Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Müziğin Hayvanlar Üzerindeki Etkisi

Müzik hayvanları nasıl etkiler? Hayvanlar ile müzik arasındaki etkileşimin sonuçları nelerdir? Müziğin hayvanlar üzerindeki etkisi konulu araştırma yazısı.

Müziğin Hayvanlar Üzerindeki Etkisi

Müziğin Hayvanlar Üzerindeki Etkisi

Müzik hemen herkesin hayatında yer alan sanatsal bir aktivitedir. İnsanlığın varoluşundan bugüne kadar yaşamış olan toplumlar müziği farklı şekillerde yorumlamışlardır. Yorumladıkları müzikten zevk almış, duygu ve düşüncelerini müzik ile ifade etmişlerdir. Müziğin canlılar üzerindeki etkisi ve kullanım alanları araştırmalara konu olmuştur. Neşelendiğimizde ya da üzüldüğümüzde müziğe ihtiyaç duymamızın yanı sıra; tedavi, üretim vb. gibi alanlarda da müzik etkin bir şekilde kullanmıştır, kullanılmaya da devam edilmektedir. Müziğin hayvanlar üzerindeki etkisi de araştırmalara konu olmuştur. Müziğin hayvanlar üzerindeki etkisine kısaca bilimsel örneklerden bakmakta fayda var.

Müziğin Hayvanlar Üzerindeki Etkileri

Müzik insanlar ve bitkiler üzerinde olduğu kadar hayvanlar üzerinde de etkileri bulunmaktadır. Bu etkiler hayvanın yürüyüşünden, üretimine kadar geniş bir alanda kendini göstermektedir. Müzik hayvanlar üzerinde nasıl etkiler bırakıyor ve ne amaçla hayvanlara müzik dinletiliyor şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Müzik hayvanların yürüyüşlerini etkilemektedir. Hayvanlar dinledikleri müziğin türüne göre farklı tempoda yürüyüş yapmaktadırlar.
  • Araştırmalara göre her hayvanın müzik zevki bulunmaktadır.
  • Müzik hayvanlarda stresi azaltmaktadır. Özellikle balık yetiştiricileri müziğin bu özelliğinden faydalanmaktadırlar. Balıkların bulundukları ortama alışma süreci müzik ile hızlandırılmaktadır. (Kaynak: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Baybars Sağlam Timur ve Oğuzhan Demir makalesi.)
  • 2008 yılında Jonge’un yaptığı araştırmaya göre müzik dinletilen, sütten yeni kesilmiş yavru domuzların yaralanmalarının azaldığı ve çiftliklerde müziğin huzur aracı olarak kullanılabileceği belirtilmiştir.
  • 1996 yılı da ineklerin sağım ünitelerine yaklaşımını inceleyen Uetake, ineklere müzik dinletildiği günlerde, ineklerin sağım ünitelerine gönüllü yaklaşımlarının arttığını gözlemlemiştir. İneklere müzik dinletilmediği günlerde ise ineklerin ya yemliklere yöneldikleri, ya da boş alanlarda uzandıkları gözlemlenmiştir.
  • Yapılan araştırmalara göre müziğin tavuk yetiştiriciliğinde ve üretiminde olumlu etkisi bulunmaktadır. Tavuklar ani gürültüden çok çabuk etkilenmekte ve strese girmektedirler. Strese giren tavuk da ya yumurtlamamakta ya da yumurtası henüz olgunlaşmadan yumurtlamaktadır. Müzik ise ani gürültüyü engellediği için tavukların yumurtlama verimini artırmaktadır.
  • Klasik müzik ineklerin süt verimini artırmaktadır.
  • M. Daubresse, Musico-Therapie kitabında müziğin hayvanların kan dolaşımı üzerinde etkisi olduğunu belirtmiştir.
  • Müzik hayvanların kalp kasılmalarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Kaynaklar:

– Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

– Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erganiş araştırma yazısı

– M. Daubresse, Musico-Therapie kitabı

– Özge Gençel “Müzikle Tedavi” makalesi, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı

– “Türklerde Müzikle Tedavi” makalesi, Yrd. Doç. Dr. Pınar SOMAKCI T.C. Haliç Üniversitesi Konservatuvar Türk Musikisi Bölümü

*** Müziğin Hayvanlar Üzerindeki Etkisi konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
clap
3
angry
1
confused
0
happy
0
love
0
sad
0
unlike

31 Yorum

Yorum Yap