Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Ömrümün En Güzel Rüyası Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Ömrümün En Güzel Rüyası metni cevapları ve soruları, ADA Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 45-46-47-48-49-50-51-52-53-54 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Ömrümün En Güzel Rüyası Metni Cevapları

Ömrümün En Güzel Rüyası Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Ömrümün En Güzel Rüyası Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Ömrümün En Güzel Rüyası Metni Cevapları Sayfa 46

TEMA ADI: Millî Mücadele ve Atatürk 
METİN ADI: Ömrümün En Güzel Rüyası 

METNE HAZIRLIK

Soru: 1) Rüya görüyor musunuz? Görüyorsanız bir rüyanızı anlatınız.

Cevap: Evet, bazen rüya görüyorum. Geçen gece uçurtmamla gökyüzünde uçtuğumu gördüm ve çok mutlu oldum.

Soru: 2) Daha önce okulunuzu kimler ziyaret etti? Bu ziyaretler esnasında neler hissettiniz? Açıklayınız.

Cevap: Okulumuza geçen yıl polis ve itfaiyeciler gelmişti, mesleklerini anlattılar. Kendimi heyecanlı ve güvende hissettim.

Soru: 3) Aşağıda görselleri verilen kişiler okulunuzu ziyaret etseydi neler hissederdiniz? Neden?

Cevap: Okulumu Mustafa Kemal Atatürk, Mehmet Âkif Ersoy, Fatih Sultan Mehmet ve Mimar Sinan ziyaret etseydi çok heyecanlanır ve gurur duyardım. Çünkü Atatürk bize bağımsızlığımızı kazandırdı, Mehmet Âkif İstiklâl Marşı’nı yazdı, Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethetti, Mimar Sinan ise eşsiz eserler yaptı. Onları görmek bana ilham verirdi ve daha çok çalışmak isterdim.

Metni tahmin ederek okuma yöntemine göre okuyunuz. Bu yöntemin amacı, okuma sürecinde sizi etkin kılmaktır. Bunun için öğretmeniniz metni okurken bazı yerlerde okumayı durdurup size metnin devamıyla ilgili sorular yöneltecektir. Metnin sonunda tahminlerinizin doğru olup olmadığını değerlendiriniz.

Ömrümün En Güzel Rüyası Metni Cevapları Sayfa 47

ÖMRÜMÜN EN GÜZEL RÜYASI

Beni mutlaka dinlemelisiniz. Bu rüyayı size mutlaka anlatmalıyım. (…)
(…) Güzel bir bahar sabahı, okula gidince öğretmenlerimiz bizi bahçeye topluyorlar. Hepimiz merak içinde bekliyoruz. (…) Okulun bütün öğrencileri ve öğretmenleri bahçede. Kimse ne olup bittiğini bilmiyor.
Bir süre sonra okul müdürü mikrofonu eline alıyor. Sesinde bir titreme, bir heyecan var:
“Çocuklar,” diyor, “bugün okulumuz için olağanüstü bir gün. (…) Okulumuza az sonra Mustafa Kemal Atatürk gelecek. Sîzlerle tanışacak, derslerinize girecek, hatta bazılarınıza sorular soracak.
Müdürümüz biraz daha sürdürüyor konuşmasını. Ama ben gerisini anımsamıyorum. Önce herkeste bir şaşkınlık baş gösteriyor. Sonra gittikçe çoğalan bir uğultu başlıyor.
“Atatürk, okulumuza gelmek üzere!” diyor gür bir ses.

Birden bir telaş başlıyor. Araba gürültüleri duyuyoruz. Okul müdürümüz hızlı adımlarla kapıya doğru yürüyor. Kocaman kapı ardına kadar açık zaten. Yaklaşık on kişilik bir grup içeri giriyor. Bir anda onu görüyorum. (…) Alkışlamaya başlıyoruz. Bize doğru ilerliyor. (…)

Ömrümün En Güzel Rüyası Metni Cevapları Sayfa 48

Önümüzden geçip giderken daha kuvvetli alkışlıyoruz. Avuçlarımız kıpkırmızı kesiliyor. Elindeki şapkayla selamlıyor bizi. Hep birlikte müdür odasına çıkıyorlar. Öğretmenlerimiz bizi sınıflara alıyorlar. (…)
Çok geçmeden sınıfımızın kapısı vuruluyor. Önce okul müdürümüzü görüyoruz. Kapıyı açıp yana çekiliyor. Biz de ayağa fırlıyoruz. Mustafa Kemal tek başına giriyor içeri. Yanına yardımcılarından kimseyi almamış. Müdürümüz arkasında. Hızlı adımlarla öğretmenimize doğru ilerliyor. (…) Atatürk elini uzatıyor:
“Ben Mustafa Kemal,” diyor.
Sesi unutulacak gibi değil. Herkes tarafından bilindiği hâlde, yine de kendisini tanıtması dikkatimi çekiyor. Öğretmenimiz de sırayla kendini, bizi ve dersimizi tanıtıyor. Sesi heyecanlı.

Ömrümün En Güzel Rüyası Metni Cevapları Sayfa 49

“Peki, siz devam edin,” diyor Atatürk.
Dersimize devam ediyoruz. Heyecanımızı yenmeye çalışsak da bunu başarmak kolay değil. Biraz sonra öğretmenimiz tahtaya bir arkadaşımızı çağırıyor. Pergelle bir çember çizmesini istiyor. Arkadaşımız becerikli; çemberi hem güzel hem de çabucak çiziyor. Tam bu sırada arkadan Atatürk’ün ayak seslerini duyuyorum. Öne doğru geliyor. Bizim sıraya kadar ilerliyor ve tam benim yanımda duruyor. Sağ elini sıranın üzerine dayıyor. Kolu da omzuma dokunmak üzere. Heyecandan tir tir titriyorum.
(…) Sınıfımızdaki en ayrıcalıklı kişi benim o anda. Çünkü Atatürk benim yanımda, eli benim sıramın üstünde (…) ve ben ona dokunuyorum.
Sonra bir telaş daha yaşanıyor. Müdürümüz arka taraftan öne doğru geliyor. Atatürk de yanımdan ayrılıp kapıya doğru yürüyor. Demek ki bizim sınıfta bu kadar kalacak. Yeniden ayağa kalkıyoruz. Atatürk, tam çıkarken bize dönüp;
“İyi günler çocuklar!” diyor.

Ömrümün En Güzel Rüyası Metni Cevapları Sayfa 50

Hep birlikte;
“Sağ ol!” diye bağırıyoruz.
Çıkıyorlar. Öğretmenimiz de onu uğurlamak için merdivenlere kadar peşinden gidiyor. Artık daha fazla dayanamıyorum. Oturduğum yerden fırlayıp bütün gücümle bağırmaya başlıyorum:
“Atatürk bana dokundu! Ben de ona dokundum! Atatürk bana dokundu! Ben de ona dokundum!”
O kadar çok bağırıyorum ki sonunda kendi sesimle uyanıyorum. Annem diğer odadan koşarak geliyor.
“Ne oldu yavrum?” diye merakla soruyor, “kötü bir rüya mı gördün?”
“Hayır anne,” diyorum, “ömrümün en güzel rüyasını gördüm.”

Ömrümün En Güzel Rüyası Metni Cevapları Sayfa 51

1. ETKİNLİK

Soru: Aşağıda verilen kelimeleri ve kelime gruplarını örnekteki gibi anlamlarıyla eşleştiriniz. Ardından bu kelimeleri ve kelime gruplarını bulmacada bulup işaretledikten sonra sözlü olarak birer cümlede kullanınız. Bulmacada kelimeler sağdan sola, yukarıdan aşağıya ve çapraz olarak verilmiştir. Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri ve anlamlarını sözlüğünüze yazmayı unutmayınız.

1. Tekrarlanması, uzun sürmesi dolayısıyla bir şeyden hoşlanmaz veya sıkılır duruma gelmek. (Usanmak)
2. Bilinip unutulan bir şeyi akla getirmek, hatırlamak. (Anımsamak)
3. Belirmek, ortaya çıkmak. (Baş göstermek)
4. Öğrencilerin, bir öğretmenin gözetimi altında; anlatma, araştırma, küme çalışması vb. yollarla ve türlü eğitim araç ve gereçlerinden de yararlanarak ders yaptıkları yer, sınıf. (Dershane)
5. Temel düşünce, temel inanç. (İlke)
6. Bir şeye hafifçe dokunmak, takılmak. (İlişmek)
7. Üst baş. (Giyim kuşam)
8. Belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik. (Devrim)

Cevap:

Ömrümün En Güzel Rüyası Metni Cevapları Sayfa 52

2. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

Cevap:

Soru: 1) Metnin kahramanı kimdir? Bu kişi okuyucularına başından geçen hangi olayı anlatıyor?

Cevap: Kahraman bir öğrencidir; rüyasında Atatürk’ün okula gelişi ve sınıfa girmesini anlatır.

Soru: 2) Çocuklar bahçede neden toplanıyorlar?

Cevap: Okul müdürü, Mustafa Kemal Atatürk’ün okula geleceğini duyurmak için çocukları bahçede topluyor.

Soru: 3) Çocuklar, Mustafa Kemal Atatürk’ün okula geleceğini öğrendiğinde nasıl davranıyorlar?

Cevap: Önce şaşırıyorlar, sonra büyük bir sevinç ve heyecanla alkışlıyorlar.

Soru: 4) Mustafa Kemal Atatürk, kaç kişilik bir grupla okula geliyor?

Cevap: Yaklaşık on kişilik bir grupla geliyor.

Soru: 5) Mustafa Kemal Atatürk’ün giyim kuşamı nasıldır? Giysilerinin dikkat çekmesinin nedeni ne olabilir?

Cevap: Şapkalı ve şık giysilidir. Dikkat çekmesinin nedeni, onun her zaman düzenli ve özenli görünmesidir.

Soru: 6) Anlatıcının rüyasında aşırı heyecanlanmasının nedeni nedir? Siz onun yerinde olsaydınız nasıl davranırdınız? Neden?

Cevap: Atatürk’ün yanına gelip elini sırasına koyması nedeniyle çok heyecanlanıyor. Ben onun yerinde olsaydım çok mutlu olur, saygıyla selam verirdim çünkü Atatürk’ü görmek büyük bir onurdur.

3. ETKİNLİK 

Soru: Metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Cevap:

✅Metnin Konusu: Kara Fatma’nın (Fatma Seher Erden) hayatı ve Millî Mücadele’deki kahramanlıkları.
✅Metnin Ana Fikri: Vatan sevgisi ve cesaretle kadınların da Millî Mücadele’de önemli rol oynadığı.

4. ETKİNLİK 

Soru: Metni bir kez daha okuduktan sonra metindeki olayları oluş sırasına göre özetleyerek aşağıya yazınız.

Metin özetlenirken metinden alınmış cümleler kullanılmaz. Metnin konusuna ve ana fikrine bağlı kalınır ve metin değiştirilmez. Herhangi bir metni ana hatlarıyla yazmadan önce metnin konusunu ve ana fikrini doğru olarak belirlediğinizden emin olunuz.

Cevap: Bir öğrenci rüyasında Atatürk’ün okula geldiğini görür. Çocuklar heyecanla karşılar, Atatürk sınıfa girip dersi izler. Öğrenci, Atatürk’ün sırasına dokunmasıyla çok mutlu olur ve bu heyecanla uyanır.

Ömrümün En Güzel Rüyası Metni Cevapları Sayfa 53

5. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümlelerdeki altı çizili kelimelerin, bulundukları cümleye kattıkları anlamın aynı olup olmadığını düşününüz. (çay kelimesi altı çizilmiş)

Delice çayı bahar gelince farklı akıyor.”
“Kardeşim çayı masaya döktü.”
“çay” kelimesi, birinci cümlede dereden daha büyük akarsu, ikinci cümlede içecek anlamında kullanılmıştır. Yazılışları ve okunuşları aynı fakat anlamları farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denir.
Aşağıda verilen “ekmek” kelimesini iki farklı anlamda cümle içinde kullanınız,

ekmek

Cevap:

✅1. Anlam (yiyecek): Fırından sıcak ekmek aldım.
✅2. Anlam (toprağa tohum koymak): Çiftçiler tarlaya buğday ekmek için hazırlandı.

6. ETKİNLİK 

Soru: Mustafa Kemal Atatürk’ün okulunuzu ziyaret edeceğini hayal ediniz. Okulunuzda ve sınıfınızda ne gibi hazırlıklar yapar, ona neler sorar, onunla neler hakkında konuşurdunuz? Nedenleriyle birlikte aşağıdaki yazma alanına yazınız. Yazınızı bitirdikten sonra gözden geçirerek varsa yazım ve noktalama hatalarınızı düzeltiniz. Yazınızı okuyarak paylaşabileceğiniz gibi genişleterek A4 boyutunda bir kâğıda yazabilir, sınıf veya okul panosunda da sergileyebilirsiniz.

Cevap:

OKULUMUZDA ATATÜRK’Ü AĞIRLAMAK

Bir gün Mustafa Kemal Atatürk’ün okulumuza geleceğini hayal ettim. Bu haber duyulur duyulmaz hepimiz çok heyecanlandık. Öncelikle sınıfımızı tertemiz yapar, sıralarımızı düzenlerdik. Panolara Atatürk’ün sözlerini ve resimlerini asardık. Bahçemizi süsler, Türk bayraklarıyla donatırdık. O gün için en güzel kıyafetlerimizi giyer, Atatürk’ü coşkulu alkışlarla karşılamaya hazırlanırdık.

Atatürk sınıfımıza geldiğinde ayağa kalkar, saygıyla onu selamlardık. Öğretmenimiz dersimizi tanıtır, biz de heyecanla kendimizi tanıtırdık. Ona, çocuklara verdiği değeri bildiğimiz için teşekkür ederdik. Ben Atatürk’e, “Bizi niçin gençlere emanet ettiniz?” diye sormak isterdim. Ayrıca, “Bugün yaşasaydınız ülkemiz için neler yapardınız?” diye de sorardım. Onun fikirlerini öğrenmek çok değerli olurdu.

Atatürk ile vatan sevgisi, özgürlük ve Cumhuriyet hakkında konuşmak isterdim. Çünkü bu değerlerin bizler için ne kadar önemli olduğunu anlamak isterdim. O da mutlaka bize çok çalışmamızı, bilime önem vermemizi ve ülkemizi korumamızı öğütlerdi.

Bence Atatürk’ü okulda ağırlamak ömrüm boyunca unutamayacağım en güzel an olurdu. Bu hayali bile düşünmek bana gurur veriyor.

Ömrümün En Güzel Rüyası Metni Cevapları Sayfa 54

7. ETKİNLİK 

Soru: Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında sizden istenilen çalışma doğrultusunda sunumunuzu yapınız. Konuşmacı arkadaşlarınızı dinlerken nezaket kurallarına uyunuz. Sunumunuzu bitirdikten sonra kendinizi aşağıdaki ölçütlere göre değerlendiriniz.

Cevap:

“Hayır” olarak işaretlediğiniz ölçütler için nasıl bir çalışma yapmanız gerektiği hakkında öğretmeninize ve arkadaşlarınıza danışabilir, onlardan yardım alabilirsiniz.

8. ETKİNLİK 

Soru: “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında yaptığınız çalışmadan hareketle Atatürk hakkındaki konuşmanızı yapınız. Sunumunuz için araştırma yaptığınız sitesinde Atatürk’ün hayatının yanı sıra düşünceleri ve yaptığı yenilikler dışında birçok fotoğraf bulunmaktadır. Genel ağda araştırma yaparken nelere dikkat ediyorsunuz? Bilgiye ulaşmanın kolay ve hızlı yolu olan genel ağda çok sayıda site olduğunu unutmayınız. Bu sitelerin bazıları doğru bilgi aktarırken bazıları da yanlış bilgiler verebilmektedir. Doğru bilgiye ulaşabilmek için özellikle “gov” ve “edu” uzantılı siteleri tercih etmelisiniz, “gov” uzantılı siteler resmî kurumlara, “edu” uzantılı siteler ise üniversitelere ait güvenilir sitelerdir.

Cevap:

ATATÜRK’Ü ANLATAN KONUŞMA

Sevgili arkadaşlar, bugün size Mustafa Kemal Atatürk’ten söz edeceğim. Atatürk, 1881’de Selanik’te doğdu. Askeri okullarda öğrenim gördü. Çanakkale’de büyük bir kahramanlık gösterdi. 1919’da Samsun’a çıktı ve Milli Mücadele’yi başlattı. Erzurum ve Sivas kongreleriyle milleti örgütledi. 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisini açtı. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti ilan etti ve ilk Cumhurbaşkanı oldu. Eğitim, hukuk ve ekonomi alanlarında önemli devrimler yaptı. Harf Devrimi ile okuma yazmayı kolaylaştırdı.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıdı. Saltanatı kaldırdı ve halifeliği sona erdirdi. Medeni Kanun’u kabul ettirdi. Üniversiteleri geliştirdi ve köylüye önem verdi. Şapka ve kılık kıyafet düzenlemeleri yaptı. Takvim, saat ve ölçü birimlerini yeniledi. Her alanda çağdaşlaşmayı amaçladı. “Yurtta barış, dünyada barış” diyerek barışçı bir politika izledi. Bilime, sanata ve spora değer verdi. Gençlere güvendi ve ülkeyi onlara emanet etti. 10 Kasım 1938’de ebediyete uğurlandı. Onu sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz. Bizler de çalışarak ve değerlerine sahip çıkarak Atatürk’ün yolundan gitmeliyiz. Teşekkür ederim.

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Soru: Millî Mücadele’nin kahramanlarını güvenilir genel ağ sitelerinden yararlanarak araştırınız. Bu kişilerden birinin hayatını kısaca defterinize yazınız.

Cevap:

Kahraman: Kazım Karabekir Paşa

1882’de İstanbul’da doğdu. Askeri okullarda başarılı bir eğitim gördü. Doğu Cephesi’nde görev alarak Ermenilere karşı büyük zaferler kazandı. Millî Mücadele’de Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakın silah arkadaşlarından biri oldu. Özellikle Doğu Anadolu’da yetim kalan çocuklara sahip çıkıp onları eğitmesiyle “Yetimler Babası” unvanını aldı. Cumhuriyet’in ilanından sonra da önemli görevlerde bulundu. 1948 yılında İstanbul’da vefat etti.

***Ömrümün En Güzel Rüyası metni cevapları Sayfa (45-46-47-48-49-50-51-52-53-54) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap