Peyami Safa’nın Öyküsü metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 20-21-22-23-24-25-26-27 (Kişisel Gelişim Teması)
Peyami Safa’nın Öyküsü Metni Cevapları
Peyami Safa’nın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 20
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Soru: Araştırdığınız yazarın yaşam öyküsünü arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Sizler için Sabahattin Ali, Cengiz Aytmatov ve Yaşar Kemal’i yazdık.
Soru: Yaşamınızda kimleri kendinize örnek alıyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Kendime örnek aldığım kişiler arasında babam da var. Onun sorumluluk sahibi, çalışkan ve ailesine olan bağlılığı beni her zaman etkilemiştir. Hayat ne kadar zor olsa da sabırlı ve güçlü kalmayı başardığını görmek, bana da bu değerleri aşılıyor. Annem ise sevgi dolu ve fedakâr bir insan. Zorluklara rağmen her zaman pozitif kalması ve herkesin mutluluğu için çaba göstermesi, bana insanların hayatında iyiliğin ve sabrın ne kadar önemli olduğunu öğretti. Öğretmenim, bana sadece dersleri öğretmekle kalmadı, aynı zamanda hayatta başarıya ulaşmak için disiplinli ve azimli olmanın önemini gösterdi. Onun rehberliği sayesinde hedeflerime ulaşmak için planlı çalışmayı öğrendim.
***
Öğretmeniniz metni okurken dikkatle dinleyiniz. Ardından siz de metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.
PEYAMİ SAFA’NIN ÖYKÜSÜ
Peyami Safa, 1899 yılında İstanbul’da dünyaya gözlerini açtı. Henüz iki yaşına gelmemişti ki Sivas’ta sürgün bulunan babası İsmail Safa vefat etti. Çocukluğu hep maddi imkânsızlıklar içinde geçti. Sıska, çelimsiz bir çocuktu. Yaşı dokuza geldiğinde bir kemik hastalığına tutuldu, bu hastalık bedeninde ve ruhunda derin tesirler bıraktı.
Ayaklarında delik pabuçlar, üzerinde eski bir elbise, on iki yaşını henüz doldurmuş Peyami; hayatını bizzat kazanmak, geçimini şahsen temin etmek zarureti içinde Posta-Telgraf Nezaretinin açtığı imtihana girdi ve bu imtihanı üstün başarı ile kazanarak aynı dairede memurluğa başladı. Birkaç yıl sonra da oradan ayrılıp öğretmenliğe giriş yaptı.
Hayatının bu zorlu şartlarından dolayı düzenli ve sürekli bir öğrenim görme imkânı bulamadı. Ama daha küçük yaşlardan itibaren müthiş bir öğrenme aşkıyla hep kendi kendini yetiştirmenin gayreti içinde oldu.
Okula doğru düzgün gidemeyen bu çelimsiz çocuk, bir sözlük yardımıyla kendi kendine Fransızca öğrendi ve on beş yaşında Fransızcadan tercümeler yapmaya başladı. Kendi kendine Fransızca öğrenen bu çocuk ileride mükemmel bir “Fransız Grameri” kitabı yazacaktır.
İlk roman denemesini yaptığında yaşı daha on üçtü. On dokuz yaşında “Yirminci Asır” adlı bir gazete çıkardı. İlk romanını yirmi iki yaşında yazıp neşretti. Kırk yaşına girmeden basın dünyasının en önemli isimleri arasında yer almaya muvaffak oldu. Devrin ileri gelen yazarları tarafından büyük takdir ve teşvik gördü. Yakup Kadri “Bize bir üslup getirdin.” diyor, Yahya Kemal “İsmail Safa’nın en güzel eseri Peyami’dir.” diye nükte yapıyordu.
Fikrî, siyasi, edebî binlerce yazı yazdı. Türk edebiyatının zirve isimlerinden biri oldu. Romanları birer birer “klasik” hâline geldi. Kaleme aldığı eserlerin isimleri tek tek yazılmaya kalkılsa dört müstakil sayfa ayırmak gerekir. (…)
Peyami Safa’nın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 21
Türk edebiyatının bu usta kalemi 15 Haziran 1961 tarihinde vefat etti ama eserleri bütün canlılığı ile yaşıyor, eserlerinin tesirleri devam ediyor.
Peyami Safa’nın bu başarı öyküsünü yalnızca zekâ ve yetenekle açıklamak mümkün değildir. Şaheser bir resim yapmak için elbette yetenek gerekir ama azim, ısrar, çalışma, tuvali ve fırçayı ele alabilecek irade gücü olmazsa yetenek ne işe yarar?
Peyami Safa, çalışmanın getirdiği zaferlerin sahibiydi. Çarpıcı bir tecessüsü vardı. Kendini her fikre, her telkine açık tutuyordu. İradesi çelik gibiydi. Hayatının bir hikâyesi de iradesini terbiye edip güçlendirmek için harcadığı çabaların hikâyesidir.
Peyami Safa, kendisini o kadar derin, sağlam ve çok yönlü yetiştirmiştir ki sahasında büyük otoritelerden biri olan Prof. Dr. Ayhan Songar “Onun yanında tıp konularını açmak istemezdim. Tıp konusundaki bilgisi, hayret ve heyecan vericiydi. (…)” demektedir.
6 Eylül 1957 tarihinde Hayat mecmuasında yayımlanan bir röportajda Mustafa Baydar’ın “Sonunda pişmanlık duyduğunuz bir yazınız var mı?” sorusuna Peyami şu cevabı veriyordu: “Bütün yazılarımdan pişmanım ve hepsinden utanıyorum! Onun için daima daha iyisini yazmaya çalışıyorum.”
Peyami Safa’nın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 22
1. ETKİNLİK
Soru: Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki kelimelerin altına, verilen anlamlardan uygun olanların numaralarını örnekteki gibi yazınız.
1. Bir dilden başka bir dile aktarma, çevirme; çeviri.
2. Merakını gidermeye çalışma, görme, anlama merakı.
3. Anlatma, oluş, deyiş veya yapış biçimi, tarz.
4. Yayımlamak, kitap, gazete, dergi vb. şeyleri basmak ve dağıtmak.
5. Bir kimse veya nesnenin başka bir kişi veya şey üzerindeki gücü, etki.
6. Kullanış yönünden başka bir yapı ile bağlantısı olmayan, bağımsız.
7. Bir duyguyu, bir düşünceyi aşılama.
8. Bir işi istenilen bir biçimde bitirmek, başarmak.
9. Siyaset, edebiyat, teknik, ekonomi vb. konuları inceleyen ve belirli aralıklarla çıkan süreli yayın, dergi.
10. Kendi, bizzat.
11. Öğrencilerin veya bir işe girmek isteyenlerin bilgi derecesini anlamak için yapılan yoklama, sınav.
12. İsteklendirme, özendirme.
13. Zorunluluk, gereklilik.
14. İnce anlamlı, düşündürücü ve şakalı söz, espri.
Cevap:
Peyami Safa’nın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 23
2. ETKİNLİK
Soru: Okuduğunuz metinle ilgili 5N1K sorularını kullanarak örnekteki gibi sorular hazırlayınız. Bu soruları arkadaşlarınıza yöneltiniz.
Cevap:
3. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda verilen özelliklerden hangileri okuduğunuz metinde görülmektedir? Yanlarına çarpı (X) işareti koyarak belirtiniz.
Cevap:
Soru: Tabloda özelliklerini işaretlediğiniz metin türünü aşağıya yazınız.
Cevap: Biyografi.
Peyami Safa’nın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 24
4. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda bazı atasözleri verilmiştir. Bu atasözlerini okuyunuz.
Cevap:
Soru: Arkadaşlarınızla başarı ve çalışma konulu atasözleri araştırarak aşağıya yazınız. Bulduğunuz atasözlerinden beğendiklerinizi velinizin onayını alarak uygun bir sosyal medya ortamında paylaşınız.
Cevap:
Peyami Safa’nın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 25
5. ETKİNLİK
Soru: Zaman şeridinde verilen tarihler Peyami Safa’nın hayatındaki önemli tarihlerden bazılarıdır. Bu tarihlerde gerçekleşen olayları, okuduğunuz metinden yararlanarak örnekteki gibi yazınız.
Cevap:
6. ETKİNLİK
Soru: “Peyami Safa’nın hayatındaki önemli anlardan hangisinde onun yanında olmak isterdiniz? Peyami Safa’ya o anda neler söylerdiniz?” sorularından hareketle kısa bir konuşma yapınız.
Cevap:
Sevgili arkadaşlar, bugün Peyami Safa’nın hayatından ilham verici bir anı sizlerle paylaşmak istiyorum. Henüz 12 yaşında, ayaklarında delik pabuçlarla Posta-Telgraf Nezareti’nin imtihanına giren Peyami, zor şartlara rağmen büyük bir başarı kazandı. Bu an, onun azim ve kararlılığının bir simgesidir. Zekâsı ve yeteneği kadar, çalışkanlığı ve dirayetiyle de ön plana çıkan Peyami Safa, bize başarıya giden yolun yalnızca yetenek değil, aynı zamanda ısrarlı bir çaba gerektirdiğini gösteriyor. Bu an, her birimize ilham vermeli; ne kadar zor olursa olsun, azimle çalışmanın önemini unutmamalıyız.
Peyami Safa’nın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 26
7. ETKİNLİK
Soru: Bir öğrenci, hafta içinde evde çalışacağı dersleri planlamak için bir tablo oluşturmuştur. Bu tabloyla ilgili bilinenler şunlardır:
Türkçe, matematik, fen bilimleri, İngilizce, sosyal bilgiler, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde çalışma yapılacaktır.
Her gün iki farklı dersin çalışması yapılacaktır.
Matematik dersi için üç gün, Türkçe ve fen bilimleri dersleri için ikişer gün, diğer dersler için f birer gün çalışma planı yapılmıştır.
Fen bilimleri ve sosyal bilgiler dersleri birinci ders; Türkçe, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgi- f si dersleri ise ikinci ders olarak planlanmıştır.
Türkçe dersinin biri, perşembe günü için planlanmıştır.
İngilizce dersi pazartesi günü için planlanmıştır.
Pazartesi ve çarşamba günleri fen bilimleri, salı ve perşembe günleri ise matematik dersi r planlanmıştır.
Sosyal bilgiler ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersi aynı gün için planlanmıştır.
Bu bilgilere göre öğrenciye ait aşağıdaki çalışma planı tablosunu doldurunuz.
Cevap:
Soru: Siz de hafta sonu çalışacağınız dersleri planlayacağınız bir tablo oluşturarak bu tabloyu aşağıya çiziniz. Hazırladığınız tabloyu arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Sizde yukarıdaki tabloya benzer bir tablo oluşturabilirsiniz.
Peyami Safa’nın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 27
8. ETKİNLİK
Soru: Aşağıya “çalışkan olmak” konulu, açıklayıcı anlatım biçimini kullanacağınız bir metin yazınız. Yazınızı yazarken “oysaki, başka bir deyişle, özellikle, ilk olarak, son olarak” gibi geçiş ve bağlantı ifadelerini uygun yerlerde kullanınız. Bu kelimelerin altlarını renkli kalemlerle çiziniz.
Cevap:
Çalışkan olmak, başarıya ulaşmanın en önemli anahtarlarından biridir. Özellikle günümüz dünyasında bilgiye erişim kolay olsa da bu bilgiyi işlemek ve verimli bir şekilde kullanmak büyük bir çaba gerektirir. İlk olarak, çalışkan olmanın sadece ders çalışmakla sınırlı olmadığını anlamak gerekir; disiplinli olmak, zaman yönetimi yapmak ve sürekli kendini geliştirmek de çalışkanlığın birer parçasıdır. Başka bir deyişle, çalışkan olmak sadece çok çalışmak değil, aynı zamanda akıllı ve planlı çalışmaktır.
Oysaki, birçok insan çalışkan olmanın sadece fiziksel olarak çok çaba göstermek olduğunu düşünür. Bu doğru değildir. Aslında, çalışkanlık zihinsel bir hazırlık ve irade gücü gerektirir. Son olarak, çalışkan bireylerin sadece kısa vadede değil, uzun vadede de büyük başarılar elde ettiğini unutmamak gerekir. Çalışkan olmak, her alanda başarıyı sürdürebilmenin en önemli unsurlarından biridir.
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Soru: Bir öğretmeninizle yaşadığınız ve sizi olumlu yönde etkilediğini düşündüğünüz bir anınızı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşmak üzere defterinize yazınız.
Cevap: Bir gün Türkçe dersinde yazdığım bir kompozisyonu öğretmenime okumuştum. Öğretmenim, yazımda kullandığım ifadelerden çok etkilendiğini ve yazma yeteneğimin çok güçlü olduğunu söyledi. Bu sözler beni çok motive etti ve yazmaya olan ilgim daha da arttı. O günden sonra yazılarımı daha da geliştirdim ve edebiyata olan sevgim büyüdü. Öğretmenimin o anki teşviki, kendime olan güvenimi artırdı ve bu benim için unutulmaz bir anı oldu.
***Peyami Safa’nın Öyküsü metni cevapları Sayfa (20-21-22-23-24-25-26-27) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap