Ninemin Gözleri metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 152-153-154-155-156-157 (Millî Kültürümüz Teması)
Ninemin Gözleri Metni Cevapları
Ninemin Gözleri Metni Cevapları Sayfa 152
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Soru: Millî marşların ne amaçla yazıldığı ve ülkeler için neleri temsil ettiği ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Soru: Aile büyüklerinizden biriyle ilgili unutamadığınız bir anınızı anlatınız.
Cevap:
NİNEMİN GÖZLERİ
Hayatım boyunca ninemin gözleri beni takip etti. O gözlere her zaman özlem duyuyorum. Küçükken onların anlamını kavrayamıyordum. Bir şekilde, geleceğe dair işaretler taşıdıklarını büyüdüğümde anlayacaktım. Kimi yakınlarımızın “Adiviye Hanım” diye seslendikleri benim ninem; az konuşan, sessiz, okyanusların maviliği kadar derin ve ilkbaharın gökyüzü kadar canlı mavi gözleriyle bakan minyon bir kadındı. İstanbul’da Debreli dedemle evlendikten ve Beşiktaş’ta yıllar boyunca yaşadıktan sonra Arnavutluk’a gelmişler, sınırların kapanıvermesiyle bir daha Türkiye’ye dönememişlerdi. Maalesef, ülkesi ve diline duyduğu hasretini sadece kendisine anlatabildiği bir ülkede yaşamak zorunda kalmıştı. Denilebilir ki bu hasreti, çoğu zaman kendisine bile gizlice anlatırdı. Çoğu zaman, özellikle Adriyatik kıyılarında olduğu zamanlarda, gözleri o parlaklığını yitirir veya uzaklarda kaybolur giderdi. Bazen öyle bir sulanırdı ki gözleri, ağlamaya başlarsa kimse durduramaz diye düşünürdüm. Her seferinde, dudaklarının kenarında kimsenin fark edemeyeceği bir gülümseme eşlik ederdi o dolan gözlerine. O anlarda, sanki biriyle konuşuyor gibi olurdu. Belki kendi kendine, belki İstanbul’daki yakınlarıyla, belki kaderiyle konuşurdu. Kiminle konuştuğunu kim bilebilirdi ki?
Canını kavuran bir özlem hissi, ölümüne kadar eşlik etmişti ona. Şimdi geçmişe ait hatırladığı her şey, hissettiği her acı; ruhunu kavuran özlemini azaltmasını sağlıyordu. Bu durumun onda ne zaman başladığını tam olarak bilemiyorum ama hatırlayabildiğim kadarıyla ben okula başlamadan önceydi. Yani, dört beş yaşında olmalıydım o zamanlar. Biz, bütün gün birlikte kalıyorduk. Herkesin kabullendiği gizli bir anlaşma vardı sanki. (…) İkimiz kanepeye otururduk ve ninem, anlamadığım bir dille, bana İstanbul’daki yakınlarını anlatmaya başlardı. Bunu, kullandığı kişi isimlerinden anlardım. O anlatırken devamlı ses tonu değişirdi. Bazen bir iç çekerdi, bazen acılı bir şekilde gülümserdi, bazen de gözlerinin içinde biriken gözyaşlarını durdurmak için ellerimi sımsıkı tutardı. (…)
Anlamayı ne de çok isterdim! Bu kelimelerin arkasında nelerin saklandığını nasıl bilebilirdim ki? Söylediği bu yabancı kelimelerin sesi kulaklarıma güzel bir melodi, ilkbahar poyrazı gibi gelirdi. Anlamlarını her sorduğumda saçlarımı okşar, ellerimi sımsıkı tutar, derin bir nefes alarak “Gözlerimin içine bak, onları orada bulacaksın.” derdi. Ben de ninemin masmavi gözlerine bakar ve onun bitmeyen sağanaklarını, özlemini, her şeyini görürdüm. Onun hasretini görür ve onun hasretiyle yaşardım. Benim ninem ülkesine, yakınlarına, diline ve onlarla ilgili olan her şeye hasret duyardı. Ben de onun hasretine hasret duymaya başlamıştım. O; geçmişine, bildiği şeylere hasret duyar; ben ise bilinmeyene… (…)
Ninemin Gözleri Metni Cevapları Sayfa 153
Bir de bana söylediği bir şarkısı vardı ninemin. Bu şarkıyı ben de öğrendikten sonra birlikte söylemeye başladık. Hayatımda tam olarak ezberlediğim ilk şarkı bu olmalı. Sözlerini hiç anlamıyordum ama ninem için çok önemli olduğunu bildiğimden isteyerek kolay bir şekilde öğrenmiştim. Söylediğimizde birdenbire ciddileşir ve ayağa kalkıp düzgün durmamı isterdi. Bunu neden istediğini bilemezdim. Keşke bilebilseydim. Tam kırk dört yıl önce tanışarak ezberlediğim bu şarkıyı, ne olduğunu bilmeden ninemle birlikte sevgi ve istekle söylüyordum.
Yaklaşık 20 yıl sonra ilk defa İstanbul’a geldiğimde, bir mayıs günü Beşiktaş’ta dolaşırken ninemin şarkısını duydum. Nefesim durdu. Kulaklarımda sanki onun güzel sesi çınlıyordu. Ayaklarım tutmaz oldu ve şarkının geldiği okulun demir parmaklıklarına zor varabildim. Aman Allah’ım! Harika bir şeydi. (…) Okulun bahçesine girip bütün gücümle söylemeye başladım. Bahçede bulunan öğretmenler kim bilir ne kadar şaşırmıştır! O an benden çıkan ses, ninemin de sesiydi. Orada anladım Türk İstiklal Marşı’nı söylüyor olduğumu. Orada anladım benim duyduğum hasretin, ninemin bir zamanlar duyduğu hasret kadar olduğunu. Bir marşın ne kadar önemli olduğunu o zaman anladım. Ne kadar uzakta olsan, hangi şartlarda olsan İstiklal Mar- şı’nın deri altına girip gönlünün ayrılmaz bir parçası hâline geldiğini o zaman anladım. (…)
Ninemin Gözleri Metni Cevapları Sayfa 154
1. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki kelimeleri anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.
1. hasret
2. minyon
3. kader
4. poyraz
5. melodi
6. sağanak
Cevap:
a. Belli kurallara göre düzenlenmiş, kulağa hoş gelen ses dizisi, ezgi. ()
b. Bir kimseyi, bir yeri veya bir şeyi görme, ona kavuşma isteği, özlem. ()
c. Ritmi, yürüyen bir kimsenin veya topluluğun adımlarını hatırlatan müzik parçası. ()
ç. Kuzeydoğudan esen soğuk rüzgâr. ()
d. Birdenbire başlayan, genellikle kısa süren şiddetli yağmur. ()
e. İnce, küçük, çıtı pıtı. ()
f. Tanrı’nın uygun görmesi, Tanrı’nın isteği, kader, alın yazısı, yazgı. ()
2. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.
Cevap:
Soru: Yazarın ninesi nasıl bir kadındır? Anlatınız.
Cevap:
Soru: Yazar, ninesinin söylediği yabancı kelimeleri neye benzetmiştir? Açıklayınız.
Cevap:
Soru: Yazarın ninesi nelere ve kimlere hasret duymaktadır? Açıklayınız.
Cevap:
Soru: Yazarın ninesinin Millî Marş’ımıza duyduğu saygıyı metindeki hangi ifadelerden anlıyorsunuz? Örneklerle açıklayınız.
Cevap:
Soru: Millî Marş’ımızı söylerken nasıl davranmalıyız? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap:
Ninemin Gözleri Metni Cevapları Sayfa 155
3. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki cümle, metinden çıkarılabilecek bir yargıdır. Siz de metinden çıkarılabilecek yargılara örnekler yazınız.
Cevap:
4. ETKİNLİK
Soru: Okuduğunuz metni özetleyerek aşağıya yazınız.
Cevap:
Ninemin Gözleri Metni Cevapları Sayfa 156
5. ETKİNLİK
Soru: Başka bir ülkede yaşasaydınız ülkemizin en çok hangi yönlerini özlerdiniz?” sorusundan hareketle bir konuşma yapınız. Konuşmanızda uygun geçiş ve bağlantı ifadeleri kullanınız.
Cevap:
6. ETKİNLİK
Soru: Şehrinizin kültürel özelliklerini tanıtmak amacıyla bir festival düzenleneceğini hayal ediniz. Bu festival için şehrinizle ilgili bilgiler topladıktan sonra aşağıdaki alana bir afiş tasarlayarak afişinizi arkadaşlarınıza tanıtınız.
Cevap:
Ninemin Gözleri Metni Cevapları Sayfa 157
7. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki bilgileri okuyunuz. Önemli gördüğünüz yerlerin altını çiziniz.
Cevap:
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Soru: Köçürme (mangala) oyununun nasıl oynandığını araştırınız.
Cevap:
***Ninemin Gözleri metni cevapları Sayfa (152-153-154-155-156-157) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap