Nasıl mı? Çünkü her sanat eseri, o anki duygularını, düşüncelerini ve içinde bulunduğu durumu yansıtır. İki resim aynı manzarayı betimliyor olsa bile, günün farklı zamanlarında, farklı ışık ve renklerle çizilmişse, her biri bambaşka bir hikaye anlatır.

Aynı sanatçının farklı eserlerine baktığımızda, her birinin kendi içinde benzersiz bir dünya kurduğunu görürüz. İşte sanatın güzelliği de burada; aynı konu etrafında bile sonsuz sayıda yorum ve ifade biçimi olabilir. Sanatçının eli, gözü ve yüreği her defasında farklı bir dil konuşur.

Bu konuşmamı dinlerken, ses tonumun ve beden dilimin, anlattığım konuyu ne kadar yansıttığını düşünüyorsunuz? Sizce konuya uygun muydum ve sesimle, jest ve mimiklerimle duygularımı etkili bir şekilde ifade edebildim mi?

Görüşleriniz benim için çok değerli, lütfen düşüncelerinizi benimle paylaşın.

Teşekkür ederim!

6. ETKİNLİK 

Hayal gücünüzü kullanarak sanat konulu hikâye edici (masal, fabl, hikâye vb.) bir metin yazınız. Metni yazarken “oysaki, başka bir deyişle, özellikle, ilk olarak, son olarak” gibi geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanınız. Yazma çalışmanız sonunda yazdığınız metin için uygun bir başlık bulunuz. Metninizi gözden geçirirken varsa yazım, noktalama hatalarını ve anlatım bozukluklarını düzeltiniz. Yazdığınız metni sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.

Cevap:

RENKLERİN KAYBOLUŞU

Bir zamanlar, tüm renklerin kaybolduğu bir kasaba vardı. Bu kasabanın adı Griyaka’ydı. Griyaka’da her şey gri ve donuktu. İlk olarak, güneş bile gri bir yuvarlak gibi parlıyordu. Çiçekler, ağaçlar, hatta insanların giysileri bile grimsi bir tondaydı. Oysaki kasabanın dışında dünya renklerle doluydu.

Bir gün, kasabaya Elif adında renkleri seven bir kız geldi. Elif’in hayal gücü çok genişti ve o, renklerin güzelliğini herkesle paylaşmak istiyordu. Başka bir deyişle, Elif bu gri dünyaya renk katmak için doğmuştu.

Elif, öncelikle solgun duvarlara rengârenk resimler çizmeye başladı. Özellikle mavi gökyüzünü, sarı güneşi ve yeşil ağaçları resmetti. Sonra insanların hayal gücünü kullanarak kendi dünyalarını renklendirebileceklerini gösterdi. Kasaba sakinleri yavaş yavaş renklerin büyüsüne kapıldı ve her yer cıvıl cıvıl renklere büründü.

Son olarak, Elif’in hayal gücü sayesinde Griyaka kasabası artık gri değildi. Renklerin dönüşüyle kasabanın adı Renkaya olarak değişti ve kasaba sakinleri renklerin değerini anladı.

Ve Elif, kasabanın “Renkli Hayalperest”i olarak hatırlanır oldu.

***San’at metni cevapları Sayfa (246-247-248-249-250-251) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap