Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları (5. Sınıf Türkçe)

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 5. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 128-129-130-131-132-133-134-135 (Sağlıklı Yaşıyorum Teması)

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları (5. Sınıf Türkçe)

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları (5. Sınıf Türkçe)

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları Sayfa 128

KEŞİF YOLCULUĞU

Soru: Yeterli ve dengeli beslendiğinizi düşünüyor musunuz? Niçin?

Cevap:

Soru: Tadına hiç bakmadığınız hâlde sevmediğiniz yiyecekler var mı? Varsa adlarını söyleyiniz.

Cevap:

Öğretmeniniz metni okurken onu dikkatlice dinleyiniz.
Metni tür özellikleri ve içeriğinden hareketle okuma hızı, duraklama, vurgu, tonlama ve telaffuzu, anlamı yansıtacak biçimde işitilebilir bir ses tonuyla sesli okuyunuz.

NE OLACAK BU YEMEK SORUNU?

Off, yine yemek zamanı!
Annem mutfaktan bana sesleniyor. Haydi oğlum, yesene oğlum, yemezsen büyüyemez- sin oğlum, çok zayıfsın artık neredeyse iskeletin görünüyor oğlum.
İyi tamam da, annem masaya ekmek getirmek için mutfağa gittiğinde bir baktım, sofrada hiçbir şey yok. Yani hiçbir şey yok dediysem benim sevdiğim hiçbir şey yok. Makarna bile yok mesela…
(…)
İyi de benim sevdiğim yemeklerden yokmuş ki bugün; yoğurt çorbası varmış, ıspanak varmış. Keşke bir makarna olsaydı dedim içimden, makarnadan hiç bıkmam, her gün yerim valla…
Benim ıspanağı beğenmediğimi hemen anlayan annem anlatmaya başladı: Ispanak çok faydalıymış, içinde vitaminler varmış, bolca demir varmış, her gün makarna yenir miymiş, hep aynı şeyleri yemek istiyormuşum, böyle sağlıklı beslenemezmişim, ama böyle olmazmış ki… Haa, bu arada adımı söylemeyi unuttum değil mi? Benim adım Tolga, yemek yemeyi sevmeyenlere kocaman bir merhaba.
(…)
Annemin söylediklerinden anladığınız gibi yemek yemeyi pek sevmiyorum. Aslında annemi üzmek istemiyorum. Benim iyiliğim için böyle konuştuğunu, sağlıklı büyümemi istediğini biliyorum. Ama elimde değil ne yapayım?
(…)
Sofrada sevmediğim yemekler olduğu zaman içimden. “Off ya, nereden çıkmış bu yemek?” diyorum. Ne kadar oflasam da bazen açlıktan bazen annemin zorlamasından sevmediğim şeyleri yemek zorunda kalıyorum. Eminim sizin başınıza da benzer şeyler gelmiştir. Yani siz de sevmeden, hatta hiç istemeden bazı şeyleri yemek zorunda kalmışsınız- dır, öyle değil mi? Yoksa bu bir tek bana mı oluyor? Hayır, yani merak ettim de ondan soruyorum.

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları Sayfa 12^9

(…)
Okulda da sürekli sağlıklı beslenme, büyüme, gelişme gibi konuları işleyip duruyoruz. Dersler iyi güzel de, bence bir haksızlık var. Bu haksızlık ne mi? Bakıyorum sevdiğim ne varsa ya zararlı yiyecekler kısmında ya da az tüketmemiz gereken yiyecekler arasında. Sevmediğim ne varsa sağlıklı yiyecekler arasında. Of, Allah’ım of!
(…)
Bir gün yine okulda sağlıklı beslenme konusunu işliyorduk. Dayanamayıp söz aldım. “Ama öğretmenim, ben bu saydığınız yiyecekleri hiç sevmiyorum, benim sevdiklerime de siz zararlı diyorsunuz. Ne yapayım şimdi ben, onları da mı yemeyeyim?” dedim. Tabii beni dinleyen bazı arkadaşlarım hemen destek verdi. Sınıfta bir kargaşadır başladı.
Öğretmenimiz “Olur mu hiç öyle şey?” dedi hemen. “Biliyorsunuz ki yemezsek yaşamımızı sürdüremeyiz. Canlıların en önemli ihtiyaçlarından biridir beslenme ihtiyacı… Eğer yemek yemezsek gelişimimizi sağlayıp sürdüremeyiz, güç kazanamayız. Soğuğa, sıcağa, hastalıklara karşı dirençli olamayız. Vücudumuz hayatımızı devam ettirmemiz için gerekli olan enerjiyi sağlayamaz ve benzini biten bir arabanın yolda kalması gibi çalışmasını durdurur. Vücudumuzun doğru ve düzenli çalışabilmesi için protein, vitamin, karbonhidrat ve minerallere ihtiyacı vardır. Bunları da sebzelerden, et, balık, süt ürünlerinden ve meyvelerden sağlarız. Dengeli beslenme her bir besin grubundan yeteri kadar yemektir. Nasıl sadece şeker yiyerek doğru beslenemi- yorsak sadece et yiyerek de doğru beslenemeyiz. Hem sîzlerin sevdiği şeyler de faydalı aslında ama doğru miktarda yediğinizde.”

“Biliyorum öğretmenim, ama annem yemeğe çağırdığında Bugün yemekte ne var? diye soruyorum, o da bana ‘Patlıcan var, çorba var, türlü var.’ filan diyor. Ben de annemi üzmek istemediğim için bir iki kaşık yedikten sonra doyduğumu söyleyip sofradan kalkıyorum. Ne yapayım? İçimden yemek gelmiyor onları… Hatta içimden ‘Nereden çıkmış ki bu yemek, kimin aklına gelmiş bunu pişirmek?’ diye sorup duruyorum.”
“İlginç! Peki, gerçekten biliyor musun nerede, ne zaman, nasıl yapıldıklarını?”
“Efendim?”
“Yani ‘Nereden çıkmış, kimin aklına gelmiş?’ diye soruyormuşsun ya kendine, işte onu diyorum biliyor musun diye.

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları Sayfa 130

“Anladım öğretmenim ama bilmiyorum.”
“Doğrusu ben de merak ettim bu sorunun cevabını. Bu ünitemizin konularından biri sağlıklı beslenme. Performans ödevleriniz için bu konuyu araştırırsanız cevabı da öğrenebiliriz ne dersiniz?”
“Olur.”
“Önce sevdiğiniz ve sevmediğiniz yemekleri düşünün. Bir liste yapıp nereden, nasıl, ne zaman çıktığını araştırın. Etrafınızdakilere sorun, konuyla ilgili kitaplar okuyun, internetten araştırın mesela. Seçtiğiniz yiyeceklerle ilgili anılarınız, büyüklerinizin anlattığı bir efsane, duyduğunuz bir fıkra ya da okuduğunuz bir masal varsa onları da ekleyebilirsiniz.
Sevmediğiniz yemekleri de en azından bir kere yiyip neler düşündüğünüzü yazın. Yani neden sevmediğinizi, tadının size nasıl geldiğini, yemeğin hikâyesini öğrendikten sonra fikrinizin değişip değişmediğini yazabilirsiniz. En sonuna da bu çalışma sonucunda neler öğrendiğinizi belirten bir liste hazırlayın. Hep beraber okuyup görelim, anlaşıldı mı?
Size üç hafta süre veriyorum. Üç hafta sonra hem herkesin sevdiği ve sevmediği yemekleri öğrenip nasıl beslendiğini anlayacağız hem de bu yemeklerin nereden çıktığını öğreneceğiz, tamam mı?”
(…)
İşte, benim gibi yemek yemeyi sevmeyen bir çocuğun başına gelenler bunlar. Ben yemekten kaçarken yemeklerin içine düştüm, Türkçe kitabımızdan öğrendiğim gibi yağmurdan kaçarken doluya tutuldum yani…
İş derse gelince hemen işe koyuldum. Sevdiğim ve sevmediğim yemekleri listeledim. Sonra da listemdeki yiyecekleri sırasıyla araştırmaya başladım. Bir yandan da merak etmeye başladım. “Acaba sınıftaki kaç arkadaşımla aynı şeyleri seviyoruz?” Bence çoğumuzun listesi birbirine benzeyecek!
NE Mi OLDU BU YEMEK SORUNU?
Annem bu çalışmayı okuduğunda çok memnun oldu. Bazı yerlerinde çok güldü, bazı yerlerinde “Senin iyiliğin için öyle söylüyorum.” dedi.
Sonuçta, sevmediğim yiyecekleri tattığım ve artık hiçbir yemeğe ön yargılı davranmadığım için çok mutlu. Hatta bu gün gidip öğretmenime teşekkür edecekmiş. Fakat “Daha bir sürü sevmediğin yemek var, onları da bir araştır bakalım.” diyor.
Evet var ama bu kadar kısa zamana ancak bunları sığdırabildim. Büyüyüp bilim adamı olunca ben de yiyeceklerin yarar ve zararlarıyla ilgili çalışmalar yapacağım.

Soru: Okuma sürecinizi tema sonundaki “Okuma Becerisi Öz Değerlendirme Ölçeği’ni kullanarak değerlendiriniz.

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları Sayfa 131

1. ETKİNLİK

Soru: Aşağıdaki soruların cevaplarını metinden hareketle defterinize yazınız.

Cevap:

Soru: Tolganın beslenme alışkanlığı nasıldır?

Cevap:

Soru: Ispanağı beğenmeyen Tolgaya annesi neler söylemiştir?

Cevap:

Soru: Proje görevi Tolganın yemek hakkındaki fikirlerini nasıl etkilemiştir?

Cevap:

Soru: Tolganın sevmediği yemekleri yememek için annesine “Doydum.” demesi onun kişiliği ve annesiyle olan ilişkisi hakkında ne tür ipuçları vermektedir?

Cevap:

Soru: Tolganın sevdiği yemekler olmayınca “Sofrada hiçbir şey yok.” demesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cevap:

Soru: Yeme alışkanlıklarınızı Tolganın yemek alışkanlıklarıyla karşılaştırdığınızda neler söylersiniz?

Cevap:

2. ETKİNLİK 

Soru: Okuduğunuz metni inceleyip metindeki Tolga ve annesinin beslenme konusundaki bakış açılarını inceleyiniz.

Annesinin Bakış Açısı
1. Sağlık Odaklılık: Tolganın annesi, sağlıklı beslenmenin önemini vurgular. O, besinlerin vitaminler, mineraller ve diğer besleyici öğeler açısından zengin olmasını önemser.
2. Koruyuculuk: Annesi, Tolganın sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gerekli besinleri tüketmesini ister. Bu, onun koruyucu ve destekleyici bir tutum sergilediğini gösterir.
3. Eğitici Rol: Annesi,Tolgaya sağlıklı beslenme konusunda bilgi vermeye çalışır. Onun sağlıklı alışkanlıklar kazanmasını amaçlar.

Tolga’nın Bakış Açısı
1. Lezzet Odaklılık: Tolga, daha çok sevdiği yiyecekleri yemeyi tercih eder. Onun için yemeklerin lezzeti ve yemekten zevk almak daha önemlidir.
2. Direnç Gösterme: Tolga, annesinin sürekli sağlıklı yemekleri dayatmasından rahatsızlık duyar ve buna karşı direnç gösterir.
3. Eğlence ve Rutin Karşıtlığı: Tolga, sürekli aynı tür sağlıklı yemeklerin yapılmasından sıkılır ve çeşitlilik arar. O, makarna gibi sevdiği yemekleri daha sık yemek ister.

Cevap:

Soru: İncelediğiniz bakış açılarından birini seçerek konuyu onun bakış açısıyla ifade ediniz.

Cevap:

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları Sayfa 132

3. ETKİNLİK 

Soru: Okuduğunuz metinden karşılaştırma işlevli söz varlıklarının (ama, fakat, daha, en, kadar, -dan çok, -dan az vb.) kullanıldığı cümleler belirleyip aşağıya yazınız.

Cevap:

Soru: Karşılaştırma işlevli söz varlıklarını kullandığınız cümleler yazınız.

Cevap:

4. ETKİNLİK 

Soru: Hacivat ve Karagöz, Nasrettin Hoca, İbn-i Sina ile ilgili bildiklerinizi gözden geçiriniz. Ardından aşağıdaki tablodan bir durum seçiniz. Seçtiğiniz durumdaki problemi belirleyiniz. Probleme yönelik çözüm önerilerinizi yazınız.

Cevap:

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları Sayfa 133

Soru: Belirlediğiniz probleme yönelik çözüm önerilerinizden birini de içerecek şekilde seçtiğiniz durumda yer alan hikâye unsurlarını kullanarak öyküleyici bir metni defterinize yazınız. Metni oluştururken daha önce edindiğiniz bilgilerden hareketle Karagöz ve Hacivat, Nasrettin Hoca ve îbn-i Sina’nın kişilik özelliklerinden faydalanınız.

5. ETKİNLİK 

Soru: Tolga’nın sevdiği ve sevmediği yemekler nelerdir? Sizce Tolga neden bazı yemekleri severken bazılarını sevmemektedir?

Cevap:

Soru: Tolga’nın yemek seçme davranışı ile ilgili olumlu ya da olumsuz görüşünüzü yazınız.

Cevap:

Soru: Siz olsaydınız Tolga’nın yemek seçme alışkanlığından vazgeçmesi için ona hangi önerilerde bulunurdunuz? Gerekçeleriyle yazınız.

Cevap:

6. ETKİNLİK 

Soru: “Bu Görev Bizim” bölümünde, yeterli ve dengeli beslenmenin insan sağlığı üzerindeki etkileri ile ilgili hazırladıklarınızı arkadaşlarınıza sununuz. Sunumunuz sırasında aşağıdaki yönergelere dikkat ediniz.

• Konuşma sürecine uygun selam ve hitap ifadelerini kullanınız.
• Konuşmanızın sonunda anlaşılmayan kısımları açıklığa kavuşturmak için soru-cevap bölümüne yer veriniz.
• Konuşmanızda uygun zamanda söz alıp vermeye özen gösteriniz.

Cevap:

Soru: Konuşmanızı yeniden yapacak olsaydınız bu sürece yönelik neleri değiştirmek ve korumak isterdiniz? Neden?

Cevap:

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları Sayfa 134

7. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki soruları izlediğiniz filmden hareketle cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Çocukların ortak özellikleri nelerdir? Söyleyiniz.

Cevap:

Soru: Kuşun kurtarılması ile çocukların sağlıklı yaşamaları arasındaki ilgiyi açıklayınız.

Cevap:

8. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki paragrafı okuyunuz. Yazım yanlışı olan kelimelerin altını çiziniz.

Sokağın başında durmuş, top oynayan çocukları izliyordum, ne kadar da sağlıklı görünüyorlardı. Takımlar 5’er kişiden oluşuyordu, maçı izlerken bisikletli bir adam bana yaklaştı. Elindeki kâğıdı uzatıp “şu spor salonunun adresine bakar mısın? bir türlü bulamadım.” dedi, “tabii amcacığım.” diyerek kâğıdı aldım, kâğıtta “çiçek mahallesi güneş sokak yıldız apartmanı birinci kat” yazıyordu. “Amcacığım, yirmibeş metre ileride Atatürk bulvarı var, karşıya geçince kurtuluş ortaokulunu göreceksin. Aradığın apartman okulun arkasında, doğa eczanesinin yanında, istersen seni götüreyim.” dedim ama teşekkür ederek ağır adımlarla ilerledi.

Cevap:

Soru: Yazımı yanlış olan kelimeleri düzelterek aşağıya yeniden yazınız.

Cevap:

9. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıda, metinden alınan bölümde isimleri, ismi niteleyen ve belirten kelimeleri, ismin yerini tutan kelimeleri ve fiilleri belirleyerek altını çiziniz.

“Benim ıspanağı beğenmediğimi hemen anlayan annem anlatmaya başladı: Ispanak çok faydalıymış, içinde vitaminler varmış, bolca demir varmış, her gün makarna yenir miymiş, hep aynı şeyleri yemek istiyormuşum, böyle sağlıklı bes- lenemezmişim ama böyle olmazmış ki… Haa, bu arada adımı söylemeyi unuttum değil mi? Benim adım Tolga, yemek yemeyi sevmeyenlere kocaman bir merhaba.”
“Size üç hafta süre veriyorum. Üç hafta sonra hem herkesin sevdiği ve sevmediği yemekleri öğrenip nasıl beslendiğini anlayacağız hem de bu yemeklerin nereden çıktığını öğreneceğiz, tamam mı?”

Cevap:

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları Sayfa 135

Soru: Altını çizdiğiniz kelimeleri tabloda ait oldukları alana yazınız.

Cevap:

İsimler:
İsmi Niteleyen ya da Belirten Kelimeler:
İsmin Yerini Tutan Kelimeler:
Fiiller:

10. ETKİNLİK 

Soru: “Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir.” sözünden ne anlıyorsunuz?

Cevap:

Soru: Bu sözün ilettiği mesaja katılıyor musunuz? Niçin?

Cevap:

Soru: Kendinizi beslenme uzmanı yerine koyarak sağlıksız beslenen bir kişiye önerilerinizi anlatan bir konuşma yapınız.

• Konuşma sürecinde uygun selam ve hitap ifadelerini kullanınız.
• Konuşmanızın sonunda anlaşılmayan kısımları açıklığa kavuşturmak için soru-cevap bölümüne yer veriniz.
• Konuşmanızda uygun zamanda söz alıp vermeye özen gösteriniz.

Cevap:

Soru: Konuşmanızı yeniden yapacak olsaydınız bu sürece yönelik neleri değiştirmek ve korumak isterdiniz? Neden?

Cevap:

Bu Görev Bizim İçin

Soru: Ata sporlarımızdan olan okçuluk ile ilgili araştırma yapınız.

Araştırmanızın amacını, neye ihtiyacınız olduğunu ve bilgiye nasıl erişeceğinizi düşünerek izleyeceğiniz içerikleri seçiniz.
Amacınıza ulaşıncaya kadar seçtikleriniz üzerinde değişim ve düzenlemeler yapınız.
Hazırlıklı konuşma etkinliğiniz için sporun insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırınız. Konuşmanızda kullanmak üzere fotoğraf, resim, tablo, grafik, harita, sanal gezi uygulamaları, ses kaydı, müzik, video vb. çoklu ortam öğeleri hazırlayınız.

Cevap:

***Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? metni cevapları Sayfa (128-129-130-131-132-133-134-135) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap