Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Ormanlarımız Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Ormanlarımız metni cevapları ve soruları, Anka Yayınları 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 184-185-186-187-188-189 (Doğa ve Evren Teması)

Ormanlarımız Metni Cevapları

Ormanlarımız Metni Cevapları Sayfa 184

DÜŞÜNELİM-TARTIŞALIM

1. Daha önce hiç ağaç diktiniz mi? Açıklayınız.

Cevap: Evet daha önce ağaç diktim. Köydeki evimizin bahçesine dedemle birlikte ağaç dikmiştik.

2. Ormanlar bizim için neden önemlidir?

Cevap: Ormanlar bizim ciğerlerimizdir çünkü havayı temizler, oksijen kaynağıdır. Ormanlar daha fazla yağmur yağmasını sağlar. Erozyonu ve toprak kaymasını önler. Hayvanlar için doğal yaşama alanıdır. Kullandığımız pek çok eşyanın da ham maddesi durumundadır.

3. Orman alanlarını genişletmek için neler yapmalıyız?

Cevap: Orman alanlarını genişletmek için düzenli bir şekilde fidan dikimi yapılması gerekir. Mevcut ormanların da çok sıkı bir şekilde korunması gerekir.

Metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

ORMANLARIMIZ

İnsanoğlu var olduğu günden bu yana çevresini kuşatan ormanlardan faydalanma yollarını aramıştır. Önceleri bu faydalanma yalnızca barınmak ve yakacak odun temin etmek biçiminde olmuş, daha sonraları ormanların diğer faydalarını öğrenmiş ve ormanlardan gittikçe çeşitlenen biçimde faydalanmaya başlamıştır. Bu faydaları şöyle özetleyebiliriz. Ormanlar, yaşantımızın her safhasında ihtiyaç duyduğumuz hammadde kaynağıdır. Bunun yanı sıra bitkisel nitelikli tohum, çiçek, kozalak vb. ile mineral nitelikli çakıl, kum vb. hammadde kaynaklarının bir kısmı da ormanlardan elde edilmektedir.

Ormanlar, bitkiler ve hayvanlar için doğal bir su şebekesi gibidirler. Kar ve yağmur biçimindeki yağışı yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutarak, selleri ve taşkınların oluşmasını önler. Ayrıca yer altı sularının oluşmasına yardım eder. Ormansız alanlarda yağışın %56’sı yüzeysel akışa gider. Ancak %44’ü toprağa sızar. Ormanlık bir alanda ise yüzeysel akış %18’dir. Kalan %82 oranındaki su toprağa sızarak yer altı sularını zenginleştirir.

Etrafı ormanla çevrili bir baraj gölünün 1 cm3’ünde yetmiş altı çeşit mikrop tespit edilmişken bu rakam tarım alanları veya çıplak alanlarla çevrili barajın suyunda dört bin dört yüz adettir. Dolayısıyla ormanlar temiz su kaynağıdır. Toprağın sularla ve rüzgârla taşınmasına “erozyon” denir. Erozyon ve rüzgârlar ile taşınan kum, taş, toprak, moloz gibi materyallerle tarım topraklarının örtülmesine ve dolayısıyla verimsizleşmesine sebep

Ormanlarımız Metni Cevapları Sayfa 185

olur. Ormanlar erozyonu önler. Ormanlar rüzgârın hızını azaltır, toprağı kökleri ile tutarak yağışların ve akarsuların toprağı taşımasını önler. Ormanlık alanda 1 m2 yüzeyden taşınan toprak miktarı 40 gram iken ormansız çıplak alanda 1500 gramdır. Yani ormanlık bir alan çıplak alana kıyasla erozyonu üç yüz elli kat azaltır. “Ormanlar toprak, su ve havanın sigortasıdır.”
Ormanlar, yaban hayatı ve av kaynaklarını korur. Nesli tükenmekte olan hayvanların üremesi, korunması ve barınmasında koruma alanları oluşturur. Milyonlarca canlının yuvasıdır.

Ormanlar, bitki örtüsü ve toprak içerisinde büyük miktarda karbon depoladıklarından, iklim üzerinde olumlu etkiler yapar. Sıcağı soğuğu dengeler, yaz sıcaklığını azaltırken kış sıcaklığını arttırır, radyasyonu önler. Su buharını yoğunlaştırarak onun yağmur hâline gelmesini sağlar. Öte yandan rüzgârın hızını azaltarak toprak ve kar savrulmalarını ve rüzgârın kurutucu etkisini yok eder. Bu nedenle açık alanlara oranla ormanlarda gündüzler serin, geceler ise sıcaktır.

Ormanlar eğlenme, dinlenme ve boş zamanlarını değerlendirme imkânı sağlar. Havası suyu, doğal görünümleri ve sakin ortamı ile özellikle şehirlerde yaşayan insanları kendisine çeker. Yerleşim alanları çevresindeki hava kirliliğini ve gürültüyü önlemesi insanların beden ve ruh sağlığı bakımından büyük önem taşır. (…)

Ormanlar, (…) yararları bakımından yalnız ülkemiz açısından değil, bütün bir insanlık ve dünya için vazgeçilmez doğal kaynaklardandır. Böylesine önemli olan bu doğal kaynaklarımızı tehdit eden faktörlerin başında orman yangınları gelmektedir. Orman yangınlarıyla ilgili olarak yapılan araştırmalara göre, yangınların %3-8’i yıldırımdan, %12’si kasten (bilerek yakma), %80’i ihmal ve dikkatsizlikten çıkmaktadır. Bu rakamlardan da anlaşılacağı gibi yangınların %92-97’si insanlardan ya da insanlara bağlı faktörlerden kaynaklanmaktadır. Orman yangınlarının önlenmesi için teknik önlemlerin anlatılmasının yanında ormanların öneminin de çok iyi anlatılması, çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere bu konuda toplumun bütün kesimlerinin eğitimine bilinçlendirilmesine önem vermek gerekmektedir. (…) Ormanlarımızı (…) koruyabilmek için kanuni tedbirler alınmıştır. Ancak yasal tedbirlerin ormanları korumak için yetersiz olduğunu hepimiz biliyoruz. O hâlde ormanların korunmasının toplumumuz için ulusal bir görev olduğunu unutmamalıyız. Çünkü ormanlar yok olursa içinde yaşayan her şey gibi bizler de mutlaka zarar göreceğiz.

1. ETKİNLİK

Ormanlarımız Metni Cevapları Sayfa 186

Okuduğunuz metindeki anlamını bilemediğiniz kelimeleri yazınız. Anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz.

Cevap:

* Mineral:

  • Tahminim: Bir madde türü
  • Kelime anlamı: Normal sıcaklıkta doğada katı durumda birtakım maddelerle karışık veya birleşik olarak bulunan veya kimyasal yollarla elde edilen inorganik madde

* Moloz:

  • Tahminim: İşe yaramayan taş, toprak
  • Kelime anlamı: Toprak ve kireçle karışık taş kırıntıları, yapı döküntüsü; inşaat atığı

* Kıyas:

  • Tahminim: Karşılaştırma
  • Kelime anlamı: Bir şeyi başka bir şeye benzeterek değerlendirme, hakkında hüküm verme; oranlama

* Kanuni:

  • Tahminim: Kanuna dayalı
  • Kelime anlamı: Yasal

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki kelimelerden aynı kavram alanına girenleri gruplandırınız. Bu kelimeleri birer cümlede kullanınız.

tohum-erozyon-kozalak-yangın-kum-çiçek-deprem-taş-sel

Cevap:

– 1. Grup: tohum, çiçek, kozalak, kum, taş

– 2. Grup: erozyon, yangın, deprem, sel

Bu kelimeleri şu şekilde cümle içinde kullanabiliriz.

  • Tohum: Babaannem bahçeye ekeceği tohumları çıkardı.
  • Çiçek: Bahar mevsiminin gelmesiyle ağaçlar çiçek açtı.
  • Kozalak: Rüzgâr hızlı estiği için çam ağacının kozalakları dökülmüş.
  • Kum: İnşaat alanına kamyonlarla kum getirdiler.
  • Taş: Yolun kenarındaki dik yamaçlardan taşlar düşüyordu.
  • Erozyon: Ağaçlık alanları çoğaltarak erozyonu azaltabiliriz.
  • Yangın: 2021 yılındaki yangınlar ormanlarımıza büyük zarar verdi.
  • Deprem: Ülkemiz topraklarının çoğu deprem bölgesidir.
  • Sel: Yaşanan selde pek çok araç sürüklendi.

Ormanlarımız Metni Cevapları Sayfa 187

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Metnin konusu nedir?

Cevap: Metnin konusu ormanların faydalarıdır.

2. Ormanlardan hangi şekilde yararlanmaktayız?

Cevap: Eskiden barınma ve yakacak odun kaynağı olarak faydalanılıyordu. Tohum, çiçek, kozalak ile kum ve çakılın ham madde kaynağıdır. Ayrıca ormanlar eğlenme, dinlenme ve boş zamanlarını değerlendirme imkânı sağlar. Havası suyu, doğal görünümleri ve sakin ortamı ile özellikle şehirlerde yaşayan insanları kendisine çeker. Yerleşim alanları çevresindeki hava kirliliğini ve gürültüyü önlemesi insanların beden ve ruh sağlığı bakımından büyük önem taşır.

3. Ormanlar hangi doğal afetleri önler?

Cevap: Ormanlar kuraklık, erozyon, rüzgâra bağlı toprak ve kar savrulmaları, toprak kayması, sel gibi doğal afetleri önler.

4. “Ormanlar toprak, su ve havanın sigortasıdır.” cümlesiyle anlatılmak istenen nedir?

Cevap: Bu cümleyle ormanlar toprağımızı, suyumuzu ve havamızı her türlü tehlikeden, kirlilikten, yok olmaktan korur denmek istenmektedir.

5. Ormanların iklim üzerindeki etkileri nelerdir?

Cevap: Ormanlar, bitki örtüsü ve toprak içerisinde büyük miktarda karbon depoladıklarından, iklim üzerinde olumlu etkiler yapar. Sıcağı soğuğu dengeler, yaz sıcaklığını azaltırken kış sıcaklığını arttırır, radyasyonu önler. Su buharını yoğunlaştırarak onun yağmur hâline gelmesini sağlar. Öte yandan rüzgârın hızını azaltarak toprak ve kar savrulmalarını ve rüzgârın kurutucu etkisini yok eder. Bu nedenle açık alanlara oranla ormanlarda gündüzler serin, geceler ise sıcaktır.

6. Ormanların varlığı, insanların ruh sağlığı açısından neden büyük önem taşır?

Cevap: Ormanlar hava kirliliğini ve gürültüyü önlediği için insanların ruh sağlığını korur. Günümüzde özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar, ruhlarını dinlendirmek için şehrin gürültü patırtısından, kirliliğinden, stresinde ormanlara giderek kurtulmaya çalışmaktadır.

7. Orman yangınlarını önlemek için neler yapılabilir?

Cevap: Orman yangınlarını önlemek için öncelikle insanları bilinçlendirmek gerekir. Çünkü orman yangınlarının çok büyük bir kısmı insan etkisiyle çıkmaktadır. Ormanlık alanlarda ateş yakılmasına izin verilmemeli, yakılıyorsa da mutlaka iyice söndürülmelidir. Ormanlık alanlarda yüksek sıcaklıkta alev çıkarma potansiyeline sahip cam ürünleri bırakılmamalıdır. Ormanlık alandayken veya arabayla orman kenarından geçilirken araçlardan sigara izmariti atılmamalıdır. Bilinçli şekilde yangın çıkarmak isteyenlere karşı da güvenlik güçleri sert önlemler almalı, yangın çıkaranlar çok güçlü bir şekilde cezalandırılmalıdır.

8. Metnin ana düşüncesi nedir?

Cevap: Hayatımız için çok büyük bir öneme sahip olan ormanlarımızı korumalıyız.

9. Metinden öğrendiklerinizi kısaca yazınız.

Cevap: Metinden ormanların pek çok ürünün ham maddesi olduğunu, doğal afetleri önlediğini, iklim ve yağış üzerinde olumlu etkilerini, yer altı sularını beslediğini, suları temizlediğini, yaban hayatı ve av kaynaklarını koruduğunu, insan ruhu üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu öğrendim.

4. ETKİNLİK 

Ormanlarımız Metni Cevapları Sayfa 188

Resimde görülen doğa olayı nedir? Okuduğunuz metinden yararlanarak cevaplayınız ve önlemek için neler yapabilirsiniz yazınız.

Cevap: Resimde görülen doğa olayı erozyondur. Erozyon, toprağın sular ve rüzgârla taşınması demektir. Erozyonu önlemek için ormanların artırılması gerekir. Çünkü ormanlar, rüzgârın hızını azaltır, toprağı kökleri ile tutarak yağışların ve akarsuların toprağı taşımasını önler.

5. ETKİNLİK 

Yukarıdaki afişi inceleyip vermek istediği iletiyi düşününüz ve açıklayınız. Daha sonra gruplara ayrılarak “Doğanın korunması” temalı afişler tasarlayınız. Tasarımınız bittikten sonra afişinizi “Çok geç olmadan.” afişiyle karşılaştırarak farklılıklarını belirtiniz. Afişlerinizi öğretmeninizin yönlendirmesiyle okul panonuzda sergileyerek ormanların öneminin kavranmasına yönelik farkındalık oluşturunuz.

Cevap: ukarıdaki afiş, ormanların yangın gibi nedenlerle yok olması sonucunda dünyanın giderek çölleşmekte olduğu mesajını vermektedir.

6. ETKİNLİK 

Ormanlarımız Metni Cevapları Sayfa 189

Ülkemizde ormanların dağılımını gösteren haritayı inceleyiniz. Haritadan edindiğiniz bilgileri yorumlayarak aşağıya yazınız. Yazınızı, yazım ve noktalama işaretlerine dikkat ederek oluşturunuz. Metninizi arkadaşlarınıza okuyunuz.

Cevap:

ÜLKEMİZİN ORMANLARI

Ülkemizdeki orman dağılımını etkileyen pek çok faktör vardır. Bunların arasında denize olan mesafe, yeryüzü şekilleri ve yağış miktarı örnek olarak verilebilir.

Haritayı incelediğimizde ormanlık alanların denize yakın olan denize bakan topraklarda daha çok olduğunu görüyoruz. Özellikle Karadeniz sahili boyunca ve özellikle de Batı Karadeniz’de, Marmara Bölgesi’nin de Karadeniz’e bakan kıyı kesiminde ve Çanakkale, Bursa civarlarının özellikle dağlık kesimlerinde, Ege Bölgesi’nin özellikle Muğla civarları ile Akdeniz Bölgesi’nin bazı kesimlerinde ormanların çok olduğu anlaşılıyor.

İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ise orman varlıkları en az bölgeler olduğu görülüyor. Bundan dolayı ülkemizin tüm bölgeleriyle birlikte özellikle İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ağaçlandırma çalışmalarının çok hızlı bir şekilde yapılması gerektiği görülmektedir.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Doğadaki çeşitli ağaçlardan topladığınız yaprakları bir resim kâğıdına yapıştırınız. Bu yaprakların ait olduğu ağaçların adlarını yaprakların altlarına yazınız. Ağaçlardan biri hakkında araştırma yapınız.

Cevap: Ben bu etkinlikte resim kâğıdına çınar, kayısı, dut, üzüm ve incir yaprağı yapıştırdım. Çınarla ilgili araştırma yaptım.

ÇINAR AĞACI

Ormanların vazgeçilmez ağaçlarından biri olan çınar ağaçları, geniş ve uzun boyları ile bilinmektedir. Yaprakları avuç içi büyüklüğünde ve parçalı bir şekildedir. Çınar ağaçları ormanlarda bulunmanın yanı sıra, dere ve nehir kenarlarında da sıklıkla görülen ağaçlardır. Dikildiği andan itibaren kısa zamanda gelişme gösterir ve uzun süre yaşamaya devam ederler. Yeryüzünde pek çok türü bulunsa da, ülkemizde tek tür çınar ağaçları yetişmektedir.

***Ormanlarımız metni cevapları Sayfa (184-185-186-187-188-189) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
unlike
2
clap
2
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
angry

Yorum Yap