Pisagor ve Müzik metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 233-234-235-236 (Sanat Teması)
Pisagor ve Müzik Metni Cevapları
Pisagor ve Müzik Metni Cevapları Sayfa 234
HAZIRLIK
Soru: “Müzik, duygularımızın en açık dilidir.” sözüyle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Soru: Ne tür müzik dinlemekten hoşlanıyorsunuz? Niçin?
Cevap:
Metni sessiz okuyunuz.
PİSAGORVE MÜZİK
Müzik dinlemeyi pek çoğumuz severiz hatta bazı müzik türlerini diğerlerine tercih ederiz. Bazen en sevdiğimiz şarkıyı birçok kez arka arkaya dinleyebiliriz bile! Peki müziği oluşturan seslerin hangi özelliği, duyduğumuz müzikten hoşlanmamızı sağlıyor? Sizce müziğin matematikle bir ilişkisi olabilir mi? Gelin, müziğin dünyasında kısa bir yolculuğa çıkalım ve bu sorulara birlikte yanıt bulmaya çalışalım. (…)
Çok eski zamanlardan beri anlatılan bir hikâyeden bahsedeceğiz size şimdi. Antik Yunan zamanında yaşamış filozof ve matematikçi Pisagor bir gün, bir demirci dükkânının önünden geçerken bazı sesler duyar ve dikkatini bu seslere verir. Demircinin çekicini örse vurduğunda çıkan seslerden bazıları hoş bir çınlama oluştururken, bazılarınınsa rahatsız edici bir gürültü oluşturduğunu fark eder. Bunun nedenini merak eden Pisagor, bir gün boyunca demirci dükkânında oturur, demirciden çekicini örse farklı kuvvetlerde vurmasını isteyip çıkan sesleri dinler. Demircinin çekici güçlü ya da hafif vurmasının çıkan sesin şiddetini değiştirmek dışında bir etki oluşturmadığını, seslerdeki değişikliğin çekicin kütlesinden kaynaklandığını şaşkınlıkla fark eder. (…)
Peki, Pisagor’un bu keşfinin günümüz müzik ve matematik bilgileriyle ne ilgisi var! diyebilirsiniz. Şimdi herhangi bir müzik aleti çalarken ya da şarkı söylerken kullanılan notaları bir düşünelim.
Notalar, müzik seslerini ifade etmek için kullanılan simgelerdir. Temel olarak do, re, mi, fa, sol, la, si olmak üzere yedi nota vardır. Sıralama si notasının ardından yeniden do notasıyla başlar. İki do arasındaki ses aralığına oktav denir. Pisagor ve demirci hikâyesindeki bu notaları düşünürsek vurduğunda kalın do’yu oluşturan çekicin kütlesi, ince do’yıı oluşturan çekicin kütlesinin iki katı kadardı. Böylece hafif olan çekiç, örse çarptığında
Pisagor ve Müzik Metni Cevapları Sayfa 235
çıkan ses ince do’yu verirken aynı vuruş iki kat ağır bir çekiçle tekrarlandığında kalın do’yıı veriyordu. Benzer biçimde, do ve si arasında yer alan diğer notalar için de çekiç kütleleri ve çıkardıkları sesler arasında oranlı bir ilişki bulunuyordu. (…)
Pisagor demirciyle yaptığı bu deneyini farklı biçimlerde tekrarladı, farklı uzunluklardaki gergin yayları titreştirdi, farklı miktarlarda suyla doldurulmuş vazolardan çıkan sesleri inceledi, farklı büyüklükteki zilleri çaldı ve hep aynı şeyi buldu: Sesleri oluşturan malzemeler arasındaki basit oranlar, seslerin kulağa hoş gelmesini sağlıyordu. Böylelikle Pisagor müziği matematikle açıklamanın temellerini atmış oldu.
1. ETKİNLİK
Soru: Metindeki anlamını bilmediğiniz sözcüklerin anlamlarını, TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten öğreniniz. Bu sözcükleri ve bunların anlamlarını “Benim Sözlüğüm” defterine yazınız.
Cevap:
2. ETKİNLİK
Soru: Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Cevap:
Soru: Pisagor demirci dükkânın önünden geçerken neden sesleri dikkatle dinlemiştir?
Cevap: Demircinin çekicini örse vurduğunda çıkan seslerden bazıları hoş bir çınlama oluştururken, bazılarınınsa rahatsız edici bir gürültü oluşturduğunu fark eder.
Soru: Demircinin çekicini örse vurduğunda seslerin farklı olmasının sebebi nedir?
Cevap: Demircinin çekici güçlü ya da hafif vurmasının çıkan sesin şiddetini değiştirmek dışında bir etki oluşturmadığını, seslerdeki değişikliğin çekicin kütlesinden kaynaklandığını şaşkınlıkla fark eder.
Soru: Pisagor, seslerin kulağa hoş gelmesinin sebebini ne ile ilişkilendirmiştir?
Cevap: Sesleri oluşturan malzemeler arasındaki basit oranlar, seslerin kulağa hoş gelmesini sağlıyordu.
Soru: Metinden neler öğrendiniz? Açıklayınız.
Cevap:
Soru: Metinde anlatılanlardan hareketle “Sanat ve bilim…” cümlesini nasıl tamamlarsınız?
Cevap:
3. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda verilen ipuçlarından hareketle şifreyi çözerek özdeyişi bulunuz. Ardından defterinize bu özdeyiş ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi anlatan kısa bir yazı yazınız.
Cevap:
Pisagor ve Müzik Metni Cevapları Sayfa 236
4. ETKİNLİK
Soru: Gruplar oluşturunuz. Grup olarak doğada, çevrenizde bulunan hangi atık malzemelerden ne tür müzik aletleri meydana getirilebileceği üzerinde düşününüz. Ulaştığınız sonuçları, belirleyeceğiniz grup sözcüsü aracılığıyla sınıfınızla paylaşınız.
Cevap:
5. ETKİNLİK
Soru: Hakkında araştırma yaptığınız müzik aletini sınıfta arkadaşlarınıza tanıtınız. Konuşmanızda uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanmaya özen gösteriniz.
Cevap:
6. ETKİNLİK
Soru: Öğretmeninizin sınıfa getirdiği sözsüz müzik parçasını dinleyiniz. Parçanın sizde uyandırdığı duygulardan hareketle istediğiniz türde bir metin yazınız.
Cevap:
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Soru: Yaşadığınız şehrin tarihî güzellikleriyle ilgili bir araştırma yapınız.
Cevap:
***Pisagor ve Müzik metni cevapları Sayfa (233-234-235-236) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap