Misafir Metni Cevapları

Misafir metni cevapları ve soruları, Sonuç Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 100-104-105-106-107
(Milli Kültürümüz Teması)

Misafir Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe Sonuç Yayınları

Misafir Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe Sonuç Yayınları

Misafir Metni Cevapları Sayfa 100

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Daha önce Karagöz oyunu izlediniz mi?

(örnek) Evet izledim.

2. Karagöz oyunu hakkında neler biliyorsunuz?

Karagöz oyunu bir gölge oyunudur. Perde arkasında ışık yakılır. Kukla benzeri tasvirler perde arkasında konuşturularak oynatılır.

Misafir Metni Cevapları Sayfa 104

1. ETKİNLİK

Kelimeleri eş anlamlılarıyla eşleştirelim.

Cevap: 

misafir → konuk

yemek → aş

kase → tas

tabak → kap

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğumuz metinden hareketle cevaplayalım.

1. Karagöz ve Hacivat’ın kişilik özellikleri nelerdir? İlgili boşluklara yazalım.

Cevap: 

KaragözHacivat
Her şeyi yanlış anlayan
Dalgacı
Görgüsüz
Bilgili
Görgülü
Sabırlı

2. Karagöz, Hacivat’a nasıl davranıyor?

Cevap: Öfkeli davranıyor.

3. Karagöz ve Hacivat’ın konuşmalarındaki sorun nedir?

Cevap: Karagöz’ün söylenenleri yanlış anlamasıdır.

4. Yukarıda özelliklerini yazdığınız kahramanlardan hangisinin yerine geçmek isterdiniz? Niçin?

Cevap: (örnek) Hacivat’ın yerine geçmek isterdim. Çünkü Hacivat ne yapacağını bilen, bilgili birisidir.

Misafir Metni Cevapları Sayfa 105

3. ETKİNLİK

Misafir” metninin hikâye haritasını çıkaralım.

Cevap: 

Ana Karakter: Karagöz ve Hacivat

Yer: Karagöz’ün evinin önü

Olay: Karagöz’e misafir gelecek olması fakat evde misafire ikram edecek bir şey olmaması. Hacivat’ın Karagöz’e yemek olarak neler yapabileceğini söylemesi fakat Karagöz’ün her şeyi yanlış anlaması.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerin zıt anlamlılarıyla birer cümle kuralım.

Cevap: 

kara: Oyuncak bebeğimin saçları siyahtır.

gelmek: Sinemaya gitmek istiyorsan önce ödevlerini bitirmelisin.

vermek: Sana bir hediye vermek istiyorum.

sevinmek: Sınavdan zayıf aldın diye üzülmek gereksiz.

iyi: Osman bana kötü davranıyor.

Misafir Metni Cevapları Sayfa 106

Arkadaşlar, Karagöz gölge oyunu nasıl oynatılır? Kısaca anlatalım.

Cevap: Karagöz gölge oyunu arkasından ışıkla aydınlatılan bir perde ve tasvir denilen kuklalar ile oynanır. Arkasından ışıkla aydınlatılmış perdenin önünde tasvirler hareket ettirilir. Tasvirleri oynatan kişi tasvirleri seslendirir.

Söylenenleri doğru anlamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Cevap: Karşımızdaki kişiyi dikkatlice dinlemeliyiz. Dinlerken başka şeyler düşünmemeli, başka şeylerle ilgilenmemeliyiz.

5. ETKİNLİK

Aile büyüklerinizden kültürümüze ait farklı bir yemeğin yapılışını öğrenmiştiniz. Haydi, bu yemeğin nasıl yapıldığını yazıp resmini yapın.

Öğrendiğiniz yemeğe göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Misafir Metni Cevapları Sayfa 107

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki metni, kelimeler arasında uygun boşluklar bırakarak özenli ve düzgün bir şekilde yazalım.

KARAGÖZ

Karagöz; deve veya manda derisinden yapılan ve “tasvir” adı verilen insan, hayvan veya eşya şekillerinin çubuklara takılıp arkadan yansıtılan ışıkla beyaz perde üzerinde hareket ettirildiği bir göle oyunu türüdür.

Yazma etkinliği siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Mimar Sinan hakkında bir araştırma yapınız.

2. Araştırmalarınız doğrultusunda bir konuşma hazırlayınız.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili arkadaşlar.

Mimar Sinan 29 Mayıs 1489 tarihinde Kayseri’nin Ağırnas Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Gerçek ismi “Sinaneddin Yusuf – Abdulmennan oğlu Sinan” olarak bilinir.

Yeniçeri olarak seferlere katılan Mimar Sinan bu seferlerde büyük başarılar göstermiştir. Geçilemeyen nehirlerin üzerine kısa sürede köprüler inşa etmiştir. Gösterdiği başarılarla kısa sürede yükselerek 1538 yılında Osmanlı Devleti baş mimarı olmuştur.

Mimar Sinan Osmanlı Padişahları; Kanuni Sultan Süleyman 2. Selim ve 3. Murat dönemlerinde baş mimarlık görevini sürdürmüştür. Onlarca farklı eser inşa eden Mimar Sinan Selimiye Camii’ni “ustalık eserim” şeklinde tarif etmektedir. Bu nedenle Selimiye Camii Mimar Sinan’ın Başyapıtı olarak kabul edilir. Selimiye Camii Dünya Kültür Mirası Listesi’nde de yer almaktadır.

Mimar Sinan’ın bilinen 375 eseri vardır. Mimar Sinan’ın eserleri içerisinde camiden hamama medreseden hastaneye kadar pek çok farklı türde yapıt bulunmaktadır.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

*** Misafir metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf Sonuç Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

4 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!